fredag 19 augusti 2022

Slit och släng - eller spara en peng

Jag tror mig ha skrivit om att jag för ett par år sedan blev lite extra kär i min man när han lagade vår tvättmaskin. Nu var det dags igen när vårt kylskåp började läcka vatten. Gamla Frihetsmamman gjorde som hon brukade och började surfa runt bland olika modeller, jämförde priser och funderade ordentligt på energiklasser och försökte sig på en mental kalkyl på elpriser i förhållande till vitvarupriset. Men sedan kom jag på att det är rätt tråkigt att pytsa ut en massa pengar på en kyl överhuvudtaget och ännu tråkigare att fortsätta med mina efterforskningar. Jag valde därför att göra något som inte är så likt mig, nämligen att försöka hitta felet på egen hand och se om jag kunde laga den. 

Det hela började med ett orimligt långt rotande efter manualen i vårt orimligt röriga hem. När jag till sist hittade den var den inte på svenska så jag fick välja mellan diverse utländska språk, turligt nog var ett av dessa engelska och ännu turligare stod det vad jag skulle göra just vid mitt problem. Dessvärre förstod jag inte alls vad det stod att jag skulle göra. Så även om det var positivt att de skrivit någonting var det lite mindre positivt att jag var så begränsad i kylskåpslingo. Turligt nog för egen del kunde jag googla mig till ungefär vad det handlade om och även lokalisera något så fiffigt som Youtube-filmer på vad som skulle kunna vara fel och hur man fixar det, vilket för övrigt inte alls var samma sak som kylskåpstillverkaren skrivit. Jag blev ändå försiktigt positiv. När jag sedan tvingade min man att assistera mig i att släpa fram åbäket, tog mig en titt på baksidan och insåg att Youtube med största sannolikhet hade rätt (och kylskåpstillverkaren fel), då blev jag lyrisk. Ett gediget och rent ut sagt äckligt arbete inleddes och felet tycks nu vara helt åtgärdat så grattis till mig. 

Nu är det här ju inte en DIY-blogg, men det jag lärde mig när jag med största sannolikhet lagade (egentligen städade) vårt kylskåp var att det kan vara helt möjligt att fixa någonting som man tror är bortom räddning och hur otroligt belönande det är. Jag blev nästan lite hög av att ha sparat in (åtminstone tillfälligt) tio papp och rätt stolt över mig själv. Jag messade min bästa kompis och frågade om hon inte tycker att jag ska bli rörmokare eller kanske elektriker för att få arbeta med mina händer och tydligt kunna se frukten av mitt arbete. Hon tyckte det lät som en bra idé. Det gjorde inte jag själv när euforin lagt sig. Istället började jag tänka på mitt förra kylskåp som skrotades av ganska så exakt samma anledning. Det i sin tur fick mig att fundera på hur många av oss som kasserat kylskåp med helt reparerbara fel. Och det resonemanget behöver ju inte stanna med kylskåp. Hur många gånger kasserar vi inte saker som vi skulle kunna fixa efter lite tid tillsammans med Youtube? Och hur mycket kastar vi inte och ersätter med nytt fast vi vet exakt hur vi ska fixa dem, som kläder, bara för att vi inte orkar? Inte superbra för miljön och inte superbra för våra plånböcker. För att inte tala om alla som kasserar saker bara för skojs skull. För visst är det skoj med nya köksluckor eller en fräsigare ugn? 

Vad har allt det här med FIRE att göra kanske du undrar om du orkat läsa så här långt. Jo, jag vet att jag till och från gnäller över att jag blivit så analytisk efter att jag blev troende (på FIRE), men vissa gånger är det ju riktigt fantastiskt. Alltså jag tror verkligen inte att Frihetsmamman pre FIRE ens skulle tänkt tanken att försöka sig på något så komplext (jag skämtar inte ens) som att försöka googla sig till hur hon lagar ett kylskåp. Hon skulle ha slängt. Precis som så många andra där ute. Så tack FIRE, både från mig och miljön och du där ute, försök fixa något på egen hand nästa gång det faktiskt skulle kunna vara möjligt. Det finns pengar (och naturresurser) att spara. Och vem vet, kanske får du lite personlig utveckling på köpet?


