fredag 15 november 2019

Hur blir man klädekonomisk?

För några år sedan hade jag svarat på den frågan genom att föreslå att gå med i H&M och liknande kedjors kundklubbar och därigenom samla på sig bonuspoäng (som ger bonuscheckar, yeeeeey, vad ekonomiskt!) och några lyckosamma rabatter på typ 20 % eller "Ta tre betala för två". Nu är jag ju rätt så långt bortom detta och förstår att det förvisso är bättre än att handla allt när exakt man känner för det och utan tanke på något annat än hur plagget ser ut, men så värst ekonomiskt är det inte ändå.

Istället tycker jag att second hand är rätt så fantastiskt. Jag kan inte förstå att det tog mig 30 år att lista ut att det mesta kan köpas begagnat, och i ärlighetens namn hade jag nog aldrig fattat det om inte jag blivit mamma. Men jo, det funkar prima att köpa alla dam- och barnkläder begagnat. Värre verkar det vara för män. Min man har hittills inte hittat annat än lustiga slipsar på Stadsmissionen som han ibland skojar till det med när jobbet har Casual Friday. Kanske är män smartare konsumenter? Eller kastar mer direkt i brännbart? Ingen aning, båda två alternativen låter rimliga.

För några år sedan lyssnade jag på Blondinbellas ekonomipodd (komiskt att hon hade en sådan med facit i hand) och då tipsade Pingis Hadenius om att man skulle tvätta ofta för att spara pengar. Jag tyckte det lät lite märkligt, eftersom jag redan då sällan brukade slänga kläder som inte var trasiga, men så här i efterhand inser jag fördelarna. Till exempel innebär ju det att man med ett litet barn slipper köpa 70-11 olika uppsättningar kläder i storlekar som snabbt blir urväxta. Som vuxen kan jag tycka att det också är skönt, eftersom jag då har färre antal plagg att hålla koll på, ta hand om och tvätta. Det gäller dock att planera desto bättre.

Men om man har färre plagg så måste man ju ta hand om dem bättre och här känner jag att jag har en del att jobba på. Högen med "Att laga"-kläder bara växer och vi har båda problem med svettfläckar som aldrig försvinner och kläder som fortsätter lukta sunkigt (framför allt svett). Hur löser man det? Vi läste något om ättika och har provat att bada kläderna i ättika, men det känns inte som att det dödar all lukt, och dessvärre verkar det inte hjälpa mot fläckar alls. Det känns särskilt tråkigt i och med att vi helt bytt ut sköljmedel mot ättika av miljöskäl.

Har ni några grymma klädekonomi och tvättips att delge? Jag känner att jag skulle behöva en massa husmorsknep. Än så länge har jag lärt mig att man kan sola bort många frukt- och grönsaksfläckar, vilket är rätt så underbart. Och att ättika funkar istället som sköljmedel för att göra plaggen (okej inte så stor skillnad egentligen) något mjukare och mindre statiska.

Vad mer kan vi göra för att spara pengar (och miljön!) när vi konsumerar kläder? PS. Jag känner mig skyldig att erkänna att jag fortfarande handlar en del på kedjor. För bara någon vecka sedan trillade det in 25 kr i bonus på Lindex för att jag handlat åt både mig och Mini där. DS

PS 2. Jag inser att det här inlägget kommer få typ en kommentar av IGMR som plikttroget känner sig skyldig att kommentera och att ingen läser min blogg på fredagar. Men om du mot förmodan inte heter IGMR och läser det här så får du gärna dela med dig av all din visdom. Jag har typ ingen alls. DS

PS3. IGMR får också gärna kommentera. Jag är väldigt tacksam för att du fortsatt tar dig tid. DS

37 kommentarer:

 1. Jag läste och det är fredag. Du har ju redan skrivit om det bästa tipset, nämligen second hand. Nästa steg är väl att hitta de bästa ställena. Prisskillnaderna kan vara ganska stora. Dyrast brukar Stadsmissionen vara.

