1) Odla sånt du äter och inte det andra odlar. Låter det självklart? Ja, kanske, men ändå verkar jag glömma bort det varje säsong. Jag har till exempel odlat en massa paprika i år, men det är verkligen ingen i familjen som gillar paprika. Eftersom jag är snålast i familjen kommer jag garanterat äta upp den ändå, men nog allt hade det varit smartare att odla lite extra morötter som både jag och mannen är tokiga i än paprika.
2) Odla sånt som är dyrt. Det jobbiga som jag insett är att typ ingenting är dyrt nu när det är säsong, men det finns ju smarta vägar runt det. Till exempel konsumerar min familj en jäkla massa sylt och då kan det vara en god idé att odla bär att göra sylt på, eller ännu bättre, plocka blåbär i skogen. På så vis blir det lättare att spara pengar på ens odlande och förädlande än om man odlar gul lök som nästan är gratis året runt.
3) Odla grödor som ger mat. Här tänker jag att zucchini och aubergine till exempel kan bli en riktigt fin bas för sommarens kost. Och om du inte redan visste det så är det busenkelt att odla zucchini. Det behövs ett frö och en stor kruka, samt lite humlor så har du mat till två vegetariska rätter i veckan för hela familjen under större delen av sommaren.
4) Anpassa dig efter det du odlar. Det här tror jag kanske är mest viktigt. Många av oss kanske odlar nu, men det gäller att vara lite kreativ och laga mat därefter. Det slog mig till exempel idag att vi kanske borde skippa köttätandet helt till september och utnyttja allt som trädgården har att erbjuda. Om du är duktig på att handla i säsong är det här säkerligen en baggis för dig, men om du tycker det är svårt är mitt tips att du går ut och tittar i trädgården/kolonilotten/skogen och sedan tar middagsplanerna därifrån. Har du en zucchini att skörda (och det kan bli bråttom med dem), varför inte göra zucchinibiffar till middag? Om du stöter på ett gäng kantareller, passa på att köra på kantarellrisotto istället. Oavsett har du mycket att vinna på att anpassa dig. För er utan gnälliga barn är det säkert inte ens svårt.
5) Gå ut i skogen. Särskilt centralt för alla som bor i lägenhet och saknar tillgång till odlande släktingar som bara vill bi av med sina rabarber/zucchinis/bär. Inte för att jag är någon expert på detta, men utifrån lokala Facebook-sidor märker jag att det finns en jäkla massa bär och svamp att ta tillvara på och som folk gärna säljer till andra. Varför inte plocka själv så att du har till din sylt, smoothies, kakor eller vad det nu må vara? Gör det!
6) Våga fråga. En central aspekt för mig under lägenhetsåren var att fråga folk om jag kunde passa på att få plocka deras bär/rabarber eller annat som de ändå inte använde. Om man dessutom känner personerna relativt bra är det inte ens så jobbigt, men gratis.
7) Undvik allt för dyr utrustning när du börjar odla. Visst kan det vara smidigt med fina och praktiska krukor till dina odlingar eller fiffiga bevattningssystem, men särskilt för den som inte vet om den orkar fortsätta och har något intresse kan det vara klokare att börja enkelt. Förså i mjölkkartonger, testa så busktomater i den där halvdassiga hinken som inte används längre men finns i hushållet och om du ändå ska handla utrustning, tänk utanför boxen. Det finns till exempel en massa hinkar och baljor man kan odla i för runt 10-20% av priset av en kruka på Plantagen. Varför inte testa detta så blir startkostnaden lägre och tröskeln likaså. Om det visar sig att odlingen blir en livsstil och du bryr dig mycket om utseende kan du alltid uppgradera senare, eller långsamt leta efter mer estetiskt tilltalande alternativ på second hand-affärer.
8) Kom ihåg att det är helt okej att misslyckas. För mig var det faktiskt en kommentar på Fru EB:s blogg som blev ögonöppnande här. Om jag inte minns fel (kan inte hitta inlägget igen) så beklagade Fru EB sig lite över att det var lite besvärligt det här med eget odlande (och lätt att göra fel!) och kommentaren handlade om att vi som alla varit nya vad gäller sparsamhet och investerande innan vi bemästrade det inte bör förvänta oss att odlingen kommer gå helt smärtfritt på direkten. Egentligen är det rätt självklart, men jag måste medge att jag velat kasta in handduken rätt många gånger när sniglarna ätit upp mina grödor, jag råkat torka ut en planta eller planterat i för lite jord. Det har känts sjukt jobbigt, men som kommentaren påpekade så finns det inget som säger att det skulle gå helt smärtfritt på en gång och man får nog snällt acceptera en viss läroperiod även här.
9) Våga börja. En rätt central aspekt i sparande är att man ska våga göra första insättningen och kasta loss. Det är samma vad gäller odling. Jag tror att folk är rätt olika gällande omfattningen, vissa sätter in 50% av lönen på en gång eller odlar upp hela trädgården, medan andra känner sig mer bekväma med 500 kr och en enskild planta tomater. Gör som du vill, men våga börja. Om du sätter igång först nu skulle jag skippa att så ett tomatfrö och istället satsa på sallat eller morötter som är rätt snabbodlat och köldtåligt och kan ge utdelning redan i år.
10) Använd gratis näring. Växter behöver näring och det är ändå rätt dyrt att köpa jord och gödsel på säck i tid och otid, så försök ta hand om den jord du har och förbättra den. Här vet jag att andra bloggare, till exempel Ibland gör man rätt, är betydligt mer insatta än jag, men av det jag förstått så är det smart att ta tillvara på gräsklipp, morotsblast och annat organiskt material som dyker upp i trädgården och mata jorden med istället för att skicka iväg det till kommunens kompoststation och samtidigt köpa näring på flaska och ständigt ny jord. Guldvatten (en del urin och typ 10-20 delar vatten) ska också vara ett smart och ekonomiskt alternativ. Än har jag inte provat det för att min man skulle vägra äta saker då, men jag kommer säkert prova framöver och hålla honom lyckligt ovetande.
Det är faktiskt lite lustigt, men för ett år sedan kände jag inte till flera av ovanstående punkter. Guldvatten fanns till exempel inte i mitt vokabulär och tanken på att morotsblast skulle hamna någon annanstans än i komposten skulle ha känts skrattretande. För mig, trots en hel del misslyckanden under året, känns det här som ett tydligt tecken på att jag ändå lär mig mer och mer och att det går framåt. Förhoppningsvis kan odlandet inte bara bidra till otroligt mycket godare mat (inget slår egna morötter och tomater!) utan också till att vi i familjen når FIRE snabbare.
Använder du dig av odling för att spara pengar? Har du några tips att komma med?