Har du reparerat något som gjorde dig stolt? Var god dela med dig. Eller skriv om något helt annat. 

17 kommentarer:

 1. Alltså den där känslan... jag är en riktig DIY fixarknarkare. Få saker går upp mot känslan att laga en pryl själv. Ofta är det verkligen lättare än man tror. Antar att det i ert fall var kondensvatten på baksidan som det börjat växa i och täppt till avrinningshål-ish?

  En nästan lika bra känsla är när man väl måste köpa nytt men man installerar det själv. Det kan vara diskmaskin, köksfläkt, ugn, eller varför inte en dörr? Bara man tar sig tid och studerar Youtube så löser man det mesta.

  Hatten av till din win! Trefvlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt angående "felet". Manualen däremot tipsade om att återansluta röret som om det skulle hoppat iväg av sig själv helt plötsligt till brickan/skålen (lingon är fortfarande sådär som du hör) och nämnde ingenting om mögel eller kleggiga rör. Det var en rejält härlig soppa bestående av vatten och mögel som väntade i den där skålliknande grejen och röret var i princip helt igentäppt. Men det var inget en gammal barntandborste inte kunde råda bot på.

   Vad roligt att du tar upp installationer. Vi har klurat lite på just det när det kommer till en del andra projekt och jag kommer definitivt överväga det. Min man är vanligen den som ägnar sig åt sånt här medan jag snarare tar rollen som barnunderhållare, men det var sjukt roligt att kunna fixa det själv och utan hans engagemang. En riktig kick faktiskt.

   Tack så mycket och ha det fint ni också! Jag hoppas ni får en skön helg med låga elpriser! ;)

   Radera
 2. Min man lagade våran torktumlare för några månader sedan. Det roliga med det är att vi dels spara typ 6000 kr OCH att den fungerar bättre än någonsin. Den torkar tvätten torr på kortare tid så vi fortsätter att spara, nu på el, dvs mindre pengar förbrukas. Heja lagning! Dessutom när ugnen la av så letade han reda på en begagnad ugn några mil bort. Blev lite mer kär ett tag ;) Btw! Så glad att du bloggar oftare. Din blogg är min favorit. Ha en fin helg. Hälsning Therese

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Therese och tack för dina fina ord. När jag inte riktigt orkade skriva så var fina kommentarer, bla från dig, det som gjorde att jag ändå orkade komma tillbaka. Det är alltid så roligt när någon tar sig tid att skriva något. Eller inte alltid, ibland kan jag bli lite ledsen av det som skrivs, men det är väldigt sällan.

   Roligt att du kände dig mer kär. Jag var inte helt säker på att någon skulle förstå resonemanget och känslan faktiskt. Vad härligt att den dessutom fungerar bättre efteråt! Det är en så häftig känsla när man inser att man fixade något själv som man var inne på att byta ut. Win för er ekonomi och win för planeten. Underbart!

   Radera
 3. Jag är så otroligt glad att mina föräldrar dels lärde mig en massa praktiska saker i hemmet, allt från att laga kläder till att laga punkteringar, måla och enklare elfix. Men utöver det så gav de mig och min bror ett grundmurat självförtroende för allt som har med praktiska saker att göra. Jag byter lampor på bilen, slipar bort rost och lackerar om, lagar barn- och vuxenkläder samt bygger om och fixar allt i huset. Jag har liksom aldrig ens tvekat över min förmåga att klara av olika saker, även om jag aldrig gjort det tidigare. Det blir inte alltid perfekt eller ens bra, men bara känslan av att ha försökt är värd så mycket. Youtube är min bästa vän men tyvärr räcker inte tiden till med två småbarn och renoveringsprojekt så nu försöker jag lära mig att min tid här och nu också är värd mycket och därför lejer vi bort en del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde säga: heja dig, snyggt jobbat med kylskåpet!

