söndag 27 oktober 2019

När man inte är den man tror

Jag har en ny kollega. Vi kan kalla honom Göran. Göran och jag har mycket gemensamt och upptäckte tidigt att vi faktiskt båda är väldigt intresserade av privatekonomi och FIRE som koncept. Bara att träffa en person som vet vad FIRE är, känns stort. Lite som att vara på Camp FI varje arbetsdag typ. Hur mycket Göran och jag än har gemensamt kan jag inte låta bli att känna att han har större FI-amibioner än han faktiskt agerar ut. Idag tänkte jag skriva lite om hur ens ekonomiska självbild kan vara annorlunda än verkligheten.

Göran berättade för mig första gången vi sågs att han aldrig köper någonting. Han förklarade att han är anti materialism och att han därför inte köper några nya kläder eller saker, särskilt inte till sig själv. Det tog dock inte många dagar innan jag och Göran erbjöds handla böcker på en jobbmässa, där författaren till och med signerat böckerna. Jag tackade nej och tänkte för mig själv att det ju bara är att gå till biblioteket och låna de titlar som kändes intressanta. Göran däremot köpte på sig flera stycken och eftersom vi bokstavligen hade pratat om FIRE två minuter tidigare så kände han ett behov av att förklara för mig att han just när det gäller böcker är beredd att göra ett undantag, i alla fall i detta fall. Nu skulle det ju kunna vara så att just böcker vore Görans svaga punkt, men ju bättre jag lärde känna honom, desto mer började förstå att han gör rätt många undantag. 

Han som alltid cyklar till jobbet för hälsans och sparkvotens skull började plötsligt åka buss regelbundet och senare även bil. Där vi arbetar finns ingen gratis parkering så han fick då inte bara betala bensin utan även parkeringsavgifter. När det var dags för service av cykeln så gick han till cykelverkstad utan några stora behov av reparation och det dröjde inte länge innan han började prata om att köpa en motorcykel och ny bil. 

Det här kan ju vara åt andra hållet också. Min man upplever oss som extremt slösaktiga till och från och sen loggar han in på sitt lönekonto och konstaterar att han visst råkat spara 50 000 kr oplanerat på några månader (utöver autogiro-månadssparandet på 10 000). Han kan också tycka att våra matkostnader på 2500 kr är helt sjuka (som i höga), fast det rent objektivt inte är väldigt mycket lägre än vad som är normalt för en familj på tre personer. 

Nu skulle det här inlägget egentligen inte handla om vare sig Göran eller min man, utan snarare om att inte riktigt vara den man tror man är. För jag tror att det Göran gör är riktigt vanligt. Det är nog många därute som ser sig som riktigt miljövänliga, men ändå flyger varje månad. Det finns nog många som känner sig sparsamma som äter utelunch varje dag och det finns nog många som tror sig vara riktigt sportiga som snarare handlar sportkläder än spenderar tid i löparspåret. Varför är det så här då? Kanske lever vi kvar i en gammal bild av oss själva. Jag kanske var sportig när jag var i tonåren, men har samma kroppsform som Mamma mu idag? Eller så tror vi oss vara personerna som vi vill vara? Jag kanske har läst en massa artiklar om miljöhotet och tycker det är viktigt att jorden är beboelig om 50 år, men inte riktigt inser att mina egna flygresor gör mig till en del i problemet. Jag hade till exempel en kollega tidigare som bokstavligen flög på semesterresor varje månad, men som nästan bara åt vegetariskt "för klimatets skull".  Jag börjar ana att vi alla (inklusive jag själv) är i stora behov av en nära vän som är våghalsig nog att ge oss alla en liten reality check. 

Jag skriver inte det här för att shamea någon, men visst är det lite spännande när man inte riktigt den man är? 

Känner ni igen fenomenet? Vad tror ni det beror på? 

28 kommentarer:

 1. Intressant man, särskilt med tanke på att han faktiskt utslat att han inte köper något alls. Känner absolut igen fenomenet, fast mest på en skojig nivå, t ex min mor säger ganska ofta ”Egentligen är jag ingen chips-person...” och sitter och äter en massa. Det där med självkännedom är svårt :)
  / Therese

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja, det gör jag också. Men det är värre när det är på mer seriös nivå. Min bästa kompis kan inte göra saker för sin egen skull till exempel. Vi pratade om en weekend-resa till typ Prag och hon bara: "Det finns inte pengar för det. Vi har inte så bra ekonomi."

   Men jag vet ju samtidigt att hon och hennes man har helt ok inkomster och få fasta utgifter. Det är dock det här med shopping till barnen, dyr mat hemma och annat som ställer till det. Då kanske man inte heller har koll på vilka möjligheter man faktiskt har...

   Radera
  2. Tror vi har samma mamma ;). Och så brukar vi ju prata om att vi själva är hycklare så det går väl i generna.

