måndag 26 juni 2023

Spara pengar med utflyktslådan

Det är varmt och soligt och badutflykterna avlöser varandra. Kanske blir det också en och annan utflykt till nöjesparker. Som vi alla vet kan utflykterna bli svindyra eller jättebilliga beroende på hur förberedda vi är inför dem. Idag vill jag dela med mig av mitt för stunden bästa utflyktstips, nämligen utflyktslådan. 

Jag vet att jag berört ämnet ekonomiska utflykter tidigare, till exempel här. Det som är skillnaden för mig är att jag inte längre är planerad på det sätt jag brukade vara. En kollega till mig erkände nyligen att hon inledningsvis (hon har bara jobbat i ett par år) blev rätt skrämd av mina ständigt hembakade mackor och välförberedda matlådor. Där är jag inte längre. Det blir alldeles för mycket Pågen-limpa och pulvermos. Som en konsekvens är jag inte heller längre så duktig att ungarna får hembakade kanelbullar, småkakor och fröknäcke på stranden. Det hade varit mycket billigare att vara så duktig. Och jag hade garanterat känt mig nöjdare med mig själv om jag hade varit i det läget. Men det gäller att laga efter läge och då kom jag på mitt nya life hack, utflyktslådan. Eller snackslådan som den kallas här hemma. 

I kort går det ut på att alltid köpa hem lite extra av sånt som går ut på utflykter, och vanligen lite mer av det som kan lagras längre. Majskakor är ett exempel på något som håller länge och lämpar sig ypperligt för utflykter till både nöjespark och badsjö. När priset är rätt brukar jag därför köpa på mig några extra och se till att ha när det är dags för utflykt. Kanelgifflar eller butiksmuffins kan funka på samma sätt, men har betydligt sämre hållbarhet så där köper jag lite mer restriktivt men ser ändå till att försöka ha tillgängligt till när det är dags. När det sedan är dags att dra iväg plockar vi bara ihop några av grejerna till utflyktspåsen och kompletterar så klart med lite annat mer kostcirkelvänligt (ifall du oroade dig för mina barns hälsa) som mackor, korv i termos, pannkakor, frukt, gurkstavar och liknande. Särskilt korv i termos är väldigt bra enligt kostcirkeln och aktuella kostråd, har jag förstått. En rätt så tom utflyktslåda som ändå fyller sitt syfte.
Om du är mer som gamla jag så är det här inte ett så himla ekonomiskt råd. Men om du sätter det i relation till att köpa en muffins i slumpmässig nöjespark för 35 kr eller en festis för 25 kr för att barnet blev akuttörstigt så är det svinekonomiskt. Det rekommenderas därför starkt för andra trötta, stressade och slitna småbarnsföräldrar som inte saftar, syltar och bakar hela dagarna. Komplettera gärna med välfyllda vattenflaskor, antingen frysta under natten innan avfärd eller i termosflaskor så slipper ni betala för att undvika uttorkning. Har du några bra utflyktstips att dela med dig av? 

5 kommentarer:

 1. Viktigt på utflykter med barn på sommaren är att ALLTID ha med sig badkläder - man vet inte hur vädret blir och även om målet är något helt annat så kan man komma förbi en badplats av en slump, och då blir besvikelsen total om badkläderna är hemma. Samma med tröja / fleece / jacka - vädret kan växla snabbt och frusna barn är svåra att ha med. Jag hade en färdigpackad kasse med allas fleecetröjor att rycka med mig så att ingen blir kall. Om man är på en kort utflykt och inte tänkt fika / äta så kan tålamodet förbättras på hemresan med tuggummi. Jag är själv rätt ointresserad av tuggummi men hade ofta 3 olika sorter att bjuda barnen på under tråkiga bussresor. Men snackslåda är jättebra - funkar även på tonåringar, de tar med sig en rulle kex ner till sjön så slipper de köpa dyra och torra bullar i kiosken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, så bra tips! Jag har annars lärt mig att alltid ha något ätbart med mig. Min man kan fascineras över att jag fixar äppelbitar eller morotsstavar i tid och otid och det är för att det är perfekt att ta fram när de är gnälliga eller panikhungriga. Verkligen superbilligt och enkelt, men kan rädda dagen.

   Radera
 2. Vi har jordnötter och russin i bilen. Funkar för hungriga, gnälliga och trötta barn och vuxna. Till stranden följer ofta en påse chips med och vattenmelon. Viktigt med salt till allt socker ;)

  SvaraRadera
 3. Bra att tänka är att en termos även funkar för kylda varor. Jag har mattermos med större lock och då får man plats meed 3-4 pinnglassar som håller sig några timmar.

  Apropå majskakor har Coop ofta haft bra pris på sitt egna märke med just dessa.

  SvaraRadera
 4. Vi brukar ha koll på matsmart.se där kommer det titt som tätt bra priser på många av de saker som skulle passa in i din utflyktslåda. Det är produkter mer korta datum men som ofta håller långt efter bf datumet👍

  SvaraRadera