  Förresten så är loppisar bra. Då ska man gå i slutet av loppisdagen, då vill säljarna bli av med grejerna. Ibland är det gratis... Många loppisar, särskilt bakluckeloppisar i garage, har en tydligt angiven sluttid. Man går dit en timme i förväg och sonderar läget och sedan i slutet slår man till på det man sett ut. Bara ingen annan tagit det först då förstås. Men det är en del av spelet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gjorde det! Särskilt astidigt på morgonen!

   Jag som nästan alltid handlar på just Stadsmissionen, men det kanske är olika från stad till stad. Egentligen tycker jag det är viktigare att hitta något som känns bra än att det är till lägsta pris, särskilt när pengarna går till välgörenhet, men nog allt är det klokt att handla till halvvettiga priser. Särskilt till barn som man ofta mängdhandlar till.

   Jag brukar börja tidigt på dagen, men har märkt det där fenomenet du pratar om. Tex började det regna sist jag var på en och då fick min unge en massa saker gratis bara för att säljaren ville hem...

   Radera
 2. Jag läser alltid och lovar att kommentera mera så att du fortsätter skriva och inspirera.

  Jag har kommenterat på andra bloggar i ämnet. Mitt tips är att välja ett jobb där du får arbetskläder. Då behöver du inte köpa de tråkiga kontorskläderna och klarar dig med ett par jeans. Mycket mindre tvätt att ta hand om också. Din garderob blir lite lustigt uppbyggt med slagsida åt finkläder, i alla fall har jag det så.
  Själv är jag usel på second hand, hittar aldrig något som passar. Men, jag har inget behov av att leta heller, se ovan ;) Jag kör på taktiken att handla kvalitet som håller. Detta bygger på att hitta sin stil vilket är också är ett spartips.
  Mina kläder luktar "sunk" om jag inte tömmer tvättmaskinen i tid eller när jag kör träningskläder tillsammans med vanliga kläder. Nu tränar vi mycket i familjen så jag kan fylla en maskin med bara träningskläder några gånger i veckan. Om du har egen tvättmaskin, kör lakan och handdukar på 95° lite då och då så blir maskinen fräschare. Sedan hänger jag all tvätt, ingen torktumling, och det känns som om tvätten blir torrare och vädras ur bättre då. Dessutom kan du vika tvätten när du har tid och behöver inte bli orolig att den blir skrynklig om du inte tar hand om den när torktumlaren är klar. Och du sparar ström. Win-win!

  Ha en skön helg!

  Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att hoppa torktumling är ju ett jättebra tips som jag brukar tänka på, men inte skrev. Det ger både lägre kostnader för el och att plaggen slits mindre, win win! Ibland fuskar jag dock och kör lakan i torktumlaren för att det ska bli klart fort och allt inte får plats samtidigt på vår torkvinda, men kanske kan bättra mig även där. :)

   Radera
 3. Jag använder mycket ull. Det behöver man inte tvätta så ofta. Jag skyddar de fina materialen med tröjor eller linne under som går att tvätta ofta.
  Sedan har jag strikt uppdelning mellan jobbkläder och hemmakläder. Så när jag kommer hem åker fina kläderna av och hemmakläder på. Det sparar också på dem. Började med det eftersom vi har katt, men nu är det barnet som inte får nudda min cashmere!!!

  Häller du ättika på kläderna i maskinen också? Testat bikarbonat? Vissa material är hopplösa, jag köpte t-shirts på Lindex och efter ett tag luktade de illa och inget funkade. Träningskläder kör jag i 60 grader plus ättika när de börjar lukta.

  Tror detta var allt?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har badat dem i ättika och vatten, tycker det har fin effekt på lukten, men inte fläckar tyvärr. Har regelbundet ättika i sköljmedelsfacket därutöver. Svårt, men förhoppningsvis blir det bättre. Annars får jag köra på bikarbonat, har läst i någon roman att det är riktigt bra.

   Radera
  2. Jaha fläckar! Det är något annat. Prova galltvål.

