tisdag 8 december 2020

Är det dags att sluta spara nu?

Jag vet inte om jag är ensam om att inte bara spara på pengar utan även på en rad andra saker. Till viss del kanske det kan förklaras med min personlighet, men det är inte att jag kan låta bli att undra om den ekonomiska aspekten flyttat över på vissa andra områden. Här följer en kort genomgång av mitt sparande. 

1) Först och främst så sparar jag på bonuspoäng. Så till den grad att de inte alltför ofta förfaller för att de blir gamla. Det är ju inte bara tråkigt utan rent av ekonomiskt korkat. Jag är fortfarande arg över att jag i ett tidigare liv lät en miljard miles förfalla. Mitt råd till mig själv och alla andra är därför att tömma såväl Coop-poäng som miles och filmstaden-bonus. På så vis slipper man dessutom att en pandemi försätter företaget i konkurs eller omöjliggör utnyttjande av de hårt intjänade poängen. 

2) Jag har liknande tendenser när det kommer till föräldrapenningdagar. Här är jag i alla fall så pass smart att jag inte rusar tillbaka till jobbet när jag får barn, utan problemet är att jag stannar hemma utan ersättning i hög utsträckning och sedan hamnar i situationen att jag måste ta ut typ 200 föräldrapenningdagar inom 220 kalenderdagar på grund av att barnet snart fyller fyra. Eller ja, det har ju bara hänt en gång. Men det blev lite besvärligt att hinna ta ut alla dagar och i slutändan fick vi vara hemma med ersättning sju dagar i veckan och under långa perioder för att ta ut alla dagar. För än så länge är jag allergisk mot tanken på att låta föräldrapenning förfalla som bonuspoängen i ovanstående punkt. Bättring utlovas med nästa barn. 

3) Jag har även haft samma tendenser med cashback. Efter att någon informerade mig om att ersättningen förfaller inom två år på de flesta sidorna har jag nu dock börjat ta ut pengarna från Refunder och liknande ögonaböj. 

4) Semesterdagar är dessvärre ännu ett sådant område. Kan ni fatta något så dumt som att en frihetssträvare sparar semesterdagar till framtiden? Till viss del har det här så klart med föräldrapenningen att göra, i och med att jag behövt ta ut de dagarna så har jag låtit bli att ta semester. Men det finns också en liten röst inom mig som säger att det kan vara bra att ha dessa dagar sen. Som nu när jag gick på föräldraledighet så tog jag ut någon vecka för att at ta ut den mängd jag måste ta ut, men en hel del dagar sparades återigen. Varför? Särskilt korkat eftersom jag tjänat in dagarna när jag jobbat heltid, men har tankar på deltidsarbete i framtiden vilket i så fall innebär att jag får ut mindre pengar sen när jag väl tar ut dem. 

5) Som jag erkänt tidigare brukar jag även spara på mat. Hela frysen är full och när min man en morgon berättade att en säkring gått och frysen varit utan ström ett okänt antal timmar höll jag på att kräkas. Tänk ironin i att köpa mat till bra priser (tex svinnsmart) eller plocka bär i skogen i timmar och så råkar ett strömavbrott förstöra hela ansamlingen? Nästan så att det är bättre att köpa det man vill ha för stunden till ett högt pris än att låta en hel frys förfallas vid strömavbrott. 

Frågan är hur jag kommer vidare? Min man tycker en frysrensning är en bra idé och det kan jag nog hålla med om. Problemet är ju dock större än vårt frysskåp och det känns därför som att jag borde ge mig själv i hemläxa att ta ut lite mer semesterdagar. För jag kommer aldrig få ta ut sex veckors semester på sommaren eller kunna åka på långresa över julen. Min arbetsplats möjliggör typ några extra dagars ledighet i oktober på sin höjd, helst en dag i veckan på villkoret att hundra procent av ens arbetsuppgifter utförs de övriga fyra dagarna och att skolorna inte har lov just då. Har jag sagt att det är en viktig anledning till att jag inte vill jobba? Det är helt enkelt orimligt svårt att vara ledig ens när man är det och vanligen får man betala för det när man väl är tillbaka. Nåväl, det är nog dags att sluta spara nu oavsett varför jag gjort som jag gjort. 


