fredag 16 september 2022

Varför inte Moderaterna kommer göra dig rik

Valet är över. Vi verkar inte ha ett så värst tydligt resultat och definitivt inte någon tydlig majoritetsregering i sikte. Jag tillhör gruppen som velade in i det sista och faktiskt bestämde mig på vägen till vallokalen. Och det var dessutom rätt kort innan stängning. Så nu har ni en uppfattning om hur politiskt övertygad jag är. Men dagens inlägg ska inte handla om politik, rubriken till trots. Den ska handla om bilden av att politiken är avgörande för vår ekonomi och varför jag ställer mig kritisk till just det. 

Redan på valnatten börjar en kompis och jag skriva om det otydliga valresultatet. Vi har en diskussion fram och tillbaka om vad det innebär och vad fördelarna respektive nackdelarna blir. Till slut skickar han en kommentar som både irriterar och fascinerar mig på samma gång, nämligen att fördelen med valresultatet är att han ökar sina chanser att nå FIRE. Han förklarade att han behövde en blå regering med lägre ISK-skatt och ytterligare jobbskatteavdrag för att kunna nå FIRE. Är det verkligen så? Spelar politiken så stor roll? Är det faktiskt politikerna som avgör huruvida en person kan spara ihop ett större kapital? Den som är tillräckligt politiskt nitisk skulle säkert kunna ge honom rätt. Om Nooshi Dadgostar skulle bli statsminister skulle skatterna på en hel del områden sannolikt stiga och ISK-skatten skulle kunna bli betydligt högre. För den som (till skillnad från min vän) tjänar riktigt bra skulle inkomstskatterna säkert också bli betydligt högre. För den som är lite mer verklighetstrogen är en vänsterpartistisk statsminister garanterat lite mindre realistisk. Och under en socialdemokratisk regering har det definitivt gått ganska enkelt att bygga kapital. Jag om någon är ett exempel på det. Jag hade i princip ingenting när Socialdemokraterna tog makten 2014, men det gick ändå att skrapa ihop ett par miljoner som "under medelinkomsttagare" på under ett decennium. Så det går även utan en moderat statsminister. Det är jag ett levande exempel på. 

Men vad är det då som gör att jag menar att det inte är politiken som är avgörande för om man når FIRE eller inte? För tveklöst är det ju så att även jag skulle gynnas av lägre ISK-skatt och ett ytterligare jobbskatteavdrag för medel- och låginkomsttagare. Jo, jag tänker att mina egna val är desto viktigare än politikernas. Det kan låta självklart, men är nog inte det för väldigt många. Jag vet inte hur många gånger jag hört folk säga "om bara jag fick upp lönen så skulle jag kunna spara", "om bara elpriset inte vore så högt skulle jag kunna spara", "om inte min fru vore så slösaktig" osv. Och i praktiken skulle det ju kunna vara så, men det som ger framgång i jakten på ekonomisk frihet är snarare kreativitet och att vara kritisk till saker andra säger och även saker man alltid själv har tagit som sanning. 

I praktiken kan det här betyda så himla mycket olika saker för olika personer. Ibland så känner jag  mig till och med dum som lägger energi på saker som att plocka äpplen hos grannar och göra mos, eller cykla till jobbet även när det spöregnar. Men anledningen till att jag gör det varje enskild gång är ju inte att det är viktigt för min FIRE-resa varje dag, utan snarare att mitt tankesätt är annorlunda än de flestas. Det handlar inte om att spara en 50-lapp en gång, utan om att alltid ställa sig frågande till huruvida en utgift är nödvändig eller om problemet kan lösas på ett annat sätt. Ni som läser det här vet säkert redan det. Men om ni kommer till punkten att ni faktiskt glömmer bort att man kan ta bilen när det regnar eller att den omedelbara reaktionen på att barnens sylt är slut inte är att åka till Ica då har ni kommit långt. 

