måndag 2 november 2020

Umgås med rikingar, bli rik?

Jag har under de senaste veckorna med mycket möda och stort besvär lyckats kämpa mig igenom en av de mest (oförtjänt) hypade böcker jag har hört talas om inom ämnet privatekonomi, nämligen Rich Dad, Poor Dad. Förutom det mest uppenbara, att han inte alls hade två pappor som titeln antydde, blev jag besviken för att boken var extremt dåligt skriven och mest verkade handla om att undvika skatter. En väldigt amerikansk bok med andra ord, läs den inte. Ett intressant ämne som dock lyftes i boken var huruvida vänskap med rätt typ av människor (=rika människor) gör en själv rikare, är det kanske så? 

Bokens fokus på ämnet kändes mest som att det handlade om att det vore klokt att skaffa sig inflytelserika vänner med massor med insider-info att använda sig av vid aktie- och fastighetsköp. I min värld lät det inte så värst lagligt, så jag släppte ganska omgående tankarna på att bli bästis med Karl-Johan eller slumpvis utvald Wallenbergare. Däremot är det en intressant tanke att fundera på hur ens umgänge påverkar ens ekonomiska beslut. Många är vi ju som upplevt att det inte är helt accepterat att vara tråkig linsgryteätare varje arbetsdag till exempel, vilket kanske ändå ger viss substans till att rikedom eller sparsamhet underlättas om man hänger med likasinnade. Det påståendet förstärks ytterligare av bloggsfären, där jag åtminstone personligen känner att ni alla som skriver och delar med er i kommentarer eller egen blogg bidrar till att normalisera det jag och min familj faktiskt genomför. På så vis känner jag att det är lättare att hålla kurs, även när jag haft tuffare perioder. 

Lustigt nog tänker jag att umgänge med andra sidan ändå kan ha en nästan lika stor positiv effekt. För den som likt mig slaviskt kollar på Lyxfällan känner säkert igen den positivt avskräckande effekten andras kassa beslut kan ha på ens eget liv. Jag måste säga att jag aldrig blir så sugen på kranvatten och linsgryta som efter att ha kollat på en vanlig deltagares årskonsumtion av pizza och energidryck. Att hänga i en mammagrupp på Facebook eller umgås med en mer konsumtionsdriven vän kan ha samma effekt på mitt liv. Ni vet när man pratar med någon som är stressad över hur den ska ha råd med julklappar eller som åker till Ullared under en pandemi för att den måste shoppa upp hela föräldrapenningen för att få bebisens rum perfekt. De samtalen, vare sig man är en del av dem eller bara läser andras diskussioner, har en förmåga att bekräfta att ens egna livsval är rätt bra ändå. Den bekräftelsen tycker jag inte man ska underskatta, eftersom den också gör det lättare att orka hålla ut. Och FIRE är ju som bekant ett maraton snarare än ett 100-meterslopp. 

På det stora hela gissar jag ändå att det finns mer att vinna på att umgås med likasinnade FIRE-aspiranter än Ullaredsshoppare och detta av flera anledningar. För det första ser jag det som enormt energibesparande att få vara mig själv, vilket i sociala sammanhang ofta innebär en hembakad kaka med te i kökssoffan snarare än diskussion om bästa bilmärket. Men även för att det möjliggör faktiskt lärande. Ibland försöker jag lista allt jag lärt mig av att läsa andras bloggar eller kommentarer i den här sfären som jag nästan skulle vilja kalla för FIRE-familjen, men det är ofta svårt för att det är så mycket och omfattar så många olika områden. Det innefattar alltifrån bibliotekets möjligheter, till att frysa kranvatten i flaskor och vad en ETF är. Mina rika vänner som jag i detta inlägg väljer att benämna alla er som läser och skriver har jag att tacka för att jag köpt utländska aktier i en kapitalförsäkring, känner till att SPP erbjuder etiska fonder och vågat mig på att testa mystery shopping. Allt jag lärt mig har jag så klart inte fått jättestor användning av eller har haft en enorm skillnad på mitt liv, men alla tips och tricks som ni delat med er av har verkligen berikat mitt liv och på ett eller annat sätt gjort mig rikare. På så vis kan jag ändå känna att det har en poäng att umgås med rika människor, om så bara på nätet. 


Tror du att man blir som man umgås? 





Och förresten TACK för att ni finns! 

14 kommentarer:

  1. Jag håller med om den där boken, fullständigt överskattad skitbok. Ugh.

    Angående bli som man umgås är det väl mycket därifrån "lifestyle inflation" kommer från, att man ser vad alla andra runtomkring sig har och då blir det en känsla av att det är det normala.

