måndag 7 januari 2019

Är det dags att ge upp nu?

Jag har under ganska många år läst böcker om ämnet privatekonomi. Inledningsvis var det något enklare böcker som Börjessons bok om hur alla svenskar kan bli miljonärer, böcker av Hemberg och av Schildfat. Ganska långt senare började jag intressera mig mer för aktier och då läste jag även Hernhags böcker i något slags försök att bli en baddare på aktier. På senare år har jag även tagit mig an nyare böcker av kvinnor som hakat på trenden privatekonomi (tror det är en trend iaf), däribland Svahn & Schmidts bok och Elin Helanders. Jag har gjort detta med stor glädje och ökad motivation som ett resultat. Varje bok har liksom lett till att jag både lärt mig saker och att jag känt mig mer pepp efteråt. Jag har samtidigt följt bloggare och lyssnat på poddar, vilket ni förstås vet sedan tidigare. Det har också lett till stort engagemang och en ökad känsla att vara på rätt bana. På något vis känns det dock inte som att det ger lika mycket längre, hur kan det vara så?

Det är inte så att jag är fullärd egentligen. Det är ganska ofta som jag läser något och tänker: "Det här kan jag inte, men det känns inte så spännande att lära sig det heller." och så bläddrar jag vidare. Eller så tänker jag att saker är spännande, men att jag saknar hjärnkapacitet att ta in det jag läser. Då känns det roligare att läsa om prylbantning eller billiga recept istället. Eller allra helst en simpel roman om olycklig kärlek. Eller annan kvalitetslitteratur, gärna av Nobelpristagare.

Så som jag ser det så finns det två vettiga förklaringar till detta. Den första att jag har så mycket annat att tänka på att jag inte riktigt orkar fokusera lika helhjärtat på privatekonomi, sparande och aktier längre. Vi håller på att försöka köpa hus och lista ut exakt var det huset ska stå någonstans, samtidigt som jag genomgår någon slags kris gällande min framtida yrkesbana och två nära anhöriga är svårt sjuka. Den andra förklaringen är att jag kanske helt enkelt har ledsnat på det här med privatekonomi. Kanske är det så att jag anmält mig till ett maratonlopp, men sprintat de första 5 km och nu ligger och kräks i ett dike? Jag vet inte riktigt.

Egentligen så tycker jag nog fortfarande att själva sparandet är helt okej och ingen större uppoffring. Jag har hållit uppe sparandet på en okej nivå även under de senaste månaderna och för många därute så har jag sparat rätt schyssta summor trots rätt låg lön. Men böcker ger inte den motivation de brukade längre och de leder inte till att jag fattar så himla mycket bättre beslut. Jag har därför funderat på om det är dags att lämna tillbaka böckerna till biblioteket och ställa tillbaka de egenköpta i bokhyllan och istället bara läsa något nu och då för ny motivation, typ när andan faller på. Detta för att försöka hålla kvar det roliga med ekonomi och inte typ producera en avhandling på ämnet eller försöka mig på någon disputation.



Vad tänker ni att man gör när motivationen tryter och det inte är lika kul att snöa in sig på ämnet? 



15 kommentarer:

  1. Jag kommer ofta till en punkt då jag lärt mig tillräckligt för att jag ska ledsna. Det verkar som du har mycket på gång på många områden så du kanske ska ta tagga ner på det ekonomiska området, dvs konsumtionen av mer läsmaterial, och fokusera på att behålla ditt sparande på nuvarande nivå samt lägga energin på att hantera det andra istället. Lägga ekonomin på autopilot, dvs med automatiska överföringar etc.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Plina. Jag tror att du har rätt och att det är så det får bli. Sorgen i att inte längre njuta och motiveras av allt jag läser (och att läsa i sig) ligger i att det tidigare varit så kul och jag känt starkt att det är svårt att med låga inkomster upprätthålla ett sparande på mer än halva inkomsten utan löpande inspiration och motivation. Jag har därför trott att jag behöver hålla mig vaken, aktiv och motiverad för att det ska fungera. Kanske är det inte så? Jag vet ju redan hur man lagar billig mat, att man sparar mest genom att inte köpa alls och att investeringar är bättre än bankkonto. Det får nog duga för nu. Tack för din kommentar och att du bryr dig!

