torsdag 25 maj 2023

Kan man bli fattig av att vilja bli rik?

Jag har unnat mig Netflix den här månaden. Efter att ha sett färdigt den serie som gjorde att jag betalade 99 kr från början hade jag fortfarande en sådär 28 dagar kvar på mitt abonnemang. Med anledning av detta så började jag söka runt efter privatekonomiska program och hittade serien "Så blir du RIK". Den är lite amerikanskt flummig, men ändå utan en massa religiösa inslag (hittills) och helt okej att slötitta på. Programmet möter ett antal olika individer och par som drömmer om rikedom, men gör ungefär allt fel och ofta så blir de faktiskt fattigare av sin önskan att bli rika. 

Vi får till exempel möta en före detta lyxhustru som säljer ett hus för 2,2 miljoner dollar och tycker det är en bra idé att betala en förvaltare 1% för att hon ska "tjäna pengar" på sina pengar. Hon verkar ganska korkad så även programledaren håller med om att det nog inte är så dumt för henne att få lite stöd, men att betala 1% av kapitalvärdet för det besväret är ju ren och skär kapitalförstöring. Tyvärr fattar inte den här kvinnan det hur ofta hon än får det förklarat för sig och till slut verkar tv-teamet ge upp och låta henne fortsätta vara sjukt korkad i sin jakt på personlig rikedom. 

Det är nog inte många som kan relatera till ovanstående kvinna, men sedan lär vi känna ett par som bland många tveksamma beslut har fått för sig att köpa på sig saker billigt eftersom de tror sig kunna sälja dem dyrare och tjäna pengar. Mannen i familjen är särskilt stolt över en helt ny micro som han tror sig kunna få 60 USD för men bara betalat 17 USD för. Problemet med det? Jo, de hyr ett förråd för 400 dollar i månaden för att förvara prylarna. Programledaren slår ner deras argument rätt fort när han konstaterar att den tiden som paret tror sig behöva för att sälja skiten kostar lika mycket i hyra som de hoppas få in vid försäljning. De kan alltså lika gärna donera sakerna idag och slippa några månader med hyra och därmed gå plus minus noll. Vi är inte lika hysteriska när det kommer till förrådshyrning i Sverige, men jag kunde ändå relatera till situationen. Jag har också en massa prylar som kostar mig energi och som jag varken tar tag i att sälja eller som jag accepterar att helt enkelt donera. Hur rationellt är det egentligen? 

Ett tag in i programmet förklarar programledaren att det är svårt med psykologi och visst är det så. Min man vill till exempel köpa en ny bil eller allra minst en takbox för att vi ska kunna frakta skidor till skidorten och därmed slippa hyra varje år. Problemet är bara att vi åker skidor max en gång om året, men det är lätt att intala sig att det är ekonomiskt smart att äga istället för att hyra och samtidigt glömma bort alla kringkostnader. Vi kanske sparar pengar på våra skidor efter någon säsong (räknat på inköpskostnaden/användningar jämfört med att hyra x antal gånger), men knappast om vi räknar in takboxen eller till och med en större bil. 

I serien får vi även följa ett annat par där det är mamman i familjen som tjänar (svin-)bra med pengar och pappan som är hemmaförälder. Efter ett tag slog det mig att hennes inkomst (som förvisso aldrig räckte till) kanske var tack vare hennes utgifter. Hon såg ut att lägga mycket pengar på sig själv och sitt välmående och jag uppfattade det som att bil och märkeskläder var viktigt för framgången och hennes image på jobbet. Nu avundas jag inte den familjen. De verkade ha det svårare i relationen än vi och gick back varje månad ändå så hon hade inte så mycket positivt från sin höga lön, som jag uppfattade det. Men ibland kan jag inte låta bli att fundera på om jag skulle ha högst lön av alla inom min yrkesroll (det har jag absolut inte idag) om jag inte slösade en massa energi på att baka limpor och vara runt mina barn. Yrkeskvinnan i programmet var hemma en dag med sina barn och var förfärad över hur jobbigt det är, och ibland slås jag av just hur dränerande det är att aldrig få en paus från barnen. Vem vet, mina kollegor som outsourcar städ och matlagning kanske har lyckats få upp sin lön genom god prioritering? Nu vet jag inte vad som är bäst, men klart är att den personliga önskan att bli rikare kan få en negativ effekt. För vissa för att de tror sig kunna köpa sig till besparingar. För andra (som yours truly) genom att de snålar sig till lägre inkomster. Oavsett kan ens önskan om rikedom potentiellt göra en (åtminstone lite) fattigare. 


Har du sett den här serien? Några reflektioner från den eller erfarenheter av att vilja bli rik men göra sig onödigt fattig istället? 

13 kommentarer:

  1. Only in America!
    Tack för tips, den ska jag kolla på. Det känns som att en skämskudde kan behövas lite lättillgängligt?