Sparar du mer än bara pengar? Dela gärna med dig i kommentarsfältet. 

23 kommentarer:

 1. Nu samlar jag typ inga bonuspoäng/ miles. Däremot har jag en del presentkort som förfalligt, t.ex. PoP, åhlens och nåt "upplevelse"-presentkort. Tycker det har varit svårt att köpa upp presentkorten, det blir liksom bara köpa för köpandets skull. I bland har jag inte hittat nåt som intresserar. Det med föräldrardagarn och semesterdagarna känner jag igen. I år har det inte varit så spännande att ta semester så ja jag har kvar en del semester. Så full är vår frys inte, det som finns där brukar gå åt. Tycker det är jobbigt att släpa hem en massa mat så jättefull blir frysen sällan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just ja, presentkort också! Vilken igenkänning. Jag använde upp de sista jag hade under Coronas början för att undvika att de skulle bli värdelösa, men det har absolut hänt att jag missat det. Särskilt upplevelser, vilket jag antar är typ halva affärsmodellen för de där företagen.

   Köp för köpandets skull är samma med bonus. Nyligen handlade jag upp en bonuscheck på H&M och sen när jag lämnade tillbaka ett av plaggen (det dyraste) så försvann halva bonusen för att de ansåg den vara förbrukad. Så på H&M ska man inte köpa och prova med bonus, för lämnar man tillbaka något får man inte hela beloppet tillbaka. Fint va?

   Full förståelse för att semester inte varit så skoj i år, men hoppas du har möjlighet att ta desto mer en annan gång och att du faktiskt gör det. Min kollega låter sig alltid köpas ut varje år, men det är ju så mycket bättre att vara ledig egentligen.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 2. Sedan flera år tillbaka utlyser vi januari till den "officiella" äta-ur-frysen-månaden. Inte för att vi saknar matpengar iofs, men för att ha en regelbundenhet i det. Och för att lussekatterna inte ska vara i vägen när sommarens bärskörd ska in. Och för att december och januari är dyra månader pga julfirande och högre uppvärmningskostnader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart! Nu behöver nästan december bli det här om jag ska kunna julbaka eller handla julmat i god tid i år, men gillar starkt tanken på specifik månad att alltid frysrensa!

   Radera
  2. Mycket smart, anon! Vi brukade äta ur kyl- och frys innan vi åkte hemifrån någon längre tid (semester och sånt) för att kunna stänga av dem när vi var borta, men ’sånt’ har inte hänt här på kontinenten detta år så det är dags!

   Radera
 3. Kära du, kära Frihetsmamman. Tack för allt du skriver och skrivit. Bär med mig dina ord ofta, just nu med frysen full, smockfullt kylskåp och sprängfyllda skafferier. (Kan inte motstå när det är billigt. Oj vad jag "tjänar pengar" på att köpa allt det där.��) Idag köpte jag en febertermometer, med större ordning bland grejerna hade jag istället kunna använda någon av de 2-3 som säkerligen ligger nånstans... Detta skrev du om tidigare, och jag skrattade högt pga igenkänningsfaktorn. Så tack för dig, och hejja dig som dessutom tar dig an poäng, föräldradagar och annat. DÄR är inte jag, och kommer nog inte komma dit i detta liv i alla fall. Önskar dig lycka till. Ingen brådska mot perfektion dock. Det är lätt att älska personer som inte är perfekta! ❤

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad snäll du är! Har gjort exakt samma med febertermometer så jag känner med dig. Kanske borde nyttja Coronatiden till att storrensa? Nog allt har jag mycket att jobba på i alla fall. :)

   Radera
 4. Hade 2 frysar har tuggat mig igenom innehållet och håller mig till en.
  Samt har börjat kolla vd jag har i skafferiet då jag lyckats köpa saker jag redan hade längst in i skafferiet.

