torsdag 21 januari 2021

Spara pengar med tygblöjor

Redan när jag mentalt började skissa på det här inlägget förstod jag att det skulle fånga intresset för ungefär en procent av mina vanliga läsare. Tack vare att en del av er som ändå läser den här bloggen har små barn eller väntar barn, väljer jag trots detta att skriva det. Jag tänker också att jag kanske i framtiden kan fånga någon ny läsare som hamnar här med hjälp av Google. (Välkommen i så fall!) Ämnet för dagen är alltså tygblöjor och hur otroligt mycket billigare det är än mer miljöovänliga engångsblöjor från till exempel Pampers eller Libero. 

Egentligen skriver jag det här inlägget till stora delar för att jag själv varit otroligt skeptisk till tygblöjor av olika anledningar. Den främsta var att det kändes omständligt och jag oroade mig för huruvida jag skulle orka hålla på med något ytterligare som är jobbigt. Ni vet, det tar ju lite tid att baka eget bröd och skippa outsourcandet av städ och matlagning. Jag var därför lite rädd för att det skulle orsaka mig ett rejält energitapp. Jag kände mig också rädd för att framstå som en total hippie, eftersom mina fördomar sa mig att det bara är mammor med rastaflätor (inte för att det är något fel med rastaflätor!) och gårdar för självförsörjning som håller på med sånt. I korta drag kan man säga att min hippiefördom försvann ungefär efter fem minuter på sociala medier där jag istället fann helt vanliga föräldrar (för en gångs skull inte bara mammor!) som gjorde sitt yttersta för att hjälpa och stötta varandra i tygblöjevärlden. Jag upplevde inte heller folk som dömande mot dem som inte orkade köra tygblöjor till 100 % eller som hade tillfälliga motgångar och därför pausat användandet av tygblöjor. Vad gäller hur energikrävande det skulle visa sig vara så är min slutsats att den mesta energin gick åt till att lista ut ungefär hur det funkar med tygblöjor, vad som måste köpas och vad alla olika system  betyder. Att faktiskt tvätta blöjorna däremot känns faktiskt lättare än att kånka hem dem från mataffären och dagligen springa ut med sopor. Särskilt under Corona känns det väldigt skönt att slippa den biten och nu behöver jag ju inte heller vara sur på min man för att han aldrig sällan köper blöjor. 

Om jag skulle prata med en vän, vilket jag hoppas göra nästa gång någon av mina vänner är gravid, skulle jag säga att det smartaste och enklaste är att köpa hem några stycken av olika märken och prova hur man gillar dem. I kort kan jag säga att vi provat så kallade all-in-one (AiO)-blöjor som är typ som engångs, med skillnaden att man tvättar dem som de är istället för att slänga dem i soporna. Vi har även provat och fastnat för så kallade pocket-blöjor som är typ som en AiO med skillnaden att man kan ta ut och anpassa inlägget i blöjan efter aktuellt behov. Till exempel när barnet ska sova så kan man stoppa i två inlägg istället för ett som man kan ha om man bara är hemma och kan och vill byta oftare. Vi har insett att Plutten kissar rätt mycket så vi har helst i två inlägg om vi inte ska behöva byta typ varannan timme. Vi har också kommit fram till att vi gillar blöjor med knapp-knäppning, eftersom de håller bra och att det är bra med ett extra inlägg i hampa för att fånga upp mycket kiss. Alla blöjor jag köpt har varit i One Size, vilket betyder att de ska funka för hela blöjperioden, kanske med undantag de allra första veckorna. I och med att jag ändå är en ekonomibloggare med en önskan om att spara pengar har jag testat en del billigare märken och därför tänkte jag i kort gå igenom dem här. 

Alvababy var det första märket jag provade och jag handlade dem nya online via Babyleo. Det är en bra och prisvärd blöja, vars enda nackdelar jag kommit på är att de blivit lite noppriga i tvätten och att inläggen inte är lika absorberande som vissa konkurrenters. Det går dock att lösa genom att köpa till ett hampainlägg från valfri annan tillverkare, till exempel Geffen Baby eller Thirsties. Ett tips är att köpa blöjor i konstmocka och inte helt i bambu, eftersom bambu känns blött mot bebisens hud till skillnad från konstmocka. (Om man inte vill att det ska kännas blött det vill säga, för det är tydligen väldigt bra när man vill lära barnet att gå på potta.) 