    Men jag tror att du har en poäng, detgår kanske att bli fattig genom att snåla för mycket. Men i serien verkar det som att de vill ta genvägar till rikedom? Det tar tid och är tråkigt liksom. Och kräver lite kunskap. Men många vill göra snabba klipp...
    /C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den var inte så dålig, men lite mysig till och från. Tycker ändå att den visade folks halvkorkade tankar och resonemang och sådana har man ju även själv till och från.

      Radera
  2. Jag bytte jobb för inte så längesedan och får ut mellan 25-30% mer netto men pendlar nästan 3h varje dag till arbete totalt då är väntetid inräknad samt att kunna missa ett tåg ifall det är försenat/inställt. Har aldrig tjänat så mycket men nu efter ett par månader med pendlandet börjar jag tröttna på så lite tid jag har till familjen. Ska dock gå ned i tid till 80% kommer fortfarande tjäna mer än på gamla jobbet men ha mer balans. Framförallt nu när barnen är små känner jag att tiden med dem är viktigare än att dra in så mycket pengar som möjligt. Investerade pengar kommer fortsatt att jobba men mindre insättningar.
    Känner mig rik på pengar varje gång lönen kommer in och mängden jag kan investera men så otroligt fattig i tid vilket borde och är mycket viktigare. Framförallt återhämtning som jag ej känner att jag får i nuläget men ska ändra på en del saker.

    Har sett något avsnitt men tycker det mesta är så självklart då man själv försöker optimera livet och gjort i många år. Tröttnade rätt fort att kolla på serien. Däremot om man inte har sparat sedan innan kanske kan lära sig ett och annat men serien är ju rätt amerikansk inte riktigt samma som koncept och livsstil som vi har i Sverige i min mening.

    Det är de små vardagliga tingen som vi gör som är viktiga som dina barn kommer att minnas det kan pengar inte köpa. Varje gång jag åker och säger att jag ska iväg med tåget brukar yngsta dottern säga "inte åka tåget pappa" eller bli ledsen gör inte saken lättare att gå på jobb. Tror du inte behöver känna någon skuld/att du går miste om något för att du ej satsat lika hårt på karriären. Du kan ju alltid välja att satsa hårt när barnen blir äldre eller låta din man gå ner i tid så han kan få kvalitetstid med barn om han hellre vill det än att arbeta 100%.

    Mvh Anonym-m

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad sorgligt och herregud vilken lång pendling? Känns det som att den ger något ändå? Vet att vissa kollegor tyckt det varit skönt att pendla med tåg och kunna lyssna på podd och ladda upp och ner från arbetsdagen. En annan rusar till från skola/förskola och är rejält uppe i varv både vid arbetsdagens början och slut.

      Oavsett låter det klokt att gå ner i tid. Jag är inne på att göra det jag med.

      Radera
  3. Hur menar du med att 'vara runt mina barn' - trodde de gick på (för)skola

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag menade att jag aldrig har barnvakt. De går ju på förskolan, men vet massor av kollegor som tar semester med sin partner och åker på semester så hämtar mormor på förskolan. Jag gör aldrig sånt, utan är alltid så duktig. Vi har haft barnvakt för den lilla en gång och det var för att storstäda huset och för den stora enstaka gånger och inte de senaste tre åren. Det kanske vore värt att lägga pengar på barnvakt nu och då om det ger mig mer energi att ta jobba effektivt. Kanske även vid sjukdom.

      Radera
    2. ah ok, vi har farmor/far i ett annat land och mormor/far ganska långt så har aldrig haft barnvakt heller. Men visst förstår vad du menar - det skulle ju underlätta

      Radera
    3. Har aldrig mor-/farföräldrar passat era barn?

      Radera
    4. Den lilla 1 gång, den stora fler gånger, men ytterst sällan. Det är en av fyra mor/farföräldrar som faktiskt hjälper till och det blir väl kanske på sin höjd en gång per år. Så det är inte som att vi har någon som hämtar 1-2 ggr i veckan på fritids som flera av Minis kompisar har det.

      Radera
  4. Jag streckkollade serien och gillade den. Tycker att det var en av de bättre ”bli bättre på att sköta din ekonomi”- serierna jag har sett. Problemen kändes ganska vanliga, med undantag för den inte så smarta miljonären då kanske. Inte för att jag själv kunde relatera till dem, men jag gillar att få idéer om hur man kan tänka upprepade för mig. Och så känner jag mig extra duktig 😃

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det kul att känna sig duktig. Håller med om att det var en rad olika problem som kan bli vanliga. Dessutom (till skillnad från typ Lyxfällan) så var det ju också med folk som inte var totalt katastrofala utan som mer gjorde som folk gör.

      Radera
  5. Jag lyssnar på hans podd, där även de där fallen varit med som uppföljning. Gillar att få nya perspektiv från att bara snåla, utan också få in tanken vad du vill spendera dina pengar på, samt att han pratar om guilt free spending, något som jag gillar tanken på, då jag lätt har dåligt samvete för allt jag köper. Har dock aldrig sett några avsnitt då jag är för snål för netflix ;-) (eller egentligen, inte ens har TV inkopplad hemma..)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt! Får se om jag orkar leta rätt på den. Det blir inte så många poddar här, men den kanske är värd att lyssna på.

      Radera