måndag 11 september 2023

Är det fel sorts människor som strävar efter FIRE?

Miljonär innan 30 skrev nyligen om den så kallade FIRE-paradoxen och resonerade kring huruvida det stämmer att den som lyckas nå FIRE är för driven för att vara nöjd med RE-delen. Slutsatsen han drar är att det inte nödvändigtvis är så, men jag kan inte låta bli att fundera på om det ändå inte finns en poäng i att det är fel sorts människor som får för sig att nå FIRE? 

Om du inte hängt med i debatten så går paradoxen kort och gott ut på att den som är driven nog att faktiskt nå ekonomiskt oberoende sannolikt inte är nöjd med att vara ledig, medan den som skulle trivas svinbra med det faktiskt har noll chans att nå dit. Jag vet inte om jag är helt säker på att en driven person inte skulle trivas med ledighet och arbetsfrihet, men däremot kan jag verkligen tänka mig att det finns en massa människor som skulle älska att vara ekonomiskt oberoende men aldrig kommer nå dit. Jag har faktiskt en kompis som jag tror skulle trivas svinbra med att vara ekonomiskt fri. Han gillar inte bara att vara ledig, men är dessutom bra på att komma på nya, roliga projekt som att brygga öl, vandra lokala leder eller läsa en kurs på universitetet i något själv-utvecklande. Vad han däremot inte är bra på är att spara pengar. Jag hör faktiskt honom säga "Ja, MEN..." så ofta att jag tappat intresset för att uppmuntra honom. Det finns fler i hans kategori. Under tidigare sommarjobb och vikariat har jag kommit i kontakt med en massa personer som uppenbart allra helst är lediga, men som slösar bort sina pengar på cigaretter och fillers och därför inte kommer komma dit om de inte råkar vinna storkovan på triss. 

Jag kan ändå föreställa mig att många som når ekonomisk frihet är rejält ambitiösa och därför riskerar att inte älska friheten så som de hade tänkt att de skulle. Personligen vet jag inte om det stämmer på mig. Mina kollegor uppfattar mig som väldigt engagerad och jag har en historia av fasligt bra betyg och många högskolepoäng, men jag har sedan ett bra tag tillbaka slutat att ta på mig extrauppgifter och extrauppdrag (även om de genererar extra pengar). Jag känner mig inte heller tillräckligt ambitiös för att jobba extra på helgen eller söka nya jobb. På många sätt känner jag mig faktiskt riktigt lat, vilket rimmar bättre med RE-delen i FIRE än med FI-delen. Samtidigt lyckas jag ju spara pengar. Även om de senaste två åren varit sega utvecklingsmässigt på börsen så har jag ändå klarat spara ordentligt med pengar och tycker mig sådär i största allmänhet ha en väldigt god spar-"kondition". 

Kanske är den allra bästa FIRE-personligen den som är lite lagom ambitiös? Den som ändå är verklighetsförankrad och har självförmågan (self efficacy) nog att förstå att den är sin egen lyckas smed, men samtidigt inte drömmer alltför stort och kräver konstant klättrande. Det skulle kunna vara jag.  Jag har full koll på att valet i matbutiken, klädaffären och hos mäklaren påverkar mina möjligheter att bygga kapital, men jag är också ganska nöjd med ett lågintensivt liv. För bara några dagar sedan tycker jag att jag hade en perfekt kväll. Det var fredag och jag hade slutat tidigt och därigenom hunnit hämta barnen i tid och lagat en hemlagad middag som alla åt. Barnen nattades utan konflikter för jag var inte helt sönderstressad och när de gått och lagt sig la jag mig på soffan och läste en bok jag stått i kö för på biblioteket. Samtidigt var tv:n igång och jag lyssnade på utländsk popmusik som Youtube föreslagit. I och med att jag inte betalar för någon musikstreaming så kom det reklam ibland, precis som det gör när jag lyssnar på radiokanaler som Lugna Favoriter och Rix FM. Men det gjorde inte mig inte så mycket. Jag kan ha ätit något också och drack garanterat ett glas isvatten till. Det är lite lyx över att ha isbitar i ett finare glas även om drycken bara är vatten. 

Vem vet, jag kanske bara glorifierar det här livet som jag strävat efter sedan Mini bra var några månader. Det kanske är dötråkigt att vara ledig och jag kanske är mer ambitiös än vad jag tror. Men annars tror jag att jag kan vara lite lagom ambitiös och lat och därigenom faktiskt både nå FIRE och trivas med det. Det är dock fullt möjligt att det redan är exakt den gruppen som strävar efter FIRE. Den superambitiösa sådana däremot jagar säkert ekonomiskt oberoende (istället för frihet), skapar coola företag och hamnar på listor över inflytelserika personer. Den gruppen når nog ekonomisk frihet ganska lätt, men den kommer aldrig njuta av RE-delen. Eller så generaliserar jag bara alldeles för mycket och oförtjänt. Men det är någonstans här jag har landat. 