Mama Koala var det andra märket jag provade och här var jag främst nyfiken eftersom det var så hypat i tygblöjegrupper. Det visade sig att deras pocketblöjor var ungefär lika bra, men något dyrare än Alvababys,  dock otroligt mycket finare. De är rent utsagt vackra att titta på och tycks ha ett otroligt högt andrahandsvärde. Jag upplever också dem som mindre noppriga än Alvababys och att de inlägg i bambu man kan köpa till håller inne mer kiss än Alvababys. Enligt vad jag kunnat läsa mig till så föredrar män den här blöjan, eftersom den passar en person med stora händer (när man packar blöjan alltså). 

EcoMini är ett nytt märke som jag precis fått möjlighet att prova (jag har alltså köpt blöjor därifrån, det här är i vanlig ordning inget sponsrat inlägg). Till ordinarie pris är deras pocketblöjor ganska mycket dyrare än Alvababys och något dyrare än Mama Koalas. Fördelen med dem är dock att inläggen är bättre än båda konkurrenternas så de håller längre utan att man måste köpa till extra inlägg. Precis som Alvababy upplever jag att de nopprar lite och de har inte lika vackra prints som Mama Koala (enligt mig alltså), men på grund av deras överlägsna inlägg märker jag att jag ofta väljer dem först ändå. Skulle jag börja om från början och inte redan ha köpt en ansenlig mängd blöjor, skulle jag välja att ha en större andel EcoMini. De har också en del tekniska fördelar som jag gillar, men det vore lite för detaljerat om jag skulle skriva om det. 

Jag har även provat ett par andra märken som dock är betydligt dyrare och därför inte känns lika ekonomiskt fördelaktiga att köpa. Det finns dock väldigt många märken och återförsäljare därute som man även kan ta hjälp från. Hade jag varit en total nybörjare idag hade jag sannolikt tagit kontakt med ägaren av EcoMini eller Fluffrumpan och bett om hjälp utifrån min situation. Något som är rätt speciellt i tygblöjevärlden är att företagen som säljer dem är så små och drivna av miljöengagemang att de verkligen tar sig tid för varje kund som önskar hjälp. Jag har även handlat av Lillamoln och det finns flertalet andra återförsäljare som säkerligen också är hjälpsamma för en nybörjare.  Än så länge har jag inte blivit besviken av någon återförsäljare. Något som överraskade mig, men som var avgörande för att få mig att våga lägga pengar på tygblöjor, var det otroligt höga andrahandsvärdet för tygblöjor. Jag har sett många få runt 80% av nypriset och alltid minst 50%. I praktiken betyder det att den som likt mig är lite lat och handlar allt nytt har en rätt bra kalkyl på byte till tygblöjor. Jag har lagt runt 5000 kr på mina och hade i ärlighetens namn inte behövt köpa riktigt så många som jag köpt, eftersom jag gillar att tvätta dem ungefär varannan dag ändå. När jag säljer dem lär jag få ut minst 2500 kr, vilket de facto betyder att vi skulle kunna klara oss på att lägga 2500 kr för att oss igenom Pluttens blöjperiod. Om vi skulle skaffa fler barn i framtiden skulle det dessutom bli i princip gratis. Jag vet inte hur mycket pengar en normal barnfamilj lägger på blöjor, men med Mini så köpte vi runt ett paket i veckan under 2,5 år. Även med lite rabattkuponger så landade det på ca: 10 000 kr för oss. Jag vet då också att Mini var relativt tidig med att sluta med blöjor, i alla fall jämfört med de andra barnen på förskolan. 

För att summera så skulle jag verkligen rekommendera tygblöjor för den som väntar barn eller har små barn.  Den som är sugen på tygblöjor och av någon anledning vill diskutera frågan vidare med någon som inte är ett proffs, får gärna höra av sig på ett eller annat sätt. Jag finns både på mail och i kommentarsfältet (som gissningsvis kommer vara ovanligt tomt). 


Har du testat tygblöjor på dina barn? Dela gärna med dig av dina åsikter oavsett ståndpunkt. 





PS. Man kan få rabatt hos de flesta återförsäljarna om man går med i blöjupproret, som är en förening. Det kostar 80 kr per år och hade sparat mig åtminstone 250 kr, eftersom jag köpt allt nytt. Det missade jag tyvärr, men jag skickar med det tipset till den som läser det här. 

