söndag 31 maj 2020

Kan FIRE rädda haven?

Okej, redan när jag skrev ner frågeställningen insåg jag att det här inlägget kommer få rätt få sidvisningar. I och med den senaste tidens väldigt positiva respons vad gäller såväl antal sidvisningar som kommentarer, väljer jag att kosta på mig det och skriver om ämnet i alla fall. I vanlig ordning inser jag att frågan är otroligt mycket mer komplex än jag ger sken av, men jag tänker ändå allt mer på de positiva effekterna som min familjs FIRE-ambitioner har på miljön.

I skrivande stund har jag just avbrutit en National Geographic-dokumentär om plast i haven för att jag blev så vansinnigt äcklad av att se hur världshaven ser ut och hur nedskräpning påverkar korallreven. Korallreven har det kämpigt som det är i och med blekning till följd av global uppvärmning, så jag kan inte låta bli att känna mig lite less på att även skräpdumpning förstör dessa miljöhjältar. Om jag nu lägger min ilska åt sidan funderar jag lite på hur vi som konsumenter kan påverka detta?

Plastpåseskatten har diskuterats flitigt det senaste året och jag vet att Sparo skrivit om det flera gånger. Många är irriterade på dess existens, medan andra är kritiska till alternativet tygpåse (som tydligen är sämre för miljön enligt vissa). Personligen har den här familjen inte påverkats överhuvudtaget, eftersom vi typ alltid använt oss av tygpåsar som man ändå lyckas få i olika reklamsammanhang nu och då. De flesta har min man släpat med sig hem från konferenser eller liknande där det är standard att få någon slags "goodie-bag" vare sig man vill eller inte. Utöver det var jag faktiskt väldigt tidig med att köpa sådana där veggio-påsar (till rätt hög kostnad ska medges) bara för att jag ville stötta initiativ att leva mer skräpfritt (öka efterfrågan) och samtidigt minska min egen familjs avfallsmängd. Nu har jag läst och sett att det finns betydligt billigare alternativ på bland annat Lidl och att de börjar bli allmänt accepterade. Vi är alltså inte längre ensamma med de där påsarna och personalen tittar inte snett på oss längre när vi försöker handla så avfallsfritt som möjligt. I övrigt har ju Coop och vissa Ica-butiker numera kompost-påsar (som många av oss ändå behöver) att använda för plastfria inköp av frukt- och grönt. Willys däremot satsar på påsar som enbart kan återvinnas, dvs de blir till rätt värdelöst skräp ändå.

För att återgå till nedskräpning och haven så undrar jag om inte FIRE generellt har en rätt positivt effekt på miljön och nedskräpning. För sedan vi blev seriösa med FIRE har, som jag skrivit om tidigare, vår avfallsmängd minskat rätt rejält. Det beror på många saker, dels att mer mat äts upp och vi därmed får mindre kompost och mindre mängd förpackningar att göra sig av med. Vi har även börjat använda mer återvändningsbara  produkter istället för engångsmaterial, till exempel tygnäsdukar och handdukar istället för papper och även tvättlappar av frotté. Samtidigt känner jag att jag värdesätter det avfall som ändå dyker upp på ett annat sätt än tidigare. Jag odlar till exempel i mjölktetror och resthinkar och värdesätter de plastpåsar/kartonger/förpackningsmaterial som ändå dyker upp och återanvänder så mycket som möjligt. Jag skulle till exempel aldrig köpa speciella kuvertpåsar att skicka varor i utan använder de som dyker upp när vi väl handlar något. I veckan skickade jag till exempel ett par sålda byxor i en apoteket-förpackning som jag fick när jag hämtade ut en babybox. På samma sätt slänger vi inte kartonger utan återanvänder dem när vi ska skicka tyngre saker eller förvara urväxta barnkläder. För mig har det här krävt viss omställning, medan andra har haft det lite lättare. Min man har till exempel i hundra år sagt att "snart kommer de börja ta betalt för platspåsar" och sparat alla som vi fått vid olika inköp. Han fick rätt typ ett decennium senare och har därigenom tryggat familjens framtida behov av påsar till brännbart i många år framöver. Jag har till och med sagt åt honom att jag aldrig mer kommer köpa några påsar och att vi därför får ta hand om de vi har.

