tisdag 8 juni 2021

Måste allt handla om pengar?

Jag vet att titeln känns en aning malplacerad i en ekonomiblogg, men det är ändå en fråga jag ställt mig själv allt oftare i samband med att jag funderat på en eventuell sysselsättning efter att min FIRE-siffra är uppnådd. Jag tycker mig höra och läsa att det är viktigt att jobba, att det finns alternativ som gör arbetslivet drägligare och att det finns roliga sätt att tjäna pengar, men tänk om man inte vill tjäna pengar? Är det något fel på en då?

Jan Bolmeson har flera gånger provocerat mig när han pratat om att det är så lätt och roligt att tjäna pengar och att man inte ska slösa bort livet på extremsparande. Hans ständiga råd är att jobba med sin hobby istället, eller åtminstone att man gör något som man brinner för. Jag tycker egentligen inte att han har fel i att det är en god idé att hitta ett jätteroligt jobb som man gärna utför, men tanken på att det är möjligt för alla provocerar mig lite. För mig personligen (utifrån mina preferenser och hobbies) känns det ganska ouppnåeligt, även fast jag absolut förstår att en del kan försörja sig som bloggare och liknande. Jag tror dock inte att jag som skriver på svenska om sparande kommer bli tät på några blogginlägg nu och då och jag har inga planer på att uppmuntra mina följare att investera i afrikanska träd så den inkomstkällan ryker den också tyvärr. 

Samtidigt tar andra bloggare som jag vanligen har mer gemensamt med regelbundet upp att även vi som strävar mot FIRE vill jobba, men kanske i en annan form eller under andra premisser. Det tycker jag mig också läsa mig till i mitt kommentarsfält nu och då, men jag har börjat fundera allt mer på om jag håller med. Visst är det så att den som når FIRE har rätt så mycket driv och uthållighet och gissningsvis skulle kunna lyckas med diverse arbetsuppgifter, men jag personligen har insett att jag nog egentligen mest är i behov av att känna att jag gör någon nytta. Den nyttan måste inte nödvändigtvis inbringa skattemedel eller fylla mitt sparkonto. I nuläget kan den nyttan vara något så simpelt som att ha lagat Minis byxor eller att ha bakat ett gäng limpor, men i framtiden tror jag säkert att jag skulle kunna vilja skala upp det till att odla hela familjens grönsaksbehov under 4-5 månader eller så. Det som dock slår mig är att jag är mer engagerad i tanken på att spara pengar än att tjäna dem. När jag här om dagen frustade runt i trädgården och svor över skadedjur sa min man faktiskt något om hur mycket lättare det är att tjäna pengar än att odla sig till en besparing. Och han har ju rätt. Jag förstår det jag med, men någonstans känner jag mig nästan rebelliskt trött på att allt ska handla om att tjäna pengar. Hur får man in tillräckligt för att köpa rätt kläder, bo fint och ha en beundransvärd fritid? Då känner jag mig istället benägen att verkligen arbeta för brödfödan och odla min egen mat eller sy kläder av gamla lakan bara för att slippa vara som alla andra. 

En annan aspekt av pengar som jag är less på är att det tjatas om allt som extremsparare går miste om. Den senaste tiden har jag och min man typ följt alla våra impulser. Vi har ätit ute flera gånger, beställt takeout flera gånger i veckan, köpt nyproducerade kläder av bekvämlighet och fler av varje exemplar än vad som egentligen behövs. Vi har bytt ut köksredskap till hållbara alternativ, bokat roliga aktiviteter med vänner, betalat semestrar och bjudit folk på diverse middagar. Hur har det då påverkat budgeten? Knappt alls. Vi lyckas alltså inte bränna 20 000 i månaden ens när vi outsourcar matlagningen och går på kafé stup i kvarten. Miljonär innan 30 skrev ett tänkvärt inlägg där han föreslår att man frågar sig om det som skaver under extremsparande-åren är allt man inte konsumerar eller om det är tiden man ändå jobbar. För mig är det solklart att sparandet inte är någon större uppoffring. Jag skulle kanske vilja bo på ett annat sätt och det skulle kunna bli dyrt, men det är nog den enda konsumtionen jag känner att jag av ekonomiska skäl går miste om här och nu. En större garderob eller fler handväskor skulle inte göra mig lyckligare, en finare bil definitivt inte heller. Och om det som gör en glad eller nöjd inte kostar så värst mycket pengar så kanske inte pengar måste ta över ens liv. Då kanske det är okej att inte fokusera så mycket på pengar. 

