måndag 1 maj 2023

Sparar man pengar med årskort?

Vilken tråkig fråga att inleda ett blogginlägg med för svaret är väl med största sannolikhet "det beror på" för de allra flesta av oss. Men årskortets vara eller icke vara är något jag funderat allt mer på i samband med mina tankar om billiga nöjen. För ett årskort borde väl kunna vara ett svinbilligt sätt att roa sig med träning, badhusbad, nöjesfält eller liknande. Eller?

Vi måste nästan börja med att diskutera mina erfarenheter av årskort hittills. Jag har köpt ett årskort på ett gym i yngre ålder och även ett på det lokala badhuset. Båda köpen var kopplade till arbetsgivarnas friskvårdsbidrag som gjorde att jag inte i praktiken betalade den fulla kostnaden själv. Och kanske bidrog det, men hur mycket tror ni att jag använde dem? Inte särskilt mycket alls. Jag kämpade mig plikttroget till badhuset med barnen ett par gånger (ett barn i taget) medan min man som också hade årskort i samma veva enbart följde med mig och barnen en enda gång i samband med att Mini fyllde år. Jag tror att jag räknade ut att det krävdes minst 30 besök för att man skulle ha sparat på det, något som inte jag (och definitivt inte min man) alltså gjorde. 

Man kan väl säga att det med den bakgrunden var lite småkorkat att köpa årskort på en rätt så lokal nöjespark, med skillnaden att det inte krävs 30+ besök för att det ska löna sig, utan snarare typ tre. Vi fick idén förra sommaren när vi insåg att vi betalat säkert runt 600 kr per person för en dag på ett nöjesfält, men hade kunnat köpt ett årskort för 800 kronor och därigenom sluppit hetsa oss igenom parken på en dag även om det bara hade inneburit att vi delade upp vårt besök på två dagar. Nu har vi av rent öppningstekniska skäl inte haft möjlighet att se om just detta årskort lönar sig eller inte, men när jag satt och försökte planera möjliga besök i parken slog det mig vad det är som är problemet med alla dessa årskort. För själva problemet ligger ju i att det ofta är så att de som har råd att pytsa ut en massa pengar på säsongsliftkort, årskort på djurparker och badhus ofta inte har tid att använda dem. Eller så kanske det finns en del tid på lediga helger (tid finns väl alltid egentligen), men så står man där efter en tuff jobbvecka med störiga kunder och gnälliga kollegor och känner att det sista man pallar göra är att ägna en hel jäkla dag (50% av ens lediga tid i veckan!) på att göra ungarna glada på Liseberg. Och då spelar det ju mindre roll att man köpt hela familjen ett säsongskort à 2295 kronor per person om man inte pallar använda det. 

Precis som vanligt lyckas jag inte skriva ett muntert inlägg, men är inte det här en situation som egentligen ganska tydligt visar på problematiken med dagens samhälle? Eller kanske är det inte ens ett problem, utan snarare en tydlig illustration av hur det ser ut. Lite som ett vykort från 2023 som någon hittar om 100 år eller gör en tv-serie om lika storslagen och fascinerande som Downton Abbey varit för mig. Vi köper saker och kläder som sällan används för att vi jobbar för mycket för att hinna använda dem. En kompis till mig vandrade i höstas med några andra av våra gemensamma vänner och hon var otroligt imponerad över hur tydligt allas personligheter syntes i utrustningen de hade. En av vandrarna hade riktigt bra utrustning och identifierar sig som en person som vandrar, men hade i princip aldrig använt utrustningen för att han inte har tid för det. En annan hade alldeles för dåliga kläder för att han själv inte tyckte att han höll på med vandring i någon större utsträckning, men vandrade naturligtvis betydligt mer än den pryltokige. Det blev kanske en lite lång utvikning, men poängen jag ville göra är att många av oss har större ambitioner än vi har ork och tid för. Och det leder till beslut som att köpa årskort på badhuset men inte gå dit oftare än någon gång per år eller köpa bästa möjliga vandrarutrustning, men aldrig ha tid att vandra. Ironin i det är ju så klart att så länge inte arbetsgivaren står för hundra procent av det där årskortet så gör ju årskortet i sig att man måste arbeta mer för att ha råd att finansiera det. Och då blir det där ekorrhjulet allt mer tydligt. 

