fredag 16 december 2022

Skillnaden mellan en dödlig och mig

En av mina vänner brukar ofta (så även innan inflationen) prata om att det är så dyrt att handla mat och eftersom jag är så nördig som jag är har jag vid några tillfällen lett henne in på möjligheten att jag skulle kunna titta på vad hon köper och föreslå vissa justeringar. Hon har vid något tillfälle låtit som att hon skulle kunna överväga att skicka kopior på familjens matkvitton till mig, men det har aldrig blivit av. Tråkigt, men idag fick jag en ny chans när jag på Facebook hittade ett vanligt kvitto för en vanlig familj där den som köpt sakerna upplevde att det var väldigt dyrt trots att kvittot inte innehöll någon extravagans. Så det här inlägget inleds med ett kvitto för oss alla att begrunda och efterföljs av en kortare analys undertecknad yours truly. 





Det första som slår mig är att kvittot innehåller saker vi inte köper alls. Och den största besparingen är ju alltid när man helt kan undvika att köpa saker, varpå jag kan föreställa mig att den stora merparten av alla konsumenter därute skulle kunna vinna på att fundera på om de måste köpa allt de brukar köpa. I vårt fall så köper vi inte någon måltidsdryck utan hela familjen dricker vatten i normalfallet. Nu vet ju inte jag hur ofta de köper Glockengold Multivitamin eller liknande drycker, men vi skulle säkert kunna dricka upp en om dagen om vi köpte sådana och det blir ju en del även fast jag vet att det ändå är ett av de billigare alternativen på marknaden. Så om vi säger att det går åt 5 förpackningar multivitamin eller 10 liter i veckan för en barnfamilj så skulle den familjen alltså kunna spara runt 400 kr i månaden på att byta ut drycken till vatten istället. Nypondrickan faller naturligtvis under samma kategori och går enligt mig att slopa helt om man så önskar. Vi brukar inte heller köpa tvättlappar utan har hållit oss till dels köpta flergångstvättlappar (till Plutten eftersom jag kände mig nojig under min graviditet, helt onödigt som det visade sig), donerade Ikea-lappar från en granne som de inte längre behövde och nu på sistone även sönderrivna lakan. Jag har alltså inte ens orkat fålla dem (om det heter så?) utan har rivit sönder och använder som näsdukar, hushållspapper och tvättlappar. Alla alternativen funkar. De senare två helt klart mer ekonomiska. 

Kvittot innehåller också en del saker som jag undviker att köpa.  De flesta tänker sig säkert nu att jag ska vara lite extra dygdig och påpeka att godis kan undvikas, men det gör vi faktiskt inte. Utan barnen får alltid lördagsgodis och nuförtiden undviker vi att köpa hem saker i förväg eftersom min man inte kan hålla sig borta så det blir oftast till ordinarie pris till på köpet. Däremot skulle det ha tagit emot att köpa vetekakor för 48 kr. Jag vet ungefär hur länge en sån brukar räcka i vår familj och av den anledningen så brukar jag försöka baka vårt bröd i största möjliga mån, och i princip alltid när alternativet är att köpa ett överprissatt bröd på Ica till ordinarie pris. Jag vet inte om jag skrivit det förut, men det var en av de första sakerna min man började reagera på när jag slutade under en intensiv period på jobbet, nämligen hur mycket dyrare veckohandlingen blev av allt bröd. Vi lever också fortfarande på det hemgjorda äppelmoset från grannarnas fallfrukt, men eftersom jag var för lat så kommer den med största sannolikhet ta slut innan nästa sommar och höst varpå vi kommer behöva köpa lite sylt eller mos tids nog. Jag tänker också att barngröten faller in under den här kategorin. Vi köpte ganska så exakt en sån förpackning till Plutten men desto fler till Mini. Vi övervägde nog aldrig riktigt att vi kunde avvika från BVC:s tips med första barnet och sedan blir det lätt att man fastnar i något dyrt alternativ från Semper eller Nestlé även efter att barnet är stort nog att äta riktig mat. Jag tror egentligen att vi alla vet att fabriksgröt inte är nödvändigt för 1,5-åringar, men det blir lätt att man fortsätter köpa för åldersgrupp efter åldersgrupp bara för att BVC insisterat på det när väl ungen fyllt sex månader och avlider utan att föräldrarna köper svindyr, järnberikad gröt. 

