fredag 22 juli 2022

Allt måste inte kosta pengar

Det är sommar. Vädret är bättre än i december och det är många glada sommarminnen de flesta av oss känner att vi vill ge våra barn. Det är lätt att det drar iväg rent pengamässigt och det här inlägget ska handla lite om vad du kan göra för att undvika detta. 

Det är en fin julikväll. Det talas om värmerekord och jag är ledig. Jag sitter och fantiserar om en ny bok. Trots lite sömn, ett stökigt hem och en ständig upplevelse av tidsbrist finns det inget som påminner mig så mycket om mig själv som att läsa. Ibland när jag tittar mig i spegeln nuförtiden känner jag inte igen mig själv överhuvudtaget (gammal, grå etc), men när jag ligger och läser en onsdag och inser att klockan passerat midnatt och jag trots detta fortfarande ligger kvar i vardagsrumssoffan och sträckläser en bok så känner jag mig exakt som den jag var även innan barnen och innan jag träffade min man. Åter till fantasin. Jag surfar runt och tänker mig att jag ska köpa en bok som det är lång kö till på biblioteket, en bok som jag längtat efter att läsa. Jag råkar se att det är rea på nätbokhandeln och tänker att jag kanske borde köpa något till Mini också när jag ändå beställer till mig själv. Jag sitter och tittar på olika alternativ och väljer till slut ut något. Då slår det mig att det nog  är orättvist och jag börjar leta efter något till Plutten också. Innan jag hinner slutföra köpet som blivit nästan tre gånger så dyrt som det från början var inser jag att jag sitter och köper saker för sakens skull. Mini har inte önskat sig någon bok. Plutten fattar inte ens skillnaden mellan en köpebok och en biblioteksbok. Minis bokhylla svämmar redan över av böcker. Mini vet inte ens vad som finns i den. För att inte tala om att jag slösat bort närmare en timme på att leta efter böcker till mina barn istället för att faktiskt läsa vilket var det som från början gjorde att jag började tänka på att köpa en bok. Det som är intressant här är känslan av att jag borde ge något till mina barn. Något som de inte önskat sig. Jag har ofta den känslan. När vi sprang in på Ica Maxi i början på semestern inför en längre bilresa fick jag samma känsla och höll på att köpa med mig två böcker till dem i bara farten som semesterläsning. De läste naturligtvis inte en enda (fysisk) bok under den resan. De var för upptagna med att leka istället. Jag tror att det här kommer av en upplevelse av att jag borde konsumera snarare än av en faktisk önskan eller behov och jag tror att det sitter djupt hos många av oss. 

Den där känslan av att man borde göra en massa saker kommer tillbaka under ledigheten. Det känns som att jag borde gå på restaurang med barnen när vi sitter på en färja fast vi har förberett och tagit med oss mat och resan inte ens är särskilt lång. Det känns som att jag åtminstone borde ta dem på café en tråkig tisdag när vädret är dåligt fast jag lika gärna kan baka med dem hemma. Det känns som att jag borde köpa en massa födelsedagspresenter när någon fyller år trots att jag inte har en aning om vad det skulle vara. Konsumtionsnormen är stark. Så vad gör man? Egentligen tror jag att det handlar om att analysera sitt eget beteende och stoppa sig själv innan man går för långt. Det är svårt att säga nej till tjatande barn som vill ha en svindyr glass på stranden så det måste man kanske inte, men man kan fundera på varför man slentrianköper en till sig själv fast man har 30 glassar i frysen och inte ens gillar någon av de som säljs på badplatsen. På samma sätt kan man fundera på ett billigare eller gratis alternativ till det man vill göra. Vill man ha en rolig dag kan man scrolla efter kommunala aktiviteter eller cykla till biblioteket med barnen och låta dem låna så många böcker som de vill. Just biblioteken verkar vara en grundbult när det kommer till aktiviteter för barn i stora delar av landet. Mitt bibliotek har till exempel en bokutmaning där barnen får låna egna böcker, recensera och sedan vid sommarens slut få en gratis (nåväl skattefinansierad) bok att ta med sig hem. Mini blev otroligt begeistrad över detta. 