Samtidigt tänker jag att ett årskort har potential att vara ett riktigt smart ekonomiskt beslut. För om man har tiden så kan man ju använda det massvis. Låt säga att man gör vad jag borde ha gjort i sommar men inte gjorde, och tar ledigt hela skolans sommarlov. Då finns ju tiden att gå till utomhusbadet, djurparken, nöjesfältet eller vad det nu är och då kanske man därigenom kan hålla sig ifrån dyra resor, restaurangbesök och annat som ofta hör sommaren till. För uppriktigt sagt är ju en sommar för drygt 6000 (tre årskort på Liseberg) för oss ett kap jämfört med en charterresa till Kreta eller ens en vecka på Västervik resort eller valfri stugby på Gotland. Det kräver dock i vanlig ordning lite planering och medhavd matsäck, men det har jag ju skrivit om flera gånger förut. Årskortet kan således möjliggöra minskade utgifter för annat, åtminstone om man faktiskt uppskattar fler mindre upplevelser framför en större. 

Vi får väl se hur det blir för oss med vårt senast årskort. Det återstår ännu att se. Men jag hoppas kunna lyckas bättre att ta tillvara på det än vad jag gjort hittills i livet och jag hoppas att det kan bidra till en fin sommar. Och om det blir en bra grej kan jag inte låta bli att tänka att jag längtar till mer frihet, mer tid och större möjligheter att ta tillvara på diverse årskort i framtiden. För det är något alldeles speciellt med att göra pensionärerna sällskap i badhuset en onsdag förmiddag. Det är för mig en dröm som jag hoppas uppfylla inom inte alltför många år. 



Brukar du köpa årskort? Brukar de löna sig? Dela gärna med dig i kommentarsfältet och jag hoppas du får en fin 1 maj! 

17 kommentarer:

  1. Vi har årskort på en liten djurpark. Inget märkvärdigt men det finns djur, lekpark och toaletter. Det som skiljer sig mot vanlig lekpark är att det är inhägnat och bilfritt. 400 kr för ett årskort och vi har varit där ca 20 gånger. Barn 1 och 3 år. Tröttnar aldrig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som väl spenderade pengar! /Frihetsmamman

      Radera
  2. Jag köper årskort till Kolmården varje år (på hösten innan, när de säljs med 50 % rabatt). Vi bor 40 min bort så det blir minst 5 besök om året, med matsäck. Helt klart värt det. Köper ett till till en liten äventyrspark på hemorten för 500 för hela familjen. Tidigare har jag också haft på badhuset men det täcktes helt av friskvårdsbidrag och jag köpte det inför föräldraledigheten. Mycket bra investering, särskilt som det visade sig att det skulle bli pandemi och badhuset var typ det enda som var öppet. Annars är jag noga med att verkligen räkna på det, speciellt om vi pratar tusenlappar. Och om det handlar om att man måste åka långt, säg en timme eller mer, då säger det nästan sig självt att det inte kommer att utnyttjas tillräckligt för att löna sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänker att 50% på Kolmården kan löna sig även vid typ 5 h resväg? Lär väl räcka att åka dit två öppna parkdagar för att det ska löna sig. Men man måste veta att man vill till Kolmården nästa år, vilket kanske är mer oklart.

      frihetsmamman

      Radera
  3. Jag köpte årskort på Liseberg 2022 och som den smålänning jag är har jag maxat det! Jag bor på gångavstånd därfrån och som DINKare kan jag ju styra mycket av min tid. Liseberg har gått så back på mig, ofta gick jag dit utan plånbok för jag skulle ju ändå bara åka i attraktonerna... Blir inget nytt årskort 2023 för jag har varit där så mycket att jag tröttnat. Men kul var det och tänk om mitt 10åriga jag hade vetat att man kan tröttna på bergodalbanor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt perfekt! Maxat så att åksuget är riktigt mättat.

      Jag köpte en hotelldeal förra sommaren. Två månader för 30 papp. Valde hotell med frukost, fika och middag på kvällen eller dyra spa-hotell. Två barn fick bo i samma rum gratis. Vi nyttjade alla nätter. Tyvärr är hotellsuget stort även i år men ingen lika bra deal har kommit.

      Radera
    2. Intressant! Var det två månader i sträck?

      Radera
    3. Bra jobbat, Linnea! Låter som väl investerade pengar! Gillar särskilt att du lämnat plånboken hemma!

      Radera
  4. Vi har inte riktigt något i närheten som vi gör tillräckligt mycket för att ha årskort. Kollade nu vad årskort på Tivoli Kph skulle kosta och ca 3000SEK för vår lilla familj, frågan är om man skulle komma iväg oftare då? Samtidigt kanske man vill variera sig? Jag hade gärna köpt något typ av årskort på biografen (folkets bio) för där är vi var och varannan helg.