Kvittot innehåller också saker vi aldrig köper till ordinarie pris. Glass är en sådan produkt. Det är uppenbarligen helt onödigt och förvaras ändå i frysen så man kan lika gärna passa på när det är extrapris. Och om det inte är extrapris kan man ta lite saft och göra en egen version eller köpa Ica basics glassar som (åtminstone hos oss) i princip aldrig är på extrapris ändå. Såpa är en annan sådan produkt som uppenbarligen är väldigt lagringsbar och vi därför har som grundidé att köpa på oss massvis av när väl det är extrapris istället. Detsamma gäller för diskmaskintabletter, tvättmedel, flytande diskmedel och toapapper. Köp, fyll upp förrådet och upprepa när väl nästa bra erbjudande kommer. På så vis finns det alltid hemma och man slipper köpa det på lokala Ica-butiken till ordinarie hutlösa pris. Det finns fler produkter som faller in under den här kategorin även fast de inte är riktigt lika lagringsbara som tidigare exempel; som ägg, festis (om det är det som summer berries är), kryddor, smör och konventionellt producerat kött. Använd skafferier, kylskåp och frys, och var inte så kinkig med datum så är det möjligt att köpa det mesta på kort datum eller till extrapris. 

Det finns också en punkt som jag inte kan låta bli att bemöta även fast jag inser att jag inte har en bild av helheten av familjens inköp. Det är är vad vi köper och vad vi skulle kunna köpa istället. För även fast det är klokt att fundera på extrapriser och överväga att göra saker själv så finns kanske de allra största pengarna att spara i att lägga om kosten på riktigt. Vad jag ser på kvittot är en hel del kött (om än billigare sådant), men ändå betydligt dyrare än baljväxter som jag inte hittar alls på kvittot. Nu köper jag i och för sig själv inte baljväxter varje gång jag handlar, så det är fullt möjligt att familjen storhandlat hela baljväxtförrådet på Willys för flera månader sedan, men det är också möjligt att de inte äter sådant. För om det är något som är återkommande så är det gnäll om höga priser på mat, men en total ovilja att äta vegetariskt ens några gånger i veckan eller ens att öka intaget av billigare proteiner överlag. För man måste ju inte bli vegan för att blanda i lite linser i köttfärssåsen, prova havregrädde istället för konventionell, eller för att införa soppdag med en helt vegetarisk soppa en dag i veckan. Som jag skrivit om förut så tror jag verkligen att det går att minska sina matkostnader för alla om man bara är beredd att offra sig lite. 

Och det är väl det som är den stora skillnaden mellan gemene man och mig. Jag har faktiskt också druckit juice till frukost på daglig basis, men kommit på att det inte var värt det. Jag har också ätit kött sju dagar i veckan, men insett att det ledde till att jag uppskattade det mindre och var mycket dyrare än vegetarisk kost. Jag har också köpt allt bröd som vi åt och kommit på att det kostade mer än det smakade. Det betyder inte att jag är perfekt eller ser ner på den förälder som handlar ungefär som personen som stod för det där kvittot. Alla är fria att prioritera och agera som man själv vill. Jag tror faktiskt att våra kvitton skulle kunna se ut ungefär så där om min man fick löpa fritt. Det som dock är spännande är att många går omkring med en stark känsla av oro för höga kostnader och av att det inte är möjligt att göra något åt dem. Som jag kunnat konstatera i det här inlägget verkar det finnas en hel del onödiga poster i vanliga människors vardagskvitton. Det finns också andra sätt att köpa saker genom att planera eller tänka om. Hur många av mina tips tror ni personen fick i kommentarsfältet? En del faktiskt. Men ingen föreslog en omläggning av kost eller att man skulle sluta köpa saker. Däremot var det många som mycket riktigt föreslog att handla mer på extrapriser, byta butik och planera före. För sådan är människan. Den vill ha samma bekvämligheter som alltid, men till ett lägre pris. Vi går igång på att minska elpriset eller köpa billigaste möjliga dockan till våra barn, men kan inte för allt i världen inse att vi sparar mest om vi minskar våra inköp helt och hållet. Eller drar ner på bekvämligheter och börjar laga mer mat själva, har det lite kallare inomhus eller förflyttar oss för egen maskin istället för med bensinslukande bilar. Men visst. Då lär man känna av en 20%-ig ökning av livsmedelspriserna just nu och jag fattar det. Det suger. Men det går att göra något åt. För den som vill. 




