lördag 22 december 2018

Spar pengar med minimalism när du reser

Nu är det läge att erkänna att jag är en sådan där miljöbov som reser en del. Jag har en del bra skäl till resorna som är svåra att styra över (tänk jobb och nära anhöriga bosatta utomlands, hallå, varför duger inte Sverige?), men även en del sämre skäl (läs: för att jag gillar nya platser). Jag vet att det är lite kontroversiellt i svenska FIRE-sammanhang att gilla att resa och göra det rätt så ofta (annat i USA där de verkar fokusera på "Travel hacking" otroligt mycket!!), men ändå har jag svårt att låta bli. I mitt inlägg om Zero Waste skrev jag ju om att det kan vara ekonomiskt klokt att satsa på att minska skräpet för att spara in kostnader för förpackningar och dylikt. Men det fanns i samma bok även andra mer minimalistiskt inriktade tips. Författaren beskrev till exempel att de hade alla sina kläder i en väska som passar som handbagage för att de då enkelt kan tömma hela huset, hyra ut det via Airbnb och sedan bekosta resor för pengarna. Jag tycker det tipset är fantastiskt, men det känns rätt så långt borta för min familj som har lite för mycket prylar och kläder för att det ska vara gångbart inom en snar framtid. Det finns dock andra situationer där minimalism kan spara in en hel del pengar vid resor.

Nyligen befann jag mig på en större svensk flygplats. Varje gång jag reser kring jul eller under sommaren påminns jag om att det är dåliga tidpunkter att resa, men ändå lyckas jag hamna i liknande situationer igen. Minnet är kort. Den här gången tog jag i alla fall mig tid att lyssna en del på människorna runt omkring och att iaktta folk (för övrigt underskattat som underhållning, prova om du vill ha billigt nöje!). Jag hörde till exempel ett par unga tjejer som verkade ha planer på att resa till den enas hemort prata om att de nog packat lite mycket. Den ena berättade att hon packat för tre veckor fast de bara skulle vara borta i en vecka och den andra pratade om att hon bara packat för en vecka, men borde ha packat mindre med tanke på att hon hade tillgång till tvättmaskin och sin barndoms garderob. Med anledning av deras samtal började jag titta på hur mycket packning folk släpade runt på. Ganska snabbt insåg jag att i princip alla hade minst en stor bagageväska som måste checkas in och 1-2 mindre som sannolikt var handbagage. Nu kan det säkert vara så att folk hade med sig lite extra eftersom det var jul, men jag kunde ändå inte låta bli att undra om vi verkligen behöver så mycket saker när vi reser?

Just när det kommer till resor tycker jag minimalism är både praktiskt och ekonomiskt. För mig kom den insikten när mitt vanligaste flygbolag började ta betalt för incheckat bagage och jag principiellt kände att det var orimligt att betala flera hundra extra per person för att få ta med sig lite mer prylar och kläder (i ärlighetens namn hann jag nog betala den extra kostnaden några gånger innan jag tog mitt förnuft tillfånga). Om man väljer att inte betala extra för incheckat bagage eller bättre flygklass som ger "gratis" incheckat bagage sparar man lätt in en del pengar. För oss minst en tusenlapp per flygning, men ofta mer. Personligen tycker jag dock att det sparar in pengar mer indirekt också. Den som reser med enbart handbagage tror jag nämligen mer sällan känner ett behov av taxiresor utan kan istället ta lokaltrafiken till och från flygplatsen. Som den slarvmaja jag är upplever jag också att det sparar in pengar på att jag lättare håller koll på vad jag har med mig och därmed inte glömmer saker (en gång glömde jag tex mina Ecco-skor i Kanada och var tvungen att vandra runt i flipflops resten av resan - DYRT). Jag tycker därför att alla borde tänka mer minimalistiskt när de packar väskan och beger sig på semester, även om det naturligtvis är ännu billigare att inte resa alls.

Reser du med mycket packning? 

