söndag 10 februari 2019

Våga fixa fredagspizzan själv!

För många därute är pizza en sån där sak som man bara inte får för sig att göra själv. Barnfamiljen kanske provar ett sånt där pizzakit när den vill vara lite ekonomisk, men det finns inte någon (tror jag iaf) som på allvar tycker att en familjepizza från pizzakit är någon lyxig måltid. Jag har därför ganska envist fortsatt handla pizza från kvarterskrogen och nu och då även handlat en lyxigare variant på en lokal italiensk restaurang. I och med att min unge ännu inte blivit så stor i maten har familjen klarat sig på två pizzor och ibland till och med på en eftersom min man nöjer sig med rester efter mig och barnet. Men som vi kan se på Lyxfällan kostar ändå pizza rätt mycket. Min enkla svampvariant brukar kosta 72 kr och om man skulle få för sig att vilja ha en köttbit på runt 100 kr. I min familj är vi lite speciella och räknar med utemat/café i matbudgeten, det vill säga, vid månadsavstämningen så hamnar dessa köp under kategorin mat. Jag gillar den strategin av olika anledningar så det lär vi fortsätta med, men det som är störande är att runt 20-25% av vår matkostnad alltid kommer från dessa restauranger och caféer. Det var rätt länge sedan som jag började störa mig på detta och jag och min man kom då på att en relativt stor kostnad för oss varit den där fredagspizzan.

Att pizzan blivit en kostsam historia stör mig särskilt mycket, eftersom jag för länge sedan lärde mig att det är den maträtt restauranger har störst marginaler på (tack vare programmet Kniven mot strupen). Min man kom därför på redan under sin föräldraledighet att vi borde kunna göra en godtagbar variant själva. Efter rätt mycket experimenterande med olika sorters surdegar, mjölsorter och så vidare har vi landat i att det är löjligt enkelt att lyckas med pizzadeg. Det visade sig duga bra med enbart följande ingredienser:

10 gram jäst
10 gram salt
3, 25 dl kallt vatten
500 gram vetemjöl special (har vi nästan aldrig hemma, men funkar bra med vanligt vetemjöl)

Det visade sig att hemligheten var att kalljäsa degen över natten minst, men gärna ännu längre. Den håller sig flera dagar i kylen. Nu skriver jag inte så mycket om hur man gör, men det är enkel vetedeg så behandla den ungefär som när du gör kanelbullar. Vi har en hushållsassistent. Enligt min syster gör det att degarna blir bättre, men jag tycker främst att den bidrar till att jag bakar mer själv än förr.



Såhär kan det se ut. Om jag har kavlat ut degen blir de inte sådär runda (min man borde däremot överväga att bli pizzabagare på riktigt), men goda ändå. Det bästa är att jag vågat börja ersätta den där slentrianpizzan med vännerna/systern/mamma med min egna version. Min mamma (som annars inte är så där moderligt uppmuntrande ska tilläggas) blev helt såld och tycker nu att vi kan ersätta alla våra pizzaköp med min hemlagade variant. Vi brukar göra sås på antingen krossade tomater (med olivolja och pizzakryddor) eller på tomatpuré och vatten (också med lite olja och pizzakryddor). Vad gäller ost så grundar vi med billig ost (denna gång Eldorado Gouda för 39 kr/kg) och toppar med någon finare mozzarella. Min personliga favorit är Galbanis stora förpackning. Den finns dock inte på Willys så då brukar det bli vad som nu råkar vara på kort datum eller extrapris. Till sist är det bara att slänga in pizzan i ugnen (helst på baksten, men vi har tappat bort vår) på 250-300 grader. Desto varmare, desto bättre tycker jag.

Vad blir besparingen? Minst 60 kr per pizza. Tar man det för en genomsnittsfamilj som köper fyra pizzor åt gången och äter pizza en gång i veckan så pratar vi plötsligt om 12 480 kr per år i ren besparing. Om man är mer hälsosam och bara äter varannan vecka blir det istället 6 240 kr (för den som inte är så bra på huvudräkning). Det känns som Lyxfällan borde satsa på att tipsa om en bra pizzadeg istället för kuvert med kontanter. Eller vad tror ni?


Har ni lärt er laga något själva som ni förr betalade alldeles för mycket pengar för? 


PS. Pizza är också bra för att alla olika smakpreferenser kan tillgodoses utan någon kompromiss. Jag kan få äta vegetariskt, ungen kan få sig lite skinka (senast julskinka) och mannen vilka rester han nu hittar i kylen. Pizza är den moderna versionen av pyttipanna.