Men visst är det ändå så att pengar behövs för att man ska kunna välja att inte fokusera på dem. Jag tror egentligen att jag inte insåg det på allvar förrän min bästa vän ställde den där frågan om varför jag går upp på morgonen. Det jag i praktiken gör nu är att jag väljer att fokusera på sparande och på pengar för att mitt framtida liv ska handla desto mindre om pengar. För pengar i sig är ju faktiskt inte så himla roliga. Så drömmen om FIRE handlar inte bara om friheten att slippa APT:er, semesterplaneringar och småprat om kollegans renoveringar, utan även om att slippa fundera på om jag odlar för att det är kul eller för att spara någon hundralapp. Att ta bort pengar från ekvationen gör att det är lättare att på allvar känna vad man gör av glädje och inte för att det sparar en pengar eller ger pengar in. 


Tycker du att pengar har en för stor roll i ditt liv? Dela hemskt gärna med dig i kommentarsfältet.

21 kommentarer:

  1. På ett jobb jag hade för ett antal år sen så införde de något som heter Earned Value Management. Låter väldigt luddigt först, men gick att förstå och tillämpa i valda delar. Kortfattat så handlar det om att allting som görs översätts i kronor eller poäng. Vid uppföljningar (månads- eller kvartals-) så tittar man om det gått åt mer kronor än planerat och hur man ligger i tidsplanen. Då ser man ganska snabbt var det skiljer sig och kan fokusera på områden som kan orsaka problem senare.
    Exempelvis så kostar en junior konsult mindre än en erfaren expert, men tar längre tid på sig att utföra sin uppgift. Om uppgiften inte är tidskritisk så kan det ändå löna sig att ta in junioren.

    Själv så tog jag till mig detta i mitt privatliv. Är det värt att ha städhjälp och själv kunna göra något annat (roligare) med familjen en hel lördag eller är det värt att spara de pengarna till något annat senare? Ska den som har ont i ryggen ändå byta till vinterdäck på bilen eller är det värt hundralapparna att lämna in till däcksfirman? Och den eviga frågan som alla har om matlåda på jobbet eller gå ut och äta med kollegerna.
    Svaren har varit olika beroende på var i livet man befinner sig. Med småbarn hade vi gärna städhjälp, nu under pandemin så har det inte funkat när 4-5 personer (varav 3 tonåringar med distansundervisning) måste sitta hemma med uppkoppling. För däckbytet så har ett av mina syskon konstaterat att fritiden är så mycket mer värd än att lägga ner en förmiddag på något som är tråkigt. Och lunchrestaurang eller -låda, ja ibland är lunchen den enda tiden man får möjlighet att ses och faktiskt få information om projekt som påverkar ens egna uppgifter.

    När det gäller att odla egen mat så krävs det ju mycket tålamod. Man ska helst inte vara borta en vecka på sommaren så att allt torkar bort. Men smaken på en hemmaodlad morot som precis dragits upp ur jorden slår alla eko/krav/svanenmärkta med hästlängder.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Är det värt att ha städhjälp och själv kunna göra något annat (roligare) med familjen en hel lördag eller är det värt att spara de pengarna till något annat senare? Ska den som har ont i ryggen ändå byta till vinterdäck på bilen eller är det värt hundralapparna att lämna in till däcksfirman? Och den eviga frågan som alla har om matlåda på jobbet eller gå ut och äta med kollegerna."

      Mycket intressanta frågor du ställer och jag är medveten om att jag i min blogg ger en bild av extremt lite outsourcing och den stämmer nog när jag tänker efter. När jag tänker på varför det är så gissar jag att det kommer från både min mans och min barndom, där vi båda kommer från familjer som gör det mesta själva. Jag har aldrig riktigt skolats in i att det är ett alternativ att någon annan städar ens hem eller byter ens däck. Med det sagt så tycker jag att med små barn så är den här typen av aktiviteter faktiskt rätt sköna. Alltså Mini är i den åldern att det ofta är lättare att säga: "Kom så byter vi däck på bilen" än "Kom så går vi ut i trädgården och leker". Att ha en aktivitet som bakning, återvinning eller däckbyte gör barnen mer fokuserade och faktiskt ofta nöjda än när vi sitter i en lekpark och stirrar (Mini brukar inte stirra, men blir lite sur på att mamma inte klättrar i klätterställningar eller gungar). Med det sagt så håller jag helt med om att var sak har sin tid. Jag kan tänka mig att vi kommer lägga mycket mer pengar på resor till exempel när barnen blir större och uppskattar det mer, givet att vi har nått frihet eller skaffat oss arbetsgivare som möjliggör längre tids ledigheter när barnen har lov.