10 kommentarer:

 1. Jag är som du, står med mitt handbagage och njuter vid synen av de två tjejerna som i NY hoppar på sina väskor för att få igen dem kring all sin menlösa outletshopping (de med största sannolikhet aldrig kommer att PPA:a ner under hundringen). Folk är så trygga med sina prylar, de bär runt på koffertar med snuttefiltar och what if's. Precis som du är inne på ovan finns det en sak som är avgörande och det är skor. Du improviserar inte fram ett par färdigingångna vandrarkängor eller långpromenadskor på resande fot. Receptbelagda mediciner och smink är också bra (att köpa smink från scratch kan vara mycket oekonomiskt). I övrigt är det minimini som gäller.

  Jag när en dröm att jag vid nästa Berlinhelg med vännerna ska komma med enbart en clutch i vilken jag har biljett och tandborste samt tre mest nödvändiga sminkprylar (och en liten påse tvättmedel). Allt annat har jag på mig. Och då menar jag inte att jag ska klä mig i fem lager, mer: Ett långt linne (som jag även kan sova i), ett par svarta jeans som funkar till såväl vardag som fest, en topp med långa ärmar, en cashemeretröja över det, ett statementhalsband, en tunn kappa, en pashminasjal, ett par solglasögon och på fötterna ett par snygga sneakers. Med ovan skulle jag kunna trolla fram casual (jeans och topp), kväll (jeans och topp+smycke alt. jeans+cashemere+smycke alt. jenas, linne+sjal draperad som en blus) och komma undan med det big time. Ett par trosor/strumpor får bli helgens shopping och dessa tar jag på mig lager-på-lager vid hemresa, smaaaart jag äääär (kom på detta nu).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ditt förslag är tom för mig liiiiiite extremt. Men ska fundera på saken. För mig handlar det om att få med så mycket att det funkar, men inte leder till något överdrivet. Jag brukar därför inte ta med något smink alls, om jag inte ska på romantisk resa med mannen eller partyhelg med vännerna (läs: aldrig, kanske när yngsta barnet blivit 25 eller så nästa gång). Har dock ett nytt problem sedan jag blev mamma, nämligen att jag kladdar som om jag själv vore typ ett år. Det gör det lite mer besvärligt att resa lätt. :/

   Radera
 2. Har det senaste varit borta en natt med jobbet några gånger, tar då bara med underkläder och en topp att byta med och en väldigt minimimalistisk necessär. Det tar väldigt lite plats, kläderna lägger jag i en liten packpåse så är det skyddat och dolt. Bara handbagage således.
  Är inte beredd att gå så långt som Fru EB. Än.
  Tänker som så att allt utom linser (har lite speciella) och pass går att köpa på plats om det skulle saknas, så våga packa minimimalistiskt!
  /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så resonerar jag också! När jag ransonerade min mans packning av vårt barns väska (tog bort nästan alla leksaker, fler underkläder än dagar vi skulle vara borta osv) så råkade jag rensa bort alla strumpor. Det var inte värre än att jag köpte ett fempack på en vanlig lokal kedja när jag väl var på plats (behövdes ändå iom att ungen växer som ogräs) Man överlever liksom.

   Radera
 3. Nu blir jag nyfiken. Du öppnar med att det är negativt för miljön att flyga och ändå fortsätter du göra det? Hur går tankarna där? Det är ganska motsägelsefullt att vara så medveten och sedan bara skita i det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du inte att typ alla som är läskunniga i Sverige är medvetna om att flygning är dåligt? Det tror jag!