   Radera
 4. Jag läser alla dina inlägg men är väldigt dålig på att kommentera ... Du behöver kanske göra rent tvättmaskinen för att kläderna ska lukta bättre? Ta ur tvättmedelsfacket och diska bort gamla tvättmedelsrester, gör även rent i maskinen där det sitter. Torka ur gummibälgen. Slå sedan 2-3 dl ättika i tvättmedelsfacket och kör en tom maskin i 90 grader.
  /C_50+

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Har låtit mannen försöka göra detta. Återkommer om han lyckas eller ej, ser ut som att han tycker det är ett rent helvete (haha). Vi har dock inte hittat 90 grader ens på maskinen, tror jag får leta upp bruksanvisningen...

   Radera
 5. Mitt tips är att ha en färgkoordinerad garderob av typ kapselmodell. Färre plagg och det mesta passar tillsammans.ingenjör E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enkelt och klokt. Kanske kräver en del tvätt av någon som mig som kladdar ner sig själv dagligen med pannkakssmet och sånt. Får skaffa hemma- och jobbkläder separat som någon annan tipsade om.

   Radera
 6. Haha! Fredagar ÄR en dålig bloggdag. Dumt nog la jag ut det inlägg som tagit mig mest tid att skriva någonsin just idag, fredag. Hursomhafver!

  Jag gillar Tradera för herrkläder. För min del köper jag faktiskt det mesta där. Min metod är att ha några favoritmärken där jag vet storleken. Jag har tex: Nike, Dr. Martens, Clarks, Levis, Whyred, Samsö&Samsö,WESC. I och med att jag vet vad jag har för storlek kan jag bara shoppa loss. Ibland har de till och med sample sales med nya plagg. Min outfit idag är ett par Nike Lunarlon i mocka 200kr. Levis 512 för 150 kr och en Whyredskjorta för 150 kr (tror jag). T-shirts och underkläder kör jag H&M rakt av.

  Knoddis (sonen) köper vi nästan bara tradera till. Vi har fram till nu (sex år) haft ett ytterklädsställ PoP som vi efter varje säsong sålt på tradera och köpt ett större set för samma pengar.

  Fru IGMR köper det mesta nytt fortftarande. Lindex och H&M kör hon.

  Sköljmedel har vi skippat och kör bara Lidl tvättmedel. Vi har inga problem med lukt men gör som "C_50+" att vi rengör tvättmaskinen hyfsat ofta. Man kan göra det med ättika eller tom en diskmaskinstablett + 90 grader.

  Trevlig helg FM! Keep on rockin´!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här talar vi tips jag gillar. Har hittat massa fint på Tradera från Sellpy, så funderar på att storhandla åt honom mot hans vilja. Han tycker det är galet att köpa kläder man inte provat nämligen.

   Läste att Lidls tvättmedel var dåligt för miljön, men bäst i test rent prestationsmässigt. Vet du om det förbättrats?

   Radera
  2. "Det bästa tvättmedlet de någonsin testat"

   https://www.lidl.se/sv/p/topptestade-produkter-paa-lidl/formil-colour-tvaettmedel/p239

   Nu kör vi deras andra märke "Maxitrat" (tror jag det heter). Rätt säker på att det är miljömärkt men måste ta en koll för att vara säker.

   Radera
 7. Läser också ofta men kommenterar mindre ofta....
  Jag har en capsule wardrobe. Då passar det mesta ihop. Inköpen är extremt planerade och då kollar jag både second hand eller rea och främst lite dyrare kvalitetskläder. Det håller klädkontot nere.
  Jag tvättar väldigt sällan, kläderna vädras och så kör jag linne under som jag tvättar ofta. Hänger kläderna på tork.
  Angående lukt så är det troligen som någon annan skrev att du behöver köra em kombination av att köra i 60 grader samt ättika i sköljfacket, en halv dl blir bra. Då borde bakterierna dö (Det är de som luktar).
  Kör träningskläder och vanliga i olika tvättar och kör, precissom någon säger ovan, dem i 60 när de luktar.
  Lycka till nu!
  /C
  Sedan skadar det inye

  SvaraRadera
  Svar
  1. TACK för tipsen! Har efter inlägget bla lärt mig att det finns 90 grader på min maskin. Vilken grej! Ska prova öka mängden ättika också, har bara kört som mjukmedel och i små mängder.