Vad tycker du om FIRE-paradoxen? Är den sann?


12 kommentarer:

 1. Jag jobbar inte längre. Jag har alltid sparat, för jag är en trygghetsnarkoman som vill ha en buffert. Därtill och detta är nog det viktigaste, har jag knappt något jag vill göra eller köpa. Jag bryr mig inte om kläder, trädgårdsattiraljer, smink, resor etc.

  Jag är rätt nöjd i min lilla familjebubbla. Jag lägger pengar på mat, drivmedel och mindre utflykter. Resten kan kvitta. Är över 40 och har fortfarande kläder från gymnasiet och möbler och porslin från första lyan, loppis och arvegods.

  Jag har varit ambitiös, för att man "ska vara det". Men sen märkte jag att jag bryr mig inte om titlar eller yta. Jag vill få rå över mig själv och hinna med min familj. Jag njuter av mitt oansenliga liv och kommer antagligen inte arbeta för någon annan mer. Jag har avsatt pengar så barnen kan få hjälp med körkort, köpa nya kläder om de vill (begagnat funkar än så länge) eller resa lite.

  Jag vet inte om jag är mätt på livet eller om jag faktiskt insett vilket liv jag vill leva. I det lilla. Jag behöver/vill inte se Asien, åka go-cart eller bestiga berg. Det kanske ändras och då har jag medel att utforska det. Men jag tror jag har hittat hem, hoppas jag får ha familjen intakt länge, för det är den som är mitt hem och min lycka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad fint det låter! Jag har precis fått äldsta i säng, efter en lång diskussion. Den lilla ville inte bada, kamma håret eller ta på sig pyjamas så det tog kanske 1,5 h att få den raringen i säng. Just ikväll är mina barn inte min lycka, men jag tycker det låter hemskt fint att din familj är din. :)

   Jag tänker att det låter som att du hittat hem. Alltså vad nivån ska vara på och lärt dig tillräckligt om vad du vill och uppskattar. Jag tycker det låter som en fantastisk plats och jag avundas dig och tycker det är inspirerande att läsa om det fina ställe i livet som du befinner dig vid.

   Radera
 2. Jag funderar på om den är sann utifrån MI30:s perspektiv, då han var en sån übermensh som bara hade fokus på sparande. Men ser jag till mig själv är jag inte bekymrad. Jag vet förvisso inte alls vad jag ska göra den dag jag är fri, men efter intressanta diskussioner i min blogg lutar jag åt att jag löser det den dag det är aktuellt.

  Kanske ska man skilja på FIRE-personer som är som MI30 och mer "vanliga" FIRE-personer som sparar så mycket de kan inom rimliga gränser, men samtidigt försöker ha ett vanligt liv. Nu vet jag ju att MI30 inte valt bort barn pga sparad krona, men att välja att ha barn är ju en sån sak som ger mervärde fast det på papperet försämrar ens chans att bli fri tidigare.

  Slutsatsen är alltså att jag tror de flesta FIRE-personer inte påverkas av paradoxen, för de är inte så renläriga som de mest extrema varianterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. vet inte om Mi30 är ubermensch - hans frus lön betalar för allt egentligen. Tycker du är mer ubermensch som inte lutar dig på någon annans lön och dessutom har ett intresse som du som du brinner för

   Radera
  2. Jag tror Fri2032 refererar till att han levde vansinnigt snålt fram tills han slutade arbeta på ett riktigt übermensch-aktigt sätt. Dessutom känns det lite negativt tolkat att han lever på sin fru. De kanske klarar sig på hennes lön och därför inte BEHÖVER hans kapital, men det råder noll tvivel om att de skulle kunna klara sig på drygt 10 miljoner utifrån livsstil. Ibland känns det som att hans och andras läsare vill klaga på alla som tycker sig ha nått fire. Är vi avundsjuka eller vad är grejen?

   Radera
  3. Grejen är att jag tycker Fri2032 gör ett otroligt jobb som fixar det själv och dessutom vågar ha en hyfsat dyr fritidsintresse - det tycker jag är starkare gjort (mer ubermensch) en Mi30s resa - men du kanske inte håller med och det är ok :) Det var ett försök att beröma Fri2032

   Radera
  4. Jag tycker fri2032 är kickass och det vet hon, men inte för att mi30 lever på sin fru (som han inte gör).

