torsdag 20 december 2018

När Zero Waste blir ekonomiskt

För ett tag sedan läste jag Zero Waste Home och blev förvånansvärt påverkad av den. Författaren är kanske på det hela taget lite extrem för många svenskar i och med att hon gör egen deo, köper typ all mat förpackningslöst och är ett allmänt underbarn i den här sfären. Själva syftet är att minska skräpet på jorden genom att undvika engångsartiklar och förpackningar i största möjliga mån. Tänk att köpa mjölk direkt från mjölkmaskin i glasflaskor, olja från dunk och hälla i medtagen flaska och mjöl i medtagen tygpåse. Hur mycket jag än gillar idéen ideologiskt känns den sådär generellt lite omständig. Det allra lättaste vore väl om man kunde köpa allt på marknad eller sådana där Zero Waste-affärer som tydligen finns i storstäder som Malmö och Stockholm.

Hur smidigt det än vore att handla allt i en Zero Waste-affär så vore det himla dyrt. Helt plötsligt blir literpriset på mjölk 25 kr och priset på olivolja typ 300 kr litern (nu talar jag utifrån min högst självupplevda erfarenhet av att ha sett programmet Maträddarna i TV). Du får alltså betala premiumpriser för att vara god mot miljön. Det är förvisso redan eko-konsumenter vana vid, men zero waste-konsumenter får ofta betala ännu mer. Det känns ju lite jobbigt för den som kommit på att förpackningar suger. Eftersom jag är lite halvsnål känner jag personligen att rätt väg för mig att gå just nu inte är att börja storhandla i hippa Zero Waste-butiker (som jag inte heller tror finns på min ort). Däremot inser jag att det finns en del tips som är helt gratis och som jag därför har vågat mig på att prova.

Det första gratistipset jag gav mig på var att ta med mig egna lådor till konditoriet när jag skulle köpa med mig fika. De blev lite förvånade, men hade inga problem med att dumpa chokladbollarna (ungens favorit) i en gammal glasslåda. På samma sätt slutade jag att ta tusen påsar varje gång jag handlade frukt och grönt i matbutiken. När jag självscannar gör det absolut ingenting att lägga saker direkt i kassen (självklart medtagen hemifrån, inga engångskassar här inte) så länge jag inte blir kontrollerad, vid kontroll är det desto jobbigare. Det här funkar naturligtvis med andra butiksförpackningar som brödpåsar och fryspåsar också. Egentligen är det lite konstigt att jag inte hade tänkt på hur onödigt mycket skit jag släpat hem från butiken tidigare. Jag har till exempel slentrianmässigt tagit en fryspåse när jag bara köpt en sallad eller lite krimskrams från matbutiken, eller åtminstone så länge som de fanns kvar vid kassan.

Vissa delar av Zero Waste som livsstil är dock direkt ekonomiskt gynnsamma. Även om det kanske inte lett till några enorma besparingar så har familjen säkerligen sparat in en del på att minimera andelen fryspåsar. Vi använder fortfarande dem till viss del, men har insett att vi kan hoppa en del påsar genom att istället frysa in en del saker i glas- och plastlådor. Jag har till exempel fryst in skinka i en glasburk och sylt i en plastbytta. Tidigare skulle dessa ha hamnat i engångsplastpåsar. Därtill insåg jag efter att ha läst boken att vi använder alldeles för mycket hushållspapper, tvättlappar och pappersnäsdukar. Jag har därför försökt att i största möjliga mån använda flergångstvättlappar från Ikea, gamla näsdukar från farmor och handdukar till annat jag tidigare skulle använt papper till. Än så länge har jag inte blivit så hardcore att jag gjort egna "kisslappar" istället för toapapper, men teoretiskt tycker jag att även det låter spännande. För nu så har jag i alla fall börjat spara trasiga lakan och hoppas kunna göra något användbart av dem framöver. Eftersom det är jul snart tänkte jag avsluta med att visa mitt kanske mest extrema (men ekonomiska) Zero Waste-tips. Enligt min man bör jag få spöstraff för att jag gjort såhär, men jag betvivlar starkt på att vårt barn kommer bry sig det minsta (svärföräldrarna däremot...). Kanske kommer han nu sluta lämna mig ensam med alla julförberedelser?
Har du testat Zero Waste? 

