torsdag 31 december 2020

Spara pengar med minimalism eller tvärtom?

Vän av ordning bör inleda dagens inlägg med att erkänna att det är nyårsafton. Den bör också medge att det vore mer vettigt att skriva om 2020s misslyckade nyårslöften, men det känns alltför deprimerande så jag tänkte fokusera på det som legat till grund för mest diskussioner här hemma på sistone, nämligen om det är ekonomiskt smart att behålla saker eller ej. 

Det finns två olika läger här hemma. Vi har på ena sidan min man som tycker att det kan vara bra att ha en massa olika saker, alltifrån plastpåsar till konstiga verktyg och klädesplagg. På andra sidan står jag som mentalt känner att det vore väldigt skönt att sälja och donera saker, men som samtidigt vet att det i regel är jag som tar ansvar för nya inköp och att det är rätt jobbigt. För att ge min man lite stöd så har han haft rätt ett antal gånger. De började faktiskt ta betalt för de plastpåsar från H&M och liknande ställen som agerat soppåsar i hushållet i flera år (typ tre år efter att han sagt att det snart skulle komma, men ändå) och likaså 3D-glasögonen till bion som han förvarade inför framtiden. Han hade också rätt i att vi så småningom skulle intressera oss för att laga kläder och jag medger att jag saknar min favoritklänning som bara hade en trasig resår. Samtidigt blir det svårare att hitta de barnkläder vi faktiskt använder när vi har en massa vi inte gillar och som Plutten växt ut. Detsamma gäller typ allting annat, såväl wokpannan som Minis vaccinationsdokument. 

Nu är det här ju en ekonomiblogg så jag kommer därför lägga min energi åt sidan och fokusera på de rent ekonomiska aspekterna av frågan. Om vi ska inleda med mina argument så känns det som att vi relativt ofta köper nya saker för att vi inte hittar de gamla. Ibland minns vi inte ens om det finns en gammal. Nyligen frågade till exempel en vän mig om jag ville köpa en av deras gamla overaller till Plutten. Då började jag fundera på om vi hade en sådan i storlek 86, men insåg snabbt att jag inte hade en aning. Det föranledde att min man fick lägga ett par timmar åt att leta på vinden, men utan resultat. I det läget är det ganska lätt att köpa en för att slippa leta mer, vilket som bekant är ekonomiskt korkat. I den bästa av världar kan det också generera en del pengar att sälja av saker, men än så länge är jag inte riktigt beredd att vara en sådan där duktig mamma som säljer varenda bebisbody på Facebook så de auktioner jag startar på Tradera (för att slippa allt tjafs och prutande på Marketplace, hatar't) är i regel enbart med mer värdefulla saker i nyskick. Gissningsvis kommer vi därför inte kunna finansiera nästa kontantinsats med försäljningar av prylar. 

Min man å andra sidan tycker det är dumt att göra sig av med saker vi inte vet med säkerhet att vi inte behöver. Han tycker därför att det är okej att sälja de barnkläder vi inte gillar, men att det är dumt att skänka dem (det får vi ju inget för rent ekonomiskt och man vet ju aldrig om man ändrar sig) och ännu dummare att göra sig av med våra favoriter. Bakgrunden vad gäller just barnkläder är att vi inte vet med säkerhet att Plutten är vårt sista barn. Båda två velar fortfarande vad gäller den saken och om jag känner oss rätt kommer vi inte bestämma oss säkert förrän vi typ är fyrtio eller jag är gravid redan. Vi har samma problem med gravidkläder, just nu tar de bara plats men de skulle ju kunna vara användbara vid en eventuell framtida graviditet. Han har också svårt för att göra sig av med saker av värde som inte används. Där tror jag att det är ett klassiskt fall av att ha svårt att acceptera en sunk cost. Vi blir liksom inte rikare av att förvara träningsmaskiner, men det är väldigt jobbigt att acceptera att tusenlappar lagts på något som de facto aldrig används. Då känns det skönare att behålla den i förrådet och hoppas att träningsandan faller på eller att vi får bättre betalt för den i framtiden. 