  Angående trasig frys så har jag drulleförsäkring/hemförsäkring med sjölvriskredusering. Råkade stänga av frysen av misstag ringde försäkringsbolaget och fick 2000kr efter självrisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maten tycks ha överlevt, men bör kanske inte sparas i all oändlighet efter avbrottet! Oavsett vad försäkringen ger för möjligheter så känns det som ett sådant slöseri att kasta en massa mat helt i onödan, framför allt för miljön då kanske.

   Men bra tips att ha i åtanke inför framtiden ändå. Det kommer säkert skita sig igen någon gång. Imponerad över att du tömt en hel frys. Jag är nästan sugen på att skaffa en tredje...

   Radera
 5. Jag har definitivt gjort mig skyldig till överdrivet sparad semester - så till den milda grad att jag bara tog 2 veckors sommarsemester de tre första åren jag arbetade. Nu har jag slagit över åt andra hållet och tar ut all semester plus typ tre veckors tjänstledighet i år. Jag vet vilket jag föredrar - mer frihet! Refunder brukar jag glömma, trots sms-påminnelserna när bonusen trillar in... jag har ingen lösning på just det. Undrar om jag inte har lyckats glömma pengar från en Sellpyförsäljning en gång också *skämskudde*. När det gäller föräldrapenningen så har vi en ganska detaljerad plan för hur vi ska ta ut så många dagar som möjligt men samtidigt spara så många vi får efter en viss ålder för att kunna dryga ut semestern vid lov och liknande. Återstår att se om vi lyckas!

  Just när det gäller frysen så kan man väl få ersättning på hemförsäkringen om strömmen går och maten blir dålig? Det räddar ju inte själva maten, men man kan ofta få en liten summa som plåster på såren i alla fall. Fast jag vet inte hur det ställer sig mot självrisken, det kanske går jämnt ut? Relevant fråga hur som, speciellt som vi funderar på att köpa en frysbox till... nummer ett är fylld till bredden med hundmat, diverse fynd, plockade bär och årets odlade grönsaker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fördelen med en fullproppad frys är förvisso att den håller kylan ganska länge även utan el, så länge man inte öppnar den. Vi brukar fylla upp med vatten i typ flaskor och mjölkpaket så att den alltid är full, mest för att minska elförbrukningen, men det blir ju en dubbel win :)

   Radera
  2. Haha, ja. Vi har i princip en hel frys med grönsaker, bär och förädlingar så tycker verkligen ni som odlar i större skala borde unna er en extra frys eller två.

   Lycka till med FP-planerandet. Det är en djungel, men jag känner ändå att vi gör rätt som tar ut väldigt lite med detta barn. Känns som att deltidsarbete kommer vara aktuellt efter denna unge nämligen och då är SGI-skydd rätt så fint. :)

   Radera
 6. Jag är nog motsatta personlighetstypen, lyckas sällan spara på någonting! Jag har varit sämst på de här med pengar, men inte särskilt bra med föräldradagar eller annat heller. Men men, du skulle säkert överleva bättre än många i gamla tider! Och dessa tider också.

  Jag tror du behöver ett annat jobb? Låter fruktansvärt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ojdå, hur har du hamnat i den här kretsen?

   Jag behöver nog det, eller RE. Men att ha det just som det varit på mitt jobb känns inte önskvärt. :)

   Radera
  2. Intellektuellt förstår jag att det är bra att spara, jag har bara ägnat mig åt annat sen jag blev vuxen så nu behöver jag åtgärda lite. Bra med inspiration i denna sfär.

   Alltså slippa jobba vore ju det bästa men det finns verkligen arbetsplatser som är bra om man vill ha ett bättre vardagsliv. Om det är x år till RE så behöver det bara vara x mån till ett nytt jobb...

   Radera
 7. brinner inte semesterdagarna inne efter ett tag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte helt koll, men vet att vi får spara ett antal (kanske 30-40 st, osäker) och det som händer om man inte tar ut dem är att de betalas ut i pengar, vilket jag egentligen inte vill. De kan inte bara försvinna iaf :)

   Radera
 8. Haha, känner igen många av mina vänner i föräldrapenning-spar-fällan. De tar inte ut något första året, kommer sedan på att de hellre jobbar än sitter hemma med en 1-2 åring, tar ut dagar på helgerna innan barnet fyller 4 för att inte tappa alla dagar, då med +50% beskattning eftersom de kommit upp i statlig skatt... samma människor som inte sparar något i fonder själva, bara till sina barn.