   Jag lägger också märke till andras potential medan de själva inte alls vet vart pengarna tar vägen. Har precis börjat studera och möter många nya människor och förvånas över hur många som spenerar någon summa pengar varje dag i skolan. Jag berättade att jag lever med en budjet så det spelar ingen roll vilken dag i månaden det är, då byttes det ämne. Lite trist att folks ekonomi är så hemlig;D

   Radera
 2. Bra inlägg! Förstår vad du menar... Till Thereses kommentar hittar jag egna referenser. Svärmor som, enligt henne själv, är så hälsosam och aldrig äter onyttigt, gör det i princip jämt. Hon dömer andra väldigt hårt för deras livsstilar men är egentligen inte bättre själv. Vidare hävdar hon att hon är väldigt miljövänlig men hon tar alltid bilen till den lokala affären.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som svärmor skulle behöva en irriterande bästis som upplyste henne om sin skenhelighet. ;)

   Nej, men alltså jag tror vi är många som är så. Och jag gillar det inte ändå, sen vet jag inte riktigt hur vi ska ordna till det. Tack för att du tog dig tid att kommentera. :)

   Radera
 3. Det kanske är Görans partner som egentligen är insatt och inspirerad av FIRE och det är så han dragits in i det hela. Lite ofrivilligt kanske...
  Eller så är det så att han förändrats och kanske inte längre ser det som något önskvärt. Jag har själv förändrats mycket de senaste 10 åren av mitt liv. Kan nästa tycka att det är lite obehagligt att man kan förändra sig så mycket över tid (t.ex. från maximalist till minimalist). Från ena ytterligheten till den andra i många delar av min livsstil. Känns jobbigt att inte veta vem jag kommer att vara om 10 år igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffig förklaring, men det tror jag inte. Hen verkar vara en storshoppare om jag förstått Göran rätt.

   Angående förändningar tycker jag du har rätt. Är imponerad över att jag har kvar mina vänner med tanke på att jag blivit en helt annan person de senaste fyra åren. Sjukt egentligen. Huruvida Göran är träffad av detta vet jag inte, men skulle så klart kunna vara en förklaring.

   Radera
 4. Förstår dig helt! Vi är alla lite hycklare mot oss själva, men de tär ju helt klart. Svårt att vara objektiv samtidigt som du är inne i dig själv.

  Vore kul att se sig själv utifrån en månad, då skulle nog förändringarna ske så snabbt så :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det vore typ drömmen. Tror jag skulle kunna optimera mycket....

   Har på känn att jag skämmer bort mitt barn lite väl mycket tex.

   Radera
 5. Tror det är rätt vanligt att projicera en självbild som kanske inte stämmer med verkligheten. Har för mig att det brukar kallas för en försvarsmekanism hos psykologin, någon med bättre kunskap om det kan nog förklara det bättre. Det går väl hand i hand med självbedrägeri inom psykologin också.

  Hursomhelst tror jag alla vi människor har dessa försvarsmekanismer i någon utsträckning. Det är också en del till att vi ser världen eller händelser som annorlunda. Vi har alla vår verklighet vi lever i, även om vi delar många händelser med andra så ser vi de på vitt skilda sätt. Förutom den individuella självbilden tycker jag mig se att den även figurera på kollektiv nivå, inom grupperingar eller nationer. Vare sig det handlar om könsroller eller "hur vi svenskar är" så finns det för många en stark verklighetsuppfattning som kanske inte alls delas av andra i som omgivning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har ju rätt, som vanligt. Vet inte om jag har så mycket att tillägga, även fast jag kan tycka att det blir lite väl löjligt ibland. Du vet när miljömedvetna tar bilen 500 meter varje dag eller hälsosamma äter choklad dagligen. Men jo, det beror väl på vem man jämför med. Göran är nog riktigt frugal i jämförelse med en hel del typer. :)

   Radera
 6. Otroligt bra inlägg! Jag har läst din blogg länge,men är lite lat att kommentera.Det var minsann hög igenkännande,både med släktingar som säger sig äta så hälsosamt och sportiga kollegor som tar bilen 1 kilometer till gymmet!! Själv tycker jag ju att vi lever såå billigt,5 personer på 2000 euro/ månad och att vi sparar på alla sätt vi kan.Sanningen är ju den att vi är rätt dåliga på att inte ta vilen kortare sträckor,senast idag köpte jag bullar(trots att jag kan baka själv) det äts ute åtminstone en gång varje månad osv..Det finns alltså stor förbättrings potential..
  AnnH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med att ta bilen till gymmet är typ det sjukaste som finns. Minns när jag bodde i USA och förklarade för mina vänner att de ju lika gärna kan ta en promenad till gymmet som att ta bilen till gymmet och promenera på löpbandet, men med fördelen att de får såväl luft (kanske inte helt frisk sådan men ändå) och sparar pengar på bensin och gymavgifter. De tyckte jag var sådär europeiskt excentrisk.

