lördag 4 maj 2019

Gör mitt kapital att jag har råd att slösa pengar?

Det här är delvis ett gnällinlägg för vilket jag ber om ursäkt i förväg, men utöver att jag är smått irriterad så tycker jag att det här är ett spännande fenomen i sig. Fenomenet är vanligt förekommande och jag kan erkänna att jag gör mig skyldig till detta gång på gång själv. Diskussionen uppstod med en kollega/kompis som jag vanligtvis tycker väldigt mycket om och därför har varit rätt uppriktig mot gällande mina FIRE-ambitioner. Frågan jag ställer er är redan här om min kollega har en poäng? 

Nu förstår ju ni så klart inte alls vad jag pratar om så jag börjar med att backa. Situationen är som följande. Min kollega bor i en lite billigare stadsdel rätt långt från stan, medan jag bor i en mer central stadsdel. I hans stadsdel hålls under helgen en utställning om något som jag skulle kunna tycka vore intressant att besöka, men inte jätteintressant. Till följd av detta skrev jag till honom och frågade om det finns gratis parkering i hans stadsdel. Jag har aldrig varit där själv tidigare, men trodde att det sannolikt skulle vara gratis i och med att det ligger så långt borta från stan. Han svarade i princip: "Nej, men du som har så mycket pengar på banken borde väl ha råd att betala för parkering." Det här gick jag igång på direkt, eftersom samma kollega slösar rätt stora belopp pengar på köpelunch, kioskköp på jobbet och dylikt. Så jag svarade honom att jag inte förstod varför det faktum att jag inte käkar lunch ute på daglig basis, shoppar kläder som andra eller slösar pengar på energidryck har med saken att göra. Där någonstans slutade diskussionen, men det blev väldigt klart att min kollega tycker att jag har råd att lägga pengar på parkering i och med att jag inte köper lunch och annat på daglig basis som han gör.

Om man ska titta på situationen objektivt tycker jag inte att mina pengar på Avanza har något alls med parkeringsutgifter att göra. Min man sa direkt när jag berättade om samtalet något i stil med: "Det här misstaget gör de fattiga hela tiden. De tror att de rika är rika för att de har höga inkomster och inte för att de är sparsamma och tänker över sina utgifter." Som vi alla vet så stämmer ju det här i grund och botten. Det är viktigare att hålla koll på sina kostnader än sina inkomster, eftersom det för de flesta är lättare att kontrollera utgifterna. Men ändå har folk svårt att ta till sig av detta. Min kollega vet med sig att han för samma jobb tjänar runt 20% mer än jag som det är. Han vet att jag har jobbat deltid det senaste halvåret och att vi båda har barn. Han vet att jag har pluggat betydligt längre än han och därför har större studieskulder och han vet att han har haft fler år i arbetslivet och därmed hittills tjänat betydligt mer än jag. Ändå är det väldigt lätt för honom att attackera mig för mitt sparande som om jag vore en H&M-arvtagare med helt andra förutsättningar.

Personligen kommer jag tillbaka till min pappas talessätt om att det är just att jag inte lägger pengar på parkering (eller energidryck/utelunch/kioskvaror) som gör att jag har mitt sparkapital. Jag må vara skeptisk till att leva på andra och därför gärna betala för min egen mat eller köpa dyrare varor som ger till mer pengar till producent. Men jag ser ingen anledning att slösa pengar på ett parkeringshus om jag inte måste.


PS. Jag inser redan på förhand att gemene man tycker att min kollega har en poäng. Men jag är ändå nyfiken på om ni redan frälsta tycker att jag tar det här med FIRE för långt.

19 kommentarer:

 1. Din kompis svar kan vittna om en sak.

  Det står ju helt klart att din kompis reflekterat över din ekonomi (troligtvis är din ekonomiska strategi en NAGEL i ögat på din kompis, den påminner kompisen om sitt tillkortakommande inom privatekonomi). Det här är risken med att prata privatekonomi öppet med vänner och familj. Det kommer troligtvis förr eller senare pikar. Pikar som man måste förhålla sig till. Antingen ler man och inser att någon insett att du är på rätt ekonomisk väg till rikedom och frihet - FIRE! Eller ilsknar du till på deras avundsjuka.

  Var din fråga om "gratis parkering" ett sätt för dig att manifestera din ekonomiska medvetenhet för din kompis? Kanske tolkade din kompis frågan på det sättet och blev trött om att bli påmind om era olika förhållningssätt omkring ekonomi? (blev kompisen kanske på nytt omedvetet påmind om sitt tillkortakommanden vilket gjorde att det blev en attack??).

  Det finns egentligen inget rätt eller fel med hur vi väljer att driva våra privatekonomier. Kanske på sin höjd sämre eller bättre sätt. När vi berättar om våra privatekonomiska val bör vi vara ödmjuka inför det här och inte för kategoriska eller moraliserande. Nu säger jag absolut inte att du eller jag är det, jag bara reflekterar.

