onsdag 11 september 2019

Hur jag drar ner på matkontot i höst

Hej på er! Jag och familjen har spenderat alldeles för mycket pengar i sommar och haft små inkomster, men det positiva är att vi båda är mer överens om att vi faktiskt måste skärpa oss. Här kommer en old style-lista på hur vi tänker oss att vi ska sänka våra matkostnader:

1) Vi syltar och saftar i mängder. Målet under sommaren och hösten har varit att bygga upp ett rejält lager på framför allt sylt, men även saft. Vi har nu frysen full med blåbärssylt, äppelmos, rabarbersylt (minis favorit) och plommonsylt. För att göra saken lite bättre finns även en hel del saft, men den kommer inte räcka till nästa sommar. Sylten/moset däremot lär göra det.

2) Vi har börjat med matsedel. Vi är båda överens om att vi inte orkar handla så ofta som förr nu när vi äntligen flyttat (yey!) och har mycket längre till affären. Därför vill vi bli bättre på att planera. Veckans matsedel är rätt så välplanerad och innehåller såväl rotfruktssoppa (3,90 på Willys är inte att leka med!) som morsans bönQ och belugabolognese

3) Vi har bestämt oss för att främst äta vegetariskt. Vi är båda överens om att fortsätta äta kött ibland och ser inget behov av att bli riktiga vegetarianer, men däremot att dra ner rejält. Det sparar både plånbok och miljö. Vi har inte landat exakt i några regler, men mannen tycker vi borde satsa på vegetariskt 6 dagar i veckan. Jag är tveksam till följd av minis matvägran av vegetarisk kost förutom pannkakor.

4) Vi bakar allt bröd själva! Jag är så nöjd med detta, eftersom det både är kul och gott. Ibland är det satsiga surdegsbröd, men oftast enklare varianter som typ detta där vi kan baka en sats på helgen och sen klara oss hela veckan. Det är bara att ta upp önskad mängd på morgonen och stoppa i micron. Även här är mannen mycket nöjd med beslutet trots att det är jag som bakar och därmed bestämmer sort (det var förvisso jag som handlade förr så då bestämde jag ju också sort).

5) Vi har börjat med kassabok. Det här var helt och hållet på mannens initiativ, men i vanlig ordning är det ju jag som genomför det han föreslår. Hittills är min känsla att det är chockerande ofta vi drar kortet och jag börjar redan känna mig så less på att fylla i siffror i excel att jag typ inte vill handla. Mission accomplished? Det här borde jag nog skriva mer om när vi provat ett längre tag för övrigt.

6) Under september har jag också dragit ner på REKO och blivit mindre snobbig vad gäller märken. Men det är främst för att kassaflödet är så pass ansträngt för stunden. Jag tror inte vi kommer fortsätta med detta efter september.


Vad är dina bästa tips för att få ner matkostnaden?

13 kommentarer:

  1. Vegetariskt från grunden och matlådor är bästa tipsen enligt mig. Animaliskt protein är dyrt.

    Vi hämtar mycket inspiration från portionen under tian + handlar uteslutande på Willys/Lidl.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Willys är bäst.
      Jag har tänkt gå till Lidl i ca ett år nu men det händer aldrig. Vad brukar du handla där? Något man inte ska missa? Brukar gilla deras italienska sortiment...

      Radera
    2. Jag kör också en del på portionen under tian, men tycker rätt många recept innehåller saker vi inte har hemma. Men kanske borde köpa hem pumpor och annat som hon gillar.

      Radera
    3. Nu var frågan inte till mig, Lupinerna, men vi har tidigare köpt korv (inget för dig mao) och bröd där. Rätt bra bröd för liten peng, det butiksbakade alltså. Men nu bakar vi så det blir mest någon mejeriprodukt (typ grädde) eller om de har franskt tema något därifrån. Vi tycker nog inte Lidl är så fantastiskt billigt som många andra gör, men kan ha missat charmen. :)

      Radera
    4. Nä, jag har aldrig fastnat tillräckligt för att ta mig dit.

      Pumpa är gott! Man får hitta lite sånt man gillar. När man är vegetarian så blir det tillsist så att man skapar sig en annan repotoar.

      Radera
  2. Ja dessa matkostnader.
    Innan sommaren så skrev vi upp allt i detalj som vi handlade på matkontot. Det var intressant att se var pengarna gick, rätt mycket var blöjor och välling så vi har slutat med Sempervälling och jag har ett Excel för att räkna ut vilka blöjor som blir billigast (med/utan rabatter). Vi har sedan styrt om så att vi i huvudsak använder de billiga råvarorna. Vi har inga enorma matkostnader men det är alltid bra att få koll. Vi ska köra en runda till nu i september.
    Annars använder jag Tink för att få koll.