Jag upplever dessutom att jag personligen värdesätter mina saker mer om jag har färre. Jag har haft fördelen att spendera några terminer utomlands och har vårdat såväl frottéhanddukar som femkronorsmuggar från Ikea som om de vore gjorda av rent guld. Det är något jag saknar nu när det känns som att vi dränks i barnkläder och lagahögen bara växer för var dag som går. Då är det lätt att känna att vi lika gärna kan kasta allt och köpa nytt, vilket allt som oftast är det sämre alternativet rent ekonomiskt (och alltid miljömässigt). Samtidigt som jag skriver det påminns jag om hur jobbigt jag tyckt det varit att leta efter begagnade barnkläder och gravidkläder på nätet, scrolla i facebookgrupper och Traderas app. Kanske är det lika bra att göra som min man tycker och lägga ner minimalismen och istället satsa på att förvara ditten och datten tills jag vet om jag ska bli fembarnsmamma, soffpotatis eller boxningsproffs. På så vis slipper jag i alla fall köpa en massa nytt om jag lär mig hitta bland allt (förutom möjligtvis förvaring). 


Tycker du att ägande av mindre eller mer är mest ekonomiskt för dig? 





Och just ja, gott nytt år! 

11 kommentarer:

  1. Hos oss är jag mer som du och min flickvän mer som din man. Jag köper väldigt lite saker överlag och slänger det som går sönder. Jag skänker saker jag inte använder när jag rensar emellanåt. Har aldrig sålt något på Tradera.

    Min flickvän köper mycket saker och sparar det mesta, även saker som gått sönder. Hon lagar kläder och vissa prylar. Hon säljer även begagnade saker och tar ibland emot saker som skänks för att sälja dem på Tradera. Hon skänker/slänger också en del, men betydligt mindre än vad jag gör/gjort. Tror det i slutändan blir ganska jämt ur ett ekonomiskt perspektiv, dock lägger jag ned mindre tid på det än vad hon gör.

    Några gånger när jag sagt "äh, släng den, vi kommer ju inte använda den mer och den är typ inte värd något" har jag, likt dig, haft fel. Då är det skönt att man ändå har saken kvar, istället för att behöva ta sig till stan OCH köpa en ny (nästan värdelös) pryl för en viss summa pengar.

    Det är skönt att ha saker kvar om något går sönder (som du inte kan eller orkar laga) så att du kan byta/använda likvärdigt klädesplagg/pryl utan att behöva köpa nytt. Samtidigt kan det lätt bli för mycket, och då vet man inte vad man faktiskt har.
    Svårt det där! Kanske är bra att köra lite cykliskt? I perioder behålla mycket, sedan rensa kraftigt osv.

    Gott nytt år!

    /Arbetsplanen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ambitiöst att orka ta emot saker som skänks för att sälja vidare, riktigt så mycket energi har jag nog aldrig haft men det låter som en bra modell för ekonomin. Är hon lika sugen på FI som du?

      Din slutsats låter ungefär så som jag resonerar. Har faktiskt tagit tag i att sälja en del saker nu, men det är rätt skönt att ha saker också. Vi får se vad som händer, att rensa på riktigt är ju som bekant ett rejält projekt det med. :)

      Radera
    2. Tycker jag med! Det är något som sitter i ifrån hennes studenttider när hon levde superfattigt (hon ville undvika CSN och jobbade så lite som möjligt för att kunna studera).
      Vi bor ju i lägenhet nu, så det brukar lämnas saker i trapphuset ibland som skänks bort. Nyligen en fin klänning, underkjolsbyxa (om det nu heter så), och pyjamas samt en väska hon vet "säljer bra" på Tradera (som hon alltså ska sälja :p). Hon tycker det är kul att titta på kläder/prylar, så det är nog därför också.

      Det är deltid som vi siktar på båda två :-) Hon ligger dock precis i början av sitt sparande men har möjlighet till genvägar (jobba 50-60% redan nu med samma lön som mig) om hon söker obekväma jobb på bemanning. Målet för henne är att kunna skriva böcker i större utsträckning.

