måndag 21 oktober 2024

Är det jobbigt att tvingas vara sparsam?

Det senaste året har jag varit otroligt osugen på ekonomiböcker, poddar och liknande. Det har känts som att allting som det finns att lära sig vet jag redan och det som jag inte lärt mig nu, kommer jag aldrig lära mig. Men så har jag börjat gå lite mer promenader på sistone och då är det ganska skönt att lyssna på något som inte är alltför kognitivt krävande och inte heller kräver full koncentration som ljudböcker kan göra. Jag har därför lyssnat en del på ekonomipoddar och nu alldeles senast ett 10 år gammalt avsnitt från Sveriges radio. Inspirationen kom inte från slösurfade på SR, utan från Miljonär innan 30 som skrev ett inlägg på temat påtvingad sparsamhet. Det fick mig att fundera på om det kan vara jobbigt att leva som en snålis - när det egentligen inte är valfritt. 

För att kort sammanfatta avsnittet så pratar reportern med personer som måste handla det billigaste möjliga i den billigaste möjliga affären. Vi pratar riktigt lågpris. När reportern pratar med personerna som är där och jagar klipp på tillfälliga partier av ägg, fisk och chili con carne så är det typiska kundgrupper som hon träffar; pensionärer, arbetslösa, socialt utsatta (gissningsvis missbrukare) och liknande. Hon småpratar också med dem om hur de ska skrapa ihop till matpengar när de sista sex kronorna tagit slut och pantburkar kommer på tal. När jag lyssnade på dem slog det mig att den där reportern lika gärna hade kunna intervjua mig. Föräldralediga eller deltidsarbetande Frihetsmamman (och förhoppningsvis FIRE-fria jag) kan definitivt hittas dagtid i en matbutik med klippvaror och i kundvagnen hittas nästan enbart produkter på extrapris. Dyker hon på någon pantburk på marken, böjer hon sig ner och plockar upp den. Det gjorde jag faktiskt senast idag när jag hämtade Mini i skolan. Precis där jag parkerat cykeln låg det en burk, varpå jag böjde mig ner och plockade upp den. I nästa sekund mötte min blick grannen som var där och hämtade sina barn och jag skämdes inte det minsta, men det uppfattade jag det som att personerna i radioprogrammet gjorde. 

Visst är det så att allt som man tvingas till blir mindre roligt, men ändå kan jag inte låta bli att fundera på om man inte skulle kunna lägga skammen åt sidan och äga den där påtvingade sparsamheten. För jag blev nästan lite sporrad av vad de köpte och tänkte att de skulle kunna fixa sig ett litet sparande i indexfonder på ett ISK (Avanzas egna kan man köpa för så lite som en krona) och på så vis förbättra sina förutsättningar. Men det är klart, om inget i livet någonsin kommer bli bättre och om man inte har någon ekonomisk ljusning att se fram emot som till exempel att få ett jobb när man är arbetslös så är det kanske viktigare att få en fin tisdag med några godisbåtar och flaskvatten än att med säkerhet ha mat hela månaden. Och ja, det kanske är förståeligt. Men det är också en påminnelse om hur lätt det är att känna sig som ett ekonomiskt offer och att faktiskt i princip alla skulle kunna leva lite mer sparsamt. Alla kan inte spara 20 000 i månaden, men nästan alla har något som de skulle kunna göra för att förbättra situationen. Flaskvattendrickaren skulle kunna spara alla sina pantburkar under några månader till en billig version av en sodastream och därefter alltid kunna dricka bubbelvatten oavsett dag i veckan och socialbidragets ankomst. Svenskar boendes i villaområden eller deras närhet skulle kunna ha 0 kr i kostnader för frukt i augusti-september om de bara besvärade sig med att plocka upp det som finns skänkes om man bara orkar böja sig ner. I år har jag varit näst intill stenhård på att bara plocka gratis äpplen så länge de finns och det har säkert sparat oss en femhundralapp eller så. 500 kr i en indexfond blir bekant pengar det med. 

Men ja, visst är det roligare att vara sparsam när det inte är ett måste. Av egen erfarenhet vet jag ju att det också är roligare att vara lite extra sparsam de första åren när alla pengar in på ISK:t ger en tydlig skillnad. Men jag hoppas ändå att de senaste årens ökande priser har lärt oss svenskar att det finns en del att göra om man fokuserar mer på extrapriser, är lite kompromissvillig vad gäller märken och produkttyp och är beredd att vara otrogen mot sin matbutik. Vi har varit otrogna sedan tidernas begynnelse så vi har inte ändrat vårt beteende i någon större utsträckning, men jag tycker mig få sällskap av kollegor och grannar på Lidl som innan mest verkade besökas av daglediga invandrare i min stad. 


