onsdag 17 april 2019

Spara pengar med vegetarisk kost

Precis som tidigare så är motivationen och orken för bloggen inte på topp. Något som däremot får större engagemang och där motivationen är större är familjens kost och då särskilt vegetarisk sådan. Om någon minns mina mål för 2019 så var ett av dem att jag skulle äta mer vegetariskt och hitta bra rätter. En del av er har tipsat om rätter och jag har även googlat en massa, läst bloggar och pratat med kollegor. Det som varit avgörande i att upprätthålla ett intresse är att jag slutat försöka tillfredsställa mitt barns önskemål. Förhoppningen är att knodden lär sig acceptera det hen erbjuds, om än så annat än korv och makaroner. 

För den som är lite nyfiken så började inte det här med vegetarisk kost så bra. I ärlighetens namn så blev det främst vegetarisk pizza (superbilligt för den som är sugen på att göra egen), vita bönor i tomatsås  för 3.90 på Willys (medan ungen åt makaroner och korv) och pannkakor. Jag höll målet, men kanske inte på det sättet jag avsåg. Så småningom blev jag lite less på mig själv och jag började då leta recept. Som det visade sig så finns det faktiskt recept därute som uppfyller min önskan om att inte vara en kompromiss. Jag upptäckte till exempel det här receptet som jag tycker är godare är vanlig köttfärssås och dessutom inte särskilt dyrt, även fast belugalinser är dyrare än tex röda linser. Nu senast insåg jag hur mycket man kan göra med en falafelbas. Med stöd av detta recept gjorde jag fantastisk falafel som friterades och serverades i pitabröd och eftersom en sats visade sig räcka hur långt som helst fortsatte jag och fryste ner, samt gjorde om till biffar. Portionskostnaden visade sig bli mindre än en tia per portion och då lyxade jag ändå till det med fetaost till. 

Utöver detta har jag fått tillbaka lusten att baka bröd. Jag har kommit på hur lätt det är att baka allt bröd själv genom att göra i långpanna och min älskade assistent. Min nya taktik är därför att på fredagar eller lördagar göra en deg som kalljäses över natten och sedan slängs in i ugnen på morgonen. De flesta recept jag provat kommer härifrån. Förresten så måste jag medget att ni läsare hade rätt. Planering är A och O och ALLT går om man är lite förutseende. Knodden däremot käkar hellre rågrut, men det är ännu billigare än mitt egna mjuka bröd så inte mig emot. Troligen lessnar nog ungen till slut. 

Nu är det här ju en ekonomiblogg och ingen husmorsblogg, varpå jag rimligen bör komma till någon ekonomisk slutsats. Och den är enkel. Det är verkligen billigt att köra vegetarisk mat som bas. Vi har till och med blivit så snofsiga att vi handlar en massa ekologiska produkter av miljöskäl, men ändå sjunker matkostnaderna. Helt ärligt har jag svårt att förstå varifrån Konsumentverket får sina beräkningar. Om man bara drar ner snittet, lagar mat själv och skippar uteluncher blir det verkligen svårt att nå upp till deras normalnivåer. Då har vi ändå en del allergier i vårt hushåll. Det känns som att Sparo ligger närmare vad som borde vara rimligt än Konsumentverket (inte riktigt kanske, men ändå). Min familj lägger nästan hälften av matbudgeten på utemat och fika (bättring utlovas!) och ändå ligger vi på halva Konsumentverkets budgeterade kostnader för vår familj på tre. Är inte det märkligt? 


Kör ni på vegetarisk kost för att minska kostnaderna? Hur funkar det i så fall för er? 


PS. Eftersom jag i princip även har blivit miljöaktivist (enligt min man åtminstone) känns det numera fullt rimligt att den andelen kött som inhandlas kommer vara ekologisk. Ju mindre andel kött vi köper, desto godare och finare kött kan vi kosta på oss. Fiffigt va? 

15 kommentarer:

  1. Inte ätit kött sedan år 2000. På senare år äter jag dock fisk ibland, kanske en gång varannan vecka.

    Animaliskt protein är dyrare och har mer klimatpåverkan. Vegetarisk kost är ett gött ekonomi och miljöhack.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Instämmer! /Frihetsmamman

      Radera
  2. Vi kör fisk istället för kött ett par gånger i veckan, men väldigt sällan helt vegetariskt. Jag tror inte heller ekologiskt är miljövänligt (kräver mycket större ytor), men är säkerligen mer fritt från miljögifter. Kött är inte heller en sådan miljöbov som miljöpartiet försöker få oss att tro. Miljöns största problem är länder som inte har det miljötänk vi har. Sverige är redan i mål vad det gäller koldioxidutsläpp, vi är koldioxidneutrala.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sverige ligger i topp tio av de länder som släpper ut mest koldioxid per capita. Koldioxidneutrala jo pyttsan! Stor andel av vår konsumtion produceras i andra länder. Om alla skulle leva som svenskar skulle vi behöva 4,2 jordklot.
      MoneyCowboy, vad baserar du egentligen dina antaganden på? Dags att stiga ur filterbubblan och se verkligheten för vad den egentligen är?