    Själv lyssnar jag på en massa poddar och pratar, som du, med folk i bloggosfären, så jag ser det som mitt sätt att umgås med likasinnade. Omger man sig med folk som tycker att det är naturligt att spara mycket, att ta vara på trädgårdens och skogens skatter, köpa begagnat hellre än nytt, då tror jag man är betydligt mer benägen att göra samma sak själv.

    /Cosmonomics.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår faktiskt inte ens varför jag lånade den på nytt. Var lika uttråkad när jag försökte 2016, men har läst så många som tycker den är bra att jag kände ett behov av att försöka på nytt. Stort misstag. Kul om folk lär sig något, men jag gjorde inte det alls.

      Visst har du rätt angående lifestyle inflation förresten. Man kanske lyckas spara som mest om man inte umgås med någon alls? ;)

      Däremot tror jag att det kan vara lite svårt att hitta likasinnade i sin egen närhet. Jag har hängt en del i laga/lappa-grupper och billig kost-grupper, men tycker ofta att personer som vill lappa och laga är beredda att lägga mer pengar på lagningarna än på nya byxor tex och att de som vill minska matkostnaderna snarare har ekonomiska problem och då blir ju ens eget agerande i sammanhanget mest konstigt. Eller om man hänger i miljögrupper så blir det ofta desto viktigare att man aldrig köper kött och att hundra procent av ens varor är ekologiska. Det är svårt att hitta helt rätt med andra ord. För mig känns FIRE-familjen mest rätt.

      Radera
  2. Boken bevisar att det går att sälja många böcker om man kommer på en bra titel. Dock innehåller den en mycket nyttig "sanning" som anses lite kontroversiell: Ditt hus är inte en ekonomisk tillgång. Det är en ekonomisk belastning. Nödvändig kanske, men dock en belastning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Synd att inte alla som tycker att fastighetsskatten ska införas igen har insett detta. Mitt hus är inte en investering, det är mitt hem. Det växer inte pengar ur gräsmattan bara för att grannen (i ett annat sorts hus, med annan utsikt) sålde för jättemycket pengar.

      Spargrisen

      Radera
    2. Det tycker jag är rätt uppenbart om man inte köper bostad spekulativt och vill flytta till Norrlands inland när man tjänat storkovan. Men visst kan det vara en bra input för svennebanan. Min gissning är dock att svennebanan inte läser boken ens med en så lockande titel.

      Radera
  3. Själv tyckte jag boken var bra! Det var många år sedan jag läste den och det var typ första ekonomiboken jag läste. Den ändrade iallafall mitt synsätt på vad som är en tillgång och att man måste investera.

    Jag är helt övertygad om att det är viktigt med vad för människor man umgås med. Vissa blir jag inspirerad av och lär av och ja en person som jag blir inspirerad av blir jag säkert mer som.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du gillade den och om den var givande för dig så är det ju enbart positivt. Jag har läst typ allt som finns inom privatekonomi och tycker det var den sämsta boken jag läst inom ämnet. Men så fanns det ju sanningar i boken som kanske hade kunnat kännas som en nyhet om jag läst den för 10 år sedan, typ att tillgångar ger intäkter och och skulder ger kostnader. Allt tjafs om att alla ska bli entreprenörer och undvika betala skatt till varje pris kändes dock inte helt relevant för mig, precis som att skaffa sig inflytelserika vänner som ger en tips om klipp. Läste dessutom någonstans att författaren inte alls blivit rik på sitt företagande eller aktier, utan faktiskt på att sälja böcker. Så då blir det ju lite mer bluff över det hela, givet att det stämmer.



      Radera
  4. Hej!
    Det går inte att komma ifrån att det är en väldigt speciell bok, särskilt för oss Jante-svenskar. Jag kände lite som du när jag precis läst den, men sedan gjorde jag något som jag tror i sig är berikande, nämligen "tänkte utanför ramarna". Det kommer inte naturligt för mig att göra det, men när jag väl gjorde det insåg jag att det fanns vissa russin att plocka ur denna kaka.

    Det var ett tag sedan jag läste den så jag minns inte så mycket i detalj, men inför varje beslut jag nu fattar tänker jag ett extra varv och funderar över vilka möjligheter som kan komma med beslutet. Samt att jag aktivt ställer mig frågan huruvida saker är tillgångar eller belastningar.

    Mycket av detta kan kännas som sunt förnuft och de flesta av oss har säkert redan koll på det mesta som avhandlas i boken, men det jag tar med mig är att jag behöver utmana mina mönster och tänja tankarna. Att vara mer öppen för att se möjligheter och öva upp min kreativitet.