Jag har förresten lagat en massa kläder på sistone. Mestadels Minis, som tyvärr redan till stor del är urvuxna eftersom jag lagar så sällan, men Plutten kommer få ärva. Det är typexemplet på en syssla som alltid känns helt värdelös om man har i åtanke tiden lagningen tar och priset för att köpa nya eller begagnade byxor. När jag började laga kläder för runt två år sedan så ville jag lösa tidsproblemet med att köpa en symaskin. Min man sa nej till det. Han lovade att han personligen skulle köpa en maskin till mig om jag visade att jag fortsatte laga kläder ett tag. Nu har jag visat honom det. Nu vill han köpa en maskin. Men nu vill inte jag det istället. Det är för att jag kommit på att det inte gör så mycket om jag syr lite för hand medan vi tittar på Agenda eller en lördagsfilm. Jag har också insett att det inte alltid är helt rätt att köpa sig till en besparing. Det är inte omöjligt att konsumera sig till en ekonomisk besparing. Bilisten som köper en elcykel kan säkert göra det för att ge ett exempel. Men impulsen att ett problem ska lösas genom att köpa något är inte sund. Ofta så löser man faktiskt problem bättre genom att plocka bort saker än att lägga till dem. Den som inte hinner cykla med en vanlig cykel på grund av gympass, hämtning och lämning av barn eller husdjur , fotbollsträningar och liknande kanske skulle dra ner på vardagens måsten istället för att minska tiden för cykling genom att lägga till eldrift. 

Det finns många sätt att tänka annorlunda. Det finns många val att göra annorlunda. Personligen tror jag att det är otroligt mycket viktigare att komma dit än vad Sveriges statsminister heter. Jag tror till och med att det är kontraproduktivt att sätta sitt hopp till diverse reformer eller skattesänkningar, eftersom det lätt blir till en ursäkt att inte få igång sparandet här och nu. Med det sagt så gör alla så klart som de vill. Men jag vågar mig på att gissa att den som hittar en metod att nå ekonomisk frihet under rådande förutsättningar är den som kommer vara som mest framgångsrik. Oavsett om framtiden innebär lägre ISK-skatt eller en återinförd fastighetsskatt. 



16 kommentarer:

  1. Hej, med skiftet i Stockholm, både kommun och region, lär det komma skattehöjningar. Vänsterpartiet gick starkt fram här, och vill se skatt som utjämningspolitik. Detta ovanpå höjda räntor, elpris. Spekulation på kanske höjd skatt på 400 kr för både kommun och region i Stockholm. Så visst påverkar det lite grand hur man ser på samhällets pengar från politiska synsätt.

    Pandan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett tillägg bara, både kommun och region kommer nog behöva rationalisera, inflationen/energi ger nog högre kostnader än vad man täcka med upp högre skatt. Leder det till höjda avgifter för sjukvård, buss/tåg ?

      Cyklar kommer nog bli hårdvaluta snart, oavsett traditionell trampkvarn eller el-assisterad.

      Kommer vi minska vårat lokala resande ? Typ man förr tog bilen till en skog/cafe/restuarang ? Kommer vi besöka lokala skogen ännu mer ?

      Tar vi ut bilen nu, är att göra listan lång. Man blir helt slut bara att försöka avverka listan, mycket kopplat till äldre släktingar som behöver hjälp som man tyvärr inte alltid kan skjuta upp.

      Pandan

      Radera
    2. Hej Pandan! Ja, onekligen är det så att det spelar roll vad politikerna gör. Och vi som redan idag är sparsamma kan säkert öka vårt sparande ytterligare om vi får en fördelaktig skattepolitik, absolut. Med dagens inlägg försöker jag mer problematisera vikten vi lägger vid ett jobbskatteavdrag eller motsvarande höjning. För just nu orkar jag inte ens se mitt flöde på FB för allt handlar om hur dyrt allt är, vilka stora behov man har av allt ifrån blöjrabatter till extrapris på chips och lägre elpriser. Men samtidigt så är det få som tänker tanken att istället för att hitta billigaste blöjorna börja potträna sina barn som med största sannolikhet burit blöjor lite väl länge ändå. Eller dra ner på inomhustemperaturen. Utan vi vill ha det precis som vanligt men till en lägre kostnad, lite som ett jobbskatteavdrag kan vara.

      Hoppas du förstår vad jag menar, jag är trött. Och tack för att du tog dig tid att kommentera. :)

      Radera
  2. "Den som inte hinner cykla med en vanlig cykel på grund av gympass, hämtning och lämning av barn eller husdjur , fotbollsträningar och liknande kanske skulle dra ner på vardagens måsten istället för att minska tiden för cykling genom att lägga till eldrift."