   Jag gör en massa saker som jag är medveten om är dåligt. En del saker för att jag inte riktigt har hittat ett bra alternativ till dem (vilka kläder är egentligen bättre ur ett etiskt perspektiv tex?). Jag äter kött (om än mycket mer sällan och mindre mängder än förr), jag äger en bil som körs (om än bara en gång i månaden och en sk miljöbil) och jag flyger. Sedan jag fick barn för ett antal år sedan har jag till mitt försvar bara varit på två resor som inte orsakades av familjen eller jobbet, vilket är en radikal minskning. Den ena var till en nära vän som bodde i ett annat europeiskt land och jag var då väldigt trött och sliten eftersom jag inte hade fått sova på över ett år och kände därför stort behov av att lämna lägenheten för någon dag (skulle precis sluta amma) och den andra var för att jag länge drömt om att åka till annat EU-land och fick möjlighet till barnvakt för en gångs skull. Det är en radikal minskning från tidigare när vi åkte långdistansflyg flera gånger om år pga nöje eller kombinerad nöje/arbetsresa. Jag har absolut dåligt samvete för det precis som jag har över en hel del andra saker i livet, men jag kan leva med det ändå och försöker förändra andra saker i största möjliga mån. Om du vill ha en bättre förklaring, skicka gärna ett mail så kan jag mer i detalj förklara hur min arbets- och privatlivssituation ser ut så misstänker jag att du kommer få viss ökad förståelse för de dåliga val jag gör. Säkert gör du och många andra därute andra dåliga val som ni både jobbar på och lever med på daglig basis. Tack för din kommentar.

   Radera
  2. Det är väl egentligen ett av de stora dilemman som vi står inför. Vi vet att det är dåligt att flyga men alternativen är ibland få eller jäkligt krångliga. Tänk om vi hade modiga och framåtriktade politiker som fick till snabbtågen mellan Göteborg, Malmö och Stockholm. Det skulle på sikt slå ut flyget helt på sträckorna. Istället lägger man i månget och mycket över ansvaret på enskilda att välja icke fungerande tåg eller vad det nu kan vara. Varför serverar t.ex inte alla skolor bara vegetariskt? Likaså skulle alla representationsmiddagar kunna vara vegetariska. Det är bra att spara energi genom att byta till lågenergilampor och det är en del i det hela men det behövs mer pengar till energitillstånd hos företag. Bara för att nämna några uppenbara exempel. Jag tvivlar inte att vi skulle kunna klara oss under 2 %- målet men då krävs det politiker och företagsledare med visioner. Just nu saknar vi i alla fall det det första och har gjort det under ett antal år.

   Radera
  3. Plina, jag tänker ungefär som du. Visst har vi som konsumenter ansvar att ta, men det betyder inte att vi alltid kommer välja det bästa alternativet. Så rationella är vi inte och så bra alternativ finns inte alltid, åtminstone inte direkt tillgängliga för oss.

   Det jag reagerade på mest i kommentaren var kritiken mot att jag gör något trots att jag vet att det är dåligt. I min värld gör typ alla svenskar en massa saker fast vi vet att det är dåligt för miljön. För miljön vore rent krasst det bästa att vi dog ut, men få av oss överväger nog självmord och att avstå barn av miljöskäl. Även fast det vore mycket mer kraftfullt än att hoppa flygresan till franska rivieran för att hälsa en mor-eller farförälder. Åtminstone på lång sikt.

   Radera
 4. När jag reser själv är det enbart handbagage som gäller! I sommar ska jag resa med hela familjen för första gången och det ska bli extremt spännande att se hur det funkar med packning. Vi ska hyra bil på resmålet - ska en ta med barnbilstolar?! Extremt otympligt. Men kanske värt att slippa oroa sig. Njuter som du av att observera folk med för mycket prylar. Utom när jag slåss om barnvagnsplatsen i bussar med folk som storshoppat och tittar på en sådär att "vi har samma situation du och ja". Då är jag inte road.

  SvaraRadera
  Svar
  1. HAHAHA, jag har varit med om det där! Har skällt så mycket på folk och markerat att det är en bild på barnvagnar och rullstolar och inte på resväskor eller enorma shoppingkassar. Det flesta flyttar inte på sig ändå!

   Jag har aldrig tagit med bilbarnstol, men brukar bara åka kollektivt på plats. Kolla med hyrfirman om sånt finns? Men är det södra Europa misstänker jag att det kommer vara framåtvända stolar och det kanske ni inte vill ha? Tror flygbolagen tycker det är ok att ta med sig stolar så länge de förvaras i flygstol för betalande resenär, dvs ej infant. Men det beror kanske på flygbolag också.

   Radera