7 kommentarer:

 1. Å men jag ÄLSKAR dina paket! Det viktiga är ju att innehållet inte syns! Jag blev mycket inspirerad av ditt inlägg. Det jag har "emot" zero waste är just det du beskriver i stycke två nämligen att det då poppar upp premiumalternativ som, upplever jag då jag är cyniskt lagd, profiterar på att det finns pröjsvilliga konsumenter/hipsters som gärna visar utåt att man är ekokorrekt och vips ligger priserna på det dubbla. Det hade varit coolare om ICA, COOP, Axfood slagit sina hövven ihop och bara "nej, från och med nu slutar vi med frukt/grönsakspåsarna och säljer allt löst, kunden erbjuds ett par mer slittåliga kassar per skalle som de kan ta med grejorna i". En sak jag tänkte på igår p ICA. På Reitan har man numera alternativet "vill du ha kvitto digitalt?". VARFÖR har inte våra matvarubutiker detta? Ett enda sketet kvitto spelar väl ingen roll. Men hur många kvitton samlar man p sig under en vecka? Fem? Gånger fyra, gånger 6-7 miljoner, gånger 12? Blir några kvittorullar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var tvungen att googla Reitan(alltså Pressbyrån och 7-eleven?), men det har de väl på Citygross? Handlar rätt sällan där, men där är standardalternativet för kundklubbsmedlemmar att man inte får något kvitto. Det sparas istället på kundmedlemsskapet. Håller helt med om att det vore bra. Var på Clas Ohlson igår och störde mig på deras senaste innovation. De kunde berätta för kunderna om att de hade bonuscheck att nyttja (typ som på Ica) men frågade om de hade med sig papperslappen. För den behövdes tydligen fortfarande för att man skulle kunna använda bonusen. "Det finns en sträckkod där, förstår du!" Det vore SÅ mycket smidigare om allt sånt där sparades automatiskt så att man slapp släpa med och hålla koll på skiten. Och det vore bättre för miljön.

   Radera
  2. Att "slipppa släpa med och hålla koll på skiten" verkar vara denna tidens melodi. Sjunger däremot inte med. Det riskerar att förslappa, folk tappar i koncentration och kan inte minnas enkla ting, orkar inte engagera sig. Just typen av "innovationer", som ska täcka upp för att "slippa" göra saker vill jag helst slippa för förmånen att avstå automatisering och att andra får kontrollen.

   Varför är det så viktigt att inte behöva vara uppmärksam och ha koll på sina egna förehavanden, detaljerna i dem? Upplever att mycket av vår frihet och kraft sitter i just denna förmåga, någon som verkar bli allt svagare i ett samhälle byggt allt mer på ren och skär lathet - som Någon utan tvekan tjänar pengar och kontroll på. Detta i namn av bekvämlighet (dåsighet i hjärnan som är upptagen med kortsiktiga belöningar såsom sociala medier), fritt val (tvång att välja, helst rätt, annars blir det automatiskt fel),frihet (från att behöva vara uppmärksam och medveten) och smidighet (lättja).

   Antar att många tycker att jag överdriver, men det jag just skrivit är mycket allvarligt menat. Bristen på ork att hålla redan på detaljer är växande och förmågan att prioritera annat än det som för tillfället syns framför näsan, befarar jag är i avtagande. Det sägs att man bör följa med i utvecklingen. En vuxen människa bör inte vara en följare av andras utveckling, utan vara ledare i sitt eget liv! /Eva

   Radera
  3. Hade nästan varit beredd att hålla med dig innan jag fick barn. Nu har jag autogiro att tacka för att räkningarna blir betalade överhuvudtaget./Frihetsmamman

   Radera
  4. Ja, autogiro är superbra! Har inte betalat en räkning på över tio år som jag brukar säga, haha! /Eva

   Radera
 2. Ditt inlägg får mig att tänka på "No impact man" Colin Beavan som hade med sig egna glasburkar som han återfyllde på den lokala marknaden. Jag tror inte man ska oroa sig för plastförpackningar och plastpåsar som man tar till grönsakerna på mataffären dock, de är gjorda av bioplast och går att slänga på komposten. Kul idé med julklappspappret! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ganska säker på att du har fel. Trodde som du förr men fick höra (läste) att det fortfarande är vanlig plast även om den är snällare vid tillverkning. Fortfarande blir det mikroplaster i vattendrag och tar tusen år (typ) att brytas ned. För mig handlar det dock mest om att de är onödiga och allt onödigt borde bort från mitt liv. Med lite ekonomisk vinning blir det ännu bättre. :) /Frihetsmamman

   Radera