    Känner mig träffad ;) men för mig handlar det mest om svett!
    Vanlig cykel är väl alltid snabbare - om du tar i, det är ju mycket lättare i vikten. Har dock inte lust att duscha när jag kommer fram till jobbet när jag redan duschar på morgonen hemma. Men det är kanske det du menar också? Att man ska skapa tid att kunna rulla långsamt (och inte bli svettig) med vanlig cykel.
    Det är skönare med elcykel också när man har veckohandlingen på ryggen i 8 km :p

    Om 1 år har jag förhoppningsvis 5 minuters promenad till jobbet igen, då behövs den inte lika ofta :-)


    Tror också ens eget mindset är viktigast. Som du skriver "under rådande förutsättningar" är väl likt Darwins "survival of the fittest". Ligger nog mycket i det!

    /Arbetsplanen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känn dig inte träffad, jag fantiserar också om en elcykel och det är rätt sannolikt att jag kommer köpa en inom de kommande kanske tre åren. Men det är ju reflektionen som är det viktiga. Min granne köpte tex en elmoppe till sin dotter för kanske ett år sedan. För några dagar sedan såg vi att de sålde den vidare. Där kanske de inte tänkt hela vägen. Visst, bra att de sålde den istället för att låta den stå, men vi låter oss ofta inte fundera ordentligt först innan vi köper något från början. Min kompis som jag diskuterade valutgången med har förresten också köpt en elcykel nyligen. Det var anledningen till att jag tog upp det som ett exempel. Den kan komma att spara honom en massa pengar om han slutar köra bil till jobbet, men utifrån att han hittills cyklat till jobbet ungefär en gång i halvåret är jag inte helt övertygad om att han kommer se till att använda cykeln så mycket att han faktiskt sparar in pengar på den. Och då var det ju ett mer tveksamt köp.

      Radera
    2. Du kan kanske skippa duschen hemma och duscha på jobbet. När jag cykelpendlade duschade jag alltid på jobbet. Det som gjorde att jag inte gillade cykelpendling var att jag hade en enorm uppförsbacke hem så jag var tvungen att duscha även när jag kom hem. Det blev byte av kontor istället.

      Radera
  3. Men, åh! Så klok du är:
    "Jo, jag tänker att mina egna val är desto viktigare än politikernas"
    Så klart att det är så! Dina val kan göra flera 1000-lappar i skillnad per månad. Jobbskatteavdrag och annat hundralappar, kanske en tusenlapp...
    Väldigt bra inlägg idag, tänkvärt!
    /C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Din kommentar påminde mig om ett inlägg som just då, när jag läste det, var helt revolutionerande för mig. Det var Farbror Fri som skrev om att folk alltid vill spara pengar genom att omförhandla avtal, diskutera räntan med banken osv, men att det ofta är mycket enklare att göra en riktig uppoffring (som att helt ta bort streamingtjänsten istället för att få ner priset på den eller tv-paketet) istället. Jag tänkte på det idag när jag i ett minne på telefonen såg en bild på mig själv där jag hade samma jacka som jag har idag. Bilden var 8 år gammal. Att inte köpa en ny jacka varje år utan var åttonde år är ju till exempel lättare än att hitta bästa priset på den jacka man faktiskt köper. Men istället lägger vi energin på att jaga bästa priset eller kanske mer aktuellt just nu, att få ett ytterligare jobbskatteavdrag. Vi tror att just ett till jobbskatteavdrag ska göra det enklare. Och vem vet, det kanske det gör för en del och det kommer ju i så fall gratis, men tar man saken i egna händer kan man börja kamma hem hundringar och tusenlappar redan imorgon.

      Radera
    2. Jag har en skaljacka som är ca 10 år gammal nu. Tyvärr har den nu tappat sin vattensavvisande förmåga så det är dags att köpa en ny men den ser fortfarande ut som ny.

      Radera
  4. Sant det du skriver! Jag är förresten en sån som inte direkt förhandlat om bolån och sett över avtal. Istället har jag inte bil och inget streaminabonnemang. Underbart att du har en vän som också strävat mot FIRE som du kan prata om detta med! Lite avis!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt man gör är ju bra, men ibland tror jag att vi (jag inkluderad) lägger lite väl mycket tid på saker som egentligen ger en liten effekt och då ofta med målsättningen att besparingen inte får kosta oss något. Lite som Fru EB skriver längre ner. Och den inställningen är nog inte så bra om man vill få en bättre ekonomi. Att inte ha en bil som du är ju typexemplet på något som är en uppoffring, men som verkligen ger resultat. Så bra jobbat!