   Radera
 8. Läser också och njuter av inläggen, men kommenterar sällan. Kan bara stämma in i att köra en 90 graders någon gång i månaden/kvartalet för tvättmaskinens skull (också bra för handdukar som luktar lite mögel). Annars kör vi de flesta kläder utom underkläder på 40 grader, parfymfritt tvättmedel (inget sköljmedel) och har inte problem med lukt. Kanske beror det på val av deo (där kör jag INTE parfymfritt eller ekologiskt) eller typ av kläder? Minns att jag som tonåring hade tajta bomullströjor/t-shirts, de luktade snabbt svett, nu äger jag inget sådant, oftast har jag baslinne i syntet, alternativt löst sittande top som tvättas ofta + mer rymlig överdel, typ cardigan/mjuk "kostymströja" som tvättas mer sällan och är lätt att ta av när jag blir varm. Byxor tvättar jag också sällan, när barnet har kladdat ner dem. Har ju för sig arbetskläder på jobbet, garderoben slits inte så mycket, inte heller är det pinsamt att gå i samma byxor till jobbet en hel vecka, det är ändå bara i undantagsfall någon ser mig innan jag bytt om till jobbkläder.

  Kör bara begagnat till barnet, ärvt eller tradera/loppis. Men borde bli bättre på att göra det till mig själv. Har blivit besviken när jag försökt, klädesplagget var nopprigt, inte i "fint" skick som beskrevs och satt konstigt, men det kanske gäller att gå på modeller/märken som man vet fungerar och satsa på "nyskick" på tradera, eller vad har du för tips för att hitta damkläder som sitter bra och inte är i dåligt skick?

  /L

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror mest vi luktar illa. Mannen påstår att det beror på all vitlök jag har i den vegetariska kosten och så kanske det är. Eller så luktar vi bara allmänt illa :P

   Begagnat till barn är så fantastiskt. Kommer inte köpa en leksak nytt till denna jul, känns så onödigt! 90 grader var fint tips, hade ingen aning om att det fanns innan ni skrev det. :)

   Radera
 9. Jag köper på REA, helst ner mot -50%. Å då blir det tex flera par jeans i varierande kulör. Samma för skor, helst halva ordinarie priset. Köper kläder väldigt sällan, budget typ max 1000 Kr/år. Träningskläderna är reklamtröjor eller 20 år gamla t-shirtar. Sa jag att jag inte är något Modelejon ?

  Nu är jag iofs en osynlig medelålders MAN och kan därmed se ut hur som helst. Du är bergis KVINNA och måste därför hänga med och se ut som en mannekäng. Annars blir du utfryst av andra kvinnor i din omgivning... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är därför jag umgås mest med män ;) På så vis kan jag se lite hemlös ut både privat och på jobbet...

   Radera
 10. Tycker inte man ska tvätta ofta, jag försöker istället tvätta sällan. Det sliter mindre på kläderna. Häng ut och vädra och byt om till hemmakläder så slits "finkläderna" mindre och behöver inte tvättas lika ofta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår hur du menar, men det de syftade på var bara att det är smartare att tvätta ofta än att ha tre uppsättningar löparkläder. För barn som har en storlek en kort stund kan det göra rätt stor skillnad. Men så klart att det är dumt att tvätta i onödan. Hade någon period förut när jag roade mig med att vädra allt istället för att tvätta. Funkade helt ok, men inte när man regelbundet blir kladdig som jag blir tack vare mini. :)

