lördag 27 april 2019

Pengar föder pengar

En sak som jag tänkt på genom åren är hur mycket det verkligen stämmer att pengar föder pengar. Innan min FI-resa startade hade jag nog ganska enkelt resonerat att det hade att göra med inkomster, dvs att det för personer med höga inkomster är lättare att tjäna ännu mer pengar. Till exempel kan en hög lön möjliggöra att ta lån för att köpa en fastighet att tjäna pengar på. Likaså kan jag föreställa mig att en person med högre inkomster åtminstone teoretiskt skulle kunna spara mer och därmed lättare kunna kräva mer av sin arbetsgivare och säga upp sig om det inte fungerar.

Motsatsen till det är kanske att det är dyrt att vara fattig. För väldigt länge sedan läste jag en bok om en kvinna som fick vänta ett tag på ersättning från Försäkringskassan (supervanligt för övrigt för er alla därute som tror att en buffert är till för trasiga vitvaror!!) och till följd av detta hamnade i en riktigt ond spiral som ledde till att hon hamnade hos socialen och inte hade mat att äta. Det berodde alltså på att det helt enkelt kan vara riktigt dyrt att vara fattig. En person med riktigt små marginaler har kanske inte möjlighet att bunkra köttfärs när det kostar 49 kr /kg utan köper istället ett mindre paket för högre priser när denne verkligen vill ha köttfärs. På samma sätt kanske man handlar extramycket mat vid lön och inte innan och åtminstone i min stad är priserna betydligt bättre veckorna innan lön än just vid lön. I min familj har vi noll problem med att lägga 10 000 kr på mat en månad och 500 kr en annan, det huvudsakliga är att vi totalt sett inte lägger för mycket pengar under en längre tid. Så är det troligen inte för en person som kämpar med att spara 500 kr. Det är därför lättare för oss att handla när bra tillfällen ges än för en fattigare person.

En annan kategori som är spännande är gruppen människor som har höga inkomster, men som gör sig fattiga ändå och därför inte alls låter sina pengar föda pengar. När jag påbörjade det här inlägget för typ hundra år sedan var det på inspiration av en Lyxfällandeltagare som tjänade riktigt bra. Betydligt bättre än jag och mer än min man också om jag inte minns fel. Dessutom bodde han i en rätt billig stad och hade lämpat över sina barn på exfrun så han hade väldigt små kostnader för sina barn och allt som annars kan komma av arbete på oregelbundna arbetstider (typ barnvakter eller behov av deltidsarbete). Detta till trots hade snubben sina (förvisso låga) bolån hos Bluestep (!). Här pratar vi räntor på typ 6% (minns inte exakt) istället för 1,5% eller vad man normalt betalar idag. Det berodde på dålig kreditvärdighet, eftersom han satt i system att betala allt försent och hade hamnat hos Kronofogden. På samma sätt hade han som den fattiga låginkomsttagaren svårigheter att handla vid bra tillfällen, utan tänkte mer här och nu.

Slutsatsen av det här blir att pengar förvisso föder pengar, men att det nog inte har så himla mycket med inkomster att göra som en yngre version av mig själv hade trott. Istället handlar det om att personer som har marginaler, sparar pengar regelbundet och planerar väl lättare kan se till att göra sig själv ännu rikare. Det betyder inte att det är lika lätt för alla. Men när man väl har en bra grund, kanske en rejäl buffert, så spelar det ju inte ens någon roll om man är riktig låginkomsttagare, föräldraledig eller vad det nu kan vara. Oavsett så blir det lättare att låta ens pengar föda pengar. Men det är ju ingen nyhet för er.


Har du några exempel på hur pengar fött pengar i ditt liv?

6 kommentarer:

  1. Bra tankar. Och helt rätt, pengar föder pengar. Bästa exemplet är nog utdelningsaktier, men även en av mina tjatämnen: amortering. Om du inte behöver betala räntor får du mer pengar över som du kan använda till att skapa mer pengar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra poäng. Helt klart givande att ha aktier som ger ännu mer cashing. :)

      Radera
  2. Jag tänker på att alla typer av köp i vår familj görs kontant. Och att vi i princip alltid planerar när vi rör oss utanför hemmet med barn avseende mat. Vi sprarar löpande på att slippa köpa ramlösa på flaska, en macka här, ett McDonalds-besök där etc. Det är en sådn typisk sak vi bara slantade iväg förut utan att tänka. Kommer inte på mer just nu men de saker du nämner ovan är helt korrekta. En vän pratar ofta om det där, att kunna köpa resan cash ett år innan eller över huvudtaget fördelarna med att kunna slanta upp i god tid innan - detta brukar premieras. Älskar berättleseln om Lyxfällan-snubben. Jag såg ett liknande avsnitt med en säljare i medelåldern som drog in runt 50' netto men satt skuldsatt i sin italienska lädersoffa "som kostat 70 000). Ja herregud, mänskligheten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En vacker dag kanske jag kan få till träningen på samma sätt som matlådan eller den medtagna vattenflaskan. ;)

      Radera
  3. Funderade på det häromdagen. Hade jag haft 10 miljoner på ISK istället för några hundra tusen så hade jag med den avkastningen som varit på mina billiga vanliga indexfonder hittills i år fått tillräckligt med avkastning för att kunna leva rätt bekvämt i 10år inflationsjusterat. Dvs att jag skulle kunna ta ut avkastningen och stoppa in på ett sparkonto som iaf parerar lite av inflationen och låta resterande 10 miljoner jobba ostört i 10 år. Med 8% årlig avkastning har pengarna fördubblats på 9 år. Då har man 20 miljoner istället när ens levnadspengar börjar ta slut... jo tack, det är lätt skapa nya pengar om man har pengar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, 10 miljoner vore gött. En annan får vara glad för den miljon man har och glädjas åt den utdelning den ger.

      Radera