För mig har nyckeln till en minskad avfallsmängd varit eftertänksamhet. För när man väl tänker innan man handlar så går det så otroligt mycket lättare. Jag har till exempel i mitt tidigare liv slängt brödpåsar från till exempel korvbröd samtidigt som jag köpt speciella påsar till mitt hembakade bröd. Hur dumt är inte det när man bara tänker efter? På samma sätt ser jag hur många som helst som drar till återvinningen med SUV:en och dumpar hela påsar med skräp samtidigt som de köper påsar till sina brännbara sopor. Ibland blir jag faktiskt sugen att plocka upp påsar vid pantstationen och försörja hela familjens behov av brännbar-påsar för årtionden. Jag har inte gjort det än, men det är nästan skrattretande om man tänker på hur många som tar bilen för att dumpa återvinning och slänger sånt som de nästa dag köper på nytt för att de behöver. Det måste inte bara vara plastpåsar, utan kan även vara potentiella odlingskärl (numera odlar ju nästan alla dessutom) eller disktrasor. Det här är en lärandeprocess och jag är långt ifrån fullärd, men jag är tacksam för att vi enligt bästa förmåga faktiskt jobbar på att minska vår avfallsmängd. För om det är något jag inte vill bidra till så är det de där plastiga haven därute. Ibland gör man rätt skrev också ett tips om detta när det kom till braständare. Där visar han även väldigt konkret att det har potential att spara en del pengar.

I samma anda är det sannolikt ännu viktigare att vi lär oss att ta hand om det vi har och använda det som fungerar. Sparo skrev ett inlägg om detta och jag uppmuntrar alla till att tänka efter innan man ersätter något i gott skick med en likvärdig produkt bara för att. Är du tillräckligt seriös med FIRE är det säkert inte ett främmande koncept, men det finns otroligt många därute som inte känner på samma sätt. Min närmaste granne lade nyss ut en elgräsklippare till försäljning till exempel där han förklarade att han köpt en ny likvärdig produkt och därmed "råkat" ha en elgräsklippare till övers. Till viss del förstår jag människans behov av förbättring, men samtidigt är snålheten en riktigt praktisk hjälpbräda när man vill minska det beteendet.

Nu ska jag försöka titta klart på plast-dokumentären, men för att sammanfatta mina tankar så tror jag att det finns många miljövinster i att eftersträva FIRE. För oss är minskad avfallsmängd definitivt en av dem och jag tror att en del av er därute vare sig ni aktivt försöker eller inte, skapar en mindre skräpmängd bara genom att tänka ekonomiskt. Nyckeln är nämligen att se till att färre saker tillverkas, både vad gäller engångsmaterial och prylar i allmänhet. Det kan vara en plastkruka som slipper tillverkas för att en mjölktetra återanvänds eller en dator som inte tillverkas för att en annan används något år längre. Att ge naturen bättre förutsättningar kan faktiskt vara en riktig win-win-sak.


Har du några tips på hur vi kan minska nedskräpningen och spara pengar samtidigt? 




PS. För den som är hardcore-återvinnare och sugen på även de minsta monetära inkomsterna, kan jag tipsa om appen PantaPå. Där kan man få en femma i veckan för att panta icke-pantbara produkter (alltså inte typ läskburkar utan konserver och liknande) som man återvinner. Man kan också ge sig själv rabatt, till exempel på Skogaholmslimpa (10 kr) för varje pantad Skogaholms-påse. För mig är det här också ett initiativ som jag gärna stöttar bara för att jag gillar idén om att göra fler saker pantbara på ett eller annat sätt.

PS 2. Kom ihåg vilka miljövinster en liten handling egentligen kan göra. Om du börjar använda ditt bakplåtspapper två gånger istället för en gång halverar du mängden avfall från bakplåtspapper och även din kostnad för varan. Det är bara ett exempel på hur små handlingar kan leda till större effekter.