    Vi är redan vegetarianer så där finns inte mycket att göra men det har blivit mycket portionen under tian som inspiration. Baka bröd har vi också börjat med!

    För egen del så sparar jag mest på att ha lunchlåda eller iaf en frysrätt istället för att köpa lunch ute.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blöjor är onda! Alltså gud, vad de kostar. Är rätt glad att mini slutade relativt tidigt, vid två års ålder. Det här är ett lite politiskt inkorrekt tips, men en grej man som förälder kan tänka på är att inte byta hela, hela tiden. Många i min mammagrupp bytte så fort barnet kissade, medan jag väntade på att den blev typ full. Det sparar en hel del på miljö och plånbok. Sen kan man även innan de är torra låta dem strosa runt inomhus eller i trädgård utan blöja, tror det var hemligheten bakom att min fixade det så snabbt. De lär sig liksom! När vi köpte blöjor blev det mest libero, som var billiga på Coop och ofta hade någon rabatt därutöver, men gissningsvis är det ett bra tips att inte vara så märkesfixerad. Pampers kan också duga till rätt pris eller något annat märke. Personligen avskydde jag Icas och Favorits byxblöjor, men mycket annat funkade ändå.

      Nu har ju du självmant kommit in på barnmat, vilket får mig att tänka på alla amerikaner/kanadensare som aldrig ammar. Varför gör man inte det om man inte jobbar och har taskig ekonomi? Jag räknade ut när jag var sugen på att sluta tidigt att det skulle kosta mig 500-1000 kr i månaden. Så amning är ju bästa tipset för den ekonomiske.

      Frysrätt är bra plan B. Överkurs är att laga egna som alltid finns i frysen... Tack för din kommentar!

      Radera
    2. Jag är av åsikten att de bör sluta tidigt med blöja, men man kan ju ha olika framgång med olika barn. Vi byter inte heller så ofta (glömmer oftast? Vi är inga duktiga föräldrar) och jag tycker det mesta funkar.

      Hehe, ja amning är bra! Jag hade gärna tagit en liten kostnad mot att lyckas sluta tidigare än jag gjorde förstås. Jag åt helt sjuka mängder mat (och godis mm). Vällingen blev en bra avvänjning och en sån där smidig historia men inte alls nödvändig. Vi gör lite mer utspädd gröt och serverar i flaska istället. Semper tjänar multum på föräldrar.

      Frysrätterna har dessutom hängt med så oftast inte lika mycket strunt i som förr, även en del kylrätter numera som är helt ok.

      Radera
    3. Alltså vanlig havregrynsgröt. Allt med havregryn är bra för det är så billigt. Barngröt är ju en smärre lögn.

      Radera
  3. Mat efter vad som är på erbjudande för veckan. Efter förra hösten då jag följde matinköpen väldigt noga kan jag också mycket av vad saker "ska" kosta, och det har lett till att vi t ex köper på oss rätt stora mängder smör när det är på extrapris, så att det räcker till nästa gång det är på rabatt. Samma med ost. Vi handlar också mycket från kort-datum-lådorna. Och så klart matlåda. Vegetariskt går tyvärr inte hem hos resten av familjen, så det blir det bara någon gång i veckan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter jätteklokt och vi försöker göra likadant. Kommer dock tvingas köpa bregott till fullpris denna vecka då frysen är tom. Inte kul alls. Gillar erbjudanden i övrigt, men känns mindre viktigt när vi lever på linser och bönor. Det är alltid billigt, även fast det så klart kan bli något billigare det med vid rätt tillfälle.

      Radera
  4. Jag försöker kräma skiten ur det sista. D.v.s. köra en dag "som-på-förr-i-tiden" då man verkligen skrapar upp det som ligger på botten i skafferi och kylskåp. Detta funkar bra om min man inte är hemma, för han är en baby (apropå blöjor) och behöver Receptlagade Måltider, gärna ink. bea, för att fungera som människa. Herregud, hade jag levt själv hade jag kostat Sparopengar.

    Älskar blöjtipset. Hade man varit riktigt ultrafrugal från början hade man ju på allvar satt sig in i hur kinesiska kvinnor gör (alltså under modern medelklassnivå) för de verkar ju potträna barnen vid tre månader.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Babypotting! Jag har försökt men det passar som sagt vissa bebisar/föräldrar bättre. Man kan börja på BB.

      Den kinesiska approachen verkar vara att acceptera olyckor i större utsträckning. Jag kör den hemma en del men maken är inte såld.

      Ser framemot en annan fas i livet.

      Radera