fredag 28 mars 2025

En vanlig dag på jobbet

Nu är det dags med en reflektion från fikarummet igen. För ännu en gång har temat ekonomi och sparande kommit upp på jobbet. Och här kommer ett försök för mig att reflektera från den upplevelsen, utan att trampa någon på tårna. Så häng med. 

Vi börjar med att konstatera att om du känner igen den här händelsen, kan det vara så att du känner mig. Kul! Knacka på min dörr eller slå mig en signal och berätta att du identifierat mig. För den som inte känner igen sig, synd, men vi kanske känner varandra utanför bloggen ändå, det kanske visar sig längre fram. Vi fortsätter med att resonera kring människosyn och förtydliga hur jag tänker mig att jag ser på den saken. I kommentarsfältet på mitt senaste inlägg, fick jag nämligen kritik för att jag ser ner på folk. Och eftersom en läsare uppenbarligen uppfattat det så, så känner jag att det är dags att förtydliga min syn på andra. Det är nämligen så att jag bryr mig otroligt lite om hur andra gör. För några år sedan fick jag till exempel en förfrågan om att sprida budskapet FIRE till fler under en större kampanj och jag minns att jag ganska snabbt svarade att jag inte kände att jag ville delta, eftersom jag inte känner något behov alls av att få folk att resonera som jag. Med det sagt, kan jag tycka att mina medmänniskor resonerar tokigt i olika frågor och ibland kan jag bli jätteledsen när jag hör saker som att någon inte har råd att köpa sin medicin (för att den är så dyr!) eller kan gå ner i tid trots att barnen och familjen skriker om det (eftersom räntorna är så höga!). Men jag tänker att det är möjligt att både tycka att det är larvigt att ägna varenda rast åt att klaga på de höga elpriserna (samtidigt som man röker) och inte se ner på någon för att den faktiskt röker. Det är ett val man gör, precis som det är ett val att köpa varje lunch på lokala restauranger istället för att ta med egen matlåda (och därmed minska sparutrymmet med 2000 i månaden). Jag är säker på att det för många är en härlig vardagslyx och att de lokala restaurangerna uppskattar att de flesta är som mina kollegor och inte som jag. 

Med detta i åtanke ska jag nu försöka resonera kring ett samtal där en kollega fascinerat berättade att hon hade jättemycket pengar kvar när räkningarna var betalda under förra månaden. Vi pratade inte om orsaken till det, men det kanske beror på sjunkande räntor eller dylikt. (De räntesänkningarna börjar äntligen märkas här iaf) Hon berättade att hon kom fram till att hon inte visste vad hon skulle göra när hon insåg det och att hon direkt gick i shoppingläge. Hon hade frågat sambon om det inte vore läge att köpa en lampa för drygt sex tusen och det hade han inte hållit med om, men till sist hade hon hittat något annat att bränna pengarna på. Jag tror det var skor, men jag är inte helt säker. Oavsett kan jag inte relatera alls till den här typen av "problem", där pengar måste brännas så fort man har tillgång till dem. Men det är ändå ett intressant fenomen, i mitt tycke. Jag kontrade försiktigt att det ändå är bra att ha en ordentlig buffert och berättade om min erfarenhet av sjukskrivning under pandemin när jag fick vänta på pengarna från Försäkringskassan i flera månader. Det hade hon viss förståelse för, men jag uppfattade ändå att hon inte kunde se vad hon skulle göra med pengarna, så länge som bufferten finns på plats. En annan kollega tipsade om att hon skulle prata med mig om investeringar (eftersom jag är så "bra" på sparande) och hon sa att det kanske hon skulle göra, men jag uppfattade det som att hon var övertygad om att det var så himla krångligt och snabbt växlade samtalet till att handla om något helt annat. I slutändan mynnade samtalet ut i en diskussion om Postkodlotteriet som sparande och det verkade många se som sin enda chans till att få tag på en större summa pengar. 