Tycker du att det är roligt att vara sparsam eller känns det jobbigt? 

4 kommentarer:

  1. När det gäller pantburkar så tycker jag mest att det är trist när de skräpar ner. Jag är en sån person som felanmäler allmänna papperskorgar när skatorna haft kalas och allt skräp ligger spritt runt omkring.

    Frukt i villaträdgårdarna är ju ett kapitel för sig. Jag har varit och mustat ganska mycket i år av våra egna äpplen. Men funderar varje gång på kostnaden. I Stockholms län kostar mustning av egna äpplen ca 25-30 kr/liter. Då får man tänka på att tiden för plockning, transportkostnad (vilket ofta är flera mil) och förvaring är något som är "gratis" jämfört med att köpa äppelmust i affären. Är det värt det? Ja, jag biter ihop, blundar och betalar. Och så tänker jag att detta är en lyxvara finare än Brämhults allra dyraste lilla plastflaska.
    Men i veckan var det extrapris på Godmorgonjuice på Lidl. Då kostade det bara 20 kr/liter. Köpte några med annan smak än äpple, som omväxling.

    Om kriget kommer eller det blir total snökaos så inga transporter kommer fram, så har jag iallafall massor av äppelmust hemma som vi kan dricka.

    Spargrisen

    SvaraRadera
  2. Nu är det roligt att vara sparsam, för att oron för livhanken inte finns där. Att gå in i en affär och veta att jag skulle kunna köpa vad som helst och sen ändå bara köpa det jag bestämt mig för gör mig glad och nöjd. Så var det inte för 30 år sedan när jag var arbetslös i ett annat land och mina sparpengar började ta slut, och varje köp och val kantades av ångest. Om man inte vet hur man kommer att betala sina basbehov framöver så blir sparandet bara rädsla - man väljer inte bara, man väljer också bort hela tiden och tankarna mal och mal.

    SvaraRadera
  3. Jag har varit påtvingad sparsam under många p g a jag valde bort arbete helt efter att ha blivit arbetslös. hade ingen lust att saluföra mig själv längre dessutom ju äldre man blir desto mindre gångbar är man på arbetsmarknaden. Ville inte längre bocka och buga. Med en buffert och inga skulder samt både lägenhet och stuga som jag har sålt så har jag klarat mig fint i ett tjugotal år och sluppit bidrag. Även om jag har levt på väldigt lite så har det inte varit en uppoffring för mig utan jag har tyckt att det har varit kul och en sport att klara mig på lite pengar. Nu är jag riktig "pensionär" och har det riktigt bra. Har råd att resa, går kurser och träffar vänner lite lagom. Inget utsvävande liv men jag trivs med enkelheten./M

    SvaraRadera
  4. Nej jag tycker inte att det är jobbigt men kanske handlar det mycket om, som Isadora här ovan skriver, om allt man måste välja bort? Inget blir ju ett jobbigt övervägande om man faktiskt har pengarna, då blir det bara en prioritering. Men om man måste välja bort gång på gång så blir det kanske viktigare att få välja till något ibland, även om det man valt kanske låter helt galet i någon annans öron.

    Det här med att alla kan spara tänker jag lite på som att alla kan träna. Man hör alla hurtiga ”man kan gå upp 20 minuter tidigare” eller ”det är ju bara att göra benböj medan maten kokar” och jag fattar ju rent rationellt att lite träning hemma blir mycket över tid men ändå blir aldrig den där hemmaträningen av. Och i vissa fall finns det ju mer av en förklaring/förståelse till varför det inte blev av just idag. Dvs det finns alltid ett sätt att komma runt och ta tag i en situation men ibland sitter det långt inne och upplever man stress eller press i livet blir det ju rent allmänt svårare att göra ”rätt” val. (Sen är det såklart skillnad på hur illa man upplever situationen och hur pass mycket bättre det skulle bli om man tog tag i x).

    Tänker också att om man levt fattigt under väldigt lång tid så kanske valen man kan göra har minskat - man kan inte ta bilen och åka ut till ett trevligt naturreservat på helgen pga ingen bil eller så kanske man har glidit ifrån vänner pga att man inte haft råd att hänga på aktiviteter eller känner skam inför nya och gamla bekantskaper så man har inte många att bjuda över på en kopp kaffe. Dvs sånt som är ”gratis” och ger ökat välbefinnande och gör att det spelar mindre roll om man får hallonbåtar eller ej.

    Men nej, ingen ska ju skämmas och att göra vad man kan för att få ihop situationen är ju snarare imponerande än pinsamt. Får lyssna på avsnittet nu!
    /s

    SvaraRadera