onsdag 25 augusti 2021

Är det dags att slopa de små besparingarna?

I ett klimatsammanhang nyligen hörde jag talas om problemet med att vi fokuserar på saker som vi enkelt kan göra och inte på saker som har stor effekt. Exemplet som gavs var att många ägnar mycket energi åt att sopsortera, vilket kan ta mycket tid och energi, medan de samtidigt kör bil även kortare sträckor. Om man bara skulle göra en sak för klimatet så kanske det rent krasst därför borde vara att sluta sopsortera om det kräver en bilresa för att bli av med det sorterade avfallet. Det fick mig att tänka på min egen privatekonomi och en diskussion som jag och min bättre hälft haft gång på gång de senaste månaderna. 

Tänk er situationen att något är trasigt och vi måste antingen laga eller köpa en ny produkt. Den har vi varit i ett antal gånger och vi (läs: jag)  har vid samtliga tillfällen googlat en massa olika lösningar och diskuterat sinsemellan. Eftersom jag går omkring och tycker att min man är oengagerad i vårt familjeliv i största allmänhet har jag ett flertal gånger vägrat att vara den som fattar ett beslut och ser till att problemet löser sig. Som en ett resultat av detta brukar (föga förvånande) absolut ingenting hända, trots all den energi vi lagt på research och diskussioner. Ganska logiskt. Som det slumpade sig infann sig det där klimatsammanhanget samma dag som vi slöshoppade utemat för 400 kr. Det var ett beslut som vi fattade ganska lättvindigt och som inte krävde så mycket tankeverksamhet. Samtidigt har vi den senaste veckan intensivt dividerat om hur vi ska agera gällande en trasig pryl som kostar runt 500 kr ny eller 200 kr att laga. Då slog det mig att det är ganska löjligt att tjafsa om en femhundring fram och tillbaka i flera veckor, samtidigt som vi  på fem minuter kastar bort 400 kr på helt okej indisk hämtmat. 

Efter en viss tids funderande insåg jag att det är lite så där jag jobbar generellt. Jag har till exempel ofta stört mig på att mina frekventa biblioteksbesök regelbundet leder till utemat åtminstone för Mini, eftersom det uppstår någon slags skrik och panik-hunger så fort vi cyklat till biblioteket och bränt några kalorier. Sånt går ju naturligtvis att planera bort, men detta till trots måste jag medge att det inte är direkt ovanligt att situationen uppstår att jag bränner mer pengar än jag sparar på en viss handling. Ett annat exempel från alldeles nyligen var när jag skulle lämna in textilier för återvinning på H&M (200 bonuspoäng, yey!), men Mini blev så trött och hungrig av den fysiska aktiviteten och det därför bara krävdes någon slags förtäring och hela familjen i slutändan åt lunch på stan. 

Hur kritisk jag än må vara till mitt eget agerande så inser jag att jag inte är ensam. Vare sig när det kommer till klimatet eller ekonomi. Jag vet ju att jag ofta tänker att andra personer lätt skulle kunna spara om de bara gjorde x, y eller z och ännu oftare har konkreta förslag på hur de skulle kunna minska sina klimatavtryck. För att exemplifiera så är min svärmor otroligt nöjd med sin elcykel som skulle göra hennes liv så otroligt mycket mer hälsosamt och smidigt, men den där cykeln ersätter tyvärr inte en endaste bilresa utan bara de resor hon tidigare gjorde med vanlig cykel. Inte så värst miljövänligt, bra för plånboken eller hälsosamt med andra ord. 

Vad betyder det här i praktiken då? Den slutsatsen jag drar rent ekonomiskt är att jag måste bli bättre på att fokusera på de saker som faktiskt har en riktig effekt. Det är tyvärr inte alltid så lätt att göra det, eftersom det till exempel kan vara så att vanan att cykla istället för att köra bil har en riktigt bra effekt på det stora hela, men den en enskild dag kan ha en riktigt negativ effekt om cykelturen leder till utemat för en hel familj. Jag tänker svårigheterna till trots att det jag kommer göra framöver är att reflektera mer kring det jag gör och därefter förhoppningsvis välja bort en del saker som tar mer energi än det är värt för de små besparingarna. Här och nu vet jag inte exakt vad jag ska prioritera bort förutom kanske att ta med båda mina barn på stan som på riktigt aldrig är lyckat. Jag gissar att jag ändå kommer kunna skala bort en del om jag bara tänker mig för. 


Lägger du din tid och energi på en del handlingar som har liten effekt? Vad tror du att du skulle kunna ändra antingen för din ekonomi eller klimatet?