28 kommentarer:

  1. Inte testat pga hippiefördomar på den tiden. Nu är sonen sju och (tack gode gud) är blöjfri ;)

    Men jag är väldigt för detta i tanken och jag höjer min kopp kaffe för alla som kör tygblöjor. Sparad tid, pengar och miljö.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja, hippiefördomar är jobbiga. :) Jag tog faktiskt alltid engångsblöjor till BVC för att jag var orolig för vad de skulle tycka om mig annars, men har inte fått någon soc-anmälan än nu när jag äntligen vågat gå dit med tygblöja.

      Den ekonomiska vinsten, särskilt om man skulle köpa begagnat och sälja vidare sedan och/eller använda till flera barn är ju enorm. Hoppas fler frihetsnördar vågar prova och därigenom öka insättningarna till ISK:n.

      Radera
  2. Vår dotter är nu snart 1 men vi kör med vanliga blöjor. Mannen har stark fobi för att byta så tygblöjor skulle aldrig kunna vara ett alternativ för honom. Jag byter de flesta blöjorna och för min del hade jag kunnat köra på tyg men ville inte uppröra mannen med förslaget så det blev vanliga. För att skona familjefriden. Dock kör vi babypottning så ofta som möjligt. Ibland kommer det i pottan och ibland inte. Får se om vi kan få henne blöjfri i sommar. Ska ha det som mål/uppdrag så får vi se om hon är redo för det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur går det med babypottningen? Du får gärna dela med dig av tips. Vi har inte lyckats jättebra än så länge. :)

      Hos oss hade vi en extremt skeptisk man också, men han blev helt omvänd. Kanske skulle det bli samma för din? Det är då iofs jag som i nuläget sköter tvätt och packning av pocketblöjor, kanske blir surare miner sen när han är föräldraledig :)

      Radera
  3. Strakt att du utmanade dina egna fördomar och testade tygblöjor!
    Jag hade först också en hel del fördomar mot tygblöjor (och vilka som använder de...), men efter att ha räknat på det så tycker jag det var svårt att inte testa ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv. Dessutom är jag lat och tycker det är stressande om blöjorna börjar ta slut, jobbigt att inhandla blöjor och gå ut och slänga de. Det är mycket enklare att kasta in i tvättmaskinen tycker jag. Jag har också alltid haft lite svårt för den kemiska lukten på engångsblöjor... Med det sagt så är jag inte fanatisk på något sätt. Vi använder engångs också om vi ska bort längre stund eller övernattar någonstans, på förskola hade vi också bara engångsblöjor men tyg hemma. Fördelarna tycker jag ändå väger över. Vi använder våra till barn nr två nu och jag tror att när jag räknade på det tidigare så har blöjorna redan tjänat in sig gott och väl för barn nr 1.

    Vi använder Imse Vimse one size och formsydda och RetroPi pocketblöjor (RetroPi är våra favoriter). De är så fina och färgglada, så jag tycker de ser ut som en vitaminkick där de ligger. :) Vi har testat vikblöjor med men de är inget för oss.

    Använder du engångsinlägg? För mig tog det bort en del av det jag tycker är jobbigt med bajsblöjor. Om du gör det vill jag bara tipsa om att de går utmärkt att tvätta med blöjorna om det bara varit en kissblöja tex. Det sparar ytterligare kronor :)

    Precis som kemiläraren skriver ovan kör vi också babypotting. Det funkade bättre med barn nr 1 än 2:an, men när vi kan börja sätta 2:an på toaletten med bumboring blir det nog lättare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Vad roligt att höra att det finns fler därute. Jag är inte heller fanatisk, men inser att det nog är lätt hänt att tygblöjor kan bli dyrt om man ska ha de bästa märkena, till alla olika tillfällen eller faller hårt för olika prints. Också roligt att höra att du gillar Retropi som jag läst en del negativt om. De är ju annars prisvärda, även fast jag nog föredrar Mama Koalas prints om jag måste välja. Hur resonerade ni när ni valde märke?

      Jag har inte använt engångsinlägg än, men har fortfarande fördelen att bara ha amningsbajs att förhålla mig till. Rispapper kanske vore bra längre fram om vi tycker det känns jobbigare då. Har du något bra märke/sida att köpa från?