      /Arbetsplanen

      Radera
  2. Vi har bott så att vi inte kunnat behålla så mkt grejer. Ett större boende (mer kvadrat ej rum) hade gått på flera tusen mer i månaden så ja det har nog lönat sig att endast behålla få grejer. Däremot har jag märkt att vi ibland sparat lite fel saker och vi borde ha prioriterat annorlunda. Typ för den här volymen som den här onödiga grejen tar upp hade jag kunnat behålla en massa andra grejer. Ibland har det hänt att vi fått köpa om vissa saker som vi slängt men på det hela tycker jag minimalism vinner. Eller ja om man har super minimalistiskt hemma i synliga utrymmen och sen jätte organiserade förvaring på källare/vind kanske är bättre.

    SvaraRadera
  3. En effektiv minimalism kräver möjligen en effektiv ordning. Jag gillar verkligen att äga mindre/inte låta det skena iväg med barnsakerna. Försöker hålla vinden organiserad, särskilt barnkläderna som gärna får flytta (efter hand) så snart vi har skaffat barn nr 2 (ingen på gång än).

    SvaraRadera
  4. Detta är en fråga som jag brottats med under flera år. Dels ser jag ett fantasijag som återbrukar och sparar på alla bra-att-ha-saker och lyckas knåpa ihop nya fantastiska kreationer och annat som behövs utan att någonsin behöva inhandla något nytt. Dels ser jag ett fantasijag som närmar sig extrem minimslism och som överhuvudtaget inte behöver några saker alls. Båda verkar bra ur ett ekonomiskt perspektiv, men är svåra att kombinera. Jag ligger nog nånstans mitt emellan, men närmare bra-att-ha-samlaren än extremminimalisten.

    Gott Nytt År!

    SvaraRadera
  5. Intressanta tankar.
    Vi har fortfarande mycket saker här hemma, trots en del rensningar.

    Jag strävar numera efter att banta ner på kläder och prylar. Dock slänger jag inget som inte är trasigt och lagar gärna det som gått sönder.

    Ibland går det bra men även vi har saker på "vinden" som vi troligtvis inte kommer använda men trots det är det svårt att göra sig av med dem.

    Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
  6. Helt övertygad om att ägande av mindre sparar pengar.
    1. Främsta sättet att äga mindre är att minska inflödet, vilket ofta blir synonymt med att köpa mindre. Istället kan man använda en pryl med snarlikt syfte (även om det inte blir lika bra) eller låna av någon etc. Detta sparar så mycket pengar.
    2. Att förvara alla prylar kräver plats, både i form av kvadratmeter, möbler och diverse lådor, dessa kostar pengar.
    3. Att äga och förvara prylar tar onödig tid och energi vilket i slutändan gör att man spenderar mer pengar. Ex: Måste lägga tid på att hålla ordning bland alla jäkla prylar, hinner därför inte baka eget bröd osv.
    4. Man tappar översikten över vad man äger, så lätt att köpa dubletter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När jag såg din kommentar så skämdes jag för att jag inte tog upp kvm-argumentet som är det som jag använder som oftast i diskussioner här hemma. Min man vill nämligen flytta till större medan jag vill dra ner på antalet prylar...

      Tycker alltså att du har helt rätt!

      Radera
  7. Ååh, blir så sugen på att rensa ut massa. Får smått panik av våra badrumsskåp. Sambon tycker att drt ska vara fullt med saker. Jag ser gärna att två tre hyllplan är helt tomma.(tänk white space i verkliga livet). Jag har tandborste, tandkräm, deo, hyvel, rakborste och raktvål på en halv hylla av fem...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, iofs är inte min man den som har överdrivet mycket i badrumsskåpet just, men nog allt kan man vara olika. Inser dock att minimalism får förbli en ren utopi i barnfamiljshemmet. Kanske när barnen flyttat ut så kan det bli ändring, men för nu får jag fokusera på att köpa bra saker och så lite som möjligt till både mig och barnen.

      Radera