fredag 4 november 2022

Att skapa något ätbart av sopor

Jag vet inte om det bara är mina barn som har en tendens att plocka en frukt och ta en tugga eller fem och sedan rata den. Men så gör de i alla fall, vilket lett till att min man återupptäckt barndomens milkshake och ofta blandar ihop till exempel bananrester och mjölk och så vips slipper vi kasta frukten ändå. Jag är dock själv inte så förtjust i mjölk så jag har känt ett behov av att hitta ett alternativ till detta och det är det som det här inlägget ska handla om, hur man skapar något nytt av skräpig frukt. 

Egentligen hade jag tänkt posta en före-bild, jag har nämligen för ovanlighetens skull tagit en, på fruktrester jag hittade i kylen när jag rensade den nyligen. För jag brukar vanligen vara så vaken att jag stoppar in det halvätna äpplet i kylskåpet när jag väl hittar det. Men bilden såg så oaptitlig ut att de få läsare som vet min egentliga identitet kanske skulle komma att göra en orosanmälan, så jag hoppar det. Istället får ni en bildtolkning som lyder ungefär så här: "Några ensamma, lite mjuka och delvis bruna gröna vindruvor på botten av en ask, två äpplen som någon ätit på, varav ett rätt så mjukt och två delvis bruna bananer som någon tuggat på." Ni fattar grejen. Ungefär 0% av mina vänner skulle ens ha stoppat in dem i kylen, utan den stora merparten av den svenska befolkningen skulle se den där frukten som skräp. Däribland mina egna barn, trots att det är de själva som gnagt på frukten från första början. 

Men en vacker dag kom min man på att han kunde dumpa lite överbliven filmjölk i pannkakorna utan att ungarna märkte någonting. Då tänkte jag att det borde funka med frukt också, varpå jag testade att mixa lite mosig banan i pannkakssmeten. Inte överdrivet mycket, de ska ju inte veta vad jag gjort för något, men lite grann. Och det funkade. De blev glada över något så lyxigt som pannkaka en vanlig måndag. Men den stora vinsten kom först när jag lyssnade på Minis eviga tjat om att få fruktsallad. Plötsligt slog det mig att ungarna ju inte har en aning om vad jag stoppar i fruktsalladen. Jag gjorde därför så att jag systematiskt började göra fruktsallad av sånt som jag annars skulle behövt slänga och inte bara tolererade barnen det, utan de blev lyriska. En helt vanlig vardag kallade jag dessutom fruktsalladen för efterrätt och serverade med en sked vaniljkvarg som höll på att förgås och plötsligt blev det till en riktig festmåltid trots att varmrätten var en sån där hemsk vegetarisk rätt som mamma alltid envisas med. Jag bjuder på en efter-bild och hoppas ni får med lite inspiration till köket. För det finns säkert massvis där hemma som man kan stoppa in i en gryta, ett bakverk eller en fruktsallad istället för att kasta. Så gör det. Om det dessutom råkar vara en restsnutt från en sån där "gratis frukt till barn under 12"-frukt från mataffären så blir det ju väldigt billigt. 








Har du några bra tips på saker man kan göra med sånt som annars riskerar att hamna i soporna? 

20 kommentarer:

  1. Wow, detta inlägg fick mig att tänka till! Jag har hittills sett barnens matrester som skräp, men nu blir det annat av. Kvällsmackor är en stor grej här, som uteslutande består av ljust bröd med smör (de vill av någon anledning ha det så). Ofta vill de ha "en macka till", men äter bara en tugga. Eller så får de infall av syskonkärlek och brer extramacka till syskon som "INTE VILL HA!" Från och med nu ska jag testa att lägga kvällens "skörd" i en påse i frysen, sedan är det ju bara att doppa i vispat ägg och steka. Då borde de flesta virus/bakterier dö. Servera med kanel, socker och tinade bär - voilà! Varma mackor går ju annars om man har barn som halväter ost/skink-mackor. Tror nyckeln till aptitlighet är att skära bort tuggmärken. /L

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag (som i personligen, inte min man) har också sett det lite som skräp och det skäms jag lite för. Har dock jobbat förebyggande (till skillnad från typ alla jag känner) och alltid serverat mindre portioner till barnen och gjort halva mackor tex när jag inte är säker på hur mycket de äter. Det finns inget som jag stör mig så mycket på som när ens släktingar eller vänner är på besök och öser upp mat på tallriken som om tvååringen vore 35 och sedan får vi kasta 95% av maten. Ibland har min man blivit så irriterad att han ätit upp sina eller mina syskonbarns mat, eftersom det känns förkastligt att kasta kött. Så även om man är kräsmagad GÅR det ju att jobba lite förebyggande.

      Känner igen syskonkärleken, det har hänt här ett antal gånger. Turligt nog för mig så är den minsta inte så kräsen så det är inte helt ovanligt att det som inte äts till frukost lokaliseras några timmar senare (eller efter förskolan :P) och äts upp som ingenting. Tycker dock att din tanke på frys och fattiga riddare (för det är väl typ det?) låter amazing. En dag förra veckan gjorde jag faktiskt det till middag till mig själv eftersom jag hade så mycket stenhårt bröd som jag inte ville kasta...