      Radera
    2. Jag köpte Retropi för drygt tre år sedan och då hade de bra betyg så kanske har de ändrat något i tillverkningen? Jag blev lite förvånad när jag läste om de negativa omdömena. Vi är iallafall väldigt nöjda med våra, aldrig haft problem med varken PUL eller läckage och det är de som vi upplever sitter bäst på. Jag köpte ett andrahandspaket (bara en extra knapp som skiljer, och i ärlighetens namn tycker jag det är snyggare så), så det blev ännu mer prisvärt. Klart det finns blöjor med finare prints på men jag upplever att prints en lyser igenom kläderna och då inte blir så snyggt?
      Imse vimse var de första tygblöjorna jag hörde talas om, och jag gillade att det är svenskt, men där var det nog inte så mycket research bakom köpet. Däremot läste jag på innan köpet av Retropi, så bra omdömen (då iallafall) och enfärgade tillsammans med priset gjorde att det blev dessa. Sen är det klart att vi skulle kunna köpa fler, men jag upplever att vi har gott och väl tillräckligt nu :)

      Vi använder ImseVimses engångsinlägg. Antingen köpa via deras webbsida eller på nätapoteken. Jag lyckades hitta för halva priset för ett tag sedan och köpte på mig lite då. Det är super för att hantera bajs tycker jag.

      Radera
  4. Haha, jag känner mig sjukt träffad av det här inlägget - oväntat va? ;) Jag har snöat in på tygblöjor från RetroPi. Det verkar så smidigt att allting hänger ihop men att inläggen ändå kan fällas ut för att de ska torka snabbare, och att man såklart kan lägga i extra inlägg vid behov. Har du läst/hört något om just det märket? Jag tycker att de är väldigt fina, one-size och med tryckknappar. Läste även någonstans att ju enklare konstruktion, desto större sannolikhet att förskolan kan tänka sig att hantera dem också, och så slipper man knäppa ihop och isär olika delar.

    Jag hoppas att vi inte gör bort oss helt genom att satsa stort på ett märke. Det finns ju planer på flera barn, så den ekonomiska biten ser lovande ut i alla fall - ca 4 tkr totalt :) Men det är svårt att få tag i begagnade tygblöjor, för precis som du säger så säljs de i ett nafs!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du ska känna dig träffad! Hade för mig att du skrivit att du tänkt köra på tygblöjor, men jag googlade faktiskt dig och tygblöjor och hittade nada. Har jag drömt detta?

      Kul att ni funderat på RetroPi. Jag hade faktiskt Retropi i varukorgen den allra första dagen och valde sedan precis innan tänkt beställning att gå in i Tygblöje-gruppen på facebook och säkerställa att folk var nöjda. Då hittade jag en del som var missnöjda på grund av att PUL:en inte höll måttet (sånt kan säkert hända ibland), men framför allt att folk inte fick kontakt med kundtjänst när de ville reklamera, vilket gjorde att jag bangade ur och beställde AlvaBaby från BabyLeo istället. Såhär i efterhand, när jag faktiskt roas av mönster och färgval, så är jag glad över att det inte blev några Retropi-blöjor. Jag tycker helt enkelt att de andra aktörernas, ffa Mama Koalas, är finare. I det här hushållet har vi gått från att tjafsa lite smått om vems tur det är att byta blöja, till att båda försöker vara den som FÅR byta för att det är så kul att välja mönster och titta på de söta blöjorna. Det trodde jag ALDRIG skulle hända. När jag läser kommentaren innan inser jag att andra kanske har andra erfarenheter, så det beror kanske på med vem man pratar.

      Om jag vore du skulle jag ändå absolut inte köpa hem ett stort stash av enbart ett märke innan bebis kommer, utan snarare köpa hem några från det eller de märken du gillar bäst och prova hur de känns. Jag har som framgår av inlägget insett att jag älskar EcoMinis inlägg (de håller riktigt bra för kiss, särskilt med deras extra hampainlägg) om man jämför med tex Alvababys inlägg. Jag tycker också att Mama Koala är så fina och med tillräckligt schyssta inlägg att jag skulle prova dem om jag vore du. Tänker att andrahandsvärdet kan vara klokt att ha i beaktande också. Gissningsvis får du betydligt mer för begagnade Mama Koala än RetroPi. Men om det är AiO du är ute efter så är ju inte Mama Koala ett alternativ, då skulle jag ta en titt på EcoMini och AlvaBaby istället. På babyleo.se kan du köpa ett minikit med deras AIO och tillbehör till rätt lite pengar (knapp femhundring). Kanske värt att prova?

      Vi använder dock mest pocket (det är INTE jobbigt att packa dem faktiskt och de torkar snabbare än AIO) men gillar faktiskt mina AIO från Babyleo ändå. De används regelbundet och tack vare en extra ficka så kan man göra att de håller längre, vilket är bra.