  Jag har själv fått pikar från både vänner och familj i stil med "du som har så mycket pengar" eller "fråga aktiekungen" sagt med en ironisk underton.

  Kommentarer som den du fick och sådana jag möter gör mig bara starkare i vetskapen om att våra vägar rent ekonomiskt troligtvis är bättre. Inte de rätta, men bättre rent ekonomiskt.

  Ibland behöver man få gnälla av sig. När man gjort det så kvarstår likväl det faktum att din ekonomi går en ljus framtid tillmötes. Var stolt, stark och safe i den insikten nästa gång din kompis kommer med en ironisk pik eller kommentar. Le inombords - ett kvitto "Tack!". Och om kompisen fortsätter med liknande kommentarer fråga vad det handlar om? Då blir det ett spännande samtal i stället för att vi sänker oss till deras nivå. Men det är lätt att falla dit.

  Intressant inlägg (därav mitt lite långa svar och reflekterande).

  Lägger till dig Frihetsmamman i bloggar jag läser.

  Med vänlig hälsning,

  Atlas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Först och främst, tack för intressant kommentar. Du förtjänar ett lika långt och genomtänkt svar som tagit mig lite tid.

   Många intressanta tankar från dig som jag i ärlighetens namn inte alls reflekterat över. Om han upplever mig som raljerande så kan jag nästan förstå honom, men jag tror inte det även fast jag så klart påpekar möjligheter istället för hinder vad gäller sparande. Jag har till exempel pratat om fördelarna med matlåda jämfört med hans färdigmat för 40-80 kr från kiosken eller restaurangluncher för 110 kr. Kanske är det ändå lite raljerande? Men det har i så fall varit välmenande eftersom jag vet att han pratat om önskan att flytta till större boende med barnen och att spara inför framtiden.

   Det här med rätt eller fel tycker jag är jätteintressant. Jag hade till exempel en kollega som beskrev sitt förhållningssätt till pengar som att målet var att de skulle rulla in och ut i samma takt. Hon verkade jättenöjd med det. Alltså på riktigt helt tillfreds. Jag förstod henne inte. Jag resonerar inte likadant. Men jag har full respekt för det. Problemet tycker jag uppstår när man som vän/syster/kollega får lyssna på någon som uppenbart är missnöjd med sitt liv. Där känner jag mig manad att upplysa om möjligheter. Där har jag ett exempel på en annan kollega som har börjat spara 4000 i månaden på Avanza genom att faktiskt numera ta med matlåda och dra ner på skönhetsvård. Det var efter att jag pratade om att hon nog visst hade möjligheter att spara om hon drog ner på köpen i kiosken på jobbet och planerade lite bättre. Nu är hon jättenöjd med det. Kanske vore det bättre att inte prata om pengar alls? Att bara låta folk vara? Jag vet inte faktiskt. Men jag tror egentligen att det är i lunchrummet man gör skillnad. Visst att vi kan hjälpa varandra på nätet genom bloggar och dylikt, men det är nog i lunchrummet som tankar väcks och folk faktiskt kan hitta till dessa bloggar/forum på nätet. Eller vad tror du?

   Radera
 2. Jag tycker du har helt rätt. Oavsett inkomst är det ju just faktumet att man inte lägger pengar på skit (p-avgifter, uteluncher, en ny tröja, märkeskläder till barnen, gymkort som inte används för vad som helst) som gör att vi har ett sparkapital. Och för min del är sparandet dessutom heligt och ska inte nallas från för sånt här. Så du har mitt stöd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, skönt att du tänker likadant (även fast jag inte är jätteförvånad)! Jag skulle inte heller nalla av sparandet för en sådan saks skull. Det känns faktiskt helt jäkla bakvänt att ens tänka tanken, men ibland glömmer jag bort att det inte är självklart för alla och det är då svårt att veta vad som är att gå till överdrift.

   Radera
 3. Nej, jag tycker inte din kollega har en poäng, om man tänker att ha en poäng är att ha rätt. Däremot har din man en poäng.
  Tycker också att det Atlas skriver ovan är värt att fundera på: VARFÖR reagerar han så (kollegan alltså)?
  /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kanske har mer med mig att göra än jag hade tänkt mig. Jag trodde mest att han sa så för att han är vänsterpartist, men kanske framstår jag mer raljerande än jag tidigare hade trott. :/

   Radera
  2. "Jag trodde mest att han sa så för att han är vänsterpartist," Haha, du är för rolig. Håller helt med Atlas kommentar. Nagel i ögat är nog exakt vad du är, även om han gillar dig.