      Radera
    2. Vi är också vana att göra mycket själva. Tror att det var först i gymnasiet som jag hörde att man KUNDE lämna in bilen till verkstaden för däcksbyte! För mig hade den tanken aldrig fallit in tidigare. Och klasskompisarna garvade stort åt mig :-)

      Vår devis med barnen har varit "om du hjälper till och vi gör det här (kanske) tråkiga tillsammans så blir jag fortare klar och vi kan göra något annat". Det gäller tex matlagning, gräsklippning, städning... och däckbyte. Fast mina barn tycker det är kul att byta däck.

      Spargrisen

      Radera
  2. Hej,

    Det är kul med olika människor tankar och funderingar. Rena FIRE ekonomi-bloggar är inget för mig. Pengarna finns där på mitt ISK, de sköter sig själva för det mesta, tittar till dem ibland, lite köp/sälj/ändringar. Vill inte att pengarna ska vara huvudsaken, utan de är möjliggöraren för det jag vill uppnå. Och resan dit är också ett äventyr, livet ska vara roligt på vägen till målet.

    Att sluta jobba/bidra helt, kommer nog inte vara ett alternativ för mig, utan att hitta något som kan ge en lite stimulans.

    Som en kommentar, så väljer jag bort att ta hjälp med städning, gräsklippning etc, köpa något dyrt för att spara pengar/tid nja..

    Odla egen mat, nej, men kanske lite sallad/persilja för att det är kul. Sparar nog inga pengar på det, kostar nog mer totalt, men det ger el liten upplevelse att ha något att kanske pyssla med...

    Häpp
    Pandis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter annars som att sallatsodlande kan vara exakt det den ekonomiskt sunde gör, eftersom det inte behövs mer än lite jord (om man odlar traditionellt) och frön. Typ omöjligt att misslyckas med och lätt att bli självförsörjande under lång tid. Tänker att det är ett klokt val.

      Angående det andra så tycker jag det är spännande. En sak jag reflekterar över när jag läser vad du skriver är att det för många är så viktigt att spara tid på allt möjligt, men vad är det då man ska med tiden till? Om det är så att man vet att man verkligen vill lägga sin fritid på att spela gitarr eller leka i lekparken med barnen så kan det ju vara en vettig tradeoff, men för den som inte har ett så tydligt mål kanske det är lika bra att promenera till återvinningen, baka sina egna bullar och dammsuga sitt eget golv? Det kanske kan ge lika mycket värde och återhämtning som att titta på Netflix eller liknande? Min man är ofta snabb på att erbjuda sig att ta disken eller typ toastäd, eftersom det är en hjärndöd aktivitet som är enkel att kombinera med att lyssna på en trevlig podd eller musik. Då kanske förlusten av att göra något själv inte blir lika stor som för den som avstår från eget musicerande för att skrubba toan?

      Nåväl, det var en liten utsvävning. Vet du vad det är som du vill lägga tid på?

      "Att sluta jobba/bidra helt, kommer nog inte vara ett alternativ för mig, utan att hitta något som kan ge en lite stimulans." - tänker du då något som ger inkomster? För jag tänker mig att jag kan bidra på sätt som inte genererar skatteintäkter. Om jag tar hand om barnbarnen så att mina barn får lite mer slack i sin vardag än vad vi hittills har haft eller odlar lite extra tomater och ger bort till vänner så tycker jag nämligen också att jag bidrar och det håller mig definitivt sysselsatt. Ibland känns det som att transporten av de där tomaterna till närmaste reko-ring för intjäning av stålars blir lite för viktig för samhället, även fast effekten egentligen är densamma om jag ger bort tomaterna istället. Är du med på hur jag menar?

      Radera
    2. "För jag tänker mig att jag kan bidra på sätt som inte genererar skatteintäkter" men samtidigt " Jag kan tänka mig att vi kommer lägga mycket mer pengar på resor "

      Radera
    3. Tänker du att det finns en konflikt däremellan?