17 kommentarer:

  1. Jag använder ett bakplåtspapper av silikon som kan diskas istället för papper eller så smörjer jag bakplåten. Funkar utmärkt utan pappret.

    Jag har inte heller köpt brödpåsar utan testade att svepa in brödet i bakhanddukar efter att läst om det på någon Zero waste-site. Funkar utmärkt. Sedan när jag tar ut bröd lägger jag det i en matlåda av större variant. Det har gjort att jag inte köpt plastpåsar på minst ett år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller helt med dig där även fast vårt flergångspapper bara höll i någon månad och definitivt inte lönade sig ekonomiskt, sannolikt ej heller miljömässigt. Har du tips på märke vid nyköp? Smörar du tex bakplåt till bröd eller bara potatis och annat som blir bättre med smör? oavsett finns ju ännu bättre alternativ än bakplåtspapper. Jag ville mest exemplifiera hur man kan halvera avfall och pengar på ett otroligt smärtfritt sätt. Det är nog få som lider av att spara ett papper som använts till bröd och använda en extra gång. Enkelt och besparande!

      Men berätta mer om bakhanddukar! Har aldrig provat själv men läst att det inte funkar med tygpåse eller handduk till bröd. Blir det inte torrt alls? Inte ens på sånt där mjukt barnbröd som mini äter? Kan tänka mig att det fungerar till surdegsbröd med skorpa men det bakas inte så mycket här pga Mini.

      /Frihetsmamman

      Radera
    2. Mamma har köpt mitt åt mig för flera år sedan. Sedan ska jag erkänna att jag inte börjat använda förrän det senast året när mitt bakplåtspapper tog slut mitt i något. Jag har smörat bakplåt för bröd och pepparkakor och tyckte det funkade utmärkt.

      Jag har bakdukar men använder mer kökshanduksvarianten på limpor och frallor. Jag har i vart fall inte tänkt på att det blir torrt men du kanske inte kan förvara så i månader.

      Radera
    3. Nu när du vittnat om att det funkar ska jag våga prova. Tack för tips! /Frihetsmamman

      Radera
  2. Bivaxdukar. Används flitigt istället för gladpack. Mina har jag fått i present av en väninna, men såg ett UF-företag nu som sålde via internet. Kan inte nog lovprisa dessa. Använd, skölj, torka använd igen och igen.... /Horsewood9

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har också sådana men det funkar ju dock inte till allt, tex kött. Har köpt mina på reko och tycker de är fantastiska till mycket. Även utan bivaxdukar kan man ju minska plastfoliebehovet rejält med tex användning av matlåda/ lådor istället för att göra som min mamma och ställa in tallrikar med plastfolie... Tror inte vi köpt plastfolie på ett par år åtminstone trots att mannen inte är lika flitig med bivaxdukar som jag. :)

      /Frihetsmamman

      Radera
    2. Ett annat trick är att lägga en djup tallrik som lock på olika skålar och bunkar. Det tillsammans med matlådor har eliminerat hela behovet av plast- och aluminiumfolie. Jag har därför inte brytt mig om bivaxdukar.

      Radera
    3. Också bra tips! Gillade förresten ditt inlägg om zero waste och ekonomi. Lite på samma tema! /Frihetsmamman

      Radera
  3. Intressanta tankar.
    Jag har också reflekterat en del över de som tar sin suv till återvinningen och lämnar bilen på tomgång medan de återvinner. Miljövinsten hade troligen varit bra mycket större om man bara skickat allt till brännbart istället för att låta bilen stå på tomgång ett par minuter.

    Nackdelen med tygkassar som jag förstått det är att det krävdes att man använde den vi handling typ 10 000gg för att det skulle vara ett bättre alternativ än en modern plastpåse.