      Radera
    2. Jo, jag nämnde det nog i förbigående när jag skrev om höstlovet/semestern som blev värsta bebis-research-partyt, men inte mer än så :)

      Superbra tips, tack! Egentligen fastnade jag mest för ImseVimse pga. mest naturmaterial och faktiskt (delvis) ekologiska, men gillar inte att det är kardborre istället för knappar. Det stod mellan dem och RetroPi för tanken är så mycket naturmaterial som möjligt, men vad vet jag (inte mycket än). Vi har kollat på ECO by Natys engångsblöjor för första tiden, och sen får det bli ett litet paket RetroPiblöjor och några hampainlägg på prov. Funkar de inte bra så får vi testa vidare eller köra på engångs. Eller så dyker det upp ett jättepaket på Blocket som är för bra för att motstå, och så blir det något helt annat ;)

      Vad som faktiskt fungerar bra verkar vara otroligt subjektivt och individuellt beroende på inställning hos föräldrarna, det enskilda barnet, tvättrutin, ev. måndagsexemplar, osv... jag har i princip lusläst den där Facebookgruppen men inte blivit så himla mycket klokare för alla har sina egna idéer ;) Trial and error verkar vara det som gäller, men det kanske gäller engångsblöjor också? Alla verkar ha sina egna favoritmärken och modeller där också.

      Radera
    3. Jag kände precis samma. Minns att jag först gick in på Fluffrumpan och blev helt överväldigad och sedan på Retropi och gillade att det inte fanns så många alternativ att välja mellan. Då fastnade jag som sagt på att många inte var nöjda med kundtjänst och där kan jag säga att jag haft kontakt med kundtjänst på såväl Babyleo (där något var fel och jag fick riklig och skyndsam kompensation) och Fluffrumpan, där båda var snabba på att svara. Men det beror nog lite på hur rädd man är. Jag ville liksom inte bli blåst när jag tvingat på min man något som han var helt anti.

      När jag går in idag på Babyleo ser jag tex deras aio i något litet paket, vinterpaketet. Det kanske vore ett bra alternativ för er annars? Anledningen till att jag valde babyleo och Alva först var att man kunde köpa några enstaka fraktfritt och prova. Det kanske vore ett bra alternativ? Då får man även PUL-påse och tvättlappar ser jag. Jag är helt klart nöjd med mina Alva-blöjor, även fast Mama Koala är vackrare (vilket jag inte trodde att jag skulle bry mig om). På babyleo finns blöjor till stor del i naturmaterial också, det var sådana jag köpte först faktiskt, men är inte helt såld på att de är fuktiga mot bebis hud. Men det är ju en smaksak. Plutten verkar inte bry sig, men jag tycker mig ana en något mer rosa hudton när bambublöjorna varit på flera gånger i rad. På fredag är det ju tygblöjemässa, vilket du säkert sett. Det kanske kommer fina rabatter då. :) Annars låter det som att det skulle kunna vara värt det att gå med i blöjupproret för lite rabatter. :)

      Förresten så tänker jag att du har rätt i att alla har sina egna åsikter och att man måste prova för att få egna. Min man sa för någon vecka sedan att vi måste skaffa fem barn till för att få användning av alla kunskaper allt mitt testande har genererat. Men alltså, jag hade kunnat sluta vid Alvababy egentligen för de gjorde jobbet. Det var bara det att det var kul att testa olika alternativ.

      Radera
  5. Jag testade tygblöjor med äldsta, men gjorde ”misstaget” att bara testa sådana vi fick från en svägerska, och som hade flera år på nacken redan då. Jag insåg inte att det fanns många olika. Med andra barnet orkade jag inte. Skulle vi få en till skulle jag testa, för jag har lärt mig mer sen dess.

    Men vi har kört babypotting vilket gjort båda barnen blöjfria dagtid innan de blev 2. Stora tjejen blev blöjfri nattetid precis samtidigt, medan den lilla har haft nattblöja ett halvår till men blev blöjfri i dagarna, nu när vi varit hemma med Covid-karantän... Några 10 000 i blöjor är jag helt säker på att det inte blivit - följde det ett tag och blev rätt förvånad över hur lite vi ändå la på blöjor. Men så gillar jag Lidls, och de har ofta bra rabatter ovanpå redan bra priser.