Vi har även deltagit i andra liknande aktiviteter från andra aktörer. Det finns verkligen mycket att ta del av helt kostnadsfritt. Sedan finns det även en del föreningar som erbjuder lovaktiviteter till viss avgift, men till en bråkdel av kostnaden för en dag för familjen på Liseberg. Därtill finns det så klart aktiviteter man egentligen kan göra året runt, men som är trevligare när det är varmare. En picknick utomhus är ett sådant alternativ, att titta på solnedgången är ett annat. En kväll var jag ute och sprang och jag råkade bevittna en solnedgång. Det slog mig då hur dumt det är att jag och min man innan barnen aldrig tog en cykeltur ut och drack bubbel medan vi tittade på solnedgången. Det är något som rekommenderas. Gratis och alldeles underbart på samma gång. 

Det finns även andra billiga nöjen som passar såväl gamla som unga. Jag vet att besöksstatistiken på bloggar generellt går ner under sommaren, men jag är väl kanske normbrytande på så vis att jag passar på att njuta lite extra av bloggar och poddar som finns att lyssna på helt gratis. Inte för att ge någon dold klapp på axeln till mig själv, men jag slås nu och då av en tacksamhet för att det finns så många där ute som väljer att ge sin tid till att skapa innehåll som jag värdesätter utan att ta betalt för det. Utöver de vanliga ekonomibloggarna läser jag just nu en köpfrihetsblogg och Minimalisternas blogg som ganska väl sammanfattar mina största intressen just nu. Jag har också lyssnat slut på Våra barns klimat-podden, en stor del av The minimalists Podcast, Avanzapodden och klimatekot. Om någon har något bra podtips som rör enkelt leverne, klimat, ekonomi eller minimalism tar jag tacksamt emot det för övrigt. Det finns också kostnadsfria föreläsningar och bokcirklar på medborgarskolan ( till exempel denna) och andra liknande organisationer. 


Har du några sommartips på aktiviteter som inte kostar skjortan? 

15 kommentarer:

  1. Är själv intresserad av vandring och vandringsleder finns ju överallt och på en del ställen finns även korta leder för barn. Även aktivitetsbanor och utegym av olika slag kan finnas för både vuxna och barn. Den kommun jag bor i har också varje sommar ”orientering” runt hela stan, man kan leta kontroller i både skog- och stadsmiljö.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket bra tips. Vandring uppfattas ofta som dyrt, eftersom alla köper så mycket utrustning till det. Jag har dragit mig för det av den anledningen åtminstone, men det måste ju inte vara så egentligen.

      Radera
    2. Det behöver verkligen inte vara dyrt, ett par bekväma skor och lämpliga kläder för det väder som råder räcker långt.

      Radera
  2. Jag som älskar att planera, har ett stort nöje just nu där jag först kollar på karta var man kanske skulle kunna rida och sen ger mig ut med cykel och kollar hur det ser ut i verkligheten. I normala fall skulle jag ge mig iväg på vinst och förlust på hästryggen (vilket tyvärr ofta leder till att jag får rida samma väg tillbaka istället för runt), men nu är Anette mest mammaledig och Celine skadad (inget allvarligt, bara ett bromsbett som sitter dumt till), så då får det bli stålhästen. ;-)

    En kompis som älskar att bada, har i år bestämt sig för att testa alla bad runt om i Uppland. Förvisso inte gratis iom bränslekostnader, men ändå mycket billigare än en utlandssemester.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips. Cykling överlag är både roligt och praktiskt!

      Gillar din kompis idé också. Vi tänkte oss något liknande fast med lokala restauranger. Vi började i fjol, men insåg att kostnaden inte var helt värd det med våra barn och deras aktivitetsnivå :P

      Radera
  3. Ett tips för barnfamiljer som passar mig och min man är att ta några egna 3-5 dagar och gå vandring/cykelturer med vänner eller släkt, när den andre föräldern har barnen. När jag som nu har barnen åker vi till mitt föräldrahem ute på landet, som jag då ser med barnögon igen, katter, hundar och hästar att träffa, mycket att smaka på i trädgården etc, och chans att ta igen tid med släkt och få hjälp med matlagning och engagemang med barnen. Ibland retar jag mig på mina föräldrar, men sedan vi åkt hit uppskattar jag dem mer!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Superbra tips! Ska diskutera detta med min man. Tror vi behöver mer egen tid och då kan det här vara en slags lösning.

