fredag 26 augusti 2022

Att göra sparande roligt

Jag blev lite glad när jag läste Fru EB:s inlägg om greedflation. Förutom att det alltid är roligt att läsa om när andra håller med en så gladdes jag åt det vansinnigt tydliga tipset att hålla sig borta från restauranger. Som det slumpar sig så kommer jag idag med ett tips på hur man kan göra det på ett roligt sätt. Det enda som behövs är ett lånekort på biblioteket, alternativt en kompis med en överfull kok-bok-hylla eller en internet-anslutning med tillhörande elektronikpryl att surfa med. 

Jag har nämligen börjat roa mig med att låna kokböcker på biblioteket och därigenom gjort matlagningen mycket roligare än tidigare. Det här går att tillämpa både mer eller mindre ekonomiskt. Om man till exempel ser det här som ett sätt att hålla sig borta från dyra restauranger kan man ta vilken kokbok som helst och känna sig ganska trygg i att kostnaden per skalle blir betydligt lägre än krogen. Den som däremot önskar kompetensutveckla sig inom ämnet "lägre matpriser" kan istället med fördel låna böcker som de längst ner på bilden. Förhoppningsvis blir det både spännande och gott, åtminstone antingen eller. 



Jag har också insett värdet i att variera sig. Oavsett om man äter som en kung eller piga i sitt vanliga liv så är det väldigt roligt att laga och smaka saker som man normalt sätt inte skulle laga och äta. När jag är på restaurang, vilket inte händer så värst ofta numera, brukar jag dra mig för att välja något alltför exotiskt som jag kan bli besviken på. Men det gör faktiskt inte så mycket om en pastarätt med oliver eller en panerad kålrot blir mer spännande än god om man inte betalat 289 kr för rätten utan snarare 28,90 för fyra. Då kan man gott kosta på sig att tugga i sig ändå eller som i mitt fall göra resterande till matlådor åt min man. 

Egentligen är det här ett tips som kan appliceras på mycket mer än bara ekonomi. Jag vet inte hur många jag hört säga att de "skulle vilja äta mer vegetariskt" eller att de "önskar att gå ner i vikt". Det finns kokböcker och bakböcker på i princip alla teman så det är fullt möjligt att ge sig själv fyra veckor med "mer vegetariskt" eller färre kalorier utan att det kostar någonting extra alls. Det behövs ju egentligen inte ens en kokbok för det utan går ypperligt med att surfa runt på hemsidor av typen Ica eller Coop, alternativt koket.se. Det finns ju redan mer recept därute än vad en vanlig person någonsin skulle kunna ta sig igenom. Personligen är jag dock svag för kokböcker och innan jag upptäckte FIRE köpte jag fler än jag vill medge. Dessutom tycker jag de är överskådliga, men även en dator eller mobil med internetuppkoppling kan definitivt göra jobbet. 

Något av det bästa jag fått av det här är att jag tycker matlagning är roligt igen. Det ska erkännas att det till och från under det senaste året känts ganska trist att komma hem från jobbet och laga mat. Antingen så är det nyttigare och så är barnen sura eller så är det mindre nyttigt och så blir vi vuxna mindre exalterade. Men genom att relativt systematiskt laga en ny vegetarisk rätt varannan dag under några veckor så fick jag tillbaka lusten att laga mat igen, vilket om något kan leda till enorma besparingar från slentrian-takeout. 


Håller du dig borta från restauranger just nu? Dela gärna med dig av tips och trix för hur du gör det eller något helt annat. 

14 kommentarer:

  1. Var på biblioteket förra veckan och lånade 2 kokböcker med vegetariska recept. De ligger nu på köksbordet och alla familjemedlemmar ska välja 2 recept var och så ska vi laga dem och se om vi hittar nya favoriterna är det bara att gå och låna fler. Det ska bli en höst med mer vegetariskt, fler promenader och mindre stress. Promenaderna är enklast.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att ni testar något liknande! Hoppas ni hittar många favoriter och om du hittar någon bra bok får du hemskt gärna tipsa mig sen.