28 kommentarer:

  1. Inget direkt svar på din fråga, men jag gjorde en liknande spaning i veckan.

    Jag är med i en av alla otaliga fb-grupper om ekonomi och i den kom följande fråga upp för ett tag sen: "Hur ska jag tjäna extra pengar när jag är föräldraledig?". OBS, det stod TJÄNA, inte spara.
    Av de förslag som kom upp gick de flesta ut på att sälja kläder man har liggande i garderoben (både egna och barnets). ett flertal gav exempel på hur många tusenlappar de fått in (tex tiotusen på tre månader!). Många andra gav exempel på marknadsundersökningar där man "tjänar" rabattkuponger på diverse företag.

    Hur kan man anse att man TJÄNAR pengar när man först lagt ut mer än det dubbla mot vad man får in?
    Hur kan man ha shoppat så mycket så att man på begagnatmarknaden (där man kanske får 30-40% av ursprungspriset) får in tiotusentals kronor? Då det dessutom inte kan vara allt för gamla, eller använda, kläder eftersom sånt som är omodernt inte går att sälja alls.
    Varför behöver man tjäna mer pengar vid föräldraledighet än vanligt? Visst man får ut mindre än när man jobbar (80 eller 90% beroende på avtal), men man gör definitivt inte av med lika mycket i form av transport till jobbet, luncher och "jobbkläder" tex.
    Varför vill man först lägga ner massor av tid på att köpa saker som man sen inte vill använda, för att sedan lägga ännu mer tid på att bli av med det?

    En kommentar som kom upp tyckte jag var intressant men underlig. Det stod "jag ska nog sluta nätshoppa när jag nattammar". Flera andra höll med om att det gjorde likadant. Tänk vilka nya idéer som finns, på den tiden jag var föräldraledig så orkade ingen ens hålla i en bok eller tidning för att hålla sig vaken. Att sitta uppe och surfa och därifrån ta steget till att köpa något av det man ser känns så otroligt slösande med den lilla vila man har som småbarnsförälder.

    Om de behöver TJÄNA mer pengar nu när barnen är små (och i princip inte kostar någonting) hur ska det då gå när de blir tonåringar och både äter mer och har mer utgifter i form av fritidsaktiviteter och nöjen?

    För att återgå till din fråga. Hela den diskussionen gick, enligt mig, ut på att lägga väldigt mycket energi på saker som har liten effekt. Det bästa, för ekonomin, men även för klimatet när man räknar in användande av naturresurser, transporter mm, vore ju att låta bli att köpa saker man inte behöver.

    Tonårsmamman

    SvaraRadera
    Svar
    1. MYCKET intressant spaning! Jag har reflekterat över samma sak ett antal gånger och försöker själv att stäva mitt eget köpsug genom att tvinga mig själv att sälja en del saker så att jag inte lockas att köpa onödigt mycket. För om jag sedan MÅSTE ta hand om skiten så påminns jag om jobbet inköp ger, såväl vid försäljning som vid ägandet (förvaring, vikning, tvätt osv). Det är lite samma sak med cashback. Ibland ser jag hur mycket Gratisapan och Gratisprinsessan (som jag tidigare följt sporadiskt) får in i cashback. Då undrar man hur mycket de egentligen "sparar" med cashback. Det är ju faktiskt mycket lättare att spara pengar genom att INTE köpa saker än genom att köpa till bästa pris.

      Och ja, köpstopp är väl det bästa någonsin för klimatet. Jag köper personligen typ ingenting och det lilla som handlas sker nästan uteslutande på second hand, men tror att vi skulle kunna göra stor skillnad om bara vi vuxna halverade våra nyinköp av kläder tex.

      Radera
    2. Appropå att sälja begagnade barnkläder, vi har väldigt mycket barnkläder att sälja, men det mesta, typ allt, är köpt i god tid och vid stora reor, så mycket kommer vi kunna sälja för åtminstonne 80% av inköpspris. Vissa saker kommer vi nog gå med lite vinst på.

      När jag läste inlägget så tänkte jag på uttrycket "sila mygg och svälja kameler". Är nog vanligt att folk åker till ex. Ytterligare en affär eftersom det var extrapris på ost just där. Men de tänker inte på den extra bensinkostnaden.