Samtalet lämnade mig konfunderad över två saker. Det första är att jag alltid tänkt att folk låter bli att spara för att de inte har något över. Man kanske har förbättringsmöjligheter vad gäller inköp av livsmedel, uteluncher och allmän prylkonsumtion, men få av oss har väl ändå en massa pengar kvar den 24 och sitter och funderar på vad man gör med dem? För då borde ju inte sparande och matande av ISK vara ett särskilt stort problem. Men det kanske är fler än vad jag trott som är som min kollega? Det andra som fascinerade mig var att sparande kändes som ett så otänkbart alternativ. Jag förstår att alla inte är superintresserade av börsen, men trodde ändå att många hade insett fördelarna med extraamortera på bolånet (efter att ha sent omsider lärt sig att nollräntan inte varade för alltid) och rutinspara någon procentsats eller fast summa pengar i någon indexfond eller liknande. Jag är så nyfiken på hur stor andel av mina kollegor, släkten eller slumpmässiga bekantskaper som faktiskt sparar systematiskt. Nu vet jag att Rikatillsammans gjorde några avsnitt om just det här förut och jag minns att jag reflekterade över 1) att deras medlemmar tjänar väldigt mycket mer än jag och 2) att folk sparar mindre än vad jag tror. Men vet ni? Varje gång jag hör att folk bara sparar x, y eller z så tror jag alltid att mätningen gått fel till. Tänk om man mitt minisparande i Nordnet till exempel ses som en representativ summa för en kvinna i min ålder? Fast jag har flera miljoner i andra konton hos Avanza? Jag vet inte, men pengar och sparande kommer nog aldrig sluta fascinera mig, men det betyder inte att jag som ekonomibloggare stör mig på att andra resonerar annorlunda när det kommer till deras pengar. Som miljövän däremot, vilket jag definierar mig allt mer som med åren, kan jag tycka att det svider när jag hör talas om alla klädköp eller flygsemestrar som andra gör. Men det har helt andra orsaker än att jag ser ner på medmänniskors spenderande. 


Brukar ni prata pengar på jobbet? 

14 kommentarer:

  1. Jag har slutat prata pengar och miljö på jobbet. Har även slutat jobba... När kollegan med ansvar för hållbar utveckling startade inköpslista för personalen med roliga jultröjor från Wish blev jag trött, så trött.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, en annan fördel med att sluta jobba. Man slipper helt sonika störa sig på kollegorna. :D /Frihetsmamman

      Radera
  2. Har inget smart att säga om detta. Var själv tills alldeles nyligen en som inte haft en spänn sparat. Men fr o m årsskiftet så har jag tagit tag i mig själv och insett att jag kan spara upp emot 10 000 kr/mån, vilket är en helt sjuk summa för mig. Att ens ha 10 000 på ett konto var länge en dröm jag inte trodde var för mig. Slut på ute-luncher och middagar, cyklar då jag ändå bor i Stockholms innerstad och inte behöver betala 43 kr för varje resa, 86 kr sparat varje dag jag måste in till kontoret, 2-3 dagar vecka. Strypt all inköp av skit som inte gör nån lycklig, slutat ge pengar till mina vuxna barn. Känner mig så fri och drömmen om minst tre månadslöner på sparkontot kommer uppfyllas under året, är min bestämda uppfattning. Sen fattar jag att tandläkare, semester, födelsedagar och annat kommer minska min sparkvot. Men varje månad ska det sparas betydligt. Ca 10 år kvar till pension och det gör mig inte längre panikslagen. OBS! Endast för pengarna, annars verkar pension drömmen.
    F ö uppskattar jag din blogg mycket, blir alltid lika glad när nåt nytt kommer från dig. /M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snyggt jobbat!

      Radera
    2. Hej M! Vad roligt att höra från dig och jag uppskattar att du delar med dig. Visst är det härligt att det GÅR att göra en förändring om man så önskar? Det där med utelunch är något jag funderar på ganska exakt varje dag på kontoret, och nyligen hörde jag min chef förklara att vi på vårt jobb är "sådana som aldrig kommer ihåg matlådan" till en nyanställd kollega som alltid har med sig matlådan. Jag log snett till henne och sa att inte alla av oss glömmer matlådan systematiskt.

      Jag hoppas att du vågar investera en del pengar på börsen i typ indexfonder även om du inte har en hel livstid till pensionen, för du kommer ju inte behöva alla pengar på en gång. Oavsett, välkommen till gemenskapen och tack för att du delade med dig!

      Frihetsmamman

      Radera
  3. Jag tycker det är lyxigt att äta lunch ute! Vi äter aldrig på restaurang på kvällen för det är så dyrt, men en dagens unnar vi oss ibland. Vi har ett ställe där man får ta hur mycket mat man vill av tre (!) olika maträtter samt soppa, salladsbord och efterrätt. Dit går vi när vi är lediga, så man kan sitta länge och äta och prata.

    När jag jobbar är det matlåda - billigt och praktiskt, hinner heller inte gå ut och äta på 30 min lunchrast.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men det kan vi också göra. Brukar dock bli en gång per termin eller så och bara när min man råkar ha jobb i närheten av mitt kontor. Däremot kan jag äta ute med favoritkollegorna ibland. Förut gjorde vi nästan det en gång varannan vecka, men en av dem genomgår en hälsoresa och är inte så taggad nu som förut. Men det är jättebra för mitt midjemått och min plånbok, eftersom det oftast både blir onyttigare och större portioner vid restaurangmat.

      Frihetsmamman

      Radera
  4. Skrev faktiskt i en övrigt kommentar när Avanza gjorde en undersökning om kvinnors sparande jämfört med mäns att jag har tvärtemot dig mitt största sparande i Nordnet och lite slattar och barnspar på Avanza. Så att räkna mitt sparande som någon form av medel i sparande för medelålders kvinnor blir väldigt missvisande

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt! Då är vi fler! Kan ändå tänka mig att det är fler som har det på det här sättet i största allmänhet. Alltså man kanske skaffar ett månadssparande i storbank när man skaffar lån till exempel och så får storbanken uppfattningen att ens medelmånadsspar är 500 kr i månaden fast det egentligen är 10500 kr i månaden om man har Nordnet/Avanzasparandet i åtanke.

      Inte för att jag vet, men jag är nyfiken på vad som händer i deklarationen nästa år för då måste väl även KF rapporteras in om man ska kunna få korrekt spar-avdrag? Då kanske vi kan få mer sanningsenliga förmögenhetsberäkningar?

      Frihetsmamman

      Radera
  5. Får en känsla av att det går bra att sätta sig till doms över de som sparar och tar ansvar medan de som slösar kan få skylla på staten, regeringen eller vad det nu kan vara. Framförallt komma med några goda råd vad det gäller det ekonomiska går inte, lika bra att hålla käft när offerkoftorna tas på.
    Är pensionär och har ungefär samma inkomster och utgifter som en släkting till mig. Människan har inget sparat och sista veckan innan pension finns det nästan aldrig några pengar. Kommer det en oförutsedd utgift så tas det på avbetalning eller det ska lånas, för den och den har det ju det så ekonomiskt förspänt och därför borde de vara skyldiga att låna ut. Jag skiter i rent ut sagt om en sådan person tycker att jag är dömande och en riktig pekpinnemoralist när den vill snika åt sig mina pengar efter att inte haft en tanke på morgondagen.
    Jag vill leva, de innebär för mig att kunna ha råd med en flyttfirma, kunna betala dubbla hyror, ha råd med en sjukhusräkning, åka på semester eller gå på en restaurang någon gång, hobbies är kul också. Jag sparar en tredjedel av min pension, både kortsiktigt och långsiktigt, vem vet jag kan ju bli hundra.
    Förut tänkte jag att jag inte skulle ha något kvar på kistbotten men nu vill jag trygga in i det sista. Det som blir kvar går till välgörande ändamål./Em

    SvaraRadera
  6. Hej! Jag har följt din blogg under flera år och håller inte med om att du haft en ton där du sett ner på folk. Jag tycker mig ibland se den hos andra FIRE-bloggare men här tycker jag inte den har funnits här. Jag tycker snarare du reflekterar över att folk ibland (ganska ofta) tänker väldigt annorlunda kring ekonomi, sparande och konsumtion jämfört med dig. Tack för en fantastisk blogg, ser fram emot fler inlägg!

    SvaraRadera
  7. Jag håller helt med ovan, har ALDRIG uppfattat dig som dömande eller att du ser ner på andra och andras val. Däremot reflekterande, förundrad och kanske även ifrågasätter dina egna beteenden och val. Sunt!

    Kommentaren i ditt förra inlägg säger mer om kommentatorn än om dig...

    Jag uppskattar alla dina blogposter och blir så glad när det kommer ett nytt tänkvärt inlägg.

    /C

    SvaraRadera
  8. Det svider också miljömässigt att höra om hus (pga elförbrukningen) och bil :(

    SvaraRadera
  9. Kul att du tar upp ämnet - men har ändå inte helt fattat vad det spelar för roll vad hon gör med pengarna (hon verkade ändå har en buffert) om du ändå inte bryr dig om vad andra gör?

    SvaraRadera