Får du några tankar vad gäller hur du gör inköp när du ser hur jag tänker och hur personen handlat? Dela gärna med dig om du orkar och vill. Att diskutera matkostnader på ett mer konkret sätt tycker jag är riktigt roligt. 

















PS. Personen som gjorde inköpen bor tydligen på mindre ort, med långa avstånd, varpå det uppenbara tipset att byta butik eller gå till butiken med bästa extrapriserna denna vecka inte var applicerbart. 

35 kommentarer:

  1. Tittade också på det kvittot i fb-gruppen och reagerade överlag på samma varor som du tog upp. Då personen inte hade någon annan butik i närområdet så är en mer vegetarisk kost eller hårdare prioritering ett måste för att få ner kostnaden. Själv har jag lyxen att ha många olika butiker nära mig, så jag jagar extrapriser varje vecka, men vi har också prioriterat mer vad vi lägger pengarna på. Jag jämför priser mycket mer i butik än tidigare och vi har börjat testa alternativa varor i större utsträckning. Exempelvis så är Lidls Skånerost ett godtagbart alternativ till Zoegas Skånerost. Andra varor skippar vi oftare helt att köpa nu, t.ex en del frukt och bär, bröd etc som kostar mer än det smakar (speciellt om det inte är i säsong).
    // S

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det där med frukt- och grönt i säsong glömde jag helt! Det skulle egentligen stå med. För en bra grej är ju till exempel att skippa plommontomaterna och försöka gå över mer till frysta grönsaker på vintern och morötter istället för frukt och så. Nu äter mina barn iofs sjuka mängder frukt så jag följer det inte helt själv, men grönsaker tycker jag går väldigt bra att säsongsanpassa. :)

      Radera
  2. Nu bor jag inte i Sverige längre men har alltid haft sparsinne som har i perioder övergått till sparvansinne. Det är jag nästan botad ifrån…
    Mitt recept var enkel: säsongvaror samt billiga stickdelar, kampanjer och extra priser. Tidigare fick man reklamblad hem som jag gick igenom, klippte kuponger och handlade utifrån detta.
    Jag odlade mycket och köpte knappast några grönsaker och när jag väl gjorde det så åkte jag till några utländskt ägda butiker tätt inpå stängningen och köpte överblivna varor, ibland säckvis för knappast några pengar alls.
    Jag är också en sån person som är utrustad med kunskap från föräldrahemmet om både sparande och ekonomi. Jag tror att du skrev om detta nyligen.
    En bra tryckkokare är nödvändig också. Den förkortar matlagningstiden till en bråkdel och med detta sparar man på energi oavsett om det är el eller gas.
    Nu är jag folkbokförd i ett annat EU land och jobbar i ett tredje. I båda ligger min matbudget på 100€/mån och då ingår vin eftersom det går att handla i matbutiker. Här har jag en annan strategi: extra pris på kött och smör, grönsaker köper jag på marknaden och frukt plockar jag lite varstans eftersom fruktträd växer överallt och mest är till besvär. Lite som äpple i Sverige.
    Sen vill jag lägga några ord om en helig ko bland föräldrar: engångsblöjor. Helt onödig produkt som jag personligen anser direkt farlig. Barn ska pottränas tidigt, så tidigt som fyra-fem månader. Det är också en bekvämlighets produkt som kostar vansinniga pengar under de tre-fyra år barn går med blöjor nu för tiden.
    För att sammanfatta:
    1. Extrapriser
    2. Säsongvaror
    3. Tryckkokare
    4. Slippa engångsblöjor
    Vänliga hälsningar Adela

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Adela! Jag tycker det låter som att du har en vettig grundsyn och jag håller med dig om allt förutom tryckkokaren som jag inte tänkt så mycket på tidigare. Jag får fundera på den! Däremot tror jag ditt sista tips är sjukt underskattat. Vi har ju haft tygblöjor och pottat vår lilla som blev blöjfri vid 1,5. Det var väldigt skönt och en stor ekonomisk fördel om vi jämför med Mini som hade blöjor åtminstone ett år till i någon omfattning.