      Intäkt av tjänst var det som jag menade. Inser ju så klart att jag kommer "tjäna pengar" på börsen eftersom jag ändå har ett ansenligt kapital (enligt mig) och att det möjliggör att jag spenderar mer pengar än absolut nödvändigt. Eller missförstod jag dina tankar?

      /Frihetsmamman

      Radera
  3. Jag vill inte fortsätta jobba efter att jag gjort exit. Aldrig! Däremot vill jag lägga massor med tid på mina två projekt som garanterat inte kommer generera nån inkomst (mina hästar + nörderi kring hästar). Jag blir faktiskt less på det där "tjäna pengar på din hobby", för i vissa fall går det verkligen inte och i andra fall kan det faktiskt förta glädjen med hobbyn, för att det plötsligt då ska bli inkomstbringande och istället mer kännas som ett jobb.

    Jag tycker nog att pengar har lite för stor roll i mitt liv just nu, men så håller jag ju på och redovisar varenda liten krona jag lägger ut också. Det är nyttigt för mig att se, men samtidigt får jag kämpa med det dåliga samvetet. Fast de här pengarna gick åt på precis samma sätt innan jag började sammanställa.

    Jag drömmer om att aldrig mer behöva bry mig om pengar, men samtidigt vet jag att jag inte kommer kunna spara så mycket att jag hamnar i det läget. Utan snarare kommer jag alltid behöva ta beslut utifrån vad jag har för ekonomi, däremot kanske jag inte behöver jobba som anställd i framtiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men precis. Har läst en del som föreslagit att du ska tjäna pengar på dina hästar genom utlån och liknande, men då tänkte jag lite samma. Måste man hacka varje aspekt av livet och tjäna pengar även på sånt man gör för skojs skull? Jag har resonerat lite liknande med min blogg. Nu har jag iofs inga problem med bloggar med lite annonser, men ibland kan det kännas lite frustrerande att vi känner oss så manade att tjäna pengar på allt vi gör, även när det är ett intresse. "Jaha, är du bra på att baka bröd, varför inte sälja det?" "Gillar du att rida, varför inte skaffa en medryttare eller ge ridlektioner?" "Jaha, du gillar att plocka blåbär och svamp i skogen, ska du inte sälja på facebook?" En del saker kan ju bara få vara kul, tänker jag.

      Radera
    2. Att ha så mycket pengar så att man inte MÅSTE dra in en hacka med hjälp av dem efter att man slutat "ordinarie" arbetsliv, det är väl idealet? Att slippa stå där med kniven mot strupen "den här månaden så måste jag hyra ut Pålle tre gånger till, annars går det inte runt".

      Det är det som är FIRE för mig! Finansiellt oberoende. Behöver inte bekymra mig om kostnaderna, vilket inte betyder att man måste slösa eller skaffa massor av lyxprylar. Dra sig tillbaka från ordinarie arbetsliv och göra roliga/intressanta/stimulerande saker. Volontär, ideell eller frivillig. Kunna göra detta på de tider jag vill, så ofta som jag har lust till.

      Spargrisen

      Radera
  4. Jag tycker det är väldigt imponerande med era månadsutgifter! Själva ligger vi i snitt på runt 28000kr/månad och skulle inte kunna komma ner i 20000 kr ens om vi ville. En riktig snålmånad för oss fyra personer landar på 21-22000 kr. Det hade varit intressant att se en sammanställning vad ni lägger på olika kategorier, men jag förstår också om det känns för personligt.

    För egen del så tycker jag det är kul med pengar, men jag undrar om jag tycker det är så roligt pga målet med FIRE, för pengar i sig är inte så viktiga tycker jag. Det jag vill "köpa" mig med FIRE är framförallt mer tid och valfrihet. Jag är nästan helt säker på att jag inte vill sluta jobba helt, för jag trivs egentligen väldigt bra med det sociala sammanhanget och att känna att jag bidrar till något större. Däremot så vill jag jobba mindre (halvtid) och funderar på en annan yrkesinriktning än vad jag idag har. Framförallt vill jag ha mer tid till barn, hemmet och sen barnbarnen.