  Och mina föräldrar, som sparat på semesterdagar som möjliggör ett halvårs uttag, under tiden blivit utbrända...
  Själv tog vi ut lite för få dagar med första barnet, med andra tog vi därför ut en del från första barnet också... Semester brukar jag ta ut så mycket jag kan med, är också i en verksamhet där 8 v semester inte skulle ses med blida ögon... Om dagarna skulle börja sina så har jag möjlighet att förhandla om extra semesterdagar istället för löneökning. Min personliga slutsats: dagar räcker länge än man tror, om man inte är typen som vill vara hemma med sitt barn tills de blir 3-4 år, vilket få människor vill när det kommer till kritan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig är det mest så att det är minst lika mycket att göra på sommaren som annars så det uppfattas ofta som väldigt osolidariskt om man, som jag faktiskt gjort ett år, kräver fyra veckors sammanhängande semester på sommaren. Att få mer än så skulle aldrig hända och att ens kräva mer än ströveckor här och där som summeras till fyra veckor uppskattas inte utan leder till rätt dålig stämning. Ett år sa min chef rakt ut att vi måste vara solidariska och inse att det är bättre att alla får tre veckors sammanhängande semester än att vissa får fyra och andra bara en. Då bortsåg hen helt från vilka rättigheter vi faktiskt har. Jag svarade att jag och flera av mina kollegor var extremt solidariska eftersom vi kunnat ta föräldraledigt hela sommaren, men inte gjort det överhuvudtaget. I ett sådant klimat är det väldigt lätt hänt att man faktiskt inte besvärar sig med att ta ut någon semester, eller åtminstone inte så mycket som man bör. Och så är det det där med att jag lätt tycker de kan vara bra att ha snarare än att ta ut en dag i februari, två i oktober eller tre i april. I november inleds julruschen och vare sig då eller i december kan jag vara ledig heller nämligen. Livet som anställd. Inte toppen.

   Radera
  2. Och som svar på det sista du skriver så är det ju så, men jag blev lite chockad åt andra håller när jag insåg just hur många dagar som går åt när man tar ut fem dagar i veckan under ett år (vi ska vara hemma i två år nämligen) och jobbar deltid ett år eller så. Det jobbiga är bara att veta ATT man ska vara hemma och hur länge. För precis som du säger så kan man ju ändra sig rätt snabbt.

   Radera
 9. "när min man en morgon berättade att en säkring gått och frysen varit utan ström ett okänt antal timmar höll jag på att kräkas" haha. Håller med om dilemmat, att hoarda billigt för framtida bruk innehåller ett mått av risk. Ibland undrar jag hur stor nettovinsten är av att ha god framförhållning med inköp. Man kanske ska köra lean och minimera svinn?

  SvaraRadera
 10. Detta är ett mycket överraskande vittnesbörd, jag vill att ni alla ska följa med mig och tacka Kirijis kärleksförtrollning eftersom han verkligen är en man av hans ord. Jag har varit krossad i många år, varje man som närmade mig slutade aldrig ta mig på allvar, efter min sista erfarenhet med mannen som besviken mig som vanligt började jag leta efter en lösning för att avsluta mitt problem sedan introducerade min kollega på jobbet mig till Great Kiriji love stavning Temple, då kontaktade jag honom via hans e-postadress; kirijilovespell@gmail.com, han tog några dagar innan han svarade på mig och när han gjorde det fick jag instruktioner om vad jag skulle göra innan jag kunde bli fri från den andliga träldomen, jag gjorde allt han sa och idag är jag nöjd med min man. Mannen som dumpade mig utan anledning återvände nu till mig inom tre dagar. Han hjälpte också min kollega att få tillbaka sin man när de blev skilda. Detta är hans kontaktinformation; kirijilovespell@gmail.com eller så kan du fortfarande nå honom via hans whatsapp-nummer: +2349020168697

  SvaraRadera