      PS. Sjukt imponerad över dina matkostnader. Låter riktigt bra oavsett var i EU du bor! :)

      Radera
    2. varför är det farligt med blöjor? (om inte du menar för miljön?)

      Radera
    3. Nu vill jag inte kapa tråden men absolut farliga för miljö. 500 millioner blöjor/år bara i Sverige lämnar ju sina spår. Engångsblöjor går inte att återvinna och kräver mycket resurser att tillverkas. De försenar utvecklingen av kiss och bajs signaler och det är allt vanligare med eksem och hudproblem. Jag säger inte att engångsblöjor bär på hela ansvaret för det men till viss del ja.
      Jag vill inte heller lägga hela ansvar på stackars småbarnsföräldrar, ni har bekymmer så det räcker och blir över. Ni har mycket att tänka på samt bemöta andras tyckande och tänkande. Det är inte min intention. Ni är vardagshjältar allihopa. Industri med sin marknadsföring har krokat arm med BVC som svalde hela betet helt utan kritiskt tänkande har det största ansvaret.
      Hälsningar Adela

      Radera
  3. Bra och interessant! Jag har då två frågor tillbaka till dig :) Det här med att passar på köper mycket när det är extrapris tyder på att ni storhandlar med bil - eller? Det kostar också (pengar och miljö). Och angående tvättlappar - hur gör ni med barnen när de är ute någonstans? Kan det var (delvis) därför ni behöver göra så mycket vab? (vilket också kostar pengar). Det är inte min avsikt att vara kritisk - bara tänker på att det finns andra ekonomiska aspekter att väga in också ibland

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vaba för att man inte använder engångswipes? Ta en titt på listan över innehållet på dem och ta en funderare över vad det är du torkar ditt barn med.
      Många städ influensers tipsar om att använda wipes som städprodukt för att de tar bort ALLT. Riktig kemikaliebomb .Cetearyl Isononanoate, Glycerin, Ceteareth-20, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate, Ceteareth-12, Betaine, Laureth-7 Citrate, Canola Oil, Sodium Citrate, Citric Acid, Sodium Gluconate, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Ethylhexylglycerin, Benzoic Acid. Fundera istället på varför fler barn idag har allergier och om vissa av de hr ämnena kan vara hormonstörande.

      Radera
    2. Vi handlar kanske med bil en av 30 gånger, däremot ofta med barnvagn även utan barn så det tycker jag inte. Min man frågade faktiskt igår om vi inte borde testa om bilen startar innan jul iom att vi inte använt den på en månad.

      Jag blev jätteförvånad över att du påstår att mina barn blir sjuka av att vi undviker tvättlappar. Vi är förvisso inte borta särskilt ofta, men varför skulle inte handsprit eller tyg+ typ diskmedel funka då? Vi har faktiskt köpt engångswipes några gånger men det var när den lilla var mindre och hade blöja. Det finns ju oftast toa där vi befinner oss och därmed även rinnande vatten och tvål, vilket jag ser som överlägset tvättservetter och dylikt. /frihetsmamman

      Radera
    3. Handsprit är förstås hur bra som helst men då hänger Jag inte med i det ekonomiska resonemanget i om att det låter som det ni sparar på tvättlappar spenderas på handsprit istället.
      Om det alltid finns toalett med tvål där ni är så är det förstås Inga problem - det visste Jag ju inte

