tisdag 5 mars 2019

Varför jag hatar barnkalas

Rubriken till trots så gillar jag barnkalas på det stora hela och jag tycker det känns självklart att mitt barn både ska få firas och fira andra på olika sätt, men jag ser ändå stora ekonomiska nackdelar. För ett tag sedan var jag till exempel på ett barnkalas (min unges kompis) som mitt barn uppskattade jättemycket, men detta till trots kunde jag inte låta bli att få viss ekonomisk ångest av det.

När jag var barn (förvisso ett tag sedan nu) minns jag att en födelsedagspresent skulle kosta typ 20-30 kronor. Om någon var särskilt rik eller hade ambitiösa föräldrar nog så kunde en present kosta närmare en femtiolapp. Jag minns att jag fick humörringar, muggar och plastbollar. Men boy, vad tiderna har förändrats! I ett facebookforum läste jag nyligen till exempel att föräldrar tydligen tycker runt 100-200 kr per barn är rimligt för ett kompiskalas. Det är en summa som jag lägger på syskonbarn eller möjligen nära vänners barn och inte tycker känns rimligt att ge till 25 ungar varje vår när kalassäsongen drar igång på allvar. En anledning till att jag kan ge lite dyrare presenter till personer som jag står närmares barn är att jag kan fråga dem vad barnen önskar sig eller skulle uppskatta. För mig känns det bisarrt att lägga större summor på en random present som det är högst oklart om barnet uppskattar. På det senaste kalaset vi var på medtog jag en bok från presentförrådet (egentligen avsedd för mitt barn i julklapp, men tyckte hen fick för mycket så gav inte alla presenterna i slutändan) som kanske kostade runt 60-70 kr. Jag tänkte att det var en relativt dyr present och var inte orolig över att behöva skämmas för det. Som det visade sig dock så framstod jag som en rejäl snåljåp. Majoriteten av alla föräldrarna tycktes ha lagt runt 200 kr (vissa ännu mer!) och köpt presenter av sådan karaktär (typ dyrare spel, lego, playmobil, dockor) som jag trodde enbart föräldrar eller far/morföräldrar gav. Jag var tacksam för att min unge och födelsedagsbarnet inte verkade märka att det var så stora monetära skillnader för då hade det kanske blivit ännu värre.

Utöver att jag hatar presentgivande, presentletande och presentkostnader stör jag mig också på att alla föräldrar som ordnar kalas tävlar i att vara bäst förälder. Det ska vara fiskdammar, dekorationer, konditoritårtor och sju (15?) sorters kakor. Sen så vill man ju inte vara totalt onyttig och erbjuder därför färsk exotisk frukt, lunch och annat som gör en till en väldigt bra och hälsosam förälder. Hur trevligt det än må vara att gå på ett sådant kalas så är det desto jobbigare att anordna ett själv. För att inte tala om den ekonomiska pärs det innebär att bjuda 20 ungar och ibland medföljande föräldrar på tårtor, jordgubbar, muffins och dryck. Lägg till lite tallrikar med Pippi-tema, serpentiner, ballonger med personliga tryck och godispåsar så blir det ännu bättre. Vad hände med att bjuda på lite hemgjorda bullar, ett par förpackningar ballerina-kakor, blandsaft? Om man vill festa till det lite så kan man väl blåsa upp ett par, tre ballonger från Willys och servera saften med IKEAs sugrör. I min mening så börjar dagens kalas likna USAs allt mer (eller har folk redan börjat hyra clowner och apor här?) och det tycker jag blir särskilt uppenbart när allt fler har dem på lekland och betalar kuvertpris på 200 kr per unge.

Personligen överväger jag starkt att bara servera ungarna blandsaft, baka en sats bullar och ett gäng chokladbollar och låta det räcka. Jag vet inte vad min knodd skulle tycka om det, men någon måste väl ändå dra ner ambitionsnivån lite? Eller? Vad tycker ni?

Hur mycket pengar får det kosta att anordna ett barnkalas och hur mycket är rimligt att lägga på presenter till andras ungar? 