    Jag tror att man kan bidra till samhället på väldigt många sätt, mer än just lönearbete.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu när jag läste ditt inlägg var jag tvungen att kolla hur vi faktiskt spenderat våra pengar i år. Det ser ut som att vi haft utgifter på runt 16-17 000 kr i månaden de flesta månaderna fram till maj, men då alltid med någon utgift som känts speciellt hög (inköp av tygblöjor i januari, bilprylar i februari, ovanligt mycket utemat och upplevelser i maj) osv. Jag upplever alltså inte att vi har levt ovanligt snålt i år. Däremot tror jag att vi har ett ganska billigt boende tack vare lågt lån, vi har inga kostnader för barnomsorg för närvarande pga föräldraledighet och vi äter billigt i vårt dagliga liv. Jag kategoriserar dock utemat som mat, vilket gör att det i maj ser ut som att vi lagt nära på Svensson-summor på mat (6000 drygt för oss fyra), men då är nästan hälften utemat/kafé/takeout). Jag tror att det för de allra flesta krävs viss anpassning av boendesituation och matvanor för att man ska kunna dra ner riktigt ordentligt, men det är kanske också där som det är svårast att kompromissa för många. Jag vet inte om jag kommer detaljredovisa som många andra bloggare, mest för att jag inte själv tycker det är så spännande att läsa, men det är inte omöjligt att jag skulle kunna skriva mer om de olika kategorierna.

      Kul att jag inte är ensam om att tro att det är möjligt att bidra på andra sätt än pengar. :) Det du skriver om mer tid till hem och barn och en möjlig halvtidssysselsättning tycker jag låter fint. Det stämmer väldigt mycket överens med mina egna tankar.

      PS. Tack vare ditt inlägg inser jag nu att jag glömt skatteavdraget för ränteutgifter så jag har alltså räknat på för höga boendekostnader.

      Radera
    2. Transporten glömde jag! Vi har ju en bil, men är sjukt envisa vad gäller att inte använda den. Nyligen var jag i en lekpark och pratade med en annan pappa som såg helt chockad ut när jag sa att jag och Mini skulle cykla till en fritidsaktivitet fem km bort tillsammans. Men om man verkligen har som utgångsläge att undvika att använda bilen och kanske helst inte ens ha någon så blir det verkligen otroligt mycket billigare. Med det sagt så har ju alla sina svagheter. För den som älskar kläder är det säkert klädkontot som behöver kapas snarare än transporterna, men det beror ju på utgångsläget. :)

      Radera
  5. Jag tycker det är riktigt kul att göra & lära mig sådant man/jag som heltidsarbetande får anlita hjälp att göra. Typ målare, snickare, elektriker, bilmekaniker, plattsättare osv. Finns hur många youtube-videos som helst som visar hur man gör. För mig blir det ett sätt att ”spara” när jag har mer tid & ofta blir det en fin timpeng och jag VET att ingen hantverkare fuskat...
    Hälsar
    Lars D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har jag också tänkt på!

      Skulle verkligen vilja bli bättre på alltifrån surdegsbakande till måleri. Det är en otroligt fin grej i sig att lära sig saker även om det ekonomiskt är klokare att jobba heltid och köpa sig sitt bröd.

      Radera
  6. Jan Bolmesson eller Åsa Axelsson? Det är den stora frågan! Själv kör jag nog en kombination och vill gärna ha en stor portion trygghet från fonder och aktieutdelningar samtidigt som jag kan lägga ner tid och kraft på små besparingar. Det jag sen gör behöver inte direkt generera stora pengar, men jag tycker det är sjukt kul att spara några kronor genom olika hacks. Det senaste jag har kommit på är att använda julgranen som alternativ till grillkol och då samtidigt slippa köra granen till återvinningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där summerar du kontentan i två namn. Personligen är jag lite skeptisk till Bolmeson och är nog mer som Åsa i personligheten. Men Bolmesons idéer om sparande är ju bra, känner mig bara skeptisk till att det är så viktigt att TJÄNA en massa pengar. Alla vill inte konsumera sig svettiga. :)

      Radera
  7. Bra tänkvärt inlägg som vanligt. De mjuka värdena i livet och det som gör oss mänskliga förmodligen därför jag gillar din blogg samt några andra.

    De värden (Tid till att göra det vi vill) vi vill åt kostar egentligen inget förutom det vi väljer att sälja oss (Vi säljer vår tid och energi till arbetsgivare som endast ser oss som en arbetstagare som kan bytas ut när som).