      Radera
    2. Mycket känslor här... Du går till direkta angrepp och pratar om att jag ska stiga ur filterbubblan - vad baserar DU det på? Sverige är koldioxidneutralt baserat på utsläpp och upptag inom Sveriges gränser. Källa: Naturvårdsverket. Det är riktigt att mycket av vår konsumtion produceras i andra länder, men vi producerar också exportvaror som konsumeras i andra länder. Varje land måste också själva ta ansvar för sin miljöpolitik, vilket är grundproblemet här. Och tagga ner.

      Radera
    3. Jag tror att Sverige är rätt långt från att vara koldioxidneutralt, men om så vore fallet så ser jag ändå ingen anledning till att bidra till onödigt höga utsläpp. Men jag ändrades rätt rejält sedan jag fick barn. Innan brydde jag mig mycket mindre om det mesta.

      Vad gäller krav så har jag tidigare resonerat som du. Men nu bryr jag mig betydligt mer om djurhållning och djuren har det faktiskt mycket bättre på kravgårdar. Visst krävs mer yta vid mindre besprutning och visst blir produktionen mindre till följd av detta. men det är knappast så att det överflöd som produceras eller skulle kunna produceras här hamnar hos fattiga barn i Afrika. Därför tycker jag det argumentet är mindre hållbart än vad jag tidigare tyckt.

      Men hur man än ser på miljön så tror jag att vi alla kan enas om att det är rätt billigt att äta vegetariskt. Och då menar jag inte att äta köttsubstitut eller halloumi, men balgväxter är typ gratis. Kanske vore det intressant för dig av den anledningen? /Frihetsmamman

      Radera
    4. Absolut, att det är billigare att äta vegetariskt kan vi absolut enas om. :) Vad det gäller hur djuren har det så förordar jag vilt, de djuren har de bäst av alla.

      Radera
    5. Den mesta information vi får är vinklad på olika sätt så är en stor utmaning att dra slutsatser och satsa på effektiva åtgärder, tittade in på naturvårdsverket ang koldioxidutsläpp, denna rapport talar om mål till 2050, http://www.naturvardsverket.se/upload/miljoarbete-i-samhallet/miljoarbete-i-sverige/klimat/fardplan-2050/2050-ett-koldioxidneutralt-sverige.pdf
      vart hittade du info om att målen är uppnådda? (Obs frågarenbart av nyfikenhet, inte för att provocera)

      Radera
  3. Vi har frysen full med älgkött och köper aldrig nöt- och griskött förutom korv och pålägg.

    Försöket äta vegetariskt någon gång per vecka men inte av kostnadsskäl utan mer av hälsoskäl. Är generellt dålig på att att äta grönsaker - att tvinga sig att äta vegetariskt någon gång per vecka är nog bra för min kropp.

    Tråkigt att du inte känner dig inspirerad för att blogga för det är alltid intressant att läsa dina inlägg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du gillar min blogg och har tillgång till älgkött. Jag är uppväxt på det, men har inte själv börjat jaga som vuxen. Har viss ambition om att så småningom få mannen att göra det, men det känns inte helt realistiskt just nu.

      Vegetariskt är ofta nyttigt och oftast billigt, så tycker definitivt att du ska prova bolognesen om du inte gjort det tidigare. Den är bra god! Tack för kommentaren, jag hoppas på bättring!

      Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  5. Även jag är övertygad om att vegetariskt är billigt. Vi köper mycket ekologiskt och rättvisemärkt och jag tror ändå att det blir billigar än köttmat. Jag gillar mer asiatiska smaker och det passar bra som vegetariskt. Det vi äter "jämt" är baljväxter och/ eller grönsaker i jordnötsås, thaikokosmölksås, och som indiska grytor eller med wokade nudlar. Och så falafel med hommus förståss! Vår treåring får samma mat, ibland utan den starka såsen bara. Svenskens favorit tacos kan man göra vegetarisk också. Bara fräsa nån grönsak/bönor i tacokrydda istället för köttfärs. Svårare är det kanske för nån som äter mest europeisk mat att ställa om till vegetariskt. Liksom om man mest är van med kött o bea och inte gillar kryddig mat kanske? Jag slutade med kött för knappt 10 år sedan, maken ännu tidigare och saknat kött har jag aldrig gjort. Det är ju typ kryddorna och såserna som gör mat god o det behöver man ej kött till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du inte saknar det. Jag hoppas på att komma dit en dag, men tror aldrig att jag kommer sluta helt eftersom det känns lite begränsande att tacka nej till kött på bjudningar och så. Däremot hoppas jag tacka nej till utländskt kött på restaurang och hellre välja veg inom kort.

      Du har säkert en poäng gällande enkelheten där. Jag är nog mer traditionell än du, men det finns säkert lösningar även för mig. Tack för att du tog dig tid att kommentera.

      Radera
  6. Jag har ätit vegetariskt sedan 2004 och upplever att det går att komma undan riktigt billigt. Ändå gör jag mycket "kött"rätter, exempelvis korv stroganoff på sojakorv.

    Vänligen, Hanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du har samma upplevelse som jag. Hur mycket lägger ni på mat ungefär?

      Radera