fredag 22 mars 2019

Hur ska man orka spara pengar?

Förra helgen hängde jag en massa med min bästa kompis, ni vet hon som har en massa barn och inte är världens bästa på ekonomi (men världens bästa när det kommer till allt annat ungefär). Vi pratade en hel del om hennes ekonomi och jag föreslog en del åtgärder som de skulle kunna göra utan att offra så mycket. Hon var med på det och planerar att byta ut Telia mot Vimla och även att säga upp ett mobilt bredband, samt några andra onödiga löpande kostnader. Hur upplyft hon än kände sig av våra samtal så kunde jag se att det var något som störde henne mot slutet av vår tjejhelg och hon förklarade varför. "Frihetsmamman (så sa hon ju så klart inte), jag har ett jobb, flera barn, ett stort hus, pendlar och sköter nästan allt hushållsarbete själv. Jag behöver ta tag i min vikt, renovering av hus, prylbantning och mycket annat. Hur ska man orka styra upp sin ekonomi också?"

Jag tycker hon lyfter något intressant här. För jag misstänker att alla vi med barn känner igen oss i att det är svårt att ta tag i större förändringar samtidigt som man kämpar för att hålla huvudet ovanför vattenytan. Personligen så är jag hjälpt av två saker, nämligen att jag bestämt mig för att pengar och ekonomi kommer först. Det betyder så klart inte att det är viktigare än allt, men det är viktigare för mig än viktnedgång, att ha ett välstädat hem, prylbantning och andra projekt som man gärna drar igång. Den andra stora fördelen är att jag började med det här (om än i mindre skala) innan jag fick barn och jag utvecklade ett enormt intresse och engagemang för frågan redan under min föräldraledighet. Om jag istället skulle ha hittat bloggar och börjat läsa böcker som heltidsarbetande mamma med barn i förskolan är jag tveksam till att jag skulle ha orkat så mycket. Kanske hade jag aldrig ens tagit mig igenom den första boken.

Efter att hon hade lyft det här ämnet så funderade jag en stund och kom sedan med ett förslag. Eftersom jag vet att ekonomi aldrig kommer bli lika viktigt för henne som för mig, medan hon däremot verkligen prioriterar hälsa och viktnedgång till exempel, så föreslog jag att hon skulle försöka hitta beröringspunkter mellan de olika sakerna som är viktiga. Som The Simplicitas skriver så är till exempel Portionen under tian en bra start och även ett hälsosamt alternativ. På samma sätt kan prylbantning inbringa en del extra pengar som hjälper området ekonomi om man bara ser till att sälja saker. På så vis är det kanske även lättare att ta sig tiden och energin till att göra något sådant.

I övrigt så visste jag inte riktigt vad jag skulle tipsa om. Jag var kluven mellan att föreslå att ta tag i saker som inte innebär någon uppoffring (som telefonabonnemanget) eller de saker som verkligen gör skillnad men också smärtar. I slutändan blev det lite av varje, men jag försökte verkligen lägga visst fokus på att få henne att tänka två gånger på huruvida hon skulle köpa en hund som kommer orsaka att de behöver köpa en ny, större bil eller inte. Det återstår att se hur bra det gick.


Vilka tips skulle ni ge en nybörjare som inte vet hur den ska orka ta tag i ekonomin? 

Har ni några smarta spartips som jag kan vidarebefordra? 

17 kommentarer:

  1. Det är nog väldigt vanligt att tiden och energin inte räcker till. Dock lite ironiskt att vara upptagen med att bränna pengar så att tiden inte räcker till att ta tag i ekonomin, när ens ekonomi är lika med ens tid. Tror att när väl den insikten kommer så går det mesta av bara farten...

    Hälsningar,
    mrFIRE
    svenskafire.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. @mrFIRE: Utmaningen ligger nog i att ändra ett beteendemönster. Precis som att gå ner i vikt till stor del handlar om att utesluta något. Logiskt borde det ju vara det lättaste som finns att bara INTE göra något, som att småäta sent på kvällen. Men har vi vanan inne och behöver bryta det beteendet medför det en hel del jobb.