19 kommentarer:

  1. Tack för ett otroligt bra tips! Detta ska verkligen testas. Pizzadeg på hemmaplan är ju annars väldigt svårt att lyckas med. Jag har kört pizzadeg på bakpulver ett bra tag nu men jag kommer lätt att nattjäsa ditt recept nästa gång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med om att det är svårt att lyckas. Det har varit därför jag envisats med att köpa. För jag har länge vetat att jag kunnat köpa bättre ost själv (mozzarella) och krydda helt okej. Däremot degen är svår. Min man tror dock att en av anledningarna till att den är så god är vår assistent, men jag tror mer på nattjäsningen. Du får prova och se vad du tycker. Bakpulver går ju dock snabbare...

      Radera
  2. Grymt bra tips, sånt här gillar jag. Att göra jobbet själv och spara pengar ger dubbel glädje. Finns även varianter på jästfri deg som fungerar. Och pizza kan bli lite nyttigare med mer grönsaker och mindre ost. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker du jag är ohälsosam, Money Cowboy? ;) Det gör nog jag också, men uppskattar faktiskt veckans pizza rätt mycket så lär inte sluta.

      Radera
    2. haha, nej, det gör jag inte, jag har för lite data för det... :) En ensam pizza gör ingen ohälsa.

      Radera
  3. Haha, mannen får nöja sig med rester på sin pizza! Nå, han kanske inte är så noga. Vem vet, era rester kanske är av de godaste ni ätit under veckan? Pizzan på bilden ser för övrigt ut som en köpepizza! (Det är en komplimang om du undrar.)

    Har aldrig testat pizzakit, är kräsen vad gäller pizza. Har många gånger gjort själv. Bakpulvervarianten är inte att föredra, med jäst så mycket bättre och godare deg. Blev inspirerad att baka pizza, det var ett tag sedan sist. Det är verkligen en godare version av pyttipanna. Tänk om den halva påsen köpepytt i frysen går att lägga på pizzadeg tillsammans med tomatsås och ost?! Det var ju inte vad du menade, men tanken slog mig plötsligt i skrivande stund. Potatistärningar på pizza är dock kanske konstigt. Men det lär väl inte bli mindre gott än i stekpannan. Annars får det bli tonfisk, lök och paprika!

    Tack för påminnelsen om hemgjord pizza! Gör du "svensk" pizzasallad till, dvs vitkålssallad med rödlök, pressad vitlök i olja och vinäger? Eller kör du mer medelhavskt, dvs med de där gröna lite beska olivoljebestänkta bladen som får en att tänka på ormbunkar? (Glömt namnet.) /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han är inte så kritisk. Det blev falukorv sist... (åtminstone ekonomiskt) Han tackar för komplimangen i alla fall!

      Gillar verkligen inte bakpulver och egentligen är det ju bara framförhållning som behövs med jästen (vi har dock alltid några tärningar jäst i vårt hem pga frekvent bakning), särskilt med en smidig hushållsassistent. Tveksamt med pytt på pizza, men har sett en vegansk version med sötpotatis på Icas hemsida. Kanske funkar potatis alltså ändå? Brukar du också kalljäsa?

      Jag gillar svensk pizzasallad, men det gör vi väldigt sällan ska erkännas. Jag tycker det funkar bra ändå med grönsakerna på pizzan istället.

      Radera
    2. Har aldrig provat att kalljäsa pizzadeg. Gör enligt recept ur min gamla hemkunskapsbok. Rekommenderad jästid enligt den är 25-60 min. (Måste passa med lektionstiden.) Har låtit degen jäsa 45 min och det har blivit bra varje gång. Den boken är en guldgruva då den ger alternativ som är billigare och ibland även mindre kaloririka.

      Det är förresten inget märkvärdigt med degen, helt vanlig bara. Utmaningen ser jag främst i att få till en god tomatsås som inte smakar burk eller tetra. En rejäl dos vitlök måste till. Får se om jag verkligen vågar testa köpepytt på degen, får väl ta bort alla potatisbitar först och steka dem separat och bara äta upp, här slängs inget! :) /Eva

      Radera
  4. När jag på jobbet sa att hemlagad pizza är enkel att göra och mycket god fick jag till svar att jag därmed bidrar till en ökad arbetslöshet, försämrar och motverkar integrationen och inte minst att jag inte bidrar till välfärden :-(

    Har funderat på att säga att jag ibland bakar matbröd också, men jag vet inte - det kanske är fullt tillräckliga skäl för avsked på blankt papper?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilket jäkla ansvar att ta? Jo, men tack vare att jag lagar egen pizza så blir det sämre integration. Fy, vad dum jag är!