PS. Minimalisterna föreslog för ett tag sedan att deras barns gäster skulle swisha en summa, typ 60 kr, istället för att ta med sig en massa presenter. Jag tyckte det lät lite jobbigt, men alltså, det är ju i ärlighetens namn en mycket smidigare lösning för alla. Personligen hade jag nog sänkt summan något ändå.

10 kommentarer:

 1. Ett inlägg där vi verkligen känner igen oss. Hemma har vi fortfarande en hög med presenter från Lilla Snålgris senaste kalas. Att öppna allt hon fick är en omöjlighet, utan hon fick välja några presenter av allt hon fick att leka med, resten har vi sparat. Vi har redan hunnit avverka 4 barnkalas detta året och fler är nog på väg kan jag tänka mig. Ofta är det något lekland. När jag var liten hade jag nog 5 barnkalas totalt, med kanske 5-7 kompisar på varje. Vi snurrade flaskan, åt tårta och hade lite fiskdamm hemma hos oss med farsan som lekledare. Sen var det bra. Jag var inte speciellt förtjust i barnkalas för mina kompisar tog ofta sönder mina leksaker haha. Idag är det verkligen ALL IN, alla ska ha kalas och man ska bjuda alla kompisar på förskolan oavsett om man leker med dem eller inte. Vi brukar lägga 50 spänn på en present, oftast inköpt när någon affär har utförsäljning på leksaker. Det är svårt att köpa "upplevelser" till en 4-åring så det blir oftast någon meningslös plastpresent eller ritblock eller pennor.

  Jobbigt som f-n är det i alla fall och jag vet inte om det tillför barnen speciellt mycket, leka kan man ju göra ändå...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Det räcker väl att ses egentligen? De brukar ju ha mer roligt med varandra än med sakerna de får ändå.

   Ditt kalas låter mer likt mitt för övrigt. Those were the days!

   Radera
 2. Jamen gud vad detta race är trist. Vi hade en trött period när sonen fyllde år så vi kapitulerade när en vän till oss föreslog att så samman sonens och hans väns kalas - samt köra det på Leos Lekland. Det var kul och passade oss då trots tusenlappen det kostade. Jag är dock inte positiv till att göra om det utan vill göra det själv nästa gång. Jag tor Pappa Betalar? har skrivit om det och hade en fin genomgång på ett gött hemmakalas med pannkakstårta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man kör tillsammans som ni gjorde blir det ju åtminstone lite billigare, men det känns ändå lite tröttsamt att det blir så prestationsfokuserat på något som bara ska vara kul. Lite som julfirandet i vår familj faktiskt...

   Hoppas ni får till ett bra hemmafirande nästa gång när källaren tar mindre energi.

   Radera
  2. Vad kul att du minns det IGMR.
   Kalaset kostade 285kr för 11 barn.
   Barnen var supernöjda.

   https://pappabetalar2018.blogspot.com/2018/06/dyra-barnkalas-nej-tack.html

   Frihetsmamman, jag håller med dig kring all hets.
   Nu gjorde vi egna pannkakor vilket tog mycket tid, det går att byta ut mot något mindre tidskrävande.

   Tror dessutom barnen minns detta mer än de 10 likadana kalas de varit på Leos och knappt umgåtts med varandra, bara sprungit runt på ett lekland, utspridda med kompisen de leker med i vanliga fall.

   Mvh PB?

   Radera
 3. "Jag var tacksam för att min unge och födelsedagsbarnet inte verkade märka att det var så stora monetära skillnader för då hade det kanske blivit ännu värre."

  Det här, är inte det egentligen det viktiga? Nu vet jag inte hur gammalt ditt barn är, men de måste väl komma upp i 8-9-årsåldern för att verkligen förstå skillnaden i kostnad på en bok vs Lego? Eller? Jag kanske har helt fel, min stora är ju bara snart fyra.

  Min främsta poäng är väl att är det inte andra föräldrar vi försöker imponera på/inte skämmas inför? Om "alla andra" har kalas på lekland, då vill man ju inte verka snål. Barnen har gissningsvis lika roligt eller roligare med ett bull- och Ballerina-kalas hemma. Dottern hade i somras fem kompisar på sitt kalas, och vi grillade korv och serverade tårta (eftersom jag älskar att göra tårta). Mycket populärt.