      Radera
    2. Ja, visst låter det lustigt att vi har tid att slösa pengar, men inte att spara? Men samtidigt tror jag Flow-FI har en poäng, det är ju att ändra sig som är jobbigt. Sen beror det nog lite på vad man lägger sina pengar. Att tex ordna hämtmat och städhjälp sparar onekligen tid, medan det är mer krävande att lägga mycket tid på shopping på stan. :)

      Radera
  2. Tror det jobbiga ligger i att ändra beteendemönster och skaffa sig nya vanor som för en mot målet. Ett misstag som är lätt att göra (gör det ofta själv) är att man tar på sig för mycket och vill förändra för fort. Att arbeta in nya vanor tar tid och görs med fördel liten bit i taget. Med det sagt är det också bra att prioritera. Ser över fasta kostnader som abonnemang osv kostar inte så mycket tid men kanske ändå blir en omställning. När personen vant sig vid den omställningen kan man gå vidare till ytterligare en, tex matkostnader och att köpa och laga mer hälsosam mat. När dessa rutiner börjar kännas mer naturliga och som en vana kan man gå vidare till nästa del, behöver vi två bilar? Behöver vi lägga pengar på dessa aktiviteter? osv.
    Tror det är vanligt att vi vill ha resultat för fort och tänker genast att nu ska jag ta tag i ekonomin och kolla över alla abonnemang, köpa och laga bättre mat med nya recept och så ska jag börja cykla jobbet så vi kan sälja en bil och så ska jag och så ska jag... Det säger sig självt att tanken blir övermäktig och resultatet blir att inte ens den första biten, se över abonnemangen kommer hända. Förändringen känns övermäktig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Flow-FI och tack för svaret. Jag tror att du satt huvudet på spiken där och att en förändring vad gäller ekonomi bör likställas med motionsvaneförändringar och annat mer mainstream som folk tar sig för. I det här fallet så befinner sig min vän lite i sitsen att hon måste ta tag i ekonomin, men mer vill ta tag i hälsan. Och oftast leder hälsoförändringar i hennes fall till dyra abonnemang på PT och kostrådgivning, vilket går i direkt konflikt med familjens brådskande behov av att spara in pengar till följd av ändrade ekonomiska förhållanden.

      Jag tror ändå att jag valde rätt som lämnade lite småtips. Med lite tur har det stor effekt på självförtroendet att hon kunde sänka månadskostnaden för en sak med x antal kronor. Det kanske leder till att hon kan ta sig för vegetarisk mat eller försäljning av varor också, vem vet?

      Radera
  3. Jag tror det är bra att visa på exempel på människor som gjort resan. Att inte ta tag i allt direkt utan börja smått med det mest uppenbara. Att börja prata mening och värde.

    Vad värderar man i livet och hur rimmar det med hur man just nu spenderar sin tid, energi, fokus och pengar? Värderar man familjen högt men jobbar alltid, ja då skevar det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gjorde det till viss del. Pratade om huruvida det var rimligt att spendera 4 h extra på jobbet i veckan (och ifrån barnen) för att ha hund tex. Det märktes att hon inte tänkt på det förut. Däremot är hon inte alls intresserad av ekonomiskt oberoende eller så, varpå jag inte tror att MMM eller FEB kommer göra susen för henne rent inspirationsmässigt. Har dock givit henne Bladhs bok i julklapp. :)

      Radera
  4. Intressant inlägg!

    Först är det bra att börja med "the why", dvs meningen och syftet. Vad vill man uppnå?

    Sedan går man på "the how", hur ska man göra det, vilka resurser, vilka möjligheter bör man fundera över. Vad har man redan av kunskap och erfarenheter av att nå the why?

    Sist till actionsidan "the what". Vad konkret kan jag göra redan idag, vad kan göra imorgon, nästa vecka och om en månad eller mer för att uppnå the why?

    Fokus bör alltid vara varför man gör något. Lättare att finna direkt motivation och mening i det hela. Medlen, hur man ska göra det blir lättare att finna och vad exakt man ska göra redan nu blir mer naturliga.

    Är inspirerad av Simon Sinek på Youtube...
    https://www.youtube.com/watch?v=c0GmcwVi7jo

    Tycker du verkar vara i en intressant siutation med din bästa kompis. Kan hon annat än lyckas med dig som vän? Vilken resurs! :)

    /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för svaret, Eva! Jag tror jag kopierar det rakt av och låtsas att jag kom på det själv. Hon känner inte till bloggen nämligen.

      Radera
  5. Hej!
    Intressant och spännande ämne.
    Jag själv har varit duktig på att gå "all in" i nya saker.
    Det har slutat med att det blivit kortvarigt.
    När det gäller ekonomin så är min melodi att fokusera på en sak i taget. Jag behöver inte förändra allt direkt.
    Börja med en sak. När det sitter och känns bra, då är det dags för en nya liten förändring. Sedan har det gått ett år och det har faktiskt hänt ganska mycket.

    Mvh PB?

    SvaraRadera
  6. Hej!
    Intressant och spännande ämne.
    Jag själv har varit duktig på att gå "all in" i nya saker.
    Det har slutat med att det blivit kortvarigt.
    När det gäller ekonomin så är min melodi att fokusera på en sak i taget. Jag behöver inte förändra allt direkt.
    Börja med en sak. När det sitter och känns bra, då är det dags för en nya liten förändring. Sedan har det gått ett år och det har faktiskt hänt ganska mycket.