    I övrigt har jag börjat använda mig av ”the minimalists” tankesätt inför varje inköp och ställa mig frågan ”tillför den här något värde till mitt liv?” Oftast inte och då avstår jag det inköpet. Riktigt miljövänligt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att du noterat samma problem! Nu ska jag förvisso vara vänlig nog att notera att ungefär hälften stänger av motorn, men att gå eller cykla, det sker typ aldrig hos oss. En gång trodde jag att det var på gång, men då visade det sig vara en tiggare som ville ha SUV-förarnas eventuella pant...

      vad gäller plastpåsen så bygger ju det på att man går och skaffar sig en just för detta syfte. Men typ alla jag känner har en drös liggandes hemma med reklamloggor på precis som vi. :)

      Radera
  4. Svenska plastpåsar är också tillverkade av bra material och hjälper till vid förbränningen av våra sopor, nu måste nog småföretagen börja tillsätta någon olja eller något för att det inte ska bli problem med anläggningarna.

    Dessutom så är problemet med plastpåsarna mest på företagssidan och alternativen vi byter till nu slösar mer vatten och använder mer kemikalier men i övrigt har de typ lika stor (liten) effekt på miljön som våra plastpåsar. Rent miljömässigt är det en katastrof att sluta använda påsarna dom det ser ut idag.

    Angående plast i haven så är den mesta plasten från fiskenät som går sönder eller lämnas när det fastnar, siffran som nu är något år gammal var att någonstans mellan 60-90% av plasten i haven kommer från fisket helt enkelt.

    Men det är fortfarande bra att som individ försöka minska sin plastförbrukning, men den stora faran som många inte tänker på är sin kemikalie/medicin förbrukning. Är ju i princip kemikalieförbrukningen man vill åt genom att minska plasten ändå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Småföretagen = sopföretagen.

      Radera
    2. Menar du att det är dåligt att välja tunnare avfallspåsar som affären säljer på rulle? De innehåller väl typ en tredjedel så mycket plast och är gjorda för ändamålet, till skillnad från de tjocka folk köpt på ICA? Min känsla är att det är det de flesta gör nu, även fast vi försöker dra ner på det generella avfallet och därigenom även på sådana påsar. Jag är inte proffs på något sätt på soppåsar eller plast, men min uppfattning är att mindre avfall är bättre än mer avfall. Mindre att förbränna, mindre att återvinna och mindre att transportera. Jag bidrar gärna med den minskning av avfall jag kan. :)

      Den dokumentären jag såg visade på såväl fiskenätsproblematiken, men det verkade även vara ett omfattande problem med dryckesflaskor och småskräp. Sen är jag inte så extrem att jag tror att mitt icke-inköp av Icapåse gör att haven blir renare, men det måste ju ändå vara bättre med mindre avfall. Om jag ändå får med mig maten hem utan de där småpåsarna folk saknar så mycket, eller kan återanvända en mjölpåse till sopor, så måste det väl vara bättre än att köpa (nytillverka) en påse enbart för ändamålet att släpa hem varor?

      Inte så insatt i medicinförbrukning. Menar du att vi överanvänder medicin som förgiftar haven?

      Radera
  5. Jag brukar innan dusch spola upp vatten i en hink, innan det har nått duschtemperatur. Så använder jag det uppsamlade vattnet till vattning eller toalettspolning. Inte lika hardcore som att duscha i kallvatten förstås :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var en fiffig idé! Tänker på det ibland när jag ska dricka vatten och det tar ett tag innan det blir kallt. Där borde jag kunna minska en del. Har du läst klimatglädje av Emilia någonting? Hon ger sig själv utmaningar. Mina grannar däremot verkar ge sig själv utmaningen att konsumera så mycket vatten som möjligt. Varje år vattnar de på gräsmattan tills det är allvarlig brist på grundvatten och det blir bevattningsförbud. Om de bara hoppade att vattna gräsmattor i maj och juni så skulle vi kanske kunna vattna våra plantor även i juli och augusti?

      Radera
  6. Strandstädning finns på min to-do-list för meningsfulla men oavlönade samhällsnyttiga insatser om jag gör en FIRE.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tänker jag också vore meningsfullt. Eller bara att plocka upp saker från gatan. För nu nöjer jag mig med att Mini gör det efter att det pratats om det på förskolan. Mini är väldigt engagerad och har inga problem med att skälla på folk heller :)

      Radera