onsdag 29 juli 2020

Odla dig till ekonomiskt oberoende

Okej, titeln är nog rätt så missvisande. De flesta av oss har svårt att Sara Bäckmo- eller Mandelmann-style bli självförsörjande på grönsaker och växtligheter och som jag konstaterade förra året kostar det dessutom en del att odla i form av startkostnader som pallkragar, krukor och jord. Jag vet inte ens om jag kommer gå plus detta år i ärlighetens namn. Samtidigt har en hel del bloggare noterat fördelarna med odling och jag minns att jag redan för flera år sedan läste om Sparos odlingar och skogsplock som sparade in honom en hel del pengar. För den som inte känner till honom (finns du?) så bor han alltså i lägenhet i Stockholm och inte på bondgård på landet i Småland. I det här inlägget tänkte jag skriva lite tips om hur jag tänker att du (och jag) kan spara pengar med odling.

1) Odla sånt du äter och inte det andra odlar. Låter det självklart? Ja, kanske, men ändå verkar jag glömma bort det varje säsong. Jag har till exempel odlat en massa paprika i år, men det är verkligen ingen i familjen som gillar paprika. Eftersom jag är snålast i familjen kommer jag garanterat äta upp den ändå, men nog allt hade det varit smartare att odla lite extra morötter som både jag och mannen är tokiga i än paprika. 

2) Odla sånt som är dyrt. Det jobbiga som jag insett är att typ ingenting är dyrt nu när det är säsong, men det finns ju smarta vägar runt det. Till exempel konsumerar min familj en jäkla massa sylt och då kan det vara en god idé att odla bär att göra sylt på, eller ännu bättre, plocka blåbär i skogen. På så vis blir det lättare att spara pengar på ens odlande och förädlande än om man odlar gul lök som nästan är gratis året runt.

3) Odla grödor som ger mat. Här tänker jag att zucchini och aubergine till exempel kan bli en riktigt fin bas för sommarens kost. Och om du inte redan visste det så är det busenkelt att odla zucchini. Det behövs ett frö och en stor kruka, samt lite humlor så har du mat till två vegetariska rätter i veckan för hela familjen under större delen av sommaren. 

4) Anpassa dig efter det du odlar. Det här tror jag kanske är mest viktigt. Många av oss kanske odlar nu, men det gäller att vara lite kreativ och laga mat därefter. Det slog mig till exempel idag att vi kanske borde skippa köttätandet helt till september och utnyttja allt som trädgården har att erbjuda. Om du är duktig på att handla i säsong är det här säkerligen en baggis för dig, men om du tycker det är svårt är mitt tips att du går ut och tittar i trädgården/kolonilotten/skogen och sedan tar middagsplanerna därifrån. Har du en zucchini att skörda (och det kan bli bråttom med dem), varför inte göra zucchinibiffar till middag? Om du stöter på ett gäng kantareller, passa på att köra på kantarellrisotto istället. Oavsett har du mycket att vinna på att anpassa dig. För er utan gnälliga barn är det säkert inte ens svårt. 

5) Gå ut i skogen. Särskilt centralt för alla som bor i lägenhet och saknar tillgång till odlande släktingar som bara vill bi av med sina rabarber/zucchinis/bär. Inte för att jag är någon expert på detta, men utifrån lokala Facebook-sidor märker jag att det finns en jäkla massa bär och svamp att ta tillvara på och som folk gärna säljer till andra. Varför inte plocka själv så att du har till din sylt, smoothies, kakor eller vad det nu må vara? Gör det!

6) Våga fråga. En central aspekt för mig under lägenhetsåren var att fråga folk om jag kunde passa på att få plocka deras bär/rabarber eller annat som de ändå inte använde. Om man dessutom känner personerna relativt bra är det inte ens så jobbigt, men gratis. 

7) Undvik allt för dyr utrustning när du börjar odla. Visst kan det vara smidigt med fina och praktiska krukor till dina odlingar eller fiffiga bevattningssystem, men särskilt för den som inte vet om den orkar fortsätta och har något intresse kan det vara klokare att börja enkelt. Förså i mjölkkartonger, testa så busktomater i den där halvdassiga hinken som inte används längre men finns i hushållet och om du ändå ska handla utrustning, tänk utanför boxen. Det finns till exempel en massa hinkar och baljor man kan odla i för runt 10-20% av priset av en kruka på Plantagen. Varför inte testa detta så blir startkostnaden lägre och tröskeln likaså. Om det visar sig att odlingen blir en livsstil och du bryr dig mycket om utseende kan du alltid uppgradera senare, eller långsamt leta efter mer estetiskt tilltalande alternativ på second hand-affärer. 