      Radera
    2. Ja, det är skönt att komma ifrån ibland, och så uppskattar vi nog varandra mer när vi sedan är alla tillsammans (även om vi också hemma ofta turas om att tex gå till lekplatser och vila). Fast helt frugalt är det inte, blir några nätter på vandrarhem och restaurangmat för den som är iväg, men det blir ändå billigare än för hela familjen (och vi uppskattar det mer då)

      Radera
  4. Det här tipset låter kanske fånigt, men jag och min syster hade jätteroligt när vi var små och sedan har jag gjort liknande med mina egna barn: syrran och jag älskade hästar, och vi fick ta med leksakshästar och byggde stall och hagar till dem medan vi hälsade på folk. Vi kunde sitta i timmar under någons buskar i trädgården :D Med mina egna barn har vi gått efter enkla vandringsleder, stannat och gjort upp eld i eldstäder, och barnen har haft småfigurer med som de byggt världar till. Man använder det som finns på platsen, gör skydd/mat/äventyr till sina hästar/dinosaurier/figurer...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så att jag förstår rätt, men ni tog alltså med er saker till folk/random platser och roade er där? Låter inte som en så dum idé. Lite som semester genom att låna kompisens hus. Allt blir roligare någon annanstans. Kanske svårt att tvinga barnen till det, men kan ju vara en idé att ta med bilsamlingen eller vad det nu kan vara när vi ska ut i naturen. :) Tack för att du delade med dig!

      Radera
    2. Ja precis, vi tog med favoritleksaker och lekte med på nya ställen. Inte mjukisdjur utan plastfigurer som man kunde bygga badsjö med trampolin till, tex. Egna små världar, på ställen vi inte vanligtvis lekte på (och för mina barn en belöning, eftersom de inte var så förtjusta i att bara vandra och vandra :))

      Radera
  5. Appropå att se solnedgången så kan jag rekommendera att vara vaken lite extra länge runt 12 augusti, då har meteorregnet perseiderna sitt maximum. Då kan man, om man har tur med vädret, se många stjärnfall. Spännande, rofyllt och gratis. Se till att inte vara inne i stan bara, för stadens ljus gör det svårt att se stjärnfallen.

    SvaraRadera
  6. Med tonåringar så blir restaurang ganska kostsamt. Inte ens när de var små så ville de ha barnmenyn (de där korvarna och pannkakorna är definitivt inte kulinariska) utan åt normal mat. Men de gillar picknick även om vi alla bland tröttnar på pastasallad :-)

    Typiska sommaraktiviteter är annars olika utelekar och spel. Kasta frisbee och spela badminton funkar med två personer, är man fler så kan det bli kubb eller krocket (om det inte är en dålig förlorare med) och nån kväll så samlas några familjer för att spela fotboll (eller brännboll) på skoj. Men måste inte ha riktiga mål, det räcker att lägga ut nån tröja eller extra skor som markering.
    Plocka blåbär och sen baka paj eller muffins funkar utmärkt om det är mulet eller till och med småregn. Spela kort går också bra. Har för mig att mina barn lärde sig olika kortspel i 5-årsåldern av sin farfar.
    Ta med ett förstoringsglas och titta på saker ute: träd, mossa, blommor. Eller en infångad myra. Sånt kan fascinera barn länge. Ta ut ett ritpapper och ”måla” med växter. Förutom blåbär och smultron så kan man gnida gräs eller olika blommor på.

    Jag tycker att det är mycket lättare att hitta på saker på sommaren än i november.

    Det som kostar är i augusti när det är dags att skaffa nya kläder och skolsalar till hösten (de växer fort).

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blåbärstipset, on spot! Det blev det för oss idag. Rätt goda muffins dessutom! Övriga också riktigt bra, tack för dem!

      Håller med om det sista, men då kan vi ju glädja oss åt att kläder inte har påverkats av inflation i någon större omfattning än åtminstone. ;)

      Radera