      Kanske borde alla som inte åker på semester i Sverige, utan föredrar charter, få kritik för arbetslösheten i Norrland och Värmland för att de inte åker på spa i Sunne eller campar i Dorotea? Nu när vi ändå tvingar varandra att ta ansvar för arbetslöshet och integration, menar jag. Brukar de få höra det innan resan till Gran Canaria?

      Radera
    2. Självaste statsministern sa för något år sedan att det är du själv som måste se till att inte gå till frisören med "för billiga priser" och det även gällde andra inköp.
      Jag har med spänning väntat på någon slags prislista som är godkänd av staten för alla ting som man införskaffar under sin livstid, eller åtminstone hur man gör för att själv kunna bedömma om ett företag har "rätt" priser eller inte. Har dock ännu inte sett till vare sig det förstnämnda eller det sistnämnda - än ska väl tilläggas, för han sitter väl ytterligare tre och halvt år till.
      Har sett att Biltema tex tar fem kr för en bulle och kaffe, som andra tar femtio kronor för, så jag tror att det är något fuffens på Biltema. För att inte tala om IKEAs varmkorv - men vi vet alla redan att de där Kamprad var en ytterst skum figur, välfärdsflykting som han var redan på 70-talet och blev till svenska statens förtret väl mottaget i skattefuskarlandet Schweiz.

      Antar att resonemanget någonstans kokar ner till att alla i hela världen borde betala svensk skatt och bidra till välfärden

      Radera
    3. Vad kan man säga? Sorgligt. Känns som det är en rätt svår balansgång, även om det självklart finns gånger som vem som helst kan genomskåda att det rör sig om stöldgods eller dylikt.

      Radera
  5. Vi gör också egna pizzor hemma och köper sällan på pizzerior. Brukar dock vara lite mer praktisk och kavlar ut till en hel plåt. Eller. Tre plåtar. Brukar frysa in sen och ha till lunchlådor med lite ruccola till. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min kalljästa degs största styrka är att den är så krispig. Den får alltså "the perfect crust" som min amerikanske kompis skulle sagt. Känns som det skulle sabbas i frysen. Har dock funderat på att frysa ner en obakad pizza. Tror du det skulle funka? Ibland fryses själva degen ner iaf.

      Jag brukar också fylla större delen av plåten, särskilt om någon ska dela pizza med barnet. De brukar dock inte bli helt utbakade, utan se ut som en treårings försök till rektangel. Inte så fint. Min man är dock en större konstnär än jag själv.

      Radera
    2. Tror den stora fienden i kampen mot degigheten när man tina fryst pizza är att köra i micron. Värmen man i ugnen tycker jag den håller helt ok spänst. Men det är klart, det blir ju aldrig som färskgräddat. Som lunchlåda värmd i jobbets micro blir det väl som en blekt minne av en gammal sommarförälskelse.

      Radera
  6. Låter underbart, en fråga bara, jäser du degen i rumstemp innan den tar in på kylhotell eller är det bara en jäsning i kyla som gäller?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Direkt in i kylan. Min man hävdar att den ska vara i rumstemperatur en stund innan ugnen för att undvika såna där bubblor, men om han inte är med så brukar jag köra direkt från kylen in i ugnen. Utifrån bilden, så misstänker jag att han har rätt. Mina brukar bubbla rätt mycket och hans inte, men det gör inte mig så mycket. Lycka till!

      Radera
  7. Bra tips.

    Jag håller på experimenterar med olika mjöler till pizzadegen, jag gillar Manu Tumba mjölet och med nedan jäsprocess fixar det brödsmaken.

    2tim rumstemp
    1dygn kalljäst kylen
    8tim rumstemp före utbakning

    Max temp på ugnen 275grader, för bästa Napolipizzan ska det ju egentligen upp i 490grader (vedugn). För att få upp tempen ytterligare kan den kräsne köpa ett s.k bakstål och lägga pizzan på för att nå högre temp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, min man är lika exalterad över olika mjölsorter (och surdegar) som du, men jag är imponerad över att den längre jäsningen gör att mjölet i min mening blir mindre viktigt. Min enkla version funkar faktiskt särskilt bra och gör att även en lat person som jag kan servera pizza en vanlig vardagkväll. Tycker du att maskinknådandet också är särskilt viktig?

      Radera