8) Kom ihåg att det är helt okej att misslyckas. För mig var det faktiskt en kommentar på Fru EB:s blogg som blev ögonöppnande här. Om jag inte minns fel (kan inte hitta inlägget igen) så beklagade Fru EB sig lite över att det var lite besvärligt det här med eget odlande (och lätt att göra fel!) och kommentaren handlade om att vi som alla varit nya vad gäller sparsamhet och investerande innan vi bemästrade det inte bör förvänta oss att odlingen kommer gå helt smärtfritt på direkten. Egentligen är det rätt självklart, men jag måste medge att jag velat kasta in handduken rätt många gånger när sniglarna ätit upp mina grödor, jag råkat torka ut en planta eller planterat i för lite jord. Det har känts sjukt jobbigt, men som kommentaren påpekade så finns det inget som säger att det skulle gå helt smärtfritt på en gång och man får nog snällt acceptera en viss läroperiod även här.  

9) Våga börja. En rätt central aspekt i sparande är att man ska våga göra första insättningen och kasta loss. Det är samma vad gäller odling. Jag tror att folk är rätt olika gällande omfattningen, vissa sätter in 50% av lönen på en gång eller odlar upp hela trädgården, medan andra känner sig mer bekväma med 500 kr och en enskild planta tomater. Gör som du vill, men våga börja. Om du sätter igång först nu skulle jag skippa att så ett tomatfrö och istället satsa på sallat eller morötter som är rätt snabbodlat och köldtåligt och kan ge utdelning redan i år. 

10) Använd gratis näring. Växter behöver näring och det är ändå rätt dyrt att köpa jord och gödsel på säck i tid och otid, så försök ta hand om den jord du har och förbättra den. Här vet jag att andra bloggare, till exempel Ibland gör man rätt, är betydligt mer insatta än jag, men av det jag förstått så är det smart att ta tillvara på gräsklipp, morotsblast och annat organiskt material som dyker upp i trädgården och mata jorden med istället för att skicka iväg det till kommunens kompoststation och samtidigt köpa näring på flaska och ständigt ny jord. Guldvatten (en del urin och typ 10-20 delar vatten) ska också vara ett smart och ekonomiskt alternativ. Än har jag inte provat det för att min man skulle vägra äta saker då, men jag kommer säkert prova framöver och hålla honom lyckligt ovetande. 



Det är faktiskt lite lustigt, men för ett år sedan kände jag inte till flera av ovanstående punkter. Guldvatten fanns till exempel inte i mitt vokabulär och tanken på att morotsblast skulle hamna någon annanstans än i komposten skulle ha känts skrattretande. För mig, trots en hel del misslyckanden under året, känns det här som ett tydligt tecken på att jag ändå lär mig mer och mer och att det går framåt. Förhoppningsvis kan odlandet inte bara bidra till otroligt mycket godare mat (inget slår egna morötter och tomater!) utan också till att vi i familjen når FIRE snabbare. 


Använder du dig av odling för att spara pengar? Har du några tips att komma med? 

13 kommentarer:

  1. OMG jag blir både glad och avis. Nej, min "odling" är ingen money machine. Eller? Jag tror nog att den hållit mig sunt sysselsatt under vårvintern vilket sparat mig en del terapikostnad. Men nu har jag tröttnat på den. Tomatplantorna får stå och sloka i sina övervattnade krukor. Zucchinin orkar jag knappt såga av. Mangolden däremot knaprar jag lite på när jag passerar. Nej, odling är nog inte för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, vad lustigt med tanke på att du varit en stor inspiration för mig i år. Du har liksom försökt med något nytt och din man har tom snickrat och haft sig, därav så klart tråkigt att det inte funkar. Personligen tror jag att vi (inom sekten ;) kanske lätt blir lite för ambitiösa och skulle må bra av att inte plantera för många sorter med olika instruktioner och behov på en gång, men det är svårt när man är ambitiös av naturen. Kör på lite sallat nästa år istället så slipper ni handla sånt. Det är enkelt som tusan och kostar ändå en hel del i butik. Om du har en massa zucchini till övers finns det faktiskt många bra recept.

      Radera
    2. Håller med Frihetsmamman! Vi blir lätt för överambitiösa.

      Jag har en bärbuske som jag pysslar lite lagom med i en kruka, mer har jag inte velat ha. Men så fick jag i present två krukor med tomat av en vän och plötsligt blev det ett jättejobb att hålla på och vattna de där. Nu har de vuxit sig så stora att de går av, för givetvis har jag inget stöd de kan klättra på. Suck liksom...