   Vi har också stor förbättringspotential. Den här veckan har jag ätit ute två gånger till lunch (med mini, så mer värt än att hänga med kollegorna tycker jag) och oktobers nöjesbudget tror jag slutade på typ 2000 kr istället för budgeterade 1000.

   Radera
 7. Här får Göran stöd från självaste regeringen som ömt vårdar Sverigebilden - speciellt utomlands - i så hög grad att det närmast är skrattretande. Nåväl, de globala finansmarknaderna lägger större vikt vid realiteter och bryr sig ganska lite om politikernas marknadsföring.
  Javisst gör det gör ont när knoppar brister, som de heter

  SvaraRadera
 8. Ja, man kan verkligen undra på vilka punkter andra människor uppfattar en själv som hycklare... Själv håller jag ofta rätt låg profil utåt/vid fikabordet/etc även inom områden som jag behärskar väl. Kan tycka själv det är lite trist då jag uppskattar färgglada människor som gärna lägger ut orden om senaste inköpen, dieten, träningsprogrammet, intressen mm. När jag läste inlägget tänkte jag på en gammal kollega som blev anställd direkt efter universitetet och som var intresserad av privatekonomi. Hen bredde ut sig att hen levt på CSN runt 10k i månaden under studietiden och att hen tänkte fortsätta den livsstilen och spara resten. Sedan skaffades större bostad, hundar som skulle ha hunddagis, barn, inredning, bil mm. Diskussionerna övergick sedan från privatekonomi till missnöje över lön :-) /QQ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, den resan tror jag många av oss kan känna oss skyldiga till. Nog allt ökar utgifterna som är svåra att undkomma (typ förskola, barnkläder och mat) med barn, men de är rätt värda att ha ändå, känner jag. Detta till trots klarar vi av att leva på motsvarande csn i vår familj, eller ja, alltså två csn.

   Radera
 9. Hög igenkänningsfaktor.
  Jag har en kompis som agerar precis så där. Det är tur att vi hörs via telefon så att hon inte ser mitt leende när hon pratar på om denna självinsikt. Det är en person som anser sig ha väldigt bra koll på sig själv och sina vanor i alltifrån miljöaspekten till träning, mat, ekonomi och shopping. Enligt henne förbrukar hon i princip ingenting. Att hon är den av mina vänner som helt klart hamnar på topp 3 i mest flitig besökare på närmaste shoppingställe eller att hon äter utelunch minst ett par gånger i veckan, att hon röker eller att hon bara väljer att kolla på vissa siffror när hon räknar på sin miljöpåverkan är nog ett sånt där svart hål som man inte riktigt vet att det finns. Detsamma gäller när hon tar bilen 6 km istället för cykeln trots att hon inte anser sig ha råd att ha en bil.
  Det är ju tur att hon har andra kvalitéer och avsaknaden av självinsikt gör ju att hennes vänner får en lite roligare vardag när sånt här kommer upp.
  /L

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det är ju tur att hon har andra kvalitéer och avsaknaden av självinsikt gör ju att hennes vänner får en lite roligare vardag när sånt här kommer upp."

   Det är hon och Göran! Kan säga detsamma om honom ;)

   Radera
 10. Super intressant inlägg! Förra veckan hörde jag ett par kollegor diskutera hur ekonomiska just du är medans vissa andra inte kan hantera pengar, och detta var precis efter de varit och ätit på den super dyra restaurangen. Kanske dåligt exempel men det kändes så obota dumt att kalla sig ekonomisk om man äter ute varje dag.

  Generellt är det nog annars så att man inte har så mycket referensramar och att det därför är lätt att kategorisera sig som ekonomisk/sportig/miljövänligt. Jag har själv svårt att avgöra hur ekonomisk jag är. Mina fasta kostnader är nog låga, ingen bil osv, liten lägenhet. Vissa skulle kalla mig superekonomisk medans andra i FIRE kretsar skulle säga att jag bränner hur mycket som helst. Jag har en kompis som också är inne på FIRE-spåret och hon ser inte att hon borde kunna spara, detta är nog väldigt vanligt. Man har en massa bortförklaring eller kan helt enkelt inte se att det man gör är motsägelsefullt.
  Sen är det nog svårt att få en komplett bild av hur sparsamma andra är. Man ser liksom bara en del. Det skulle kanske hjälpa om man är mer öppen med hur mycket pengar man gör av med resp tränar, hur många kalorier man gör av med osv. Altså fram med en mätstock!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spot on! Tänker på det här med sparkvot till exempel. Mitt mål är 50 %, vilket jag överträffade förra året, men sannolikt kommer misslyckas med i år om inget särskilt förändras inom kort (deltid och mycket övrig föräldraledighet i år). På jobbet får man vara försiktig med att yttra det och inte ens min bästa vän vet om hur mycket jag sparar, medan jag i FIRE-världen känner mig rätt lam jämfört med Miljonär innan 30, Kronan till miljonen och andra som lyckas med typ 70 % sparkvot. Det har jag nog aldrig lyckats med en enskild månad ens. Så visst kan det variera med vem man jämför sig med eller vilket perspektiv man har.