    Men för miljöns skull, skulle jag testa tygblöjor om det blir en till.
    /Cosmonomics.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har aldrig testat Lidls blöjor, men har hört flera som sagt att de är bra. Vi brukar dock aldrig handla på Lidl så det skulle nog inte blivit av nu heller.

      Häftigt att de blivit blöjfria så tidigt, Mini kanske inte alls var tidig. Jag bara jämförde med förskolekompisarna som de allra flesta var runt ett år äldre och slutade samtidigt. Jag vet även att jag gav bort våra överblivna blöjor till kompisar med äldre barn än Mini, så gissar att det finns en hel del barn som håller på längre. När jag räknar på mina kostnader för tygblöjor så är de ju även onödigt höga eftersom jag provat en del dyrare märken och har köpt fler än vi egentligen behöver, så det kan ju även bli väldigt mycket billigare med tyg. :) Vi använder även en del engångs ska säga, så våra kostnader kommer ju bli något högre totalt sett.

      Kul att du skulle kunna tänka dig att testa, det finns ju mycket begagnat därute att testa också.

      Radera
  6. Vi har testat lite Imse Vimse, köpte några nya och en del begagnat. Jag önskar jag testat redan när barnet var bebis! Orkar inte riktigt hantera bajs alltså. Gillar konceptet med babypotting och att bli blöjfri tidigt men sonen håller inte med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte kommit till bajsproblemet ännu, eftersom jag bara har amningsbajs att förhålla mig till än så länge och det är ju vattenlösligt. Kan tänka mig att det skulle kunna bli jobbigare senare, men vi får se hur det känns.

      Vi har inte riktigt fått till det här med pottning ännu, alltså vi gör det på rutin, men lyckas aldrig fånga kiss eller bajs. Om ni får en till så kanske ni kan börja tidigare?

      Radera
    2. Ja, tänker att det vore enklare när det fortfarande är amning. Ska definitivt köra mer tygblöjor om vi får en till.

      Vi började tidigt! Det har inte gett något resultat. Han vägrade redan vid 8-9 månader att sitta på pottan. Vi körde en vända med honom i somras (2,5 år) och nu i julas (nästan 3 år) och han klarar sig bra med några moment men inte tillräckligt för att gå på potta på förskolan vilket innebär att alla framsteg raderas ut efter 2 dagar med blöja på förskolan. Han är dock exceptionellt envis samt att vi kämpar med en del annat vilket begränsar utrymmet för ordentliga framsteg.

      Radera
  7. Bara en fråga - förutom det ekonomiska vad är grejen med att försöka göra dem blöjfri så snabbt som möjligt? Säkert bra men nyfiken varför?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänker att det är bra på alla plan. Färre blöjor (eller tvätt av blöjor) är bättre för miljön, det är billigare och minskar risken för hudbesvär. Mini använde massor med inotyol som bebis och Plutten också en del innan vi började med tygblöjor. Det är värt mycket att slippa sådana besvär, tycker jag. :)

      Radera
  8. Jag har kört tyg till alla tre barnen. Första ungen hade bara tyg från 1,5 års ålder tills han blev blöjfri som 2 åring. De andra två barnen fick tyg efter två månader (vi har bara One size och de är för stora när barnen är nyfödda) och de användes fram tills de själva ville bli blöjfria som 16 månader.

    Visst bajset när de äter fast föda är inte så kul. Men är inte så illa då vi spolade av blöjorna rakt ner i toan med hjälp av duschen. När vi åkte iväg hade vi ibland engångs på och ibland tyg. Det gäller nämligen att byta oftare med tyg, och ibland orkar man bara inte det helt enkelt. Jag tror att tyg har hjälpt mina barn att själva välja bort blöjan. Och just nu är det så skönt att slippa byta blöja på min yngsta på 17 månader.

    Jag fick med mannen tack vare att jag fixade pocket som jag alltid packa med inlägg så han bara enkelt kunde byta blöja som vanligt.

    Nu har jag svårt att skiljas ifrån mina fina blöjor då jag älskar hur färgglada de är.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men vad härligt att höra! Vi har också bara One Size och med mängden som gick åt de första veckorna hade det aldrig varit vettigt ekonomiskt att köpa New Born-blöjor nya åtminstone. Man får ju nästan de första blöjorna gratis också tack vare generösa kuponger och en hel del gratispaket. Skulle jag få en trea, skulle jag nog ändå prova efter en vecka eller två med New born-knäppning (hittade i efterhand på Youtube) som verkar rätt så smidigt.