  Vi har inte så många kalas än (förra året tre), men det blir väl värre. Jag kommer definitivt hålla emot både vad gäller kalas och presenter till andra ungar.

  /Cosmonomics

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror du sätter huvudet på spiken här faktiskt. Precis så är det ju. Men gör det att det blir lättare att undvika? Jag vet inte. Men så är det ju också jag som är rädd för att bjuda hem folk för att min unge ska slippa skämmas för att hen har lite leksaker och bor trångt... så klart att jag själv till stor del är ansvarig för det.

   Radera
 4. Det kostar mycket men några tips kan jag ge.

  1. Se till att ha en presentlåda. Den fyller man på med lämpliga presenter som kostat 50-200kr men som man råkar hitta på utförsäljning, loppis, rea eller likande för allt från 5-50kr. På så sätt har man presenter som ingen tittar argt på....och man behöver inte betala.

  2. Ha kalas hemma blir billigt men brukar vara jobbigt om många kommer. Att ha det på lekland brukar bli dyrt. Dock brukar det gå att hyra gympasalar via kommunen för en billig penning för små, eller mer pengar för en stor.
  Här i Norrköping 300 för en liten och 1000kr för en stor och då får man den i 2-3h.
  Ungarna kommer ha så kul med fri lek att det behövs inget mera och ju fler ungar desto billigare per skalle.

  3. Baka själv men inte tårta. Nu gillar hustrun och äldsta dottern baka så där är vi bortskämda. Allergier brukar dock vara ett problem. Tårta tycks mest vara bortkastat, ungarna har ändå inte tid att äta, det springer mest runt. Små kakor och massor med vatten/ saft att dricka fungerar bäst. Barnen beter sig oftast som formel-1 förare som åker in i depån. Ett bett på bullen, en stor klunk och sedan springer de vidare.

  3. Vi har även hyrt lokal i närliggande hyreshus. Dock har detta inte varit prisvärt i förhållande till gympasal (spec de små) men passat bättre för släktfiranden.

  4. Fiskdamm kanske inte är nödvändigt, men små påsar med godis brukar vi nog ge. Vi brukar dock gömma dem och de får leta efter dem....det brukar bli en bra lek.
  Bästa var dock när undertecknad klädde ut sig till monster och försvarade en kista med godis ute i trädgården. Enda sättet att besegra monstret var att kasta papperstallrikar med vispad grädde på monstret. Barnen på det kalaset pratar om det än i dag 7 år senare.......

  Med vänlig hälsning
  Thz

  SvaraRadera
 5. Ja du, så skönt att det där är över härhemma. Och då har jag bara ett barn. Kan väl säga att de där årliga kalasen på 2 timmar nästan var det jobbigaste på hela året ;-). Min grabb fyller dessutom först o då har man inget att gå efter liksom, och det hade heller inte de andra barnens föräldrar vad gäller pris på presenter.. Sonen är 17 nu o när det begav sig så nog var det presenter runt hundringen som gällde. I början var det hemmakalas men sen har det varit bowlingkalas, badkalas, kalas i hyrd gympasal, kalas där man åkte traktor ut i skogen m avancerad tipspromenad och grillning, skridskokalas, biokalas and so on.. Men, plötsligt är de 10 år o då är det slut med kalasande (iaf här). Nästan värt ett kalas för att fira det :)

  SvaraRadera
 6. "Lägg till lite tallrikar med Pippi-tema, serpentiner, ballonger med personliga tryck och godispåsar så blir det ännu bättre". Jag avskyr nog de där tryckta papptallrikarna mer än nätcasinon.

  Köp ett gäng udda vita koppar på loppis och en uppsättning porslinspennor på Panduro så får de varsin mugg med sig? De kan få välja tio godisar ur en stor skål du satt fram som de kan lägga i sina muggar.

  Det bästa kalaset vi haft var när barnen fick dekorera muffins. Något fel i maillistan gjorde att bara tjejerna kom så det blev två stora muffins till varje tjej och det var glasyr och strössel över hela lokalen när det var klart. Men alla var nöjda. Bra idé från Thz där också - att få göra något kladdigt och "förbjudet". Funkar i alla åldrar.

  SvaraRadera