   Jag kan också relatera till att känna att han gått lite längre än en själv, eftersom jag sällan kokar nudlar på hotellrum eller kräver farsan på några hundralappar för hjälp med däckbyte.

   Poängen är väl att han hade ett närmast extremt fokus på ekonomi och ändå trivs med att göra väldigt lite, vilket ändå påvisar att argumentet inte stämmer. /Frihetsmamman

   Radera
  5. Det är så otroligt mycket svårare att göra det själv - har inte sagt att han lever på frun - sade lutar sig - det gör enorm skillnad mentalt att veta att det 'säkerhetsnätet' är där, och också gör att man Kan vara mer modig med investeringar

   Radera
  6. Oups, jag hade helt missat den här diskussionen. Blir lite generad över att få så mycket beröm. Samtidigt håller jag med Frihetsmamman här, är det avundsjuka som frodas i den härliga gruppen av FIRE-personer? Jag beundrar MI30 för att han är så mycket mer hängiven (galen?) än vad jag nånsin kommer att bli. Å andra sidan är jag så hängiven när det kommer till mina hästar, så det handlar kanske mer om vart man lägger sitt fokus?

   Sen så syftade jag givetvis på vägen till att bli fri, dvs innan MI30 hade alla sina miljoner och levde på nästa inga pengar alls. Vad jag minns hade han ingen fru då heller?

   Radera
 3. Jag ser mig inte som en särdeles driven människa.

  Jag är bara en sparsam individ som gör det mesta själv (inte nödvändigtvis av sparsamhet utan för att jag vill ha det så) och tror (men kan inte veta) att jag blir nöjd med att vara ledig. Tidigare ledigheter har inte inneburit några problem.

  När jag hittade FIRE-teori (och investering i stort) så fanns ett kapital tillgängligt som dessutom blev allt större med åren. Inte svårare än så; man sparar, man investerar, man blir FI och så småningom RE.

  SvaraRadera
 4. Det kan finnas sanning i den. Jag har haft 4 månaders extra ledigt nu pga diverse strul med bygglov och tillstånd i min lokal där jag ska starta hundcenter. Det har...inte varit särskilt kul. Ändå sysselsätter jag mig med hunden (långa promenader och träning), är dagmatte åt ytterligare en hund, inhämtar offerter, gör resultatbudgetar i mängd (he he), planerar och administrerar hemsida och så, men - jag får inte tillräckligt a)miljöombyte och b)kontakt med människor utanför mitt eget hem. Så jag har haft tråkigt. Ibland VÄLDIGT tråkigt. Tror faktiskt att för mig skulle RE betyda ganska mycket planering av tid.

  Med det sagt: Nu börjar HÅRT arbete för mig, troligen många år framöver. Men det är ett självvalt arbete. Jag längtar!

  //Louise

  SvaraRadera
 5. Hallå; Är du i behov av ett akut lån? Jag heter Emily's Janssen, jag är låneansvarig och finanskonsult på Novelty Finance. Det har kommit till min kännedom att privatpersoner och företag har så svårt att få lån antingen från banker eller andra finansiella institutioner. Mitt företag (Novelty Finance) är här för att tillhandahålla och hjälpa dig med det lån du behöver

  Oavsett om du vill ge din livsstil ett lyft eller om du har en oväntad utgift att ta itu med, är ett lån från NOVELTY FINANCE det kostnadseffektiva sättet att få det att hända.

  NOVELTY FINANCE är flexibel: du kan låna upp till fem miljoner euro (5 000 000,00 €), med lämpliga återbetalningsperioder från 6 månader till 30 år. Vi erbjuder ett heltäckande utbud av privatlån, företagslån, bostadslån och skuldsaneringslån som kan anpassas för att passa dina förändrade behov och omständigheter till en ränta på 3 %.

  Vad du får:
   Omedelbar tillgång till dina pengar efter godkännande
   Konkurrenskraftiga räntor
   Flexibla återbetalningsvillkor
   Möjligheten att betala av ditt lån snabbare (extra betalningar minskar lånebeloppet)
   Enkelt godkännande om du behöver ytterligare medel
   Din första återbetalning av lånet börjar om sex månader efter godkännandet.

  Hur man ansöker:
  Att ansöka om lån är snabbt och enkelt!
  Företag eller privatpersoner som är intresserade av att ansöka om ett lån med Novelty Finance och behöver mer information om låneerbjudandet, bör SKICKA ETT E-POST till: noveltyfinances@gmail.com

  Villkor gäller.

  SvaraRadera