    Mvh PB?

    SvaraRadera
  7. Jag tror att du är inne på helt rätt spår när du försöker hitta sambanden mellan intressen och ekonomi och inte bara fokusera på det som hon kanske bara ser som något jobbigt. Jag skulle fokusera ännu mer på vad hon vill göra och uppleva och mindre på vad hon måste välja bort eller inte göra. Det är tyvärr svårt att hitta motivation i inten och måsten. Otroligt spännande frågeställning!

    SvaraRadera
  8. Jag upplever ju att, precis som du lite är inne på, att många andra goda effekter kommer av att börja nysta i ekonomitråden. Ofta följer minimalism och detta följer naturälskan vilket föder intresse för att odla/äta bra, vilket föder intresse för att röra sin kropp vilket föder bättre mental hälsa vilket ger motivation, glädje och uthållighet vilket ger ännu bättre ekonomi och den goda spiralen är ett faktum. Jag tror att det går att approchera spiralen/hjulet från alla möjliga håll: börja med odlingen, minimalismen, yogan...they all come together under rubriken välmående. Och kontroll. Man måste bara börja någonstans. Din vän kan vara glad över att ha en sån klok vän.

    SvaraRadera
  9. Det var FruEB som kommenterade...

    SvaraRadera
  10. Ha ha, en klasssiker. Du kan leda hästen till vattnet men inte tvinga den att dricka. Liksom vid missbruk så måste den drabbade först vilja ändra sitt beteende. Du gör störst nytta genom att finnas där och stötta din vän. :-)

    Finns så många barnfamiljer där frekvent köp av hämtmat och urskiljningslöst handlande av mat och prylar skjuter ekonomin i sank. Sällan finns varken planering eller budget.

    Att bara göra en koll vart alla pengarna går kan vara en väckarklocka. Likaså finns det för barnfamiljer ett närmast enormt utbud av barnkläder på Tradera, Blocket och liknande sajter. Barn växer fort; du kan få i princip felfria begagnade kläder för en spottstyver. Blir kläderna urväxta, sälj dem vidare för i princip samma penning. Appropå bantning så måste hela familjen engageras, svårt om en person ska banta och övriga frossar godis och chips. Kanske kan familjen börja med gemensam motion, långpromenader, cykling eller liknande. Sist men inte minst, fler prylar gör oss inte lyckligare även om vi inbillar oss det.

    SvaraRadera
  11. Börja smått tror jag stenhårt på. Har för mig att det finns forskning rörande detta. Att de som inte ta på sig för mycket från början tar tag i både det ena och det andra sen av bara farten.

    Det låter som att det är vikten som är det viktigaste för din vän så jag skulle uppmuntra henne satsa på det först. Sen kan ju ni t.ex. tillsammans prova att laga nåt nyttigt recept från undertian eller gå och träna. Eller så leker ni Kondo en dag och du hjälper henne att rensa och lägger ut annonser på nätet.

    Generellt brukar jag inte ge mina nära och kära några ekonomitips, jag tycker det hela är så individuellt vad man vill lägga pengar på. Och vem är jag att lära någon något liksom. Däremot berättar jag gärna vad som har varit mina aha upplevelser, och vad jag har sparat in på. T.ex. berättar jag att jag tar med matlådor till jobbet och istället unnar mig att äte ute med vänner ibland. Eller att jag shoppingstopp. Att jag i princip bara handlar begagnade barnkläder (trots att jag tyckte det var äckligt tidigare). Att jag inte har nåt dåligt samvete längre rörande konstnader för mina intressen. Just för att det är viktigt för mig.

    Just det annat tips är ju att du kan följa upp med din vän, om hon har sagt att hon ska göra X så frågar du henne sen om hon gjort det.
    Lycka till!

    SvaraRadera
  12. DU BEHÖVER LÅN Jag fick precis mitt lån på 200 000,00 kr från REMY.CREDIT Skicka e -post till dem nu för ditt lån (remy.credit111@gmil.com) whatsapp: +46769618757 de är de bästa, ge dem ett försök och vittna om att låneförbudet är mycket snabbt och säkert med interstat på 2% EMIAL: (remy.credit111@gmail.com) Behöver du ett brådskande lån inom 24 timmar? de har snabbt och enkelt lån till dig Jag heter karlsson från Stockholm Sverige är en ensamstående mamma är mycket nöjd nu med mina 2 barn REMY COMPAY är det bästa få ditt lån idag} Maila honom nu för ett snabblån Mail: remy.credit111@gmail.com Gud välsigne dig, herr REMY FINK......

    SvaraRadera