      Jag är också den som packar, men det känns i nuläget bara kul. Lite som ett pussel med fina bilder. Har du några favoritmärken och hur upplever du att era blöjor hållit med tiden? Min sammanställning av de billigare märkena avslöjar ju inte så mycket om hur hållbara de är med tiden nämligen.

      Radera
    2. Mina har tyvärr inte någon märkning. Jag har en vän som bor i Japan och som köpte dem åt mig och sen tog med dem hem när hon kom på besök till Sverige.

      Jag skulle säga att de är som märket Alvababy. Jag tycker de blir lite luddig i tyget som är mot barnens hus. Men inte alls nåt som stör eller direkt är märkbart. Trots tre barn så är resåren bra. Och jag har roterat på 20 blöjor så de har tvättats flitigt men ändå av fin kvalitet. De håller helt klart för ett barn till utan problem.

      Jag har inte testat nåt annat märke då dessa fungera från början så jag fick bita mig i tungan för att inte köpa andra märken bara för att.

      Jag sydde dock egna g-diapers som jag även gillade. Jag var för snål för att köpa nya. Tyckte de passade bra men att inläggen kunde ibland knölar sig mellan benen och bli som en klump och därför ibland läcka. Dock upplevde jag de som väldigt nätta och bästa var att jag själv kunde köpa tyg och sy i de färgerna jag själv ville ha utan att lägga en förmögenhet.

      Radera
    3. Vad duktigt av dig att inte fastna och köpa fler för att hitta den som är "ännu bättre" eller för att ha ytterligare. Vi har drygt 25 och jag tänkte att jag var nöjd med det, men insåg nu efter en magsjukeperiod att det inte är tillräckligt om man inte mitt i magsjukan ska tvätta varje dag, vilket jag inte riktigt orkar. Så tror att jag kommer köpa några till ändå.

      G-diapers vet jag inte ens vad det är. Trodde innan du skrev att det var ett märke på blöjor likt MK eller ALvababy, men det är det alltså inte? Berätta gärna mer. Och duktigt att sy själv! Det skulle jag vilja göra!

      Radera
    4. G-diapers är ett märke som man syr en ytterblöja i vanligt trikåtyg och som har resår med kardborre uppe för knäppning. Inuti blöjan finns som en ficka som man knäpper fast. Denna ficka är av pul-tyg och det är där i du lägger uppsugningsmaterialet. Och det är bara den fickan du sen behöver tvätta vilket gör att det blir mindre tvätt då yttertyget är ett skal som kan användas igen utan att ha blivit smutsigt.

      Radera
  9. Jag kör tygblöjor nu på 2:an. Tyckte att det verkade alldeles för jobbigt med 1:an. Jag har fastnat för AI2 från Imse vimse, köpta begagnade på Tradera. Lyckades få ett jättepaket så att jag har allt jag behöver med ett köp (efter att först ha provat en). Jag provade alla olika varianter och fastnade för AI2 för att det var enklast. Pocket var för jobbigt att packa plus att jag tyckte det kändes så onödigt att behöva tvätta hela blöjan varje gång. Nu byter jag bara inlägg när det har kissats. Amningsbajset kommer dock alltid utanför på skalet. Dock sällan läckage på kläderna. Fasar lite för det fasta bajset. Jag byter i tvättstugan så kan inte spola rakt ner i toaletten utan måste flytta över det in på toa och då kan jag förstås inte lämna lillan på skötbordet. Tänkte prova att ha insattsdelen från pottan i vasken och sen lyfta över in på toa när bytet är klart. En sak jag också tänkt på och undrar lite hur det kommer att bli är när dottern blir svårare att hålla still på skötbordet. Med engångsblöjor tyckte jag det var så himla smidigt med byxblöjor men ngt motsvarande har jag inte hittat inom tygvärlden. Jag kör engångsblöjor på natten. Dottern kissar så mkt att det är knappt att det räcker med en sån och jag vägrar byta på natten om jag inte absolut måste.
    Skulle gärna prova babypotting men jag ser inga som helst tecken på dottern när hon är på väg att göra ngt så vet inte riktigt hur jag ska gå till väga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt! Jag var också inne på imsevimse innan jag fick barn, gillade att det är ett svenskt företag. Men glömde nog lite bort dem när jag inte läste om någon som hade deras blöjor i tygblöjegruppen. Är det kardborre? Hur gillar du det?