      Radera
  2. Jag lagar specifika jobblunchlådor på söndagarna och passar då på att laga billig mat som bara jag gillar i familjen, typ kycklinglevergryta, borscht och pumpasoppa. Jag tar med mig alla fem på måndag (stor kyl på jobbet) så är det avklarat för veckan. När jag inte behöver jaga lunch hinner jag också gå ut en sväng på lunchen, bättre för hälsan, humöret och plånboken än att köa på Panini.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken bra grej! Har tänkt innan att det vore smart att göra färdiga rätter att ha i frysen för att undvika utelunch eller torsdagspizza, men det där är ju också bra klokt! Och så slipper man bråka med barnen om "äcklig mat" eftersom man bara äter det själv. Bra idé!

      Radera
  3. Julias "Plåtmat" är bra också 😊

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är jättebra! Gillar hela konceptet med allt på en och samma plåt otroligt mycket.

      Radera
  4. Jag har nog aldrig varit nån som går mycket på restaurang, men sen vi fick barn 2017 har det blivit väldigt lite. I år har vi bara "ätit ute" på parken zoo och varmkorv på biltema :) på biltema kostar en korv m. bröd fortfarande 5kr

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, roligt att Biltema-korven blivit er utemat. Bor ni i stan? Alltid så imponerad över folk som bor runt en hel del restauranger och pizzerior och ändå inte använder dem. Vi har dragit ner mycket, men det blir nog ändå ett par, tre gånger i månaden som vi äter ute. Däremot blir det mest takeout som har fördelen att vi inte behöver köpa en rätt till varje skalle, utan kan dela på två rätter som mer är i paritet med vad som går åt. :)

      Radera
    2. Nej vi bor ca 3km utanför en väldigt liten stad(typ 4500 invånare), så vi har inga restauranger på gångavstånd. Jag får mest ångest av priserna haha.

      Radera
  5. Jag håller - naturligtvis - med i ovan resonemang. Jag märker hur jag ibland kommer in i "skov" då jag fullkomligt snöar in på ett området, exempelvis japanskt. Då kan jag ligga och googla nätterna igenm och hänga på låset på Coop morgonen efter för att skaffa rätt råvaror. Det är kreativitet i dess mest funktionella form eftersom man, som du påpekar, ju måste äta.

    Intressant vinkel också att man faktiskt inte behöver plåga sig med alltför billiga recept om man är duktig och undviker ex. lunchkrogsgående. Tack för välskrivet och inspirerande inlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, men så är det ju. Du vet att Jimmie tjatar om att man borde minska koldioxidutsläppen i Kina och Indien istället för att det vore billigare att få dem att sluta med kolkraft än att vi som är så duktiga ska energieffektivisera mer. Det resonemanget går ju att översätta till typ allting. Det är lättare för gourmanden att minska sina kostnader än för mig och därför kan en sådan gott och väl unna sig vilken lyxig kost som helst bara hen lagar den på egen hand. :)

      Radera
  6. Jag tycker matlagning är dötrist... Är oftast själv under veckorna och då tar jag gärna mackor och te, kvarg och bär, eller gröt. Jag får lagad lunch på jobbet (förskola) och tycker det räcker. Men på helgen med mina stora barn dukar vi ofta fram "tapas", vilket egentligen innebär rester, småplock av ditt och datt, och något litet nylagat. Vitlöksbröd till så känns det enormt lyxigt!

    Efter ditt inlägg känner jag mig faktiskt inspirerad att köra en temamånad... Men på helgerna då :)
    //Ingela

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad skönt med pedagogiska måltider! Hade jag varit i din sits hade jag nog inte lagat så värst mycket mat i veckorna heller faktiskt.

      Bor barnen hemma? Lagar de sin egen mat eftersom ni ändå har lite rester till helgen? Oavsett låter tapas som en smart idé. För oss blir det mer restplock i veckan när Mini har träningar.

      Radera
    2. Barnen är ibland hos mig och ibland hos sin pappa, ibland gör de mat själva och ibland gör jag. Största sonen har flyttat hemifrån men kommer oftast förbi på helgen och äter han med. Det är mysigt!
      //Ingela

      Radera