      Radera
  2. Håller helt med @plina. Känner igen det, kan ägna 100% åt olika intressanta projekt; ekonomi, jobba på min jobbhemsida som i grund och botten är min pengamaskin, dvs förser mig med arbete = inkomst, något projekt med huset osv. Sen ledsar jag inte direkt, men projekten blir liksom färdiga. Så nu ägnar jag mig åt att rensa ut olika delar på gården ocn när det är klart brukar lusten återkomma för något nytt eller gammalt. Och gör den inte det så är det bara att softa lite, ha lite tråkigt, så brukar suget återkomma.

    SvaraRadera
  3. Kan det vara så att du har hittat din investeringsstrategi som du är nöjd med? Då kan det kännas jobbigt att ändra sig och då vill man inte riktigt ta in något nytt?
    /C

    SvaraRadera
  4. Ge upp? Förstår inte riktigt men är väl trög kanske. Så länge man inte spenderar mer än man får in och lever sparsamt och medvetet finns väl inget problem vad gäller privatekonomi i alla fall.

    Livet är mer än pengar och det handlar definitivt inte i första hand om att förmera sina tillgångar, utan att leva med sina nära och kära, sköta sina dagliga plikter och därmed vårda sina relationer i nöd och lust.

    Att fokusera på privatekonomi är ett lägre mål i livet än att fokusera på kärlek. När man sätter ett naturligt högre mål före något naturligt lägre, kommer de lägre stående målen i balans för vad som gynnar det högsta målet. Om främsta fokuset är på högsta målet kommer alltid de lägre målen uppfyllas automatiskt i enlighet med den prioritering som gäller.

    Enligt den logiken fallerar alla mål om det lägsta målet sätts högst. Det handlar om rätt prioriteringar. Allt har vikt men väger inte lika mycket.

    /Eva

    SvaraRadera
  5. Jag är i princip på samma ställe, har läst ganska många böcker om ekonomi, sparande och investeringar och konstaterar att jag nu i princip känner att jag kan det jag vill kunna och nog inte kommer komma så himla mycket längre. Jag är inte tillräckligt intresserad för att jag ska orka memorera alla olika jämförelsetal och sitta i timmar varje vecka och välja ut bolag.

    Jag har nu "gått vidare" till att läsa andra ämnen som intresserar mig, dels minimalism (just nu "Hej då saker" och före den "Clutterfree with kids") och dels annat (David Eberhards böcker, och så läste jag "Hon han och hjärnan" innan "Hej då saker"). Saker som intresserar mig. Lånar titlar som jag tycker låter intressanta oavsett om det är ekonomi eller något annat.

    Jag har ju kommit fram till samma sak med bloggen: den kommer inte vara någon aktieblogg med analyser av olika bolag. Den kommer vara lite det jag känner för, som att städa, rensa och minimalisera, eller om att ungen får lära sig lite ekonomi, eller något annat jag för tillfället tycker om.

    Så läs det du tycker är roligt. Vi kan inte alla bli världsmästare på allt. Din blogg är kul och en jag återkommer till i alla fall :)

    SvaraRadera
  6. För egen del är jag lagd åt att nörda ner mig i nya saker rätt hårt till en början för att sedan plana ut. Dels är det väl nyhetens behag att börja lära sig om ett nytt ämne och tycka det är intressant men sedan känner jag att när jag har fått ett verktyg som är "good enough" så kan jag lägga det i lådan och gå vidare. Så har det varit med investeringar och ekonomi också. Känner igen det du beskriver att läsa massa och planera och fundera osv. Men idag är jag inte alls så intresserad längre och läser hellre om isolering, ölbryggning eller nått annat som jag vill lära mig mer om. Investeringar och sparandet går på automatik i och med indexfondsparande och jag har hittat en lunkande takt att genomföra maratonloppet i. Det kommer säkert perioder där jag är mer sugen på att läsa mer om ekonomi igen, men just nu är det rätt svalt. Tex så har läsandet av bloggar med siffror och analyser sjunkit drastiskt och bytts ut mot mer "vad är det att vara människa"-bloggar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Därför din blogg svalnat? Jag känner inte igen mig riktigt i detta, åtminstone inte vad gäller riktiga projekt som privatekonomi och FI. Trots ung blogg så har jag hållit på med detta i ganska många år, på allvar i åtminstone tre år. För mig känns det därför extra tråkigt att inte riktigt orka fortsätta. jag hoppas dock att det främst är böcker som påverkas och att jag ska orka fortsätta blogga och läsa alla andra bra bloggar.