    Bara att hela tiden jämföra saker tar tid och energi märker det hela tiden då jag är väldigt ekonomisk gällande inköp leta upp jämföra ta sig ut till butik med cykel, stå i kassan osv. Inte så konstigt att man känner sig slut plus jobb på det samt barn och vara en bra människan.
    Märker själv så skönt det är att bara köpa utan att tänka på handlingen tex när vi ska fira något extra och det ska bli speciellt. Ekonomiskt mindre bra men sinnesmässigt skönt att kunna slippa jämföra allt hela tiden.

    Köper själv väldigt sällan tjänster kan faktiskt inte minnas någon gång jag gjort det. Att undersöka och lära sig och lösa problemet som uppstår är en oerhörd mental bost samt ytterligare kunskap till humankapitalet. Enkel Boning tar upp de 8 kapitalen i en av hans böcker. Tycker många av de ligger hand i hand med vad vi borde fokusera på.

    Mvh Anonym-m

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Bara att hela tiden jämföra saker tar tid och energi märker det hela tiden då jag är väldigt ekonomisk gällande inköp leta upp jämföra ta sig ut till butik med cykel, stå i kassan osv. Inte så konstigt att man känner sig slut plus jobb på det samt barn och vara en bra människan."

      Jag har i perioder försökt tagga ner det där, åtminstone det som görs av rent ekonomiska anledningar. Det betyder i praktiken att jag fortfarande går eller cyklar (av miljöskäl), men att jag kan hoppa en extra cykeltur för att gå till två olika butiker med olika bra erbjudanden. Det är dock inte alltid så lätt. Jag kan få dåligt samvete för att jag inte orkade gå till Willys och köpa på mig ost eller grädde på extrapris, kanske beror det på att det inte alltid är så lätt att värdesätta sin tid? Vad tror du? Min tid går mest ut på att se till att den lilla inte gör illa sig och att den stora inte glor för mycket på tv, så då känns det liksom inte som att det jag gör är så viktigt. Om jag istället var superviktig VD kanske jag hade resonerat annorlunda. Eller vad tror du?

      Radera
    2. Känner igen mig att cykla till den ena butiken efter den andra för att endast köpa det som är av värde men har faktiskt börjat värdesätta tiden som går åt också samt energin tex mjölkersättning kostar 99.9 på Coop men den kostar 99.5 i willys förut kunde jag cykla till willys för den lilla skillnaden samt andra varor på erbjudanden som jag ville ha. Numera kan jag välja något som är 5-10% dyrare (1-2 kr i skillnad ibland mer) för att spara energin. Märker själv att det i många fall känns extremt då skillnaden i kronor är lite men när man ser skillnaden i procent så inser man hur mycket dyrare en vara är och det tär lite att köpa det dyrare alternativet men har börjat vänja mig att ibland att ta det då energin/ork blir mindre betungande av det dyrare alternativet.

      Det är svårt helt klart att värdesätta tid särskilt när hjärnan har en ständig kamp mellan värde och tid. Jag som förälder tycker det du nämner är viktigt vem ska annars lära dem vad som är rätt eller fel samt fara osv?(det är trots allt den viktigaste uppgiften barnen att de har det bra och får utvecklas utifrån deras förutsättningar)

      Svårt att säga hur man hade reagerat men en sak är säker pengar lär inte vara ett bekymmer som VD utan snarare tid, lugn, ro, fri från ansvar och stress. Gunter Mårder är ju ett fint exempel på VD med ekonomiskt sinne för sparande trots den höga lönen.

      Mvh Anonym-m

      Radera
  8. BEHÖVER DU ETT DRIVT LÅN EMAILL OSS NU FÖR DIN FASTLÅN
    (remy.credit111@gmail.com) whatsapp: +46769618757
    behöver du ett lån ??, Vad är dina finansiella behov? Vi ger ut lån från minst 1000kr till högst 100.000.000,00kr med behaglig varaktighet som sträcker sig från 1 till 50 år till en mycket reducerad ränta på 2%. Behöver du ett affärslån? Behöver du ett personligt lån? Vill du köpa en bil? Vill du refinansiera? Behöver du ett inteckningslån? Behöver du ett enormt kapital för att starta ditt affärsförslag eller utbyggnad? Har du tappat hoppet och tror att det inte finns någon väg ut och dina ekonomiska bördor fortfarande kvarstår? Tveka inte att kontakta oss för eventuellt affärssamarbete Kontakta oss via e-post: remy.credit111@gmail.com whatsapp: +46769618757 Vi har ett lån till dig

    SvaraRadera