   Mvh, hon som just fikat och ätit ute med barnet för 250 kr.

   Radera
 11. Bra inlägg! Får själv fundera över vilka blinda fläckar jag har på min självbild. Eller är det min idealbild som har fläckar kanske?

  Jag har fått för mig att jag är en social person som vill träffa nya människor,gillar sociala sammanhang och är bra på att mingla. Men jag har sakta insett att jag vill stå bredvid och lyssna på andra som är sociala, och sen sakta smyga mig iväg och själv fundera på saker. Jag vill inte alls lära känna nya människor, jag hinner jag knappt ta hand om de jag redan har.

  Så min bild av vem jag är förändras, men det sker genom att jag har funderat mycket över mig själv, vad jag vill göra med min tid och vem jag är. Mycket tack vare att jag via FIRE måste fundera på vad jag ska lägga mina pengar på, vad som faktiskt är viktigt för mig och vad jag bara har trott har varit viktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är intressant det där med att vara social. För mina kollegor, ytliga bekanta och klasskamrater skulle nog se mig som extremt extrovert, medan jag känner mig otroligt introvert och alltid har gjort det. Ibland kanske man spelar rollen som typ social, men inom sig vet man att det är just ett spel?

   Det som jag gillar med att bli äldre är att bilden om vem jag SKA vara successivt försvinner. Jag inser mer och mer att det är okej att jag är en sådan som inte bryr mig om hur jag ser ut, som hellre umgås med en bok än folk och som inte är något strålande solsken. Förr skulle jag låtsas vara social, glad och snygg men egentligen så kände jag mig bara trasig. Kort sagt så känner jag igen mig i det du skriver och tycker det är mycket tänkvärt.

   Radera
 12. Jättebra inlägg!

  Sorry, han har säkert många bra sidor men din man låter så tråkigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag misstänker att jag inte porträtterar honom från hans bästa sida heller. I början orkade han läsa min blogg och då kommenterade han lite på det temat, men jag är av den bestämda åsikten att det inte finns något tråkigare än när folk pratar om hur fantastiska deras partners är. Å andra sidan tycker jag också att det är jobbigt när folk pratar om hur fantastiska deras jobb är, så jag kanske bara är allmänt neggo?

   Radera
 13. "det inte finns något tråkigare än när folk pratar om hur fantastiska deras partners är"

  det kan jag hålla med om :)

  SvaraRadera
 14. Min historia är förmodligen typisk, men inom två dagar fick jag en snabb lösning för att återvända min ex kärlekspartner. Min man föll i en affär med en annan kvinna på hans arbetsplats, min kärleksman lämnade mig med två barn som vi hade tillsammans, alla massor av ekonomiska utgifter på mig ensam, han gav inte barn supporr till våra barn, jag vill ha min man tillbaka hem för att älska mig. Jag fick en lösning för att föra tillbaka honom med magiska trollformuleringar från äktenskapspellens trollmagi av en andlig man som heter Dr. Oduduwa. Strax efter två dagars magiska kärlek stavning aktiverades för mina räkning för att föra tillbaka ex love man återvända hem till mig, det var en överraskning att jag inte ens kan förklara hur allt händer, det fungerade som magi, inom två dagar är min kärleksman hemma för att be om ursäkt, be om min förlåtelse, jag var väldigt glad och mina böner svarar, idag är min man tillbaka till mig, vi lever tillsammans som en familj lyckligare i kärlek mer än någonsin tidigare.
   Jag kunde inte ha gjort den här magiska kärleksförtrycket utan hjälp av Baba Oduduwa. Jag skulle ha gett upp och trodde att eftersom min man såg en annan kvinna, så sa han att vi var klara. Efter att Love stavaktivering ringde min man mig på mobiltelefon vi pratade snyggt och nästa dag återvänder han hem med massor av gåvor till mig och barn.
  Jag är tacksam för denna andliga äktenskapshealer som hjälpte mig. Jag rekommenderar honom till alla som har liknande äktenskap, förhållandeproblem, att snabbt kontakta kommunikation med Dr.Oduduwa Spiritual spell spellista för att återvända ex love back. via hans personliga kontaktadress: (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)
  Endast WhatsApp-meddelande: +79268011965

  SvaraRadera