      Du är saknad förresten.

      Radera
  7. Har nog också upplevt samma sak många gånger under årens lopp, "Fan vad tradigt att lägga så mycket fokus på sparande och aktier alltså".

    Men jag tror att det här är ett personlighetsdrag också. Man får lov att känna sig uttråkad i stunder, det gör jag med de flesta andra saker i livet också. Intresset kommer ändå tillbaka till slut om det är genuint, bara att trava på tror jag :)

    SvaraRadera
  8. Precis som Flow Fi skriver. Jag skulle kunnat skrivit det själv... Jag är all in och sedan planar det ut. Just nu är jag i utplanningsfasen. Vi har anammat ett mindset som gör att vi inte spenderar så mycket. Vi har valt vår sparstrategi och nu handlar det bara om att hålla i. Gå mot det som är lustfyllt men håll i det ni skapat och byggt upp så blir det bra till slut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Instämmer med Flow FI och IGMR. Går också all in i en period (oavsett vilken hobby det gäller, sparande, aktier, odling, djur, träning osv). Oftast har man efter ett bra tag med nördande uppnått en viss "mättnad" vad gäller information. Då har man också oftast införlivat "intresset" i sin livsstil så att det krävs en minimal ansträngning för att upprätthålla en hög sparkvot/träningsmängd eller vad det nu kan vara.

      Radera
    2. Jag känner igen mig vad gäller vissa projekt som träning, men det jag verkligen vill och har hållit på med länge brukar hålla i. Kanske är det inte en riktig dipp, utan mer tillfälligt vad gäller tyngre litteratur osv. Jag hoppas kunna blogga och ändå gilla ämnet. Annars känns det lite som att en målare skulle sluta måla. Jag gillar ju det här!

      Känns som du också lugnat ner dig bloggmässigt, IGMR. Har du ledsnat lite?

      Radera
  9. Jag blir lätt uppslukad av ett ämne och brinner för det, men som med allt brännbart så brukar lågan falna, men det går givetvis att underhålla med mer bränsle för att hålla det ljummet eller för att ha en fortsatt hög värmenivå. Sen om man ser till din livssituation så är det ju andra saker som just nu är viktigare i ditt liv och då ska de vara det. Som Plina säger, lägg ekonomin på autopilot. Du har ett fungerande koncept att vila i medan annat får ditt fokus och så är det i de flesta fall. Lycka till!/C

    SvaraRadera
  10. Hej!
    Jag tycker inte att det är någon fara att motivationen slackar ibland, det är en del av processen. Av egen erfarenhet kan jag säga att det vi gör många gånger leder till saker som vi inte ens hade kunnat ana. Jag slank in på daytrading och konverterade till småsparare. Från början slukade jag alla böcker som hade med börsen att göra, nu senast på julsemestern orkade jag inte ens beta mig igenom en av Sveriges mest rekommenderade aktieböcker.

    Samma känsla här, jag är långt ifrån fullärd, men jag har inte samma sug efter att läsa om ämnet. Mycket känns upprepat och jag tänker att nu är det i stället dags att leva allt jag lärt mig från dessa böcker.
    Dock är jag i stället mer motiverad med aktieportföljen, sparkvoten, träning, äta hälsosam mat till så billig penning som möjligt, dra ner på onödiga utgifter, eliminera materiellt överskott, minimalism.
    Jag är mycket mindre taggad på att läsa böcker om börsen men i stället helt tagen av livsförändringen som jag genomgår.

    Ibland har man perioder när man sparar mindre, ibland mer, det är inget jag är orolig över. Låt aktierna ligga i byrålådan och gör det du känner för, det kan vara så att något du ägnar mer tid åt just nu visar sig bli en ny motivering i framtiden;)

    Mvh / K

    SvaraRadera
  11. Så tror jag det är för de flesta - man kör hårt en tid med att läsa allt som lockar beträffande sitt nyvunna intresse. Därefter tycks det fortsätta i vågor upp och ner i perioder. Så - ägna din tid och kraft åt annat i livet som är viktigt för dig just nu. Sådant brukar vara krävande. Lycka till.

    SvaraRadera