   Radera
 11. Mitt tips är att hitta olika sätt att fixa kläderna. Jag har hittat en massa olika lagningslappar som jag stryker fast på barnens kläder, framför allt på knäna. Då blir kläderna hela och nästan nya, nu med muffins på knäna.
  För strumpor lagar jag hål med garn, inte med tråd. Täcker hålet bättre och syns mindre.
  Vissa kläder har jag lagat med textillim, när det är en flärp som är lös. Det lagas snabbt och lätt med lite lim. Kanske inte håller i evigheter, men jag får snabbt tillbaka kläderna till brukbart skick.
  Byxor (köpta på second-hand) fållas upp med fållningsband (sånt man har till gardiner). Svisch med strykjärnet så är det fixat på en kvart.
  Svettfläckar syns inte på mörka plagg, så antingen skaffar man bara mörka kläder eller så väljer man tillfällen som man har sin vita skjorta, för att inte svetta ner den i onödan. Men om man redan har fläckar, färga! Vit t-shirt med gula armhålor blir som ny när den blir rosa istället.
  Jag kör rakapparaten (en sådan man har på kläder, inte mannens) på mina stickade tröjor när de börjar bli noppriga, funkar fint och de ser onoppriga och nyare ut med en gång.
  Och sista trixet, färga om svarta kläder när de börjar bli lite gråa och ledsna. Vips har man nattsvarta grejer som ser nya ut igen.

  SvaraRadera
 12. Endast mycket genomtänkta köp av kläder som jag behöver. För köp ska jag älska plagget, det ska sitta snyggt och jag ska ha det till det ramlar sönder (5-över 10 år beroende på typ av plagg). Köper bara dyrare kvalitetsmärken, men det blir utslaget på lång tid billigare och jag trivs. Kläder till män fyndas på tradera.

  SvaraRadera
 13. Jag arbetar med ett yrke där jag har arbetskläder, väldigt befriande. Lägger inte alls mycket pengarnas kläder per år... tyvärr är jag dålig på att köpa begagnat när jag väl shoppar, men såna här blogginlägg peppar till det.

  Instämmer med flera ovanskrivna inlägg, kör en maskin 90-tvätt någongång ibland, ättika men lägger till vädra.

  Tack för ännu ett inspirerande inlägg.

  / Therese

  SvaraRadera
 14. Att börja se på de kläder man redan har med nya ögon är ekonomiskt. Kollegorna köper ofta nya kläder och jag har funnit mig i att istället glädjas åt deras inköp. Gillar ju kläder och lite lagom utseendefix. Det är skoj att göra något (sig själv eller annat) vackert och snyggt. Skönhet tror jag är ett mänskligt behov. Att glädjas åt andras skönhet och stil fungerar, eftersom jag lätt kan köpa mer om jag vill,men jag vill inte. Är så nöjd ändå! Sedan jag slutade vara beroende av smink varje dag har jag också börjat uppleva mig själv som snyggare. Kanske har det med ålder och trygghet att göra också, fyller snart 50.


  Kvinna med proppfull garderob där i princip allt faktiskt används.

  SvaraRadera
 15. Håller med andra som skriver att tvätta på höga temperaturer i tvättmaskinen för att kläderna inte ska lukta. Kör själv minst en gång i veckan maskinen på 90 grader för att alla bakterier ska hålla sig borta. Lakan och handdukar kör jag alltid på 90 grader. Sedan använda linne (sommar) eller polo ( vinter) under blusar. Använder samma blusar året runt men varierar det jag har under, behöver inte ha en sommar och en vintergarderob då. Använder Liedls tvättmedel som jag tycker är bland det bättre på marknaden. Sedan är jag en slösa och använder sköljmedel då det stänger porerna på tyget och luktar gott.

  SvaraRadera
 16. Galltvål är helt fantastiskt när det gäller att få bort omöjliga fläckar! Bara att knugga på fläcken så försvinner fläcken magiskt sen!
  Att sola bort tomat- och bebisbajsfläckar är ett annat hett tips. Dessa bleks altså i solen, bara att hänga kläderna på balkongen en dag.

  Annars är jag själv kluven till om man ska tvätta ofta eller inte. Jag kan känna mig rätt låst till att tvätta ofta för att jag inte har så mycket kläder, vilket också kan vara jobbigt.

  Angående svettfläckar så är mörkare kläder bättre, och allmänt så syns fläckar mindre på mörka kläder. Fast egentligen gillar jag ljusa färger... hmm svårt...