   Radera
 4. Avundsjuka. Samma stil körs över fikabordet om de som är sjukt vältränade på jobbet. "varför ska han träna så mycket. Han är ju redan smal. Eller." nu ska hon ut och springa igen för nått lopp, att hon orkar hålla på så där hela tiden." osv osv.
  Samma skit serverade på olika fat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske, det hade jag inte direkt tänkt på utan såg det som ett Ulla Andersson-resonemang. Typ, "du din jävel som gör dig rik på egen hand borde straffas för att alla ska vara på samma nivå." Sen att jag ansträngt mig för att spara pengar, medan han inte gjort samma uppoffringar bortser vi från.

   Radera
 5. Antagligen är kollegan avunsjuk eller tycker du gått till överdrift med din spariver. Eller tycker det är lite läskigt och främmande att du är så medveten över hur du spenderar pengar. Typ att du direkt tänkte på ev. parkersavgifter och inte bara glatt betalar.

  En variant av detta fenomen som jag är rädd för är att folk förväntar sig att man jämt ska bjussa om de vet att man har stort sparande. Jag skulle egentligen vilja prata mer pengar med folk för man kanske upptäcker att andra också går i FIRE planer och så. Risken är att de inte är så sparsanna och då kanske man för all framtid antingen blir pressad att alltid bjuda eller att få höra en massa kommentarer om hur snål man är, hur fattiga de själva är eller liknande.

  SvaraRadera
 6. Den stora skillnaden är väl enligt mig att vi inom FIRE reflekterar över våra utgifter och bara betalar för sånt som ger ett betydligt mervärde. Eftersom parkeringsavgift alltid är en lika sur kostnad är det inget man vill betala för.. Som sagt, vi reflekterar över detta vilket din vän uppenbarligen aldrig gjort, detta stör hen då hen anser att du har pengar för att kunna betala parkeringsavgiften men i grunden är det ju inte det som det handlar om..
  jag har egentligen inte tänkt på så mkt konsekvenser om man berättar för andra om sitt tänk eller sitt sparande men det här och det som andra skrivit i kommentarerna gör helt klart att man börjar fundera över om/vilka man ska berätta för.. Hur tänker du där?

  SvaraRadera
 7. Han - Nej, men du som har så mycket pengar på banken borde väl ha råd att betala för parkering
  Du - jo, men jag menade för helikoptern......

  Lite humor och oväntade vändningar avväpnar de flesta situationer. Du hade ju redan fått reda på det du ville ha reda på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore något! Får tänka på det inför framtiden!

   Radera
 8. Jag tycker kollegan har en poäng. Vill du besöka den där utställningen så borde inte en parkeringsavgift hindra dig.

  Å andra sidan är din fråga motiverad också, för du kanske kan resa kollektivt istället (eller cykla).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att det finns någon som tänker som han.

   Däremot var det just så att jag funderade på om det vore billigare att ta bussen och det är ofta en stor anledning till att jag funderar/googlar/frågar om parkeringsmöjligheter. I slutändan åkte jag inte dit alls dock. Det berodde delvis på parkeringen, eftersom jag inte tyckte den där utställningen var värd kostnaden för mig.

   Radera
 9. jag tänker på en kompis till mig som är glutenallergiker och alltid när vi skulle ut någonstans för att äta eller fika frågade han mig om det fanns glutenfria alternativ dit vi skulle, efter ett tag tröttnade jag på att göra research på hans vägnar, speciellt iom att merparten av alla ställen tillhandahåller alternativ, kanske kände sig den här personen på samma sätt, kanske inte hade koll själv och kände som att det behövdes göras arbetet åt dig?
  Hursom var det ju ingen fråga du fick utan mkt riktigt något annat underliggande

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag inte tänkt på. Men det var första gången jag frågade honom, så tror inte på just det. Men man vet aldrig..

   Radera
  2. Han har däremot frågat mig om glutenfria alternativ en miljon gånger så det vore nog mer befogat från min sida :P

   Radera
 10. Vissa betalar utan att tänka "hö hö min telefon gick sönder för femte gången bara köpa ny he he", dvs spenderar som om det inte fanns någon morgondag för att de inte har någon avsikt att spara en krona och för att de inte bryr sig. Samma personer som antagligen köper en heliumballong på en marknad för 100 kr, när den borde kosta typ 2 kr i material.

  Inget fel att kolla upp parkering, speciellt inte när man kan planera, det låter snarare vettigt. Svindyra parkeringar får man ta enbart när man inte har haft möjlighet att göra planering eller något oförutsett inträffar.

  Som din kompis säger, är ju såklart så de flesta tänker. De som har pengar "har råd"... och således förväntas spendera mera. Går nog inte att komma ifrån. Men de flesta brukar stanna vid att "tänka" detta... din kompis sa det helt öppet till dig., vilket man ju kan reflektera över... troligtvis för att denne inte delar ditt FIRE-tänk.

  SvaraRadera