    Jag är däremot en sån som har årskort på gym samt ett klippkort i annan gymkedja för att kunna träna med olika vänner. Det är ganska billigt jmf att gå ut på restaurang, hehe.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det beror väl på lite vad det kostar för er per gång annars också? För mig lönade sig uppenbarligen inte årskort på badhuset, men jag måste säga att det var väldigt skönt att veta att det var "okej" att vända efter en timme om jag tyckte det var för stimmigt eftersom det ju bara är att komma tillbaka en annan gång. Så kan jag tänka mig att det också blir med Kolmården, Tivoli Kph och typ Järvzoo. Så kanske lönar det sig inte alltid ekonomiskt, men ändå blir besöken mer värda för att man mentalt blir mindre stressad? Helt ologiskt såklart, men kan säkert finnas fler ekonominördar som kan känna likadant...

      Radera
    2. Jag tror det skulle motsvara två besök! Just nöjespark kräver sådan planering för vår del så jag tror inte det skulle hjälpa mentalt. Vi får se i sommar, kanske så ångrar vi oss i augusti när tredje besöket infaller, hehe.

      Badhuset förstår jag precis, man behöver inte alltid vara där en halvdag, kanske barnet inte är på topp eller så är det för mycket folk. På badhuset här visade det sig att de har halva priset helgfri vardag fram till 14, det kändes väldigt värt.

      Radera
  5. Jag tror inte vi skulle åka mer till nöjesparker om vi hade årskort.. eller,
    det är inte min bild av en drömsommar att trava runt på samma nöjespark flera gånger. Gillar att ibland hänga på till lekland eller djurpark under besök på annan ort, hos släkt eller bara på semester. Vill inte känna att vi borde göra flera gånger på Kolmården för att tjäna in det... sommaren ska ge tid till annat också; bad, trädgårdshäng, cykelutflykter, träning, umgänge med barnen och släkt, egentid/vuxenumgänge och resa (i Sverige eller utomlands). Men alla gillar ju olika saker!
    Badhus besöker vi hyfsat ofta, det blir 2-4 st 10-kort om året, brukar reas ut till halva priset i kassan (med kortare giltighetstid). Mycket bättre då man kan få hela familjen på ett kort, även bjuda med besökare, och friskvårdsbidraget täcker det. Skulle gärna köpa 10-kort på gym också, men tror inte det är så vanligt förekommande.

    /L

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det som är bra med tex Kolmården är att de har öppet novemberlov, jullov och påsklov också och då är det mycket mindre folk, så man måste inte trängas med alla sommarsemestrare

      Radera
    2. Precis, menade inte att det skulle göras under 4 veckors industrisemester, utan snarare att man kan gå dit helger och andra lov för att göra det mer värt. Däremot kan det ju vara supervärt även vid bara två -tre parkdagar så det kanske är en god idé även på sommaren ibland för att göra det stressfritt.

      Frihetsmamman

      Radera
  6. Har årskort på Skansen och där lönar det sig efter ett besök så ja det är bra. Har också ett årskort på tekniska museet som ena barnet ofta besöker. Har (tyvärr) köpt diverse klippkort på friskvårdsbidraget som inte använts tillräckligt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt! Precis sådana årskort hade jag missat att de fanns förrän nyligen, men ofta är det ju så att det lönar sig fort och då är det ju svinsmart att skaffa. :)

      Radera
  7. Beroende på var i livet man är så har det blivit olika sorts kort. Simhallen på gångavstånd hemifrån nyttjades mycket innan barnen kom. Det var skönt att kunna välja att inte gå in om det var mycket folk. När barnen var små så fortsatte vi med badet, men även de närmaste muséerna (vissa var gratis, andra inte).
    Terminskort på en klättervägg när de var större (där har man tillbringat många fredagskvällar då alla andra är nån annanstans) och sedan skaffade de sig själva Grönankort för att kunna gå på konserter med kompisar + åka nån attraktion när andan faller på.

    Hade ett terminskort på ett lokalt gym, men när de blev uppköpta av usla Sats så fanns det ingen anledning att förlänga det (måste man vara otrevlig för att få jobba på Sats?).

    Trixet är att skaffa årskort på ställen som är hyfsat nära så man tar sig tid att åka dit hyfsat ofta. Bor man nära Kolmården så måste man inte titta på ALLT och vara där HELA dan, varje gång!

    Jag har hela mitt liv haft månadskort på lokaltrafiken i Stockholm, först pga lång skolväg, sen för att åka till jobb. Nu när vi tvingats jobba på distans så är det inte lönt. Även om det är bekvämt att slippa fundera på hur många resor som ska göras en dag (gör man mer än ca 30 enkelresor/månad så är det månadskort som gäller) så har jag de senaste åren sparat pengar på att köpa lösa biljetter.

    Så på frågan om man sparar pengar på att köpa årskort så är det finurliga svaret: Är du latare än du är snål, eller snålare än du är lat?

    Spargrisen

    SvaraRadera