      Tilläggas bör att jag egentligen inte gillar tomater heller, men jag gör tomatsås och den är god, så jag kunde såklart inte tacka nej till buskarna.

      Nästa år ska jag nog testa zucchini, men inget mer än så.

      Radera
    3. Tror nybörjarodlaren gör bäst i en ampel- eller busktomat. Jag satsade också på sådana som man måste binda upp och det var fan jobbigt. Inget jag skulle rekommendera en nybörjare som mig själv :P

      Radera
  2. Inte mycket till odling här. Ambitionerna och viljan är större än den faktiska orken tyvärr, vi har heller ingen riktig bra plats ute för att kunna odla på (bara loftgång, ingen trädgård eller balkong). Vi köpte ett set för hydroponisk odling inomhus för ca ett år sedan och tänkte att vi skulle kunna odla egen sallad året om tex, men efter en misslyckad första skörd så tappade vi motivationen. Jag tar till mig punkt nr 8 och ska se till att testa igen! /Cecilia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är något jag faktiskt hörde talas om för första gången för enstaka dagar sedan, var nu tvungen att googla igen och fattar fortfarande inte riktigt hur det funkar men det låter häftigt. Är det inte lite dyrt dock när man inte låter jorden göra jobbet? Eller har jag fattat fel?

      Tycker oavsett att du absolut ska testa igen. Det är vad jag säger till mig själv efter varje skadedjursattack. Just nu deppig över (en) ruttnande zucchini, men det är bara att kämpa vidare.

      Radera
    2. Kul! Det är spännande håller jag med om. Precis som med "vanlig" odling kan man välja att lägga mycket eller lite pengar på det. Jag har sett att man exempelvis skulle kunna använda vanliga PET-flaskor att odla med, så man kan nog variera nivån mycket. Vi köpte ett set mer av bekvämlighet.
      Själva odlingen i vatten kräver bara lite tillsatt näring i vattnet, men det var inte särskilt dyrt i inköp och det räcker länge. Möjligtvis att rotningskuberna kostar lite. Innan vi köpte sättet så räknade vi på det och fick en rätt bra återbetalningstid, trots att vi skulle kunna använda billigare alternativ än Ikeas med. Plantagens set är dock onödigt dyrt kan jag tycka.

      Ja, man får inte ge upp! Av smultronen på balkongen blev det bara ett(!) bär, men det ser ut som om det iallafall kan bli några chili. Inget avancerat för andra kanske, men varje gång jag lyckas gör jag en high five med mig själv inombords!

      Radera
  3. Jag kan äta upp din paprika. ;-) Köpte grön paprika på reko senast, jag tycker ju att alla färger på paprikorna är goda. Men återigen blir jag chockad över hur GOD paprikan var. För normalt brukar de gröna paprikorna vara lite, lite beska. Tydligen var det (återigen) bekämpningsmedlen som jag kände av. Blä liksom! Synd bara att man inte kan köpa paprika från Reko året om...

    Är det så enkelt att odla zucchini? Hur stor är en stor kruka? Har snart en kruka över då jag ska plantera ut en buske som varit i kruka ett par år.

    Det var många riktigt bra tips du listade, känner att jag inte riktigt kan komma med nåt fler. Jag går ut och plockar blåbär istället. ;-) Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Avundsjuk på din reko, här finns det typ inga grönsaker alls utan mest honung. Går inte ens varje gång som brukade vara standard.

      Jag har kört på 20 liters hink (typ 40 kr på Biltema eller Jula om din kruka inte är stor nog) och det har givit resultat, men större är alltid bättre.

      Detsamma, rensade en liter igår och det var faktiskt rätt oskoj. Får se om jag orkar hålla blåbärsplockandet uppe :P

      Radera
  4. Tack för tipset om zucchini! Och för en bra blogg! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv för din kommentar. Hoppas det kan bli lite zucchini för er nästa år!

      Radera
  5. Odling är da shit men detta året... Mördarsniglar vs IGMRs 1-0. Allt är nästan väck när vi kom hem från swemestern. Rätt nedslående...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi kör på hemester, funkar betydligt bättre med mördarsniglar...

      Nej, men alltså skadedjur är riktigt deppigt. Har haft fler än jag visste fanns för några månader sedan. Lätt att vilja ge upp då faktiskt, men hoppas jag och ni inte helt tappar odlarglädjen ändå. :)

      Radera