      Radera
  5. Du fortsätter med tänkvärda inlägg. Brukar rösta mitten-vänster, när det blivit höger regering tänker jag att det kan bli lite extra till mig som vit man med jobb.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men precis. Tror mig också kunna få fördelar av en högerregering, men till skillnad från många tror jag mig inte behöva dessa fördelar för att komma i mål. Det känns därför inte avgörande, vare sig för hur jag röstar eller för hur jag förhåller mig till min vardag. Men jag misstänker att jag skulle ha resonerat annorlunda för några år sedan när varje krona in räknades på ett annat sätt för mig. Alltså jag tyckte att varje krona räknades på ett helt annat sätt. Tror inte egentligen att de kronorna var så viktiga. :) Tack för berömmet förresten!

      Radera
  6. Håller med C, du är så klok. Folk börjar i helt fel ände, exempelvis med bortförklaringar parat med att hyvla på stora kostnader framför att skippa dem helt. Eftersom jag för tillfället är i ett Lyxfällanskov resonerar inlägget än mer. Deltagarna vill att Lyxfällan ska komma dit och fixa ner räntorna och göra ett ihopbakslån, så att de ska kunna ha kvar sina tre bilar och äta hämtpizza fyra gånger i veckan. Att jämföra ditt mindset med äpplena och cykeln.

    Jag tänker i dessa banor ibland när jag ägnar mig åt snudd på suboptimalt sparande, ex. mitt gnetande med att sälja studentlitteratur på Studentapan (förra försäljningen gav 25 kr netto efter frakt) eller andra fjuttiga sparåtgärder. Ofta landar jag i att ok, det är inte mycket sparade pengar (inte ens på sikt), men det är ett sätt att inför mig själv inskärpa en livsfilosofi: Att vara försiktig med alla resurser på samtiga fronter.

    Det jag också brukar landa i är att det jag gör, även om det inte kommer att bygga ISK, i många fall är bra för miljön och cirkelekonomin, d.v.s. någon annan slipper punga ut med pengar för något nytt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag läste din kommentar samtidigt som jag satt och slötittade på Lyxfällan och käkade ostbågar. Med andra ord ett väldigt guilty pleasure även här.

      Det första du skriver om är intressant. För det är ALLTID där alla börjar. De kan byta ut Scans bacon mot Icas och spara en krona, men kan nog inte överväga att skippa baconet och äta en pastasås på linser istället fast linserna skulle ge större effekt. På samma sätt vill man få ner räntan på bolånet (eller smslånen) eller byta mobilabonnemang, men man vill inte ge upp att ha en iPhone till sitt abonnemang eller bo i ett mindre boende som minskar räntekostnaderna. Egentligen ganska förståeligt, gratis är ju gott, men inte så smart om man vill nå resultat.

      Det andra du skriver om har jag också funderat kring. Jag tror att det mer handlar om att ta ansvar för sina grejer och det som är magiskt med att göra det är att man blir otroligt mycket bättre på att låta bli att köpa onödig skit efteråt. När man inser hur jobbigt det är att göra sig av med det sen. Så jag tycker du gör helt rätt även fast du inte tjänar några stora summor på det. Däremot har jag varit lite sliten de senaste åren så till viss del har jag faktiskt bytt ut försäljning till min favorit-secondhandbutik. Jag donerar till dem lite som tack för allt fint jag köpt där genom åren. Cirkulär ekonomi är bra grejer. Du är ju en stor Sellpy-fan och jag med och egentligen skulle jag mentalt vilja sälja via dem eller liknande för att den typen av affärsmodell är grym och möjliggör egentligen tillväxt utan utarmning av planetens resurser. Tyvärr så orkar jag inte riktigt det heller och har inte så mycket dyrt att sälja, men det är en riktigt bra grej.

      Radera
    2. Jag ägnade nåt år att sälja allt jag inte ville ha oavsett summan för jag ville 1) straffa mig själv för att jag köpt all skit 2) vill inte kasta saker i onödan. Nu skänker jag bort mer och säljer det som faktiskt genererar lite cash. Plus att man får ju hushålla med sin egen energi, jag körde ett försäljningsrace i slutet av semestern för att ork fanns. Nu lämnar jag in på kommission istället (barnkläder). Mindre betalt men ingen ansträning (eftersom jag tvingar min man lämna in).

      Sellpy lönar sig nog bara om man har många fina dyra saker att sälja. En full påse med ok kläder, lite barnpussel, dyra hudvårdsprovet som jag får av en familjevän genererade ca 400 kr. Det täcker ungefär ett eller annat felköp på Sellpy.

      Radera