      Vi har börjat satsa hårt på rutinpottning och nu ÄNTLIGEN har det börjat funka. Jag satte bebisen på pottan efter varje blöjbyte och efter sömn och nu kommer det kanske 75% av gångerna kiss, typ alltid för mig och typ aldrig för pappan. Lärde mig att man måste betinga det och säga SSSS när det väl kommer kiss och det funkar faktiskt. (första gången var det nog en slump att det kissades, men då var vi snabba på att sssssss:a bebisen) Ibland när det sprattlas så har vi lyckats fånga bajs också, men det är nog en bra bit kvar tills vi lyckas "kommunicera" på riktigt vad gälle toabehov. Ändå skönt att det behövs färre blöjor när mycket kiss hamnar i pottan.

      Förresten så kan jag relatera till att inte palla med ettan. Jag hade absolut inte heller gjort det första halvåret med Mini. Det var så jobbigt som det var det. Och nu med några dagars raketbajsande känner jag spontant att jag inte skulle palla det heller om det inte vore amningsbajs som kom. Så om Plutten bajsar 10 ggr om dagen även efter matintro så är det fullt möjligt att jag ger upp...

      Radera
  10. Vi köpte 30 (tror jag det var) tygblöjor och det var ärligt talat ett av våra sämre köp. Som blöja är dom ju sämre än engångs: uppsugningsförmåga, täthet etc. Den sämre uppsugningsförmågan gjorde att vår förstfödde hae mkt mer utslag eftersom huden utsattes för mer, framförallt, kiss.
    Det är ju ett jäkla bök tycker jag med, slafsa bort bajset, in i tvättmaskinen och ärligt talat kändes det inte som det blev riktigt rent, inte det lättaste för ens den bästa maskin att få bort allt.
    Svårt att se att det skulle bli nån vidare miljömässig vinst med tanke på den oerhörda mängd extra tvätt och tvättmedel som går åt för rengöring.
    Kostnadsmässigt vet jag inte om det skiljer så mkt heller, inte räknat på det, men slår man ihop alla extrakostnader så. Ja några tusenlappar sparar man väl, men för oss var det inte värt det iaf.
    Slutade med att vi körde dom som ett minimalt komplement för kissandet, mest för att känna att vi använde dom nåt iaf.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att höra om dina erfarenheter, men tråkigt att det kändes som ett dåligt köp förstås. Det där med miljöperspektivet är intressant, men vad jag förstår är det bättre med tyg om man har i åtanke att ett tygblöjebarn blir blöjfritt väldigt mycket tidigare i regel. Efter att jag skrev det här inlägget har jag frågat runt lite bland vänner och anhöriga om hur lång tid det tog för deras barn att bli blöjfria och det verkar som att de flesta varit mellan 3 och 4 år. Jag tror inte att något tygblöjebarn behöver så lång tid på sig. Personligen har jag ju redan fördelen att jag använder flergångsartiklar i hög utsträckning så jag tvättade redan innan blöjorna tillkom ganska ofta varmt. Det blir absolut fler tvättar nu, men mindre stress i att ha rena tvättlappar, amningskupor, näsdukar och handdukar samtidigt.

      Jag blir lite förvånad över utslagen. Vi har engångsblöjor ibland och då är det rätt vanligt att Plutten blir lite rosa och med Mini hade vi stora problem med det. Dock så försvinner problemet på en gång när vi sätter på en tygblöja. Jag köpte innan förlossningen hem en massa inotyol och diverse salvor som inte använts alls sedan vi började med tygblöjor faktiskt. Av vad jag läst i tygblöjegrupper så är det många som har den erfarenheten. Hade ni naturmaterial mot huden eller torrskikt, typ konstmocka eller coolmax? Ibland när jag använt alla våra bambublöjor efter varandra (de utan torrskikt) så kan jag ana en rosa nyans, så då brukar jag byta till blöjor med konstmocka eller coolmax. Kanske skulle det ha hjälpt?

      Sen är jag övertygad om att det kan kännas jobbigt att hålla på med allt. Hade det inte varit Corona hade vi ju tex varit borta mer och då hade det säkert varit skönare med engångs, men när man är hemma och vill undvika affärer till varje pris känns det annorlunda. Jag tycker också att det känns skönt att vi kommer kunna åka till våra föräldrar som bor lite mer lantligt än vi och inte riskera behöva åka till dyra lantortsbutiker för att akutköpa blöjor. Men min aversion mot att åka bil i onödan är nästan sjuklig. :)

      Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera