Att laga billig mat är egentligen inte så himla svårt. En bra bas är en billig grundråvara. I detta fall gula ärter. Den här rätten innehåller även en halv gul lök som verkar ha blivit något av en lyxråvara numera, men turligt nog blir det inte så mycket lök per portion. Man trycker bara ner allt i en bunke inför nästa steg.
Rätten har sedan byggts på med potatis som är en annan billig basvara och som blir tusen gånger godare rostad om man blandar den med olja och kryddor innan man stoppar in den i ugnen för rostning. Den här potatisen kan eventuellt se lite tråkig ut. Den hade armar lika långa som jag själv, men blev jättegod till slut ändå.
Fram med stavmixern så har vi sedan en deg som man antingen kan göra till bollar eller till biffar. Den här gången blev det biffar.
Som den superexemplariska mamma jag är så serverades även lite grönsaker till maten. Morötter för 10 kr/kg och en egenodlad gurka. Såsen var en "gåva" från Ica, men normalt sett brukar jag bara blanda ihop grekisk eller turkisk yoghurt med gurka och vitlök så har vi en rätt så billig (tzatziki-)sås som passar till de flesta vegobiffarna.
Det är inte meningen att jag ska konvertera bloggen till en matblogg. Det finns andra som är bättre på att laga mat än jag. Men kanske kan det vara skönt att komma ihåg att det kan vara sjukt enkelt och billigt att laga mat. När jag lagade den här rätten så räknade jag ut vad det kostade. Tyvärr har jag glömt priset per portion, men definitivt under tian. Och det tog inte många minuter att få fram. Den största väntan var på potatisen som behövde drygt 20 minuter i 225 graders ugn. Det gick totalt sett snabbare än vad det brukar göra när jag beställer från stans indiska restaurang. Billig mat måste således inte vara så värst tidskrävande eller svår.
Har du några bra och billiga recept att dela med dig av? Skicka gärna länkar eller recept i kommentarsfältet!
Ja, ugnspannkaka som man även river ner potatis i. Då blir den matigare och godare. Lingonsylt (egenplockad) och rivna morötter till det.
SvaraRaderaPris beror på hur många ägg man slänger i. Mjölk och mjöl är ju ganska billigt ändå. Och potatis.
/C
Har inte vågat mixtra med den älskade ugnspannkakan än (klassiker när det är bråttom till träningen och jag jobbar hemma), men det låter som ett bra tips!
RaderaAtt veckohandla och därmed i förväg bestämt och skrivit upp veckans rätter är verkligen underlättande när man ska laga mat. Det är skittrist att sitta och komma på och skriva ner men kanon när det bara är titta på listan vad man ska laga idag.
SvaraRaderaHär finns bra inspiration när man har idetorka.
https://www.arla.se/recept/veckomatsedlar/
Vi borde verkligen börja igen. Vi är allmänt dåliga på att planera efter föräldraledighet två. Minns inte alls att vi hade det så här svårt förut. Tack för påminnelsen!
RaderaVi köper ibland skivspill (kokt skinka, bacon, salami) till billig penning som fryses in. Det kan användas till ost- och skinksås, topping till pizza och varma mackor och tillbehör till raggmunk.
SvaraRaderaKöttfärslimpa går enkelt att göra (slippa forma biffar) och kan fyllas ut med grönsaker, ost ja det man har hemma.
Pytt i panna eller omelett på rester är också bra. Tyvärr gillar inte barnen omelett...
Bra tips! Pizza är verkligen en billig lösning där alla är nöjda.
RaderaVi har lagt om vårat tänk helt kring maten. Kött och fisk hör helgerna till och det har gjort att rätter som tidigare har varit vardagsmat nu känns lyxiga, vi uppskattar köttet och fisken på ett helt annat sätt.
SvaraRaderaSedan har vi lärt oss att ha god ”snabbmat” hemma för de dagar som orken verkligen tryter.
Jag utgår ofta från portionen under tian men gör så att det passar oss bättre.
En annan sak är att vi tar tillvara på rester bättre. En överbliven laxfilé från fredagen blandas i en paj till lördagens lunch och blir 4 portioner istället för 1.
"Kött och fisk hör helgerna till och det har gjort att rätter som tidigare har varit vardagsmat nu känns lyxiga, vi uppskattar köttet och fisken på ett helt annat sätt."
Radera- instämmer helt och fullt. Det här är så smart och jag fattar verkligen inte hur 95% av befolkningen inte kan ha fattat detta. Maten blir billigare och godare genom att man inte ständigt äter precis exakt vad man vill. Mina barn är likväl gnälliga som f-n, men de kanske skärper sig när de blir vuxna eller så. :P
Kan tipsa om fbgruppen Billig mat för alla (eller något i den stilen) om det känns helt oöverstigligt att googla fram recept på valfri receptsajt ;)
SvaraRaderaNär det kommer till de andra så tänker jag: varför ens konferera och fråga alla vad de vill ha? Den vars tur det är att laga maten lagar det den vill laga (efter ev inspirationstur på internet) och de andra får helt enkelt äta det som serveras, eller själv fixa en tallrik gröt i micron. Det är inte svårare än så. Egentligen. :) vill någon ha något speciellt kan denne med fördel laga den rätten nästkommande dag.
Det blir alltid min tur att laga mat så isf får jag ju alltid bestämma. Min tvååringr lite liten för att få egen matlagningsdag. Betyder det att hen aldrig ska få äta något som hen gillar?
Radera/Frihetsmamman
Med tonårsbarn kan det konceptet fungera. Med kräsna dagisbarn: not.
RaderaSedan är det INTE roligt att laga mat man själv gillar men resten av familjen petar i eller hellre väljer en tallrik gröt istället. Bläk vad trist det är.
Efter två år som förälder och några år som par vet man väl ungefär vad de övriga medlemmarna gillar? Jag säger alltså inte att man ska laga mat som bara man själv gillar utan helt enkelt bestämma själv, men visst kan man ta hänsyn till andras favoriträtter med. Småbarnsföräldrar får hela matbiten att framstå som hjärnforskning dock. Om ingen kommer med förslag är det ju fritt fram att välja vad man vill laga. Då kan de heller inte klaga :)
RaderaJag vet inte vad jag ska svara. Bör jag be om ursäkt? Jag vet exakt vad mina barn gillar: korv och pannkakor. Utmaningen är att hitta andra rätter som de tolererar, som är hälsosamma och i detta forum även ekonomiska. /Frihetsmamman
RaderaHa, ha jag åt i stor sett bara korv i matväg när jag var liten förutom äpplen och sardiner av någon underlig anledning. Min mamma frågade mig långt upp i vuxen ålder, "äter du det där?" Och då hade jag slutat för länge sedan att vara petig med maten. Tror faktiskt att det är så ungar är mer eller mindre. Blev itvingad lapskojs en gång i matbespisningen av en elak fröken, jag spydde upp allt.
RaderaLagat en hel del mat från grunden på olika förskolor. Det har funkat hyfsat med att få dem att äta, har presenterat maten och talat om vad den kommer ifrån. speciellt om det varit nytt. Låtit barnen vänja sig och genom att ta om maträtten flera gånger vid olika tillfällen och haft förbud mot att personalen talat i negativa ordalag om mat utan det gäller att försöka "sälja" in den. Har tyckt att det har varit kul att lag mat på förskola och jag har verkligen försökt att variera den./ Em
Det visar sig att våra barn gillar Dijonsenap! Så igår blev det schnitzel, stekt potatis och dijonnaise. Bearnaisesås är också en hit här hemma, men inte hollandaise, det var blä... Svårt att förstå barns smaklökar ibland.
SvaraRaderaJag tycker det funkar att inte blanda för mycket, utan servera i olika skålar. Ena barnet brukar äta alla grönsaker först, sen potatis och sist sås och köttet, "för det är godast".
Håller med om att bladning sällan är en hit. Idag åt vi quessedillas enligt portionen under tian medan kidsen fick blanda fritt mellan det och köpeköttbullar, restpotatis och några gamla makaroner. Tror du de smakade den riktiga maten? Nej, de hetsåt mikrade köttbullar från Willys, de små monstren.
RaderaRaggmunk är annars klart underskattat. Riv ned några potatisar i pannkakssmet. Små barn kan äta med sylt, de äldre och vuxna lägger till bacon och rivna morötter.
SvaraRaderaVad det gäller köpmat är blodpuddning klart underskattat. En förpackning kostar under tian och kan räcka till en hel familj. Serveras med samma tillbehör som raggmunk.
Slutligen - morotssoppa, enkelt och billigt. Skiva morötter och några potatisar, låt koka med kryddor och buljongtärning. Vispa med ballongvisp eller stavmixer för att få len och fin konsistens innan servering, kombineras lämpligen med hembakt bröd.
Glömde gröt - förutom havregrynsgröt - är mannagrynsgröt en billig favorit. Nu när mjölken blivit så dyr så byt ut hälften mot vatten (gäller även pannkaka/raggmunk) eller köp med kort datum (eller både och). Fast nu har många butiker blivit snikna och sätter bara ned 20-30-40% fastän det är sista förbrukningsdag. Förra var halva priset det gängse, åtminstone i min värld.
RaderaBRa tips, jag tackar! (men blodpudding kommer jag inte anamma;)
RaderaHallå; Är du i behov av ett akut lån? Jag heter Emily's Janssen, jag är låneansvarig och finanskonsult på Novelty Finance. Det har kommit till min kännedom att privatpersoner och företag har så svårt att få lån antingen från banker eller andra finansiella institutioner. Mitt företag (Novelty Finance) är här för att tillhandahålla och hjälpa dig med det lån du behöver
SvaraRaderaOavsett om du vill ge din livsstil ett lyft eller om du har en oväntad utgift att ta itu med, är ett lån från NOVELTY FINANCE det kostnadseffektiva sättet att få det att hända.
NOVELTY FINANCE är flexibel: du kan låna upp till fem miljoner euro (5 000 000,00 €), med lämpliga återbetalningsperioder från 6 månader till 30 år. Vi erbjuder ett heltäckande utbud av privatlån, företagslån, bostadslån och skuldsaneringslån som kan anpassas för att passa dina förändrade behov och omständigheter till en ränta på 3 %.
Vad du får:
Omedelbar tillgång till dina pengar efter godkännande
Konkurrenskraftiga räntor
Flexibla återbetalningsvillkor
Möjligheten att betala av ditt lån snabbare (extra betalningar minskar lånebeloppet)
Enkelt godkännande om du behöver ytterligare medel
Din första återbetalning av lånet börjar om sex månader efter godkännandet.
Hur man ansöker:
Att ansöka om lån är snabbt och enkelt!
Företag eller privatpersoner som är intresserade av att ansöka om ett lån med Novelty Finance och behöver mer information om låneerbjudandet, bör SKICKA ETT E-POST till: noveltyfinances@gmail.com
Villkor gäller.