   Radera
  2. Något att tänka på för mig själv. Mina föräldrar har nog gjort rätt mycket åt mig i mitt liv snarare än lärt mig HUR man gör. Det låter som att jag är jättecurlad, men det var väl lättare att byta en billampa än att förklara hur man gör eller att städa mitt rum åt mig än att gå igenom med mig hur man resonerar när man städar. Jag förstår att det låter som sjukt enkla saker, men jag insåg nyligen att jag nog faktiskt inte vet hur man städar systematiskt. Eller hur man organiserar saker. Jag har inte ens en uppfattning om hur ofta man bör göra olika städmoment eller vilka hjälpmedel som är bra att ha. Men sen så står jag där med mina egna barn och inser att inte fan orkar jag involvera dem i hur man gör kanelbullar eller hur man behandlar fläckar på kläder, jag bara fixar det själv allt som oftast. Så då inser jag lite varför mina föräldrar gjort samma sak. Så heja dig och dina föräldrar! Jag ska försöka bli mer som du på egen hand. :)

   Radera
  3. Jag tror att det är jätteviktigt för barnens skull att man lär dem sådana saker och låter/tvingar dem göra grundläggande saker själva ett antal gånger.
   I mitt eget liv har jag tyvärr kunskapsluckor gällande saker mina föräldrar behärskar. Än värre saknar jag vanor som borde vara grundmurade - fast en del sitter nog i generna...

   Ska sägas också att jag har stor nytta av många färdigheter och vanor de gett mig.
   Sedan finns det förstås en lista på saker de försökte lära en som man aktivt bekämpade som lat snorunge och därför sparkar sig själv för såhär ett par decennier senare.

   Radera
 4. Jobbar med kyla och värme. När jag köpte mitt hus var köksfläkten kass. Montera vp i ett i ett hus och de hade rivit ut köket. Allt var gammalt i köket förutom köksfläkten som var en elelectrolux super silent(allt låg i en hög framför huset). Fick fläkten gratis och det otroliga var att den gamla fläkten och den "nya" var 70cm

  Köpte en svets med för att laga bilen och hitta "lär dig att svetsa med Gunde Svan" på you tube, kungligt!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket jäkla flyt! Sån tur har man inte ofta och bra jobbat. Ännu en sån där dubbel-win när något är bra både för planet och plånbok, sånt gillar jag.

   Radera
  2. Ja och den funkar bra än ca 6 år senare!!
   Och man ska inte underskatta you tube, lärt mig mycket där :)

   Radera
 5. Jag är imponerad - och vill ge mig själv en spark på smalbenet för att jag aldrig ens tänkte tanken att youtube:a när min kyl började bete sig märkligt. Nästa gång!
  //Ingela

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men nästa gång kan det vara värt ett försök. Det är ju inte alltid det funkar. Vi har tex fått ge upp på en tidigare diskmaskin, men det är otroligt härligt när väl det faktiskt fungerar så det kan vara värt att testa!

   Radera
 6. Tänk hur de kände sig som byggde sina egna hus, sitt eget boende. Och sedan kanske även sina sommarstugor.
  Var det din farfar och farmors generation?
  Det var inte lätt att kollra bort dem, de lät inte någon komma och sätta sig på dem och förklara att "det där klarar inte du av".

  Att ha människor som bara konsumerar och, ja det måste ha förefallit vara som en dröm för dåtidens politiker. Lättstyrda, lättledda och lättskrämda, för folk tror att de inget kan utan det måste vara en expert eller nån som pratar och pratar som ska bestämma.
  Vet inte om folk ens kan laga en pyspunka på barnens cykel längre. Kan man göra annat än att köpa hel och halvfabrikat på ica och värma i mikron, ja man kallar det visst för att laga mat....

  SvaraRadera
 7. Nu var det nog ett tag sedan jag lagade något men gör så mycket som möjligt själv, laga punktering på cykel/barnvagn. Skruva upp bänkskiva och badrumsskåp, byta till vinter/sommardäck. Förra sommaren byggde jag trall på fram och baksidan, där sparade vi nog in ett antal 10 000kr. Sen ligger isolering av förrådet i pipen :). Bra jobbat med kylen, speciellt just tankebanan med den så har du kommit långt och kommer kunna spara mycket med tiden. Ps. Nu ska jag snart ha praktik i studierna så får återkomma med hur det går :)

  SvaraRadera