      Radera
    4. Jag förstår inte riktigt när det är papperstvättlappar är överlägset tyg så det får du gärna förtydliga. Handsprit har vi i stor utsträckning till Mini och oss själva, men ser inte att Ica basics engångstvättlappar ersätter dem. Det var en riktig lite saver under pandemin, men användes inte till den lilla. När det kommer till vab eftersom det problemet uppstått efter introduktionen i förskolan så har jag extremt svårt att se att att det är en eventuell utflykt till lekparken på helgen som gör att Plutten blir sjuk. Innan förskolan så var hen sjuk väldigt sällan och då var det avsevärt fler turer till lekparken än idag. /frihetsmamman

      Radera
    5. Tänk om den universala lösningen på vab skulle vara fler tvättlappar? Då hade jag köpt alla tvättlappar i världen.

      Radera
    6. @Lupinerna - det är klart att tvätta händer med wipes eller handsprit när man är ute gör att det blir mindre vab
      @Frihetsmamman det blev nog ett missförstånd - du pratade antagligen bara om papperstvättlappar - jag trodde vi pratade om wipes

      Radera
    7. Nej, det är att barns immunförsvar behöver tränas i kombination med att det finns (för) många barn i förskolegruppen som orsakar all vabb.

      Radera
    8. Strunta I att tvätta händer alltså?

      Radera
    9. Vilket trams, varför ska man använda wipes mer än i nödfall, tvål och vatten räcker gott till småtroll och även vuxna. Givetvis ska man tvätta händerna när det lämpligt, vid toalettbesök, efter hemkomst ute bland folk, före maten eller att man har gjort några skitiga handtag i sandlådan eller i trädgården använd sunt förnuft så ska det säker gå bra även för dem som tycker att wipes är ett universalmedel mot alla sjukdomar. Wipes är väl egentligen inget man ska smeta in sina barn med, kan inte vara bra för immunförsvaret att kleta på kemikalier, dessutom för dyra pengar när tvål och vatten är både billigt och alldeles tillräckligt. Överdrivet bakteriedödande är döden för immunförsvaret.

      Radera
    10. För övrigt så hör det till att barn är snoriga och förkylda ofta, de övar upp immunförsvaret inför framtiden. I o f s så verkar det proppas i ungarna alltför mycket alvedon och liknande samt ett överdrivet bruk av nässpray som kan ifrågasättas. De flesta förkylningar kan utkämpas ut hjälp av febernedsättande, det är så immunförsvaret övas upp. Det skapas behov och ska göras pengar på allt, för det mesta går det bra att låta all gå sin naturliga gång som det har gjort under alla tider. Sen finns det förstås allvarliga sjukdomar men snor och feber har ingen dött av, de hör till livet.

      Radera
    11. "Vilket trams, varför ska man använda wipes mer än i nödfall, tvål och vatten räcker gott till småtroll och även vuxna" det är klart man inte använda wipes om man har tvål och vatten tillgänglig - har inte påstått det heller. Jag håller helt med om att skippa alvedon osv helt.

      Radera
  4. Jag reagerade över att det inte är mycket mat på listan. Självklart ska de få äta godis men behöver man både Christmas cake, pepparkakor, fruxo, Zoo och piggelin? Samma sak med drycken.
    Reagerar också på att de har många engångsprodukter som wipes och olika tork- och hushållspapper. Vi använder i princip bara flergångsprodukter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där med Christmas cake har jag inte riktigt klurat vad det kan vara, men visst är det så. Sen kan jag själv ibland ha sådana kvitton, men om jag förstod personen rätt så var det här ett "vanligt" kvitto. Nog är det så att man kan dra ner på en hel del onyttigheter, men jag tror verkligen att det inte är avvikande för just den här familjen utan de flesta av oss skulle nog kunna göra just det, fast kanske inte alltid inom samma område.

      Radera
    2. Är det inte en fruktkaka med glasyr?

      Radera
  5. Smör och ägg är enda som jag köper från kvittot. Vad är småcitrus?