      Radera
  2. Vad fyndigt! 😀 och vad smart att kunna skapa vardagslyx av ratad frukt. Min spontana tanke är att ta allt som samlats innan det blir alltför trist, mixa till en smoothie och hälla i sådana där glassformar och stoppa i frysen. Med eller utan inblandning av yoghurt. Så har du färdiga glassar närhelst nån blir sugen. Det finns även sådana där Calippoliknande silikonformar så behöver man inte ens en pinne. 😁

    SvaraRadera
    Svar
    1. Glass var också bra tips! Det hade jag nästan glömt. Gjorde sådana av grannarnas fallfrukt när Plutten var jättemini, men har tappat bort lite trots att vi har sådana där formar från Ikea. Det ska absolut prövas igen! Tack för tipset!

      Radera
  3. Bruna bananer brukar vi göra bananpannkakor av. Mosa bananerna och blanda i mjöl. Stek i rikligt med olja/smör små plättar av smeten. Gott för stora och små!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips! Mina ungar gillade inte den renodlade varianten sist jag testade, men det kanske går bättre om vi övar lite till?

      Radera
    2. Bananbröd har jag testat på gamla bananen och det gick hem här hemma.

      Radera
    3. https://www.aktivtfamiljeliv.se/saftig-banankaka/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=saftig-banankaka

      Radera
  4. Jag har egenheten att själv äta upp eventuella rester. Avfallsmaskin. Soptunna. Skärpning. Kär pappa har många namn.
    Jag gillar verkligen inte att slänga mat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, du låter som min man. Han är grym på det, men det är ibland lite svårt att göra det på ett hälsosamt och ekonomiskt sätt. För ibland blir det som att han trycker i sig saker fast han är mätt, vilket inte är bra för midjan eller ekonomin egentligen för det blir liksom onödigt. På så vis gillar jag att "skapa något nytt" av resterna, tex som Bilmek och brödet, eller fruktsallad. MEN om man är lika förutseende som Micke och inte själv tar en full portion från början så är det ju bra, då minskar ju svinnet på riktigt.

      Radera
  5. Jag gör som christoffer A och äter själv barnens rester, brukar kunna vara förutseende och ta lite mindre på tallriken själv ifall nån annan lämnar haha. Annars är det ju bara att ta en portion till liksom. Till smoothie/milkshake använder vi havredryck (garants 6st för 79kr) det kanske kan ersätta mjölken?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi använder en del havredryck här hemma, vid med. Men känner ändå inte att milkshake är min grej. Då bakar jag hellre upp frukten faktiskt. Tycker annars att det låter som en bra lösning att förutse hur mycket du kommer behöva äta upp från kidsen. Det tror jag vi (mannen) kan bli bättre på. För ibland mår han nästan illa av att han inte kan slänga saker. Typ som vi båda gjorde på restaurang innan vi kom på att vi kan ta med resterna hem istället...

      Radera
  6. Äter alltid havregrynsgröt till frukost. Ibland äter barnen inte upp. Synd att slänga. Numera samlar vi det i en låda i kylen och när den är full bakar vi grötbröd.

    https://lindasbakskola.se/2019/01/16/grotbrod-som-bara-jaser-en-gang/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker det låter som att du/ni optimerat det bra och dessutom som att ni har en riktigt billig frukost. Borde nog testa detta med mina två! Tack för tipset. Grötbröd är bara SÅ gott och mina barns absoluta favorit när jag bakar.

      Radera
    2. Hur länge kan man spara gröten?

      Radera
    3. Nu är inte jag Bilmek (obviously) men jag tippar på några dagar (3-4?) allra minst (särskilt som den ska upphettas rejält i ugnen) och det behövs rätt så lite i brödrecepten så det får man säkert ihop på ett par dagar. :)

      Radera
  7. När mina barn var små brukade jag inte ge dem hel frukt utan alltid äpplen / päron uppskurna i klyftor, då åts det oftast upp utan knot (eller av mig). Med fyra barn blev det sällan något över på tallrikarna heller - det var oftast något syskon som var suget på mer. Det är lite samma nu - med tre tonåringar som fortfarande bor hemma så äts alla rester jag ställer in i kylen upp på nätterna :-) Ibland väcks man av mikro-plinget...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är faktiskt en jättebra idé! Jag har ofta gjort så när jag tex ska på utflykt med barnen för om inte annat blir det lätt för mig själv att äta upp det som blir över, men det är inte helt ovanligt att den lilla KRÄVER ett eget riktigt äpple och den stora går ofta och bara tar och gnager på.

      Tycker det låter som du är en bra kock när de tom äter din mat mitt natten. Mina brukar mest beklaga sig över min matlagning om det inte är pannkakor. :) Ser fram emot dagen då de gräver i kylskåpet och faktiskt värmer upp riktig mat.

      Radera
  8. 3 åringen hemma tar ibland bara ett par bett på frukten och ratar den sedan. Då skär jag bort tuggmärkena, delar och serverar i skål. Då går det genast bra att äta upp. Serverar jag först i bitar däremot så kan det leda till ett utbrott

    SvaraRadera
  9. 3 åringen hemma tar ibland bara ett par bett på frukten och ratar den sedan. Då skär jag bort tuggmärkena, delar och serverar i skål. Då går det genast bra att äta upp. Serverar jag först i bitar däremot så kan det leda till ett utbrott

    SvaraRadera