    Komplex fråga det där med berikande vänner för på sätt och vis tillför ju alla ens vänner någonting, både bra och dåliga saker. Det beror nog mycket på vilken personlighet man själv har, men förhoppningsvis kan man smittas av det braiga och lära sig av det dåliga. :-)

    Med vänlig hälsning Fumlan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som att du gjort precis det författaren upprepade en massa gånger, men för mig som varken vill eller kan påverka min skattenivå särskilt mycket så känns det inte som att det är så intressant att starta firma och göra avdrag för absolut allt som går.

      Tycker absolut att du och han har en poäng i att fundera på vad som är en tillgång, men det känns verkligen inte nytt för mig så därför det inte var något revolutionerande direkt. Jag tycker det finns andra böcker som är mer läsvärda och författare jag hellre stöttar, samt definitivt lättare att läsa. Den här var riktigt dåligt skriven. :)

      Ja, klart att vänner är berikande men kanske inte alltid rent ekonomiskt. :)

      Radera
  5. Åh tänk att jag inte ens läst den! Fast jag har velat...men nu är jag fundersam såklart. Tråkigt att den inte höll måttet! Får se om jag snubblar över den vid tillfälle ändå, så jag kan göra en egen analys :-).

    I övrigt...Ja, lite blir man nog som man umgås. Till en viss gräns!

    Må så gott!

    Mvh Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan ju hoppa att köpa den iaf, låna den isf. Jag hade blivit rejält besviken om jag lagt 200 kr på den...

      Radera
  6. Jag har inte läst boken men vill gärna utveckla din fråga "blir man som man umgås?".
    Svaret är "det beror på". Den som i skolan umgås med pluggisarna pluggar nog själv lite extra även om den inte själv har sk läshuvud. Och får säkert bättre resultat än om den hänger med skolkarna. Och om jag har väldigt kreativa kompisar med massor av idéer så är det nog lätt att jag vågar nämna någon egen idé och nån pushar mig till att det dessutom är genomförbart.

    Däremot om man umgås med folk som är väldigt ekonomiskt oberoende så beror det nog på hur man själv hanterar det. Känner jag att jag måste ha samma sorts UTGIFTER (bil, bostad, resor, uteliv, hobby) så blir jag nog snabbt ruinerad om jag inte är på samma ekonomiska nivå. Men om jag kan ha samma intressen utan att det blir en ekonomisk börda så funkar det. Jag tänker på tex att ha en gammal fin veteranbil att pyssla med, eller att man jobbar deltid och gör saker själv på hus och trädgård istället för att hyra in folk. Om jag har egen häst och har den uppställd på ett stall så beror kostnaden på hur mycket man kan göra själv eller låter stallet ordna med mat och motion. Då kan jag umgås med folk med helt annan ekonomi än jag har men på ganska lika villkor.

    Det stora problemet är att många TROR att de måste ha allt lika för att få umgås med likasinnade. Man KAN faktiskt umgås med nån som är lika sportintresserad som en själv men råkar hålla på ett annat lag.

    Men ibland kan det bli så att man slutar umgås just för att man inte är lika, tex om man inte vill ta en öl med kompisarna varje fredag.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror du har helt rätt i ditt första stycke, det är nog lite så allt funkar och även anledningen till att föräldrar hemskt gärna vill att deras barn ska umgås med "rätt" personer.

      Tror också att livsstilsinflationen riskerar bli större i olika vänskapskonstellationer eftersom man gärna skaffar sig liknande utgifter som omgivningen. Hoppas innerligt att vi slipper det i någon större utsträckning, kanske med hjälp av sk "rika vänner" på nätet. :)

      Radera
  7. Detta uppskattningsinlägg kommer från Victoria till DR SUNNY. Strax efter 8 månader av mitt bröllop med min man förändrades allt med honom och jag var så osäker och svartsjuk för att han agerade så misstänksamt med sina sätt och detta fick oss att bråka så många gånger eftersom jag också fick veta att han träffade en annan kvinna . Han lämnade mig och flyttade till en annan stad. Jag gjorde allt jag kunde för att få honom och det fungerade aldrig. Jag försökte söka hjälp från så många ställen men ingen kunde hjälpa mig förrän jag fick reda på DR Sunny på nätet och hur han har hjälpt många människor. Jag kom i kontakt med honom och han berättade allt jag behövde veta och hur jag skulle rädda min man och vinna honom tillbaka till mig. Jag följde snabbt och han arbetade för mig och vägledde mig också om hur han skulle säkerställa att han aldrig lämnar mig längre. Kärleken blev mer fantastisk när han kom tillbaka och nu är en bättre man som jag önskar och allt jag kan säga är att DR Sunny är en underbar man som säkerställer att människor får lösningar på sina problem strax efter 48 timmar, vilket han garanterar. Vänligen maila honom via: drsunnydsolution1@gmail.com eller His WhatsApp +2348082943805 om du behöver någon form av hjälp.

    SvaraRadera