    Hälsningar Adela

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mandarin/Clementin/Satsumas gissar jag på

      Radera
  6. Har bara wipes när vi är ute (använder tyglappar hemma) så den kostnaden har vi inte. Vi äter mycket havregryn, och ja vi handlar ibland vetekakor men det är i såfall inte huvudbeståndsdelen av frukosten i såfall. Fil och juice köper vi inte. Generellt var priserna väldigt höga. Vi köper i princip alltid baljväxter och grönsaker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var väldigt mycket städgrejer och snacks också så det känns som det inte var en normal handling. För städgrejer är annars ÖoB bra.

      Radera
    2. Det kanske inte var en normal handling, men kan känna igen känslan av att det alltid är något som man ska köpa som inte är en vanlig handling. Alltså typ att det alltid är slut på antingen schampoo eller tvål eller tandkräm. Inget som man borde behöva köpa hela tiden, men något tenderar ändå att vara slut. Så personen har säkert helt rätt i att det var en rätt så vanlig handling ändå. Men ja, helt klart en hel del snacks. Men det kanske också äts en hel del sånt och de kanske inte är så sugna på att baka dessa själva?

      Radera
    3. Jag har sett många kommentarer på typ Economista på fb där folk flera gånger påpekar att de handlar "hushållsprodukter" och att det handlar om avsevärd mängd pengar. Jag förstår inte riktigt, tandkräm håller väl hur länge som helst? Ett 10p wettextrasor också? Använder folk inte tvättbara microfiberdukar? Hur mycket hushållspapper kan man använda? Även om vi skulle dubbla vår förbrukning av sånt (vi är en liten familj) så skulle det knappast handlar om 1000 kr per månad. Tandborstar, shampoo, tvål och sånt handlar jag några gånger om året så det alltid finns hemma.

      Radera
  7. Såg också det kvittot o tänkte precis som du ;-) //Lisa

    SvaraRadera
  8. Gul lök i nät köper jag väldigt sällan, upplever att den ofta är dubbelt så dyr som lök i lösvikt :)

    SvaraRadera
  9. Ja, för 1100kr så förväntar man sig lite mer bang för the buck än socker i olika versioner.

    Vad är det för grupp på fb?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ekonomitips för föräldrar- en ganska oekonomisk grupp som detverkar. /frihetsmamman

      Radera
  10. Jag är glad att se att familjen åtminstone köper svenska äpplen när de finns (för "Ingrid Marie" måste väl vara det?). Det handlar inte om priset i det fallet utan mer om att jag är lite allergisk mot att köpa importerade produkter som vi faktiskt har själva i Sverige...

    Kul läsning!

    Mvh Louise (inte bäst i världen på matpriser, men dricker alltid vatten. Om det inte serveras champagne förstås! ;)).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänkte på det jag med faktiskt. :)

      Radera
  11. Jag tycker nog det är bra att fler börjar reflektera kring sina inköp och planera bättre, det kan ge fler sparutrymme och en större trygghet i vardagen. Dock så påverkar det mig som redan gjort detta sedan länge något negativt. Jag har helt klart märkt av att extraprisvaror är slut oftare och att det inte finns lika mycket fynd av kort datum längre.

    Som du säger så är ju de saker man kan låta bli att köpa alltid de bästa besparingarna och att göra själv är alltid en god besparing, och enligt mig en trevlig stund i form av bärplockning eller hantverk i köket. Egenplockade blåbär i vanlig fil skulle sänka kostnaden och likt dig har jag egengjort mos, det kan egentligen nog de flesta göra. Jag har inga äppelträd, utom de små som 5-åringen planterat från kärna, men i höstas fanns massor av äpplen att plocka gratis i villaträdgårdar där ägaren lagt ut på fb att det bara var att komma och plocka. Jag gjorde nog runt 15l äppelmos och lika mycket äppelvin.

    Sen har jag full förståelse att vissa inte har ork, vi har själva varit rätt storkonsumenter av klämmisar, men har tack och lov kommit ur det nu.

    Elförbrukningen har vi sänkt rätt rejält, jag är mest förundrad över vad vi gjorde förra året. I oktober sänkte vi från föregående år med ca 37% och i november med nära 45%. Största skillnaden är att vi nu har runt 17°C inne istället för kanske 21°C förra året. Sen har vi bytt en del bad för barnen till dusch och duschar själva kortare.

    SvaraRadera