      Radera
    3. Micke, dina barn måste vara av en annan sort än mina. Mina har sönder och kladdar ner allt och trots att min man tyckt att jag varit en riktig fläck-fascist (fläckbehandlar allt) så är det inte mycket som duger för försäljning vidare om man bortser från kläder upp till storlek 68 ungefär (innan matintro). De enda plagg jag hittills sålt med ok ersättning är faktiskt kläder med lappar som jag antingen fått eller bara glömt bort. De fina POP-kläderna i små storlekar som ändå använts gör mig inte direkt rik. :P Mini har för närvarande storlek 122-128 och jag kan inte se någon förbättring alls vad gäller detta, så jag har börjat acceptera att det är kört med klädförsäljning.

      Radera
    4. @Micke - Intressant läsning! Jag blir nyfiken: var brukar du sälja kläderna?
      När jag har försökt så får jag inte ens i närheten av några 80% inköpspris på plaggen. Många verkar bara vilja ge ex. 10 kr/plagg trots fint skick och använda av ett barn... Eller typ 100 kr för ex en fin overall.

      Radera
    5. Önskar också tips om detta, Micke! Mina erfarenheter liknar mer Anonyms. :)

      Radera
    6. Vi har inte sålt jättemycket än men vi brukar sälja på tradera, vinst är väl mest när man kommer över begagnat för bra pris eller vid jättereor. Vi har köpt tröjor från h&m för ca 20-30kr ibland. Speciellt Newbie och Lindex brukar sälja bra på tradera, men såklart PoP också.

      Radera
    7. Kan tilläggas att våra barn har strl 116 resp. 80-86, så det är i mindre storlekar som vi ska sälja nu i närtid. Den äldsta ville bli matad väldigt länge så då blev det inte lika mycket kladd och den yngsta är en väldigt bestämd tjej som ska göra allt själv. Hon är dock väldigt motorisk och kunde tidigt ta själv med sked utan att spilla nämnvärt

      Radera
    8. @Micke - Tack så mycket för svar! Vi brukar också handla på rea (mestadels Lindex och Kappahl, men ibland POP eller H&M med), men jag tycker ändå att det är svårsålt om priset inte är riktigt lågt. Brukar ni sälja i klädpaket, set, eller plagg en och en? Jag hade så gärna velat få ut högre summor av kläderna som ju ändå är i gott skick. Det hade gjort att det känts mer värt tiden. Dela gärna om du har andra tips med! :)

      Radera
  2. Hej,

    Hoppas sommaren har varit bra. Har gillat din "ekonomiblogg", då den kanske inte bara diskuterar aktie hit eller dit, utan mer funderingar i livet.

    Det där med mat och småbarn, det blir annorlunda när barnen blir större. Vi hade för det mesta med oss vatten och varmvatten i termos hemifrån, samt ibland lite mat eller småsaker (kakor/frukt) för sonen att tugga på, medans vi fick lite the/kaffe på en parkbänk vid varmare årstider. Det var lugnare än försöka äta mat på McDonalds....

    Att minska sitt klimatavtryck.....hmmm. Hemmavid vid miljöstationen har en "mamma" satt upp lapp om att sortera rätt. Hon e väldigt noggrann med att sortera sina vinflaskor rätt och påpekar det för alla. Men sedan att samma familj i princip varje helg åker till landet (det är så lungt där !), en tur på runt 100 mil...kanske inte har med saken att göra. Eller att de renoverat köket 2 ggr på fem år...samt också renoverat landstället....

    Skulle de flesta minska på helgresor till landet/hotell/retreats, dra ned lite på renovering, planera sitt handlande (mat) och använda de kläder man köpt/köper hade vi nog kommit långt i att minska utsläpp. Tydligen används en T-shirt inte mer än 5 ggr...

    I ovan finns pengar att spara...vi är nästan ensamma i området hemma att inte ha landställe...vi har det lugnt hemma på helgerna när alla lämnat området :)...å andra sidan kör jag bil till jobbet de dagar jag är där...10 mil i veckan till jobb/kunder kontra 100 mil till landställe. En del inom miljörörelsen har försiktigt påpekat att skulle vi skippa helgresor med bil så hade vi kommit en bra bit på väg att minska transportutsläppen, kontra då att försöka flytta vardagstransporten på krystade sätt.

    Nä, titta på det stora först inom ditt liv. Att skaffa elcykel för att försöka ersätta någon bilresa i månaden, verkar inte vara effektivt. Grannar hemma byte bort en lite snål bensin 2 år gammal bil mot elbil för att köra 30 mil i månaden...den förstår jag inte ritkigt, men de fïck 70 000 kr tillbaka (klimatbonus)...men det kostade runt 80 000 för dem när man kom till sista raden.