  Har hittils mest köpt barnkläder begagnat men nu sen ett par månader börjat köpa till mig också. Tidigare har jag tyckt det var lite äckligt men sen jag upptäckte att man kan hitta lyxiga kläder jättebilligt har jag blivit helt såld!

  SvaraRadera
 17. Hej!
  Väldigt komiskt att jag läser detta inlägg just nu.

  Märkte den senaste tvättvändan att kläderna luktar lite unket. Så googlade för ca en timme sedan på hur man fräschar upp tvättmaskinen.
  Så i skrivande stund är maskinen strax klar efter en 90graders omgång med bikarbonat, citronsyra och ättika i maskinen.

  Har innan jag körde igång tömt maskinen på allt vatten och rengjort lister med Yes diskmedel.

  Hoppas detta ska göra susen.

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
 18. Har inga andra tips ang dålig lukt än de som redan beskrivits men när det gäller klädekonomi så handlar jag bara i fel säsong, även på tradera och dylikt, försöker tänka ut vad som kommer ha slitits eller behövs bytas ut i vintergarderoben på var/sommar och vice versa. Vinterskor är aldrig så billiga som på i april/maj

  SvaraRadera
 19. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 20. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 21. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 22. Hej Frihetsmamman och ledsen för sen på pucken. Jag gick i exakt de här tankarna igår efter att ha fyndat en till synes oanvänd och underbar hösttröja på Erikshjälpen i Sundsvall. Den gifter sig alldeles överjordiskt väl med Chanel rougenoir. Det jag älskar älskar älskar med 2nd hand (förutsatt att de är lika fräscha som Erikshjälpen i Sundsvall) är bredden. Inget plagg är det andra likt, uppenbarligen. På HM har du en rondell med Exakt Samma Plagg i olika storlekar. Sååå tråkigt.

  Nummer två: Känslan av att kunna köpa ett plagg utan att det gräver hål i plånboken. Tröjan ovan kostade 80 kronor.

  Nummer tre: Jag vet inte, det känns bara bra och kul och underbart att fynda på andrahandsmarknaden. Att pengarna inte sällan går till välgörande ändamål gör inte saken sämre.

  Enda nackdel: Risk att köpa på sig för mycket. Jag tycker att du är inne på helt rätt spår när du säger att du lutar åt capsule. Och jag fick tips om illaluktande plagg att köra ett sista försök genom att trotsa tvättrådet och köra dem i varmare tvätt. Har "räddat" (?) ett par svarta illaluktande jeans i veckan genom att tvätta dem i 60 grader. Får se hur länge stretchen pallar det. Men kanske kan jag återgå till 40 nu.

  SvaraRadera
 23. Vanligtvis lägger jag ca 1500 SEK om året på kläder. I princip äger jag bara t-shirts och svarta jeans som varvas tills de är sönderslitna. Ibland behöver jag bära kostym vid kund/styrelsemöten. Både på myrorna och blocket går det att göra bra fynd. Sist köpte jag två kostymer för 2000 SEK och nypris 6k SEK st. Kan varmt rekommendera alerts-funktionen på blocket för att hitta fynd.

  SvaraRadera
 24. Jag har inte prövat själv, men hört att mot svettfläckar så ska det funka med att gnugga in citron på fläcken och sen hänga ut i solen. Sen är det bara att tvätta som vanligt.
  Ättika på fläckar ska man inte ha då ättika är färgbevarande och permanentar fläcken snarare.
  Tvättmedel använder jag bara flytande då de tär lätt att det det blir pulver kvar i fibrerna på plagget vilket kan vara retande för huden. Själv använder jag helst grumme som jag försöker bunkra vid erbjudanden. Miljövänligt och svensktillverkat vilket minskar transporter och ger jobb på hemmaplan. Vid lätt smutsad tvätt kan jag även ibland endast använda vanlig såpa, där kan vi snacka om billigt...
  /Lotta

  SvaraRadera
 25. Tvätta i 60 grader så luktar det inte.

  SvaraRadera