    En annan sak, på arbetsplatsen har vi pappmuggar för kaffe/vatten. Många tycker att dessa borde bytas mot porslin. Så arbetsgivaren som har miljöekonomer bad en av dessa att göra en överslagsräkning på miljövinst/förlust med pappersmugg kontra porslin. Pappersmuggar vann i den uträckningen, mest beroende på diskning av porslin. Det fanns ingen centraldiskmanskin i huset. Så om alla skulle diska för hand med varmvatten och diskmedel så blev det inte alls miljövänligt. Men nu ska vi få en centraldiskanläggning, då blir totalkalkylen annorlunda.

    Nä, förlåt för lång text

    Pandan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Pandan! Mycket tänkvärt, som vanligt!

      Intressant iakttagelse om grannen. Tror det är rätt vanligt faktiskt. Har läst att den som tycker sig vara duktig och kanske skaffar sig en hybrid eller källsorterar superbra "kompenserar" det bra med en flygresa eftersom de varit så duktiga, så det kanske är så grannen gör också? Just sopsortering pysslar jag iofs slaviskt med själv, men jag är inte dummare än att jag fattar att det är det minst viktiga jag gör för miljön. En enda måltid med fejkkött istället för nötkött är nog bättre till exempel.

      Din arbetsplatskalkyl tycker jag är spännande. Vi har också pappersmuggar, men jag tänker att man i så fall åtminstone kan försöka använda dem flera gånger? Förr var jag glad över halvering av kostnad för ugnspapper och om varje pappersmugg i så fall används två gånger istället för en så lär ju klimatavtrycket för muggar halveras. Det kanske vore en lösning?

      Radera
    2. intressant om pappmuggarna. förr hade vi plastmuggar (engångs) på jobb. men folk tog dubbla eftersom de brände sig så de bytte till papper istället. jag har ingen aning om hur det påverkar miljömässigt men jag minns att någon sa att en plastmugg kostade 25 öre och en i papper 1 krona. man kunde alltså ta 4 muggar åt gången för samma pris. tog de bara 2 var det ändå bara halva priset :-)

      Radera
  3. Väldigt tänkvärt inlägg som vanligt. Jag känner igen mig en hel del, ibland blir jag bara så trött på mig själv.

    Tex har jag gått omkring och haft ont i magen för att ena hästen haft lite dåligt med tjockare täcken, de täcken hon har är gamla och läcker (vilket förtar meningen med täcke, då blir hon ju blöt = kall = grinig = jag kan inte rida).

    Till sist blev jag arg på mig själv och köpte två (dyra) täcken och vips försvann magontet och jag blev glad både när jag provade täckena och när fick byta ut de gamla till återvinning.

    Samtidigt så tar jag reda på pantburkar som slarviga stallkompisar slänger i papperskorgen. ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du och jag har ju båda dessutom kommit till ett sparande som är av en sådan storlek att nysparandet har mindre effekt än det redan existerande kapitalet. Det tycker jag ändå förändrar en del i hur vi BÖR prioritera. Nu kanske vi faktiskt ska träna på att spendera (med gott samvete) istället?

      Kommer också fortsätta ta hand om pant regelbundet. Men jag plockar också skräp på daglig basis och det ger mig inga pengar alls. :)

      Radera
    2. Mycket intressant tanke! Jag tror ju inte nån av oss kommer springa omkring på NK-rean om några år bara för att vi börjar spendera lite mer nu...

      Radera
    3. Fri2032: Det har du nog rätt i! Haha!

      Radera
  4. Mini verkar vara en återkommande sak som får familjen att göra ganska tvära lösningar. Förslag: fruktskål. Se till att ha en fruktskål som kan plundras närhelst man känner den där lilla hungern. Likaså, ta med frukt när ni är ute år rör er eftersom man kan påverkas när man är ute. (Frukten kan bytas ut mot chokladkakor e dyl om man står ut med onyttigheter/inte gillar frukt)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, det är så sant! De säger ju att barn kostar en miljon eller så.

      Nej, men frukt har vi oftast med oss och vattenflaskor. Det som i regel händer dock är att ett besök som för mig ensam skulle gå jättefort tar mycket längre tid för Mini (både cykeltur och att faktiskt gå in i en affär eller på biblioteket) och det därför blir mycket senare än planerat och det plötsligt är lunchtid. Mini och Plutten är inte alls lika toleranta för att vi äter äppelbitar istället och cyklar hem och käkar lunch klockan ett som jag och deras pappa är. När situationen uppstår hemma så beror det oftast på att jag har en dålig dag eller som på sistone en dålig månad. Men vi har faktiskt köpt hem en del "skräp" till sådana tillfällen numera, så det finns nuggets och fiskpinnar som numera är helt ok att ta till. Tack för tipsen ändå!

      Radera
    2. jag har för mig att du håller mini hemma från förskola också? Med tanke på hur lite förskola egentligen kostar så kan jag rekommenderar att skicka hen dit - saker och ting blir ju mycket snabbare då! :D

      Radera
    3. Anonym: Det var inte av ekonomiska skäl. Min kommun erbjuder endast 15 h till föräldralediga (och de är kostnadsfria) och under större delen av förra året med Corona bad personalen alla arbetslösa och föräldralediga att hålla barnen hemma pga personalbrist. Sen var jag inte jättesugen på att själv bli sjuk inför förlossning eller med nyfödd heller så det bidrog. :) I år har Mini däremot gått en del på förskola. Så jag kan inte skylla på att det varit omöjligt att göra saker utan Mini :)

      Radera
  5. Gillar dina reflektioner, att du sätter dessa på pränt och ger oss att få något att klura på!

    SvaraRadera
  6. ang sopsorteringen så påminner det om för flera år sedan när kommunen ändrade system.
    tidigare hade vi i byn 2 stationer där man sorterade och så körde sopbilen ut och hämtade med jämna mellanrum. sen har någon kommit på att man tar bort återvinningsstationerna så var och en får köra in till tippen och slänga sitt eget. istället för att en lastbil kör 1+1 mil så ska nu 50 personbilar köra samma väg åt andra hållet. det blev säkert billigare för kommunen men undrar hur det motiverades i miljöhänseende...

    SvaraRadera
  7. Du sätter ord på några av de frågor som verkligen är präglade av den tid vi lever i och jag personligen tror gör många mer skada än nytta att älta över.

    Jag tror därför det är viktigt att varje individ som tycker detta är en viktig fråga hittar sin egen rimliga nivå av engagemang.

    Miljö och klimat är extremt komplexa system. Lägg därtill en irrationell varelse och förvirringen är total. :)

    SvaraRadera
  8. BEHÖVER DU ETT DRIVT LÅN EMAILL OSS NU FÖR DIN FASTLÅN
    (remy.credit111@gmail.com) whatsapp: +46769618757
    behöver du ett lån ??, Vad är dina finansiella behov? Vi ger ut lån från minst 1000kr till högst 100.000.000,00kr med behaglig varaktighet som sträcker sig från 1 till 50 år till en mycket reducerad ränta på 2%. Behöver du ett affärslån? Behöver du ett personligt lån? Vill du köpa en bil? Vill du refinansiera? Behöver du ett inteckningslån? Behöver du ett enormt kapital för att starta ditt affärsförslag eller utbyggnad? Har du tappat hoppet och tror att det inte finns någon väg ut och dina ekonomiska bördor fortfarande kvarstår? Tveka inte att kontakta oss för eventuellt affärssamarbete Kontakta oss via e-post: remy.credit111@gmail.com whatsapp: +46769618757 Vi har ett lån till dig

    SvaraRadera
  9. Hej!
    Sänder en liten tanke, hoppas allt är fint med er.

    Vänligen, Hanna

    SvaraRadera
  10. Hej Frihetsmamman!
    Saknar dig. Hoppas allt är bra.

    SvaraRadera
  11. Jag fick min ex kärlekspartner att återvända till kärleken och lita på mig mer än någonsin tidigare. Hela mitt liv har jag aldrig trott att kärleksförtrollningstrollkarm kunde få tillbaka min ex kärleksman Andrew, tills min vän introducerade mig för den riktiga trollformeln, tidigare har jag kontaktat några trollformler för att hjälpa mig men ingen av dem kunde hjälpa mig , några krävde mer pengar tills jag följer enkla instruktioner från stor kärleksförtrollare via hans personliga e-post, jag kunde kommunicera och få omedelbar hjälp av honom för att återställa mitt äktenskaps kärlek och lycka. (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com) vem som helst kan likaväl få samma hjälp från honom idag för att få tillbaka förlorad kärlek eller återställa ett brutet förhållande och frånskild partner kan återvända till kärleken. det är möjligt eftersom det fungerar för mig inom 2 dagar, min ex kärleksman ringde mig på telefon för att be mig om ursäkt och just nu lever vi båda tillsammans i kärlek och lycka. tack till Dr.Oduduwa för hans begåvade och begåvade krafter att få tillbaka ex inom 34 timmar. WhatsApp